Selvstyrets bekendtgørelse om Sundhedsvæsenets Visitationsnævn
I medfør af § 22, stk. 2 og 3, i landstingsforordning nr. 15 af 6. november 1997 om sundhedsvæsenets ydelser m.v., fastsættes:
Visitationsnævnets opgave
§ 1. Visitationsnævnet har til opgave inden for de af Naalakkersuisut fastlagte rammer, at:
1) behandle konkrete sager af principiel karakter, om henvisning af patienter til undersøgelse og behandling uden for det sundhedsdistrikt, hvor patienten har ophold, samt
2) bemyndige de visiterende overlæger på Dronning Ingrids Hospital til at træffe afgørelse i sager der ikke er af principiel karakter, om henvisning til undersøgelse og behandling uden for det sundhedsdistrikt, hvor personen har ophold.
Visitationsnævnets sammensætning
§ 2. Visitationsnævnet består af følgende stemmeberettigede medlemmer:
1) Direktøren for sundhedsvæsenet.
2) Cheflægen.
3) Chefsygeplejersken.
4) De øvrige medlemmer i Visitationsnævnet udpeger 3 repræsentanter for de ledende overlæger på Dronning Ingrids Hospital samt 1 repræsentant for de ledende regionslæger.
Stk. 2. Til Visitationsnævnets møder deltager en repræsentant fra det departement som har ressortansvaret for sundhed. Denne person har ikke stemmeret.
Stk. 3. Visitationsnævnets formand kan invitere sagkyndig bistand til at deltage i nævnets møder. Denne person har ikke stemmeret.
§ 3. Direktøren for sundhedsvæsenet er formand for Visitationsnævnet.
Stk. 2. Cheflægen er næstformand for Visitationsnævnet.
Stk. 3. I formandens fravær udøves dennes beføjelser og pligter af næstformanden.
Visitationsnævnets virksomhed
§ 4. Visitationsnævnet træffer afgørelse ved simpelt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende.
Stk. 2. Formanden kan undtagelsesvis beslutte at afgørelsen af en sag sættes midlertidigt og kortvarigt i bero med henblik på at sagens principielle indhold indstilles til forelæggelse for politisk beslutning, når dette er begrundet i væsentlige hensyn, herunder økonomiske hensyn når afgørelsen af en sag medfører væsentlige økonomiske konsekvenser, der ikke kan holdes inden for sundhedsvæsenets budget. En sag kan ikke sættes i bero hvis der er en nærliggende risiko for at dette kan få væsentlige negative konsekvenser for patienten som sagen vedrører.
Stk. 3. Visitationsnævnet er beslutningsdygtigt, når formanden eller næstformanden og mindst halvdelen af Visitationsnævnets øvrige stemmeberettigede medlemmer deltager ved mødet.
§ 5. Visitationsnævnet skal mødes fysisk eller i digitalt møderum efter behov, dog således, at alle sager behandles så hurtigt, som det efter forholdene er muligt og nødvendigt. Sager hvor patientens helbred med rimelig sandsynlighed vil lide permanent skade ved forsinket behandling, skal behandles snarest muligt og senest inden for 10 arbejdsdage efter at sagen er gjort klar til behandling.
Stk. 2. Visitationsnævnet skal udarbejde en forretningsorden for afvikling af dets møder. Forretningsordenen skal godkendes af det departement som har ressortansvaret for sundhed.
Stk. 3. Ledelsen i Sundhedsvæsenet stiller sekretariatsbistand til rådighed for Visitationsnævnet.
§ 6. Visitationsnævnets møder er ikke offentlige.
Stk. 2. Deltagere i Visitationsnævnets møder er underlagt samme krav til tavshedspligt som gælder for autoriseret sundhedspersonale.
Visitationsnævnets håndtering af beslutninger
§ 7. Visitationsnævnets beslutninger i principielle sager jf. § 1, nr. 1, meddeles hurtigst muligt skriftligt til den relevante læge, der drager omsorg for underretning af patienten og for det videre forløb.
§ 8. Visitationsnævnets beslutninger om bemyndigelse jf. § 1, nr. 2, skal gøres skriftligt tilgængelig for de visiterende overlæger på Dronning Ingrids Hospital.
Stk. 2. Bemyndigelserne jf. stk. 1 skal være udførligt beskrevet således at der ikke opstår tvivl om bemyndigelsens rækkevidde.
§ 9. Forekommer der nye væsentlige oplysninger i en sag, som er besluttet af Visitationsnævnet, skal formanden tage sagen op til fornyet behandling i Visitationsnævnet.
Dokumentation af visitationsnævnets virke
§ 10. Visitationsnævnets sekretariat skal udarbejde et referat efter Visitationsnævnets møder.
Stk. 2. Referatet skal sendes skriftligt senest 14 arbejdsdage efter mødets afholdelse til:
1) Visitationsnævnets medlemmer,
2) departementet som har ressortansvaret for sundhed, samt
3) Landslægeembedet.
Stk. 3. Beslutninger skal anføres i referatet med angivelse af de konkrete kriterier, som begrunder den trufne beslutning.
Stk. 4. Anvendes vetoretten jf. § 4, stk. 2 skal dette angives særskilt i referatet med udførlig begrundelse.
§ 11. Visitationsnævnet afgiver 1 årlig beretning til det departement som har ressortansvaret for sundhed, samt til Landslægeembedet.
Stk. 2. Beretningen skal foreligge senest den 1. april og skal indeholde en redegørelse for Visitationsnævnets aktiviteter det seneste år.
Stk. 3. Kravene til Visitationsnævnets årlige beretning, herunder udformning og detaljegrad skal beskrives i Visitationsnævnets forretningsorden.
Ikrafttrædelses-, overgangs- og ophævelsesbestemmelser
§ 12. Bekendtgørelsen træder i kraft den 24. februar 2024.
Stk. 2. Samtidig ophæves Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 31 af 1. december 2006 om Sundhedsvæsenets Visitationsnævn.
Stk. 3. Beretningen jf. § 11, stk. 2 skal første gang foreligge 1. april 2025.
Grønlands Selvstyre, den 16. februar 2024
Agathe Fontain (sign.)
Naalakkersuisoq for Sundhed
/ Nike Berthelsen (sign.)