Selvstyrets bekendtgørelse om luftforurening fra skibe og krav til skibes brændstof
I medfør af § 10, stk. 1, nr. 3 og 20, § 56, stk. 1, og § 66, stk. 3, i Inatsisartutlov nr. 9 af 22. november 2011 om beskyttelse af miljøet, som ændret ved Inatsisartutlov nr. 16 af 1. december 2021, og § 33, § 45, stk. 4, § 49, stk. 1, og § 63 i Inatsisartutlov nr. 15 af 8. juni 2017 om beskyttelse af havmiljøet, fastsættes:
Kapitel 1
Indledende bestemmelser
Anvendelsesområde
§ 1. Denne bekendtgørelse finder anvendelse for skibe, der befinder sig på grønlandsk søterritorium, grønlandske havne og leverandører af brændselsolie til skibe på søterritoriet.
Definitioner
§ 2. I denne bekendtgørelse forstås ved:
1) % m/m: Procent efter vægt (vægtprocent).
2) Arktiske farvande: Farvande, der er beliggende nord for en linje fra breddegraden 58°00'. 0 N og længdegraden 042°00'. 0 V til breddegraden 64°37'. 0 N, længdegraden 035°27'. 0 V og derfra via en kompaslinje til breddegraden 67°03'. 9 N, længdegraden 026°33'. 4 V og derfra via en kompaslinje til breddegraden 70°49'. 56 N og længdegraden 008°59'. 61 V (Sørkapp, Jan Mayen) og via den sydlige kyst af Jan Mayen til 73°31'. 6 N og 019°01'. 0 Ø ved Bjørnøya, og derfra via en storcirkellinje til breddegraden 68°38'. 29 N og længdegraden 043°23'08 Ø (Cap Kanin Nos) og derfra via den nordlige kyst af det asiatiske kontinent østpå til Beringstrædet og derfra fra Beringstrædet vestpå til breddegraden 60° N så langt som til Il'pyrskiy og langs den 60. nordlige breddegrad østpå så langt som til og inklusive Etolin-strædet og derfra via den nordlige kyst af det nordamerikanske kontinent så langt sydpå som til breddegraden 60° N og derfra østpå langs breddegraden 60° N til længdegraden 056°37'. 1 V og derfra til breddegraden 58°00'. 0 N, længdegraden 042°00'. 0 V. Arktiske farvande som defineret i MARPOL-konventionens bilag I.
3) Brændselsolie: Alle olier, der leveres til et skib og anvendes til forbrænding med henblik på at skabe fremdrift eller drift om bord på det pågældende skib, herunder destillater og restbrændstoffer.
4) Den eksklusive økonomiske zone: Havområdet som afgrænset i anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om eksklusive økonomiske zoner, jf. Udenrigsministeriets bekendtgørelse om den eksklusive økonomiske zone ved Grønland.
5) I-brug-prøve: Prøve af brændselsolie, der er i brug på et skib.
6) IMO: FN’s Søfartsorganisation.
7) MARPOL-konventionen: Den Internationale Konvention om Forebyggelse af Forurening fra Skibe af 1973 (MARPOL), som ændret ved Protokollen til MARPOL af 1978 og ved Protokollen til MARPOL af 1997.
8) MARPOL-prøve: Prøve af brændselsolie, der er leveret til et skib i overensstemmelse med MARPOL-konventionens bilag VI, regel 18.8.1.
9) Om-bord-prøve: En prøve af brændselsolie, der tænkes brugt på et skib eller transporteres med henblik på brug om bord på skibet.
10) Polarkoden: Den internationale kode for skibe, der opererer i polare farvande af 2015.
11) SOx: Svovloxider.
12) Tankskib: Et lastskib, der er konstrueret eller indrettet til transport i bulk af flydende last af brandfarlig art.
13) Tung brændselsolie: Andre olier end råolier, som har en massefylde ved 15°C, der er højere end 900 kg/m3, eller som har en kinematisk viskositet ved 50°C, der er højere end 180 mm2/s.
14) Udledning: Enhver frigivelse til atmosfæren eller havet fra skibe af stoffer, der er underkastet kontrol i henhold til denne bekendtgørelse.
15) Udledningsreduktionsmetoder: Ethvert tilbehør, materiale, anordning eller apparat til anbringelse i et skib eller efter anden procedure, alternativ brændselsolie eller metode til overholdelse af kravene, der anvendes som et alternativ til brændselsolier med lavt svovlindhold, som opfylder de krav, der er fastsat i denne bekendtgørelse, som kan kontrolleres, kvantificeres og håndhæves.
16) VOC: Flygtige organiske forbindelser (Volatile Organic Compounds).
Kapitel 2
SOx-udledning
Svovlindholdet i brændselsolie
§ 3. Der må ikke anvendes brændselsolie med et svovlindhold, der overstiger 0,5 % m/m.
Stk. 2. Uanset stk. 1, må der anvendes brændselsolie med et svovlindhold, der overstiger 0,5 % m/m, om bord på skibe, der anvender de i § 4 omtalte udledningsreduktionsmetoder.
Stk. 3. Brændselsolie skal endvidere overholde følgende krav:
1) Hvis brændselsolien består af blandinger af kulbrinter stammende fra raffinering af råolie, må der kun iblandes små mængder tilsætningsstoffer med henblik på forbedring af ydeevnen.
2) Brændselsolien skal være fri for uorganisk syre.
3) Brændselsolien må ikke indeholde tilsat stof eller kemisk affald, som:
a) er til fare for skibes sikkerhed,
b) har negativ indflydelse på maskineriets ydeevne,
c) er skadeligt for mandskabet, eller
d) samlet set bidrager til yderligere forurening af luften.
Anvendelse af udledningsreduktionsmetoder for SOx-udledninger
§ 4. Skibe på grønlandsk søterritorium kan anvende udledningsreduktionsmetoder som alternativ til anvendelse af brændselsolie, der opfylder kravet i § 3, stk. 1.
Stk. 2. Skibe, der anvender udledningsreduktionsmetoder i henhold til stk. 1, skal til stadighed opnå reduktioner i SOx-udledninger, som mindst svarer til de reduktioner, der ville være opnået ved anvendelse af brændselsolie, som opfylder kravet i § 3, stk. 1.
Stk. 3. Udledningsreduktionsmetoder skal opfylde de kriterier, der er angivet i bilag 1.
Stk. 4. Ækvivalente udledningsværdier bestemmes i overensstemmelse med bilag 2.
Bunkerleveringsnote for brændselsolie
§ 5. Brændselsolieleverandører skal ved levering af brændselsolie til skibe med en bruttotonnage større end 400 udlevere en bunkerleveringsnote med følgende oplysninger:
1) Det modtagende skibs navn og IMO-nr.
2) Havn eller anden lokalitet, hvor brændselsolien leveres.
3) Dato for leveringens påbegyndelse.
4) Brændselsolieleverandørens navn, adresse og telefonnummer.
5) Produktets navn(e).
6) Mængde i tons (metriske tons).
7) Vægtfylde ved 15°C, kg/m3.
8) Svovlindhold (% m/m).
Stk. 2. Bunkerleveringsnoten skal endvidere indeholde en erklæring underskrevet af brændselsolieleverandøren eller dennes repræsentant, der bekræfter, at den leverede brændselsolie overholder MARPOL-konventionens bilag VI, regel 18.3, og angiver hvilken af følgende grænseværdier svovlindholdet i det leverede brændstof overholder:
1) Grænseværdien angivet i MARPOL-konventionens bilag VI, regel 14.1.
2) Grænseværdien angivet i MARPOL-konventionens bilag VI, regel 14.4.
3) Modtagers specificerede grænseværdi, som udfyldt af brændselsolieleverandørens repræsentant og på baggrund af modtagers notifikation om, at brændstoffet skal anvendes i kombination med en alternativ metode omfattet af MARPOL-konventionens bilag VI, regel 4, eller er omfattet af en dispensation i henhold til MARPOL-konventionens bilag VI, regel 3.2.
Stk. 3. Brændselsolieleverandøren skal sikre, at bunkerleveringsnoten ledsages af en repræsentativ MARPOL-prøve af den brændselsolie, der er leveret. Prøven skal forsegles og underskrives af brændselsolieleverandøren eller dennes repræsentant samt skibsføreren eller den person, der har ansvaret for bunkringen, ved bunkringsarbejdets afslutning.
Stk. 4. Bunkerleveringsnoten skal opbevares om bord på det skib, som olien blev leveret til, på et sted hvor den til ethvert tidspunkt er umiddelbart tilgængelig for kontrol. Den skal opbevares i mindst 3 år, efter at brændselsolien er leveret.
Stk. 5. Den repræsentative MARPOL-prøve af brændselsolien skal opbevares i skibets varetægt indtil brændselsolien er forbrugt, dog mindst 12 måneder efter levering.
Stk. 6. Brændselsolieleverandøren skal opbevare en kopi af bunkerleveringsnoten i mindst 3 år efter brændselsolien blev leveret.
Stk. 7. Reglerne i stk. 3 og 5 finder ikke anvendelse for skibe, der udelukkende sejler i grønlandske farvande.
Prøvetagningskrav
§ 6. Skibe med en bruttotonnage større end 400 skal have indrettet eller udpeget 1 eller flere prøvetagningssteder, så der kan udtages repræsentative i-brug-prøver, under hensyntagen til IMO’s til enhver tid gældende retningslinjer for prøver til verifikation af svovlindholdet i brændselsolie om bord på skibe.
Stk. 2. For skibe med en bruttotonnage større end 400, der er konstrueret før den 1. april 2022, skal de i stk. 1 nævnte prøvetagningssteder være indrettet eller udpeget senest ved skibets førstkommende fornyelsessyn i henhold til MARPOL-konventionens bilag VI, regel 5.1.2.
Stk. 3. Stk. 1 og 2 gælder ikke for brændstofservicesystemer for brændselsolie, der har et flammepunkt, der er lavere end ellers tilladt i henhold til den internationale konvention om sikkerhed for menneskeliv på søen, 1974 (SOLAS 74).
Indberetningspligt vedrørende ikke-forskriftsmæssig brændselsolie
§ 7. Hvor det ikke har været muligt at købe forskriftmæssig brændselsolie inden for et skibs rute, skal den ansvarlige for skibet meddele dette til de grønlandske myndigheder.
Kapitel 3
Forbud mod brug og transport af tung brændselsolie i arktiske farvande
§ 8. Det er forbudt at anvende tung brændselsolie som brændstof om bord på skibe i arktiske farvande.
Stk. 2. Det er forbudt for skibe at transportere tung brændselsolie i arktiske farvande, hvis formålet hermed er at bruge olien som brændstof på det pågældende skib.
Stk. 3. Skibe, der inden ankomst til arktiske farvande har brugt eller transporteret tung brændselsolie som skibsbrændstof, er ikke forpligtede til at foretage rensning eller skylning af tanke og rør, som måtte indeholde rester heraf, inden sejlads i arktiske farvande.
Stk. 4. Forbuddene i stk. 1 og 2 gælder ikke for skibe involveret i sikring af skibes sikkerhed eller i eftersøgnings- og redningsaktioner, eller skibe dedikeret til oliespildsberedskab.
Kapitel 4
VOC-styringsplaner
§ 9. Alle tankskibe, der transporterer råolie, skal have en VOC-styringsplan om bord, der er godkendt af rette myndighed i tankskibets flagstat. Planen skal opfylde kravene i IMO-resolution MEPC.185(59)3.
Stk. 2. VOC-styringsplanen skal som minimum:
1) indeholde skriftlige procedurer vedrørende begrænsning af VOC-emissioner under lastning, sejlads og losning,
2) tage hensyn til yderligere VOC-emissioner, der genereres under rensning af tank,
3) udpege en person, der er ansvarlig for planens gennemførelse, og
4) for skibe i international fart være skrevet på skibsførerens og styrmændenes arbejdssprog, og, såfremt deres arbejdssprog ikke er engelsk, fransk eller spansk, omfatte en oversættelse til 1 af disse 3 sprog.
Stk. 3. Stk. 1 og 2 finder tilsvarende anvendelse for tankskibe, der transporterer gas, hvis de anvendte laste- og opbevaringssystemer, gør det sikkerhedsmæssigt muligt at tilbageholde ikke-metanholdig VOC om bord eller at lede det tilbage i land.
Kapitel 5
Administrative bestemmelser
Kontrol
§ 10. Kontrol med overholdelse af bestemmelserne i denne bekendtgørelse, herunder prøveudtagning og inspektion, skal udføres i overensstemmelse med kontrolreglerne i Inatsisartutlov om beskyttelse af havmiljøet, for så vidt angår søterritoriet, og i overensstemmelse med kontrolreglerne i Inatsisartutlov om beskyttelse af miljøet, for så vidt angår landterritoriet.
Stk. 2. Prøvetagning af brændselsolie skal foretages med tilstrækkelig hyppighed, i tilstrækkelige mængder og på en sådan måde, at de udtagne prøver er repræsentative for den undersøgte brændselsolie og for den brændselsolie, der anvendes af skibe, der befinder sig indenfor relevante havområder og havne.
Stk. 3. Der skal anvendes følgende prøvetagnings-, analyse- og inspektionsmetoder:
1) Prøvetagning af MARPOL-prøver med efterfølgende analyse af brændselsoliens svovlindhold. Prøverne tages i overensstemmelse med retningslinjerne i MARPOL-konventionens bilag VI, regel 18.8.1.
2) Prøvetagning af i-brug-prøver til brug for analyse af brændselsoliens svovlindhold. Prøverne tages i overensstemmelse med retningslinjerne i IMO-cirkulære MEPC.1/Circ.864/Rev.1, af 21. maj 2019.
3) Prøvetagning af om-bord-prøver til brug for analyse af brændselsoliens svovlindhold. Prøverne tages i overensstemmelse med retningslinjerne i IMO-cirkulære MEPC.1/Circ.889, af 7. december 2020.
4) Inspektion af logbogen foreskrevet af administrationen og bunkerleveringsnoter.
Stk. 4. Miljøstyrelsen kan anvende andre prøvetagnings-, analyse- og inspektionsmetoder som supplement til de i stk. 3 anførte metoder.
§ 11. Såfremt brændselsolien på et skib ikke overholder de krav, som er fastsat i denne bekendtgørelse, kan Naalakkersuisoq med ressortansvar for Miljø kræve, at den ansvarlige for skibet fremlægger:
1) en oversigt over de foranstaltninger, der er truffet for at forsøge at efterkomme kravene, og
2) dokumentation for, at det har forsøgt at købe brændselsolie, der opfylder kravene i denne bekendtgørelse, i overensstemmelse med skibets rejseplan, og i tilfælde af, at det ikke var tilgængeligt som planlagt, at der blev gjort forsøg på at finde alternative kilder for sådan brændselsolie, og at der på trods af en betydelig indsats for at finde frem til brændselsolie, der opfylder kravene i denne bekendtgørelse, ikke var mulighed for at købe sådan brændselsolie.
Stk. 2. Hvis Naalakkersuisoq med ressortansvar for Miljø finder, at den i stk. 1 nævnte information på tilfredsstillende vis dokumenterer, at det ikke har været muligt at købe forskriftsmæssig brændselsolie, finder kravet i § 3, stk. 1, ikke anvendelse.
Tilbageholdelse af skibe
§ 12. Naalakkersuisoq med ressortansvar for Miljø kan, med de begrænsninger der følger af international ret, tilbageholde skibe, der anvender brændselsolie med et højere svovlindhold end tilladt i § 3, indtil forholdene er bragt i overensstemmelse med kravene i denne bekendtgørelse.
Stk. 2. Skibe, hvor der ifølge bunkerleveringsnoten anvendes brændselsolier med et højere svovlindhold end tilladt i § 3, kan med de begrænsninger, der følger af international ret, tilbageholdes, indtil forholdene er bragt i overensstemmelse med disse regler.
Stk. 3. I vurderingen af, om et skib skal tilbageholdes efter stk. 2, kan blandt andet følgende omstændigheder indgå:
1) Om den ansvarlige for skibet kan dokumentere de tiltag, der er taget for at leve op til kravene i denne bekendtgørelse.
2) Om den ansvarlige for skibet kan dokumentere, at der, inden for skibets rute, er forsøgt at købe forskriftmæssig brændselsolie, og at dette ikke var muligt, herunder hvorvidt den ansvarlige for skibet har underrettet myndighederne om, at der ikke har været mulighed for at købe forskriftmæssig brændselsolie, da dette ikke har været tilgængeligt inden for skibets rute.
Kapitel 6
Sanktionsbestemmelser
§ 13. Bøde kan idømmes den, som:
1) anvender brændselsolier, der ikke lever op til kravene i § 3, stk. 1 eller 3,
2) undlader at udlevere en bunkerleveringsnote eller afgiver urigtige oplysninger i noten, jf. § 5, stk. 1 og 2,
3) undlader at sikre, at bunkerleveringsnoten ledsages af en forseglet og underskrevet repræsentativ MARPOL-prøve, jf. § 5, stk. 3,
4) undlader at opbevare bunkerleveringsnoten, kopi heraf eller den repræsentative prøve i overensstemmelse med § 5, stk. 4-6,
5) undlader at give meddelelse efter § 7,
6) anvender eller transporterer tung brændselsolie i strid med § 8, stk. 1 eller 2,
7) overtræder vilkår i en dispensation givet efter § 14, stk. 4, eller
8) ikke har en godkendt VOC-styringsplan om bord som krævet i § 9.
Kapitel 7
Ikrafttrædelses- og overgangsbestemmelser
§ 14. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. maj 2025, jf. dog stk. 2 og 3.
Stk. 2. Bekendtgørelsens §§ 3-7 og § 9 træder i kraft den 1. juli 2025.
Stk. 3. For skibe, der lever op til kravene til beskyttelse af brændstoftanke i MARPOL-konventionens bilag I, regel 12A, eller Polarkodens del II-A, kapitel 1, regel 1.2.1, finder bekendtgørelsens § 8 først anvendelse fra og med den 1. juli 2029.
Stk. 4. Naalakkersuisoq med ressortansvar for Miljø kan meddele tidsbegrænset dispensation fra forbuddene i § 8, stk. 1 og 2. Dispensationer kan kun meddeles i perioden frem til og med den 30. juni 2029, kan kun gives til skibe hjemmehørende i Grønland, Færøerne eller Danmark, og skal tage hensyn til IMO’s retningslinjer for udarbejdelse af sådanne dispensationer. Inkluderer ansøgers skibsrute arktiske farvande inden for den eksklusive økonomiske zone, skal der ske høring af den ressortansvarlige myndighed i Danmark, inden der meddeles dispensation.
Stk. 5. Hvis der meddeles dispensation efter stk. 4, informeres den ressortansvarlige myndighed i Danmark herom med henblik på indrapportering til IMO.
Grønlands Selvstyre, den 28. april 2025
Bentiaraq Ottosen (sign.)
Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked, Indenrigsanliggender og Miljø
/ Natuk Lund Meire (sign.)
Hjemmelslov
- Inatsisartutlov om beskyttelse af miljøet - (9/2011)
- Inatsisartutlov om beskyttelse af havmiljøet - (15/2017)
- Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om beskyttelse af miljøet (Præcisering af forholdet til råstoflovgivningen, ændring af sanktionsbestemmelser, udvidet adgang til affaldsimport, mulighed for at gribe ind over for hidtil uregulerede forureningsty-per, udvidet adgang til at ændre eller tilbagekalde afgørelser m.v.) - (16/2021)
-
PDF (0.01MB)
-
PDF (0.07MB)