Inatsisartutlov om overnatningsafgift
Afgift
§ 1. Ved overnatning mod vederlag i værelser, hybler, lejligheder, huse, beboelsescontainere, hytter, telte og lignende, svares afgift.
Stk. 2. Afgiften udgør 30 kr. pr. overnatning pr. person, der ikke er bosat i Grønland.
Stk. 3. Den, der mod vederlag udbyder overnatning som nævnt i stk. 1 er afgiftspligtig i henhold til denne lov.
Stk. 4. Personer bosat i Grønland har pligt til på afgiftspligtiges forespørgsel at fremvise relevant dokumentation for bopæl i Grønland.
§ 2. Afgiften opkræves af den afgiftspligtige sammen med opkrævning af betalingen for overnatningen.
Undtagelser
§ 3. § 1 finder ikke anvendelse i følgende tilfælde:
1) Hvis den afgiftspligtiges samlede afgiftstilsvar for en afgiftsperiode udgør mindre end 600 kr.
2) Ved udlejning til samme person eller virksomhed, når udlejningen er af mere end 21 nætters varighed i sammenhæng.
3) Når en transportør indkvarterer en person som følge af aflysninger på grund af dårligt vejr, tekniske udfordringer eller lignende, og transportøren afholder udgiften til overnatning.
Stk. 2. Undtagelsen i stk. 1, nr. 2, finder ikke anvendelse ved udlejning til virksomheder, herunder rejsebureauer, rejseformidlere m.v., som videreudlejer, videresælger eller på anden måde videreformidler overnatning til personer, medmindre den eller de personer, som benytter værelset m.v., overnatter der i mere end 21 nætter i sammenhæng.
Administration
§ 4. Afgiftsperioden er kvartalet.
Stk. 2. Afgiften forfalder den 1. i den måned, der følger efter afgiftsperioden med sidste rettidige betalingsdag den første dag i måneden efter forfaldsmåneden. Falder sidste rettidige betalingsdag på en lørdag, søndag eller helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag.
Stk. 3. Indbetalinger skal ske til skatteforvaltningen.
§ 5. Afgiftspligtige skal efter udgangen af afgiftsperioden, og senest den 10. i den følgende måned, indsende oplysninger til identifikation af den afgiftspligtige, antal overnatninger pr. måned, antal personer og afgiftens størrelse til skatteforvaltningen, på den måde skatteforvaltningen anviser. Falder sidste frist for indsendelse af oplysninger på en lørdag, søndag eller helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag.
Stk. 2. Ved indsendelse skal benyttes blanketter, herunder i digital form, udarbejdet af skatteforvaltningen.
Stk. 3. Skattestyrelsen kan indhente yderligere oplysninger til brug for statistiske formål, herunder blandt andet afgiftspligtiges kapacitet og overnattendes bopælsland.
§ 6. Skatteforvaltningen kan pålægge en udbyder, der ikke betaler rettidigt, at afgive angivelsen for en kortere periode end et kvartal. I disse tilfælde nedsættes beløbet nævnt i § 3, stk. 1, nr. 1, forholdsmæssigt i samme omfang som den forkortede periode.
Stk. 2. Skatteforvaltningen kan endvidere pålægge en udbyder, der ikke betaler rettidigt, en kortere betalingsfrist end den i § 4, stk. 2, angivne.
§ 7. Såfremt det konstateres, at en afgiftspligtig har indsendt urigtige oplysninger, således at der er betalt for lidt i afgift, afkræves det skyldige beløb til betaling senest 14 dage fra påkrav, med tillæg af eventuelle morarenter.
Stk. 2. Konstateres det, at en afgiftspligtig har betalt for meget i afgift, tilbagebetales beløbet, hvis det overstiger 300 kr.
Kommunernes anvendelse af afgiften
§ 8. Indbetalt afgift fordeles mellem kommunerne i forhold til antallet af registrerede overnatninger i de enkelte kommuner.
Stk. 2. Antallet af registrerede overnatninger opgøres af skatteforvaltningen pr. 31. december i året.
Stk. 3. Skatteforvaltningen afregner det foregående års afgifter til kommunerne inden udgangen af det efterfølgende år. Til dækning af omkostninger ved administration af ordningen reduceres den årlige afregning med i alt 300.000 kr.
Stk. 4. Kommunerne må udelukkende anvende indtægterne fra overnatningsafgiften til at udvikle turismen lokalt og regionalt, herunder afbøde eventuelle negative konsekvenser ved øget turisme i et område.
Stk. 5. Indtægter fra afgiften og udgifter, der dækkes af afgiften, skal fremgå af kommunens regnskab.
Administrative forskrifter
§ 9. Naalakkersuisut kan fastsætte nærmere regler om gennemførelsen af denne lov, herunder afgiftspligtiges indberetning af oplysninger.
Stk. 2. Naalakkersuisut kan fastsætte regler om dokumentation, afgiftspligtiges pligt til at opbevare kopier heraf og oplysningspligt for den, der udlejer bygninger til en afgiftspligtig.
Stk. 3. Naalakkersuisut kan fastsætte regler om kommunernes anvendelse af indtægterne fra den opkrævede afgift og om aflæggelse af regnskab, jf. § 8, stk. 4-5.
Foranstaltninger
§ 10. Bøde idømmes den, der forsætligt eller groft uagtsomt:
1) afgiver urigtige eller vildledende oplysninger eller fortier oplysninger til brug for afgiftsberegninger og kontrollen heraf, jf. § 5, stk. 1, eller
2) undlader at underrette skatteforvaltningen om, at ansættelserne af afgiftstilsvarene er for lave, senest 4 uger efter at den skønsmæssige ansættelse af afgiftsgrundlagene er meddelt vedkommende.
Stk. 2. I forskrifter, der udstedes i medfør af denne lov, kan der fastsættes bøde for den, der forsætligt eller groft uagtsomt overtræder bestemmelserne i forskrifterne.
Stk. 3. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) kriminalretligt ansvar efter reglerne i kapitel 5 i kriminallov for Grønland.
§ 11. Naalakkersuisut, eller den Naalakkersuisut bemyndiger dertil, kan tilkendegive overfor den, der overtræder bestemmelserne i denne Inatsisartutlov, at sagen kan afgøres uden retslig forfølgning, såfremt den pågældende erkender sig skyldig i overtrædelsen og erklærer sig rede til inden for en nærmere angivet frist, der efter anmodning kan forlænges, at betale en i tilkendegivelsen angivet bøde.
Stk. 2. Med hensyn til den i stk. 1 nævnte tilkendegivelse finder reglerne i kapitel 38 i retsplejelov for Grønland om indholdet af anklageskrift tilsvarende anvendelse.
Stk. 3. Betales bøden i rette tid, eller bliver den efter vedtagelsen inddrevet, bortfalder videre forfølgning.
§ 12. Bøder, der fastsættes efter § 10 eller § 11, tilfalder landskassen.
Ikrafttrædelse
§ 13. Inatsisartutloven træder i kraft den 1. januar 2026 og har virkning for overnatninger, der finder sted fra og med denne dato.
Grønlands Selvstyre, den 25. november 2024
Múte Bourup Egede (sign.)
Formand for Naalakkersuisut