Inatsisartutlov om filmvirksomhed
Kapitel 1
Anvendelsesområde og definitioner
§ 1. Inatsisartutloven finder anvendelse for filmvirksomhed i Grønland og for udbredelse og fremme af grønlandske film i og udenfor Grønland. Ved filmvirksomhed forstås produktion af film i bred forstand, herunder præproduktion, produktion og postproduktion.
§ 2. Ved film forstås i denne Inatsisartutlov levende billeder af enhver art, uanset optagelses- og forevisningsform, herunder fotografiske film og videogrammer, bortset fra tv-udsendelser.
§ 3. Ved en grønlandsk film forstås en film, der har 1 eller flere grønlandske producenter og som i væsentlige dele er indspillet på grønlandsk sprog eller rummer en særlig kunstnerisk eller teknisk indsats, som medvirker til fremme af filmkunst og filmkultur i Grønland, jf. dog § 4, stk. 2.
Stk. 2. Ved en udenlandsk film forstås en film, der ikke er en grønlandsk film.
Stk. 3. Ved en grønlandsk producent forstås:
1) en person, der har dansk statsborgerskab og har bopæl i Grønland og har haft det i mindst 5 sammenhængende år umiddelbart forud herfor,
2) et aktieselskab eller anpartsselskab, der er registreret i Grønland, hvis flertallet af direktionens medlemmer og flertallet af bestyrelsesmedlemmerne har dansk statsborgerskab og har bopæl i Grønland og har haft det i mindst 5 sammenhængende år umiddelbart forud herfor,
3) et andet i Grønland hjemmehørende selskab end nævnt i nr. 2 med begrænset ansvar, herunder fonde og foreninger, hvis flertallet af direktionens medlemmer og flertallet af bestyrelsesmedlemmerne har dansk statsborgerskab og har bopæl i Grønland og har haft det i mindst 5 sammenhængende år umiddelbart forud herfor,
4) et aktieselskab eller anpartsselskab, der har indregistreret filial hos Erhvervsstyrelsen, eller et andet selskab med begrænset ansvar, for så vidt filialbestyreren har dansk statsborgerskab og har bopæl i Grønland og har haft det i mindst 5 sammenhængende år umiddelbart forud herfor, eller
5) en institution, der er ejet eller drevet af Grønlands Selvstyre eller 1 eller flere kommuner.
Stk. 4. Naalakkersuisut kan dispensere fra bopælskravet i stk. 3, når ganske særlige forhold taler derfor, herunder at bopæl uden for Grønland skyldes uddannelsesforhold, forsorgsforhold, hvorved grønlandske myndigheder har medvirket, eller særlige familiemæssige forhold sammenholdt med, hvor tæt personen er på at opfylde kravet i stk. 3.
Stk. 5. Ved en udenlandsk producent forstås en producent, der ikke er grønlandsk producent.
Stk. 6. Kravet om statsborgerskab, eller om bopæl eller hjemsted eller registrering i Grønland efter stk. 3, nr. 1-3 og 5, bortfalder, hvis internationale aftaler, som Grønland har indgået eller tilsluttet sig, kræver det.
§ 4. Ved en koproduceret film forstås en film, der er produceret ved samarbejde med 1 eller flere udenlandske producenter og mindst 1 grønlandsk producent.
Stk. 2. En koproduceret film kan betragtes som grønlandsk under forudsætning af, at der er et rimeligt forhold mellem den grønlandske og den udenlandske økonomiske indsats og indflydelse på filmproduktionen og mellem indsatsen fra hver side i kunstnerisk eller i teknisk henseende.
Kapitel 2
Grønlands Filminstitut
Instituttets formål
§ 5. Grønlands Filminstitut har til formål:
1) at fremme filmvirksomhed, filmkultur, biografkultur og filmfestivalkultur i Grønland,
2) at varetage funktionen som national filmkommission, jf. stk. 3,
3) at udbrede kendskabet til grønlandske og udenlandske film i Grønland,
4) at fremme salget af og kendskabet til grønlandsk film i udlandet,
5) at indsamle film- og tv-litteratur og at gøre samlingerne tilgængelige for offentligheden,
6) at sørge for et bredt udbud af publikumsrettede aktiviteter om film,
7) at sikre en løbende dialog med filmbranchen og væsentlige brugergrupper om Grønlands Filminstituts virksomhed,
8) at oplyse og vejlede om egnetheden af film for børn og unge, herunder om hvorvidt en film kan antages at være skadelig for børn og unge, og
9) at fremme professionelt eksperimenterende filmkunst og talentudvikling.
Stk. 2. Grønlands Filminstitut har endvidere til opgave:
1) at yde økonomisk støtte til manuskriptudarbejdelse, udvikling, produktion, lancering, markedsføring, promovering, forevisning og distribution af grønlandske film og koproducerede film samt andre aktiviteter til fremme af filmvirksomhed, filmkultur og biografkultur i Grønland, og
2) at behandle ansøgninger om tilladelse til at filme i Grønland og foretage registrering af nøgleoplysninger om filmprojektet og de ansvarlige herfor.
Stk. 3. Funktionen som filmkommission omfatter facilitering og tiltrækning af internationale film- og tv-produktioner til Grønland og fremme af Grønlands film- og tv-infrastruktur.
Organisation og ledelse
§ 6. Grønlands Filminstitut er en selvstændig offentlig institution.
§ 7. Grønlands Filminstitut ledes af en bestyrelse på 5 medlemmer, der tilsammen skal repræsentere indgående kendskab til filmvirksomhed og have indsigt i områderne medievirksomhed, markedsføring, virksomhedsdrift, økonomi og ledelse.
Stk. 2. Hvert bestyrelsesmedlem skal have kompetencer inden for et eller flere af de områder, som bestyrelsen tilsammen skal repræsentere.
Stk. 3. Bestyrelsesforpersonen skal have ledelses- og erhvervserfaring.
Stk. 4. Medarbejderne i Grønlands Filminstitut vælger en repræsentant, der som tilforordnet deltager uden stemmeret i bestyrelsens møder. Kun ansatte, der er ansat med ½ årsværk og derover, er valgbare og stemmeberettigede.
§ 8. Naalakkersuisut udpeger bestyrelsesforpersonen uden indstilling. Bestyrelsens øvrige medlemmer udpeges således:
1) 1 medlem efter indstilling fra Film.gl.
2) 1 medlem efter indstilling fra Grønlands Kunstfond.
3) 1 medlem efter indstilling fra skuespillernes organisation, SILA.
4) 1 medlem efter fælles indstilling fra Grønlands Erhverv og NUSUKA.
Stk. 2. Blandt de medlemmer, der udpeges efter indstilling, udpeger bestyrelsen af sin midte en næstforperson.
§ 9. Bestyrelsens medlemmer skal på udpegningstidspunktet have bopæl i Grønland og have haft det i mindst 5 sammenhængende år umiddelbart forud herfor, være fyldt 18 år og må ikke være medlemmer af Inatsisartut, Folketinget eller kommunalbestyrelser. Medlemmerne må heller ikke være medlem af Naalakkersuisut.
Stk. 2. Lederen af Grønlands Filminstitut kan ikke udpeges til bestyrelsen.
Stk. 3. Naalakkersuisut kan dispensere fra bopælskravet i stk. 1, når ganske særlige forhold taler derfor, herunder at bopæl uden for Grønland skyldes uddannelsesforhold, forsorgsforhold, hvorved grønlandske myndigheder har medvirket, eller særlige familiemæssige forhold sammenholdt med, hvor tæt personen er på at opfylde kravene i stk. 1.
§ 10. For hvert bestyrelsesmedlem undtagen forpersonen skal der udpeges en personlig suppleant, der indtræder i bestyrelsen i tilfælde af det pågældende bestyrelsesmedlems udtræden, afsættelse eller længerevarende forfald. Suppleanterne skal opfylde kravene i § 7, stk. 2 og § 9.
Stk. 2. Hvis den udpegede suppleant indtræder som fast medlem af bestyrelsen, udpeges en ny suppleant. I tilfælde af forpersonens udtræden eller afsættelse udpeger Naalakkersuisut en ny forperson.
§ 11. Bestyrelsens medlemmer udpeges for en periode på 2 år.
Stk. 2. Genudpegning i direkte forlængelse af tidligere udpegning af et medlem kan kun finde sted 1 gang.
Stk. 3. Naalakkersuisut kan afsætte et bestyrelsesmedlem eller suppleant, der groft har tilsidesat sit bestyrelsesansvar eller på anden vis har gjort sig uegnet til at bestride bestyrelseshvervet.
§ 12. Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden.
Stk. 2. Forretningsordenen skal indeholde regler om:
1) kompetencefordeling mellem bestyrelsen og lederen af instituttet,
2) mødeaktivitet og mødeform,
3) afstemninger,
4) inhabilitet,
5) tavshedspligt, og
6) referat.
§ 13. Bestyrelsesmedlemmerne modtager for deres arbejde et årligt honorar. Honoraret erlægges månedsvis bagud med 12 ydelser pr. år. Den tilforordnede medarbejderrepræsentant modtager ikke honorar.
Stk. 2. Ved et bestyrelsesmedlems tiltræden i løbende måned ydes for hver dag, bestyrelsesmedlemmet har virket, et honorar på 1/365 af det årlige honorar. Tilsvarende gælder ved et bestyrelsesmedlems fratræden i løbende måned.
Stk. 3. Udgifter til honorar afholdes af Grønlands Filminstitut.
Stk. 4. Naalakkersuisut fastsætter regler om honorering af bestyrelsen, herunder honorarets størrelse og udbetaling.
§ 14. Udgifter, herunder til rejser, fortæring og ophold, afholdt i Grønlands Filminstituts tjeneste, godtgøres bestyrelsens medlemmer efter de til enhver tid gældende regler for Selvstyrets tjenestemænd i Grønland. Disse udgifter afholdes af Grønlands Filminstitut.
§ 15. Bestyrelsen er den øverste ledelse af Grønlands Filminstitut og har ansvaret for instituttets virke, herunder forvaltningen af de økonomiske ressourcer og for fastsættelse og opfølgning af instituttets målsætninger.
Stk. 2. Bestyrelsen har det overordnede ansvar for overholdelsen af de bestemmelser, der er fastsat for Grønlands Filminstituts virksomhed og for, at instituttets virksomhed i øvrigt sker i overensstemmelse med gældende lovgivning.
§ 16. Den daglige ledelse af Grønlands Filminstitut varetages af en leder, der ansættes af bestyrelsen.
Stk. 2. Lederen er over for bestyrelsen ansvarlig for overholdelsen af de lovgivningsmæssige og økonomiske rammer for Grønlands Filminstituts virksomhed.
Stk. 3. Lederen ansætter og afskediger Grønlands Filminstituts personale.
§ 17. Grønlands Filminstitut er med hensyn til vilkår og øvrige forhold for ansættelser, forhold under ansættelserne og afskedigelser forpligtet til at følge de bestemmelser, der til enhver tid gælder for ansatte under Grønlands Selvstyre.
Kapitel 3
Økonomisk støtte
§ 18. På de årlige finanslove fastsættes særskilte produktionsbevillinger til henholdsvis spillefilm og kort- og dokumentarfilm samt særskilt bevilling til anden støtte, der ydes af Grønlands Filminstitut.
Stk. 2. Der kan i forbindelse med støttetildelingen fastsættes vilkår.
§ 19. Grønlands Filminstitut skal ved behandling af ansøgninger vedrørende økonomisk støtte til manuskript- og produktionsforslag til produktion af spillefilm og kort- og dokumentarfilm sikre, at der foretages en kunstnerisk vurdering af ansøgningerne, og at ansøgningerne vurderes i økonomisk og produktionsteknisk henseende.
§ 20. Grønlands Filminstitut kan inden for en på finansloven hertil fastsat bevilling yde refusion med 25 procent af afholdte udgifter i Grønland til udenlandske filmproduktioner efter herom nærmere fastsatte regler, jf. § 21.
Stk. 2. Der fastsættes i finansloven et maksimumbeløb og minimumbeløb for hver filmproduktion.
§ 21. Naalakkersuisut fastsætter regler om økonomisk støtte og om refusion af afholdte udgifter til filmproduktion, herunder om støtteformål, støttens omfang, udbetaling og administration.
Stk. 2. Reglerne, jf. stk. 1, vil også kunne omfatte regler om fravigelse i særlige tilfælde af den i § 20 fastsatte procentsats og de maksimumbeløb og minimumbeløb, der er fastsat i finansloven om refusion af afholdte udgifter til filmproduktion, jf. § 20.
§ 22. Kommuner kan yde støtte i form af tilskud, lån eller garanti for lån til filmproduktion, filmudlejning og biografvirksomhed.
Stk. 2. Naalakkersuisut kan fastsætte nærmere regler om kommunale tilskud, lån og garantier til filmproduktion, filmudlejning og biografvirksomhed.
Kapitel 4
Finansiering, budget, regnskab, revision og tilbagebetaling
§ 23. Grønlands Filminstitut finansieres gennem tilskud fra landskassen, jf. dog stk. 2 og 3.
Stk. 2. Grønlands Filminstitut kan modtage arv og gaver samt tilskud og sponsorater fra anden side end landskassen.
Stk. 3. Grønlands Filminstitut kan drive indtægtsdækket virksomhed og tilskudsfinansierede aktiviteter.
Stk. 4. Grønlands Filminstitut kan disponere frit over tilskud og andre indtægter, men skal overholde fastsatte vilkår og budgetforudsætninger.
§ 24. Bestyrelsen for Grønlands Filminstitut afgiver hvert år til Naalakkersuisut forslag til budget for det følgende finansår inden for en af Naalakkersuisut fastsat frist. Forslaget skal indeholde et overslag over forventede indtægter og udgifter.
§ 25. Grønlands Filminstituts regnskabsår er finansåret.
Stk. 2. Instituttet skal følge de bestemmelser om budget, regnskabsføring og regnskabsaflæggelse, der til enhver tid gælder for Grønlands Selvstyre.
§ 26. Årsregnskabet for Grønlands Filminstitut revideres af Grønlands Selvstyres revision.
Stk. 2. Bestyrelsen forelægger, inden en af Naalakkersuisut fastsat frist, det af bestyrelsen godkendte reviderede årsregnskab bilagt revisionens bemærkninger for Naalakkersuisut til godkendelse. Naalakkersuisut fremsender efterfølgende årsregnskabet til Inatsisartut til orientering.
Stk. 3. Bestyrelsen skal umiddelbart efter Naalakkersuisuts godkendelse offentliggøre det af Naalakkersuisut godkendte regnskab.
§ 27. Bestyrelsen skal årligt aflægge beretning om Grønlands Filminstituts virksomhed til Naalakkersuisut. Beretningen skal offentliggøres på instituttets hjemmeside.
Stk. 2. Bestyrelsen skal i den årlige beretning redegøre for Grønlands Filminstituts tildeling af økonomisk støtte med angivelse af følgende forhold:
1) Fordeling på formål med støtten.
2) Angivelse af, hvem der har modtaget støtte, til hvilket formål og med hvilket beløb.
3) Angivelse af, hvilke modtagere af støtte der tidligere har modtaget støtte fra instituttet.
4) Angivelse af, hvilke modtagere af afslag der tidligere har modtaget afslag fra instituttet.
Stk. 3. Beretningen skal desuden redegøre for Grønlands Filminstituts økonomiske og personalemæssige forhold og for opfyldelsen af de for instituttet lovfastsatte formål.
§ 28. De, der modtager støtte i henhold til denne Inatsisartutlov eller regler udstedt i medfør heraf, skal aflægge regnskab herfor.
Stk. 2. Naalakkersuisut kan fastsætte regler for regnskabsaflæggelsen, herunder krav om revision.
§ 29. Bevilget støtte kan kræves helt eller delvist tilbagebetalt, hvis ansøger har afgivet urigtige oplysninger, betingelserne for støttetildelingen ikke er opfyldt, eller støtten er anvendt til andet formål end det bevilgede.
Stk. 2. Naalakkersuisut kan fastsætte regler om bortfald og tilbagebetaling af tilskud.
Kapitel 5
Tilladelse og registrering
§ 30. Alle udenlandske producenter, der i kommercielt regi ønsker at filme i Grønland, skal hos Grønlands Filminstitut ansøge om tilladelse hertil og skal i forbindelse hermed betale et gebyr til dækning af omkostninger ved administration og ansøgningen om tilladelse. Dette gælder dog ikke journalistisk aktivitet.
Stk. 2. Naalakkersuisut fastsætter nærmere regler om ansøgning om tilladelse til at filme i Grønland, herunder om eventuel fravigelse af kravet om tilladelse i særlige tilfælde, eventuelle formkrav, ansøgningsfrister og gebyrets størrelse.
§ 31. Grønlands Filminstitut foretager i forbindelse med meddelelse af tilladelse til at filme i Grønland registrering af nøgleoplysninger om filmprojektet og de ansvarlige herfor.
Stk. 2. Grønlands Filminstitut skal på sin hjemmeside offentliggøre information om alle meddelte tilladelser.
Stk. 3. Naalakkersuisut fastsætter nærmere regler om registrering af de i stk. 1 nævnte nøgleoplysninger og om, hvilke af disse oplysninger der skal offentliggøres efter stk. 2.
Kapitel 6
Tilsyn og klage
§ 32. Naalakkersuisut fører overordnet tilsyn med Grønlands Filminstituts forvaltning af Inatsisartutloven.
Stk. 2. Naalakkersuisut kan afkræve Grønlands Filminstitut de oplysninger, der anses for nødvendige for at kunne varetage sine opgaver efter Inatsisartutloven.
§ 33. Afgørelser, som er truffet af Grønlands Filminstitut, kan ikke påklages til anden administrativ myndighed, jf. dog stk. 2.
Stk. 2. Afgørelser om retlige forhold kan påklages til Naalakkersuisut senest 4 uger fra afgørelsens dato.
Stk. 3. Naalakkersuisut kan fastsætte regler for klageadgang og behandling af klager.
Kapitel 7
Sanktioner
§ 34. Den, der overtræder § 30, stk. 1, 1. pkt., ved at gennemføre filmoptagelser i kommercielt øjemed uden at være i besiddelse af en tilladelse fra Grønlands Filminstitut, kan idømmes foranstaltning i form af bøde efter reglerne i Kriminallov for Grønland.
Stk. 2. For forskrifter udstedt i medfør af Inatsisartutloven kan der fastsættes foranstaltninger i form af bøde efter reglerne i Kriminallov for Grønland.
Stk. 3. Hvor inatsisartutloven eller forskrifter udstedt i medfør af inatsisartutloven hjemler fastsættelse af bøde, kan bøden pålægges en juridisk person efter reglerne i Kriminallov for Grønland.
Stk. 4. Bøder, der idømmes efter denne inatsisartutlov eller regler udstedt i medfør heraf, tilfalder Landskassen.
Kapitel 8
Ikrafttrædelses- og overgangsbestemmelser
§ 35. Inatsisartutloven træder i kraft den 1. januar 2025.
Stk. 2. Den første udpegning af medlemmerne til bestyrelsen i Grønlands Filminstitut, jf. § 11, stk. 1, efter inatsisartutlovens ikrafttrædelse, finder sted for perioden 1. april 2025 til og med 31. marts 2029
Stk. 3. Regler om Grønlands Filminstituts virke finder først anvendelse fra tidspunktet for instituttets oprettelse, dog tidligst fra den 1. januar 2026.
Grønlands Selvstyre, den 6. december 2024
Múte Bourup Egede (sign.)
Formand for Naalakkersuisut
-
PDF (0.06MB)
-
PDF (0.39MB)
-
PDF (0.16MB)
-
PDF (4.55MB)
-
PDF (0.21MB)
-
PDF (8.14MB)
-
PDF (0.08MB)
-
PDF (0.22MB)