Selvstyrets lovbekendtgørelse af landstingslov om regulering af arbejdskrafttilgangen i Grønland
Herved bekendtgøres Landstingslov nr. 27 af 30. oktober 1992 om regulering af arbejdskrafttilgangen i Grønland med de ændringer, der følger af Inatsisartutlov nr. 27 af 9. december 2015, Inatsisartutlov nr. 23 af 28. november 2016 og Inatsisartutlov nr. 22 af 13. november 2017.
Formål
§ 1. Denne landstingslov har til formål at sikre den grønlandske arbejdskraft førsteret til arbejde i Grønland.
Anvendelsesområde
§ 2. Loven gælder ved ansættelse i følgende stillingskategorier på land og inden for søtransport:
1) stillinger, hvis varetagelse ikke forudsætter faglig uddannelse,
2) stillinger, hvis varetagelse kræver faglig uddannelse svarende til mesterlære eller erhvervsfaglig grunduddannelse, og
3) stillinger, hvis varetagelse kræver videregående søfartsuddannelse.
Stk. 2. Loven gælder endvidere ved anvendelse af udefra kommende lønnet arbejdskraft inden for de i stk. l nævnte stillingskategorier, uanset om den pågældende arbejdskraft har ansættelse i et firma med hjemsted uden for Grønland.
Stk. 3. Undtaget fra stk. 2 er udefra kommende lønnet arbejdskraft, hvis den pågældende:
1) er ansat i et firma med hjemsted udenfor Grønland,
2) ikke har bopæl i landet,
3) alene er beskæftiget med opgaver på vegne og regning af den udenlandske arbejdsgiver,
4) ikke er beskæftiget med opgaver for en grønlandsk opdragsgiver eller kunde, og
5) ikke er beskæftiget med opgaver her i landet af varig karakter.
Stk. 4. Naalakkersuisut kan fastsætte bestemmelser om, at loven gælder ved anvendelse af udefra kommende lønnet arbejdskraft inden for andre end de i stk. 1 nævnte stillingskategorier.
Stk. 5. Naalakkersuisut kan fastsætte bestemmelser om, at loven ikke gælder ved anvendelse af udefra kommende lønnet arbejdskraft inden for stillingskategorier, der ellers er omfattet af stk. 1.
§ 3. Personer, som er født i Grønland og som har haft fast bopæl i landet i de første 5 leveår, betragtes som grønlandsk arbejdskraft.
Stk. 2. Enhver, som ikke opfylder betingelserne i § 3, stk. l, betragtes som udefra kommende arbejdskraft, med mindre pågældende har en særlig tilknytning til Grønland, jf. § 4.
§ 4. Ved stillingsbesættelser anses en person for at have særlig tilknytning til Grønland, når vedkommende
1) har haft fast bopæl i Grønland i 7 år inden for de seneste 10 år, eller
2) er gift med eller kan dokumentere samliv af mindst l års varighed med en person, som enten er omfattet af § 3, stk. l eller som har særlig tilknytning til Grønland, jf. nr. l i nærværende stykke samt nærværende stk. 3, eller som er ansat i en offentlig eller privat virksomhed i Grønland i henhold til reglerne i denne lov.
Stk. 2. Som fast bopæl i Grønland efter stk. l, nr. 1 medregnes bopæl uden for Grønland i uddannelsesøjemed, når uddannelsen ikke kan gennemføres i Grønland og den pågældende ved uddannelsens påbegyndelse opfylder de betingelser til bopæl, som er en forudsætning for at opnå grønlandsk uddannelsesstøtte.
Stk. 3. Landsstyret kan afgøre, at en person ved stillingsbesættelse skal anses for at have særlig tilknytning til Grønland af andre end de i stk. l og stk. 2 nævnte grunde.
Kommunale tilladelser og anmeldelser
§ 5. Ansættelse eller anvendelse af udefra kommende arbejdskraft i stillinger omfattet af § 2, kan kun ske med forudgående tilladelse fra kommunalbestyrelsen i den pågældende kommune.
Stk. 2. Det påhviler arbejdsgiveren at indhente tilladelse efter stk. 1.
Stk. 3. Ved anvendelse af udefra kommende arbejdskraft til delentrepriser eller lign. er den i Grønland rekvirerende entrepriseindehaver eller bygherre ansvarlig for at tilladelsen efter stk. l indhentes.
§ 5a. Det er en betingelse for at opnå en tilladelse fra kommunalbestyrelsen, at en stilling omfattet af § 2, er opslået i en af Naalakkersuisut oprettet landsdækkende jobportal til registrering og administration af arbejdssøgende og jobudbud, såfremt en sådan er oprettet.
Stk. 2. Stillingen skal være opslået i jobportalen i minimum 2 uger.
§ 6. Kommunalbestyrelsen afgør, hvorvidt der kan gives tilladelse efter § 5. Der meddeles tilladelse, når det ikke har været muligt for den kommunale forvaltning, at anvise grønlandsk arbejdskraft eller personer med særlig tilknytning til Grønland med de efterspurgte kvalifikationer til stillingen.
Stk. 2. Kommunal tilladelse meddeles for en tidsbegrænset periode på højest to år.
Stk. 3. Afgørelse efter stk. 1 skal træffes inden 14 dage efter modtagelse af ansøgning, jf. dog § 5a. Finder kommunalbestyrelsen ikke, at ansøgningen udgør et tilstrækkeligt grundlag for at træffe afgørelse, kan kommunalbestyrelsen dog anmode ansøger om at fremkomme med yderligere oplysninger eller dokumentation. I dette tilfælde afbrydes afgørelsesfristen, indtil de fornødne oplysninger og den fornødne dokumentation foreligger. Kommunalbestyrelsen skal herefter træffe afgørelse inden 14 dage.
Stk. 4. Landsstyret kan fastsætte regler, for særlige tilfælde, hvor fristen i stk. 3 forkortes.
Stk. 5. Naalakkersuisut kan fastsætte bestemmelser om rapportering, dens indhold og hyppighed.
§ 7. Arbejdsgivere og andre, som har fået tilladelse til at beskæftige udefra kommende arbejdskraft, har pligt til inden 8 dage at anmelde sådanne personers tiltræden eller fratræden til kommunalbestyrelsen.
§ 8. Landsstyret fastsætter nærmere regler vedrørende indgivelse og behandling af anmeldelser og ansøgning om tilladelser.
Klage
§ 9. Kommunalbestyrelsens afgørelse efter § 6 kan af arbejdsgiveren eller anden ansøger påklages til Landsstyret inden 14 dage efter modtagelsen af afgørelsen.
Stk. 2. Såfremt arbejdsgiveren eller anden ansøger ikke inden l måned efter klagens indgivelse har modtaget anden meddelelse, betragtes tilladelsen som givet.
Forskellige bestemmelser
§10. Landsstyret og kommunalbestyrelserne kan til sikring af lovens gennemførelse, indhente oplysninger fra relevante offentlige myndigheder.
Sanktion
§ 11. Overtrædelse af § 5 og § 7 medfører bøde.
Stk. 2. Er overtrædelsen begået af et aktieselskab, anpartsselskab, andelsselskab eller lignende, kan selskabet idømmes bøde. Er overtrædelsen begået af Grønlands Hjemmestyre, en grønlandsk kommune eller et kommunalt fællesskab, kan Hjemmestyret, kommunen eller det kommunale fællesskab idømmes bøde.
Ikrafttræden
§ 12. Loven træder i kraft den 1. januar 1993.
Stk. 2. Ved ikrafttrædelse ophæves lov nr. 18 af 16. december 1988 om regulering af arbejdskrafttilgangen i Grønland.
Stk. 3. Regelsæt udstedt med hjemmel i den i stk. 2 nævnte lov gælder til de ophæves særskilt med indførelse af nye regelsæt.
§ 13. Landstingsloven gælder ikke de områder, der i henhold til traktat af 27. april 1951 om forsvaret af Grønland er forsvarsområder. For øvrige områder uden for den kommunale inddeling varetager Grønlands Landsstyre de beføjelser, der i denne lov er tillagt de enkelte kommunalbestyrelser.
Stk. 2. Landsstyret kan undtage andre nærmere angivne områder fra landstingsloven.
Inatsisartutlov nr. 27. af 9. december 2015 (Arbejdsgivers anvendelse af jobportalen)[1] indeholder følgende ikrafttrædelsesbestemmelse:
§ 2
Inatsisartutloven træder i kraft den 1. januar 2016.
Inatsisartutlov nr. 23 af 28. november 2016 (Anvendelse på andre uddannelseskategorier, rapportering mv.)[2] indeholder følgende ikrafttrædelsesbestemmelse:
§ 2
Inatsisartutloven træder i kraft den 1. januar 2017.
Inatsisartutlov nr. 22 af 13. november 2017 (Frist for afgørelser)[3] indeholder følgende ikrafttrædelsesbestemmelse:
§ 2
Inatsisartutloven træder i kraft 1. januar 2018.
Departement for Sociale Anliggender, Familier, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, den 24. februar 2025
Martha Abelsen (sign.)
Departementschef
/Mehdi Shams (sign.)
Sammenskrivning af
- Landstingslov om regulering af arbejdskrafttilgangen i Grønland - (27/1992)
- Inatsisartutlov om ændring af landstingslov om regulering af arbejdskrafttilgangen i Grønland (Arbejdsgivers anvendelse af jobportalen) - (27/2015)
- Inatsisartutlov om ændring af inatsisartutlov om næring (Ændring af GER-nummer til CVR-nummer samt teknisk ændring i den grønlandske tekst) - (13/2017)