Gå til sidens indhold
Tilbage til søgning
Administrativ forskrift
Nr. 4
28. januar 2025
Vedtaget

Qeqqata Kommunias vedtægt om hundehold

I medfør af § 13, stk. 1 i Landstingslov nr. 18 af 30. oktober 1998 om slædehunde samt hunde- og kattehold, som senest ændret ved Inatsisartutlov nr. 24 af 28. november 2016 samt Hjemmestyrets bekendtgørelse om kommunale hunde- og kattevedtægter nr. 15 af 19. juni 2003 fastsættes:

 

Kapitel 1

Anvendelsesområde

 

  § 1.  Denne vedtægt gælder for hundehold i Qeqqata Kommunia.

  Stk. 2.  Hvorvidt et område i kommunen er omfattet af slædehundedistriktet, defineres i den til enhver tid gældende lovgivning om slædehunde.

  Stk. 3.  Hold af tjenestehunde og hjælpe hunde for handicappede er ikke omfattet af denne vedtægt.

 

Kapitel 2

Generelle bestemmer

 

Tilladelse og registrering af hundehold

 

  § 2.  Tilladelse til hold af hunde i Qeqqata Kommunia meddeles skriftligt af kommunalbestyrelsen efter ansøgning, som skal dokumentere, at gældende veterinære bestemmelser er overholdt.

  Stk. 2.  Tilladelsen er personlig og kan ikke overdrages til andre.

  Stk. 3.  Kommunalbestyrelsen kan nægte personer tilladelse til hundehold, såfremt de ikke opfylder denne vedtægt eller fratage en tilladelse ved grove eller gentagne overtrædelser af denne vedtægt.

 

  § 3.  Ejeren skal anmelde hold af hunde til kommunalbestyrelsen, der har ansvaret for at registrere dette i den nationale dyredatabase.

  Stk. 2.  Ved ændringer i ejerforhold, placering eller hvis hunden dør, skal hundeejer meddele dette til kommunalbestyrelsen inden for 30 kalenderdage.

 

Hundeinspektør

 

  § 4.  Kommunalbestyrelsen udpeger en eller flere hundeinspektører, der uddannes og autoriseres af Naalakkersuisut. 

  Stk. 2.  Hundeinspektøren er ansvarlig for vaccination, ID-mærkning, indfangning og aflivning samt øvrige opgaver kommunalbestyrelsen måtte pålægge vedkommende i relation til kommunens overholdelse af den til enhver tid gældende lovgivning om hundehold.

 

Vaccination og ID-mærkning

 

  § 5.  Hundeejeren har pligt til at lade sine hunde vaccinere og ID-mærke efter gældende regler.

  Stk. 2.  Hundeinspektøren registrerer vaccination og ID-mærkningsnummer i den nationale dyredatabase. Hundeejeren kan efter anmodning få en udskrift af registreringen af egne hunde, som dokumentation for vaccinationen.

  Stk. 3.  Er en hund ikke vaccineret efter gældende regler, kan kommunalbestyrelsen foranledige, at den tvangsvaccineres for ejerens regning. Såfremt dette ikke er muligt, skal hunden aflives eller overgives til anden ejer.

 

Placering

 

  § 6.  Ved egen bolig kan der placeres op til to voksne hunde. Hvalpe tilhørende disse hunde kan placeres ved egen bolig, indtil hvalpene er seks måneder gamle. Hundene må ikke være til gene for naboers eller andre borgeres udnyttelse af veje, stier, trapper eller brugsret til bolig, virksomhed, butik, institution eller lignende.

  Stk. 2.  Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om, hvorvidt hundene er til gene efter stk. 1, og kan påbyde hundeejeren, at hundene flyttes til en anden placering.

 

Indfangning og aflivning

 

  § 7.  Løse hunde indfanges og anbringes af hundeinspektøren på den kommunale hundeplads og fremlyses ved offentlige opslag på kommunekontoret og kommunens sociale medier i 72 timer. Er hunden ikke afhentet, eller er fristen ikke forlænget efter konkret aftale med hundens ejer, kan hunden omregistreres til anden ejer eller aflives uden erstatning til ejeren.

  Stk. 2.  Kan en løs hund ikke indfanges, kan den efter fremlysning i minimum 72 timer, aflives af kommunalbestyrelsen uden yderligere varsel og uden erstatning for ejeren.

  Stk. 3.  Vurderer kommunalbestyrelsen, at en løs hund er bidsk eller til konkret fare for andre mennesker, aflives hunden straks uden varsel eller erstatning til ejeren.

 

Kapitel 3

Bestemmelser udenfor slædehundedistriktet

 

Tøjring m.v.

 

  § 8.  Alle hunde over seks måneder skal holdes tøjret i lænke, indelukkede i hus eller løbegård eller føres i line.

  Stk. 2.  Kravet gælder ikke for tjeneste- og politihunde under kommando eller hunde under kommando, der uden for byområder benyttes til fritidsaktiviteter.

  Stk. 3.  Hundens lænke skal være mindst 5 meter lang.

 

Kapitel 4

Bestemmelser indenfor slædehundedistriktet

 

Områder til hundehold

 

  § 9.  Hundehold er tilladt i områder som beskrevet i kortbilag 1-4 til denne vedtægt. 

  Stk. 2.  Hunde kan udsættes på de af kommunalbestyrelsen godkendte hundeøer jf.  kommuneplanens M3 delområder i det åbne land, i perioden 1. maj til 30. september, forudsat der er isfrit.

  Stk. 3.  Områder som på visse årstider oversvømmes, må ikke anvendes til ophold af hunde i disse perioder. 

 

Hundeplads

 

  § 10.  Kommunalbestyrelsen anviser efter ansøgning en plads til hold af slædehunde samtidig med, at hundene registres i den nationale dyredatabase.

  Stk. 2.  Hundepladsen skal være egnet til hold af slædehunde og må ikke være til uforholdsmæssig gene for omkringliggende beboelse, virksomheder eller institutioner.

  Stk. 3.  Hunde skal tøjres minimum 7,5 meter fra anden persons hus, medmindre vedkommende skriftligt har givet samtykke.

  Stk. 4.  Kommunalbestyrelsen stiller følgende krav til indretning af hundepladsen:

1)  at pladsen holdes rengjort og ryddelig,

2)  at opstillede skure eller containere ikke overstiger 15 m2.

  Stk. 5.  En hundeø skal markeres tydeligt med skiltning.

 

Tilbagekaldelse af hundeplads

 

  § 11.  Kommunalbestyrelsen kan tilbagekalde tilladelsen i det tilfælde, hvor

1)  hundepladsen ikke anvendes til formålet,

2)  hundeejeren ikke overholder de betingelser, der gælder for hundepladsen,

3)  hundepladsen ikke længere er i brug. Hvis kommunen ikke kan komme i kontakt med den registrerede ejer inddrages pladsen, når den har stået tom i to måneder.

4)  hundepladsen skal anvendes til et andet formål. I det tilfælde meddeler kommunalbestyrelsen, at pladsen tilbagekaldes med mindst to måneders varsel, og der anvises en ny hundeplads samtidig med, at kommunen sørger for montering af fastgøringer til kæder samt flytning af skure, hundehuse og andet relevant tilbehør.

 

Tøjring m.v.

 

  § 12.  Alle hunde over seks måneder skal holdes tøjret i lænke, indelukkede i hus eller løbegård eller føres i line.

  Stk. 2.  Kravet gælder ikke for tjeneste- og politihunde under kommando, hunde under kommando, der uden for byområder benyttes til fritidsaktiviteter eller hunde udsat på godkendte hundeøer i perioden 1. maj til 30. september, forudsat der er isfrit.

  Stk. 3.  Hundens lænke skal være mindst 3 meter lang.

  Stk. 4.  Afstanden mellem hver lænket hund eller hvert hundepar skal være mindst 1 meter ved strakte lænker.

  Stk. 5.  Hver hunds lænke skal indeholde mindst 1 dreje led ved halsbåndet samt mindst 1 dreje led ved fastgøringen.

  Stk. 6.  Hundeinspektøren kan, på hundeejerens anmodning, etablere fastgøringer til hundenes kæder. Der kan anvendes én fastgøring for hvert par hunde.

 

Kapitel 5

Klager

 

  § 13.  Der kan klages over hold af hunde og indretning af eller forhold på en hundeplads til kommunalbestyrelsen.

 

Kapitel 6

Tilsyn

 

  § 14.  Kommunalbestyrelsen er tilsynsmyndighed og har til enhver tid mod behørig legitimation og uden retskendelse adgang til offentlige og private ejendomme, lokaliteter, transportmidler og dokumenter for at tilvejebringe oplysninger til brug for beslutninger i henhold til denne vedtægt.

 

Kapitel 7

Sanktioner

 

  § 15.  Kommunalbestyrelsen kan meddele de påbud og forbud, der er nødvendige for, at krav i følgende bestemmelser overholdes §§ 2, 4, 5 og 6, stk. 1, §§ 7, 8, stk. 1 og stk. 3, § 9, § 10, stk. 1, 3 og stk. 4, §11 samt § 12 stk. 1 og stk. 3-5.

 

Kapitel 8

Ikrafttræden

 

  § 16.  Denne vedtægt træder i kraft 1. april 2025.

  Stk. 2.  Samtidig ophæves Qeqqata Kommunias vedtægt om hundehold af 11. februar 2015.

  Stk. 3.  Kortbilag 1-4 til denne vedtægt træder i kraft samtidig med vedtagelsen af denne vedtægt og finder således ikke anvendelse for allerede placerede hundehold. 

  Stk. 4.  Vedtaget af Qeqqata Kommunias kommunalbestyrelse, den 31. oktober 2024.

 

 

Således vedtaget af kommunalbestyrelsen i Qeqqata Kommunia den 31. oktober 2024

 

 

____________________

Malik Berthelsen (sign.)

Borgmester

 

 

Hermed stadfæstes vedtægt om hundehold i Qeqqata Kommunia

 

 

Grønlands Selvstyre, den 23. januar 2025

 

 

_____________________

Kim Kielsen (sign.)

Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst