Selvstyrets bekendtgørelse om tildeling af Selvstyrets kollegieboliger
I medfør af § 7 og § 8, stk. 5, i Inatsisartutlov nr. 42 af 12. december 2019 om kollegier, fastsættes:
Ansøgning
§ 1. Kollegieboliger anvises til udefrakommende uddannelsessøgende på grundlag af modtagne ansøgninger om kollegiebolig.
Stk. 2. Ved ansøgning om kollegiebolig skal ansøgeren vedlægge:
1) Historisk bopælsattest
2) Dokumentation for optagelse eller betinget optagelse fra uddannelsesstedet eller lærlingekontrakt.
Stk. 3. Uddannelsessøgende, der ønsker at medbringe sin husstand, skal i ansøgningen angive den medfølgende husstands størrelse samt navn og personnummer på alle husstandens medlemmer.
Venteliste
§ 2. Kollegieadministrationen opretter og fører en venteliste for de kollegieboliger, som kollegieadministrationen administrerer.
Stk. 2. Ventelisten opdeles efter størrelsen på kollegieboligerne.
Stk. 3. Uddannelsessøgende, som er berettiget til at medbringe medfølgende husstand, jf. § 6, stk. 1, kan anvises en midlertidig kollegiebolig for den uddannelsessøgende, hvis der ikke er ledige kollegieboliger af passende størrelse. Samtidig vil den uddannelsessøgende opskrives på en venteliste til en kollegiebolig af passende størrelse.
§ 3. Opskrivning på venteliste, jf. § 2, sker på det tidspunkt, hvor det konstateres, at der ikke direkte kan anvises den uddannelsessøgende en kollegiebolig af passende størrelse, jf. § 6.
Stk. 2. Når der sker opskrivning på ventelisten, indplaceres den uddannelsessøgende på ventelisten på baggrund af den prioriteringsrækkefølge, der er fastsat i § 4, sammenholdt med tidspunktet for opskrivning, således at først opskrevne uddannelsessøgende kommer forrest i rækkefølgen i forhold til uddannelsessøgende, der opskrives senere.
Stk. 3. Opskrivning på venteliste er personlig, knyttet til den uddannelsessøgende og kan ikke overdrages til andre, herunder eventuel ægtefælle eller samlever.
Prioritering
§ 4. Ledige kollegieboliger tildeles udefrakommende uddannelsessøgende i følgende prioriterede rækkefølge, jf. dog stk. 2:
1) Uddannelsessøgende, der er optaget på en gymnasial uddannelse.
2) Uddannelsessøgende, der er i gang med en uddannelse, og som veksler mellem skole- og praktikophold.
3) Uddannelsessøgende, der er optaget på en uddannelsesinstitution, hvortil der er tilknyttet et kollegium.
4) Uddannelsessøgende med dansk uddannelsesstøtte, der har fået en praktikplads i Grønland.
5) Uddannelsessøgende, der ikke er omfattet af nr. 1, 2, 3, 4 eller 6.
6) Uddannelsessøgende, der er gæstestuderende på en uddannelsesinstitution i Grønland, når opholdet ikke overstiger en periode af 12 måneder.
Stk. 2. Inden for den i stk. 1 nævnte prioritering anvises de ledige kollegieboliger til uddannelsessøgende på baggrund af deres familiemæssige situation, jf. § 6, stk. 1, efter følgende prioritering:
1) Enlige med hjemmeboende børn.
2) Par med hjemmeboende børn.
3) Enlige uden børn.
4) Par uden børn.
Anvisning
§ 5. Anvisning af ledige kollegieboliger sker løbende ud fra prioriteringsrækkefølgen, jf. § 4.
Stk. 2. Ansøgninger om kollegiebolig, der er indgivet i perioden fra 1. april til 20. juni, behandles og prioriteres samlet efter den 20. juni og inden den 1. juli.
§ 6. Ved anvisning af ledige kollegieboliger tages der så vidt muligt hensyn til størrelsen af kollegiebeboerens medfølgende husstand, når den uddannelsessøgendes hjemmeboende børn under 18 år, ægtefælle eller samlever er berettiget frirejse i henhold til reglerne herom i uddannelsesstøttereglerne.
Stk. 2. Uddannelsessøgende uden medfølgende husstand kan få anvist en kollegiebolig, som deles med 1 eller flere andre uddannelsessøgende.
Stk. 3. Ved tildeling af kollegiebolig, som deles mellem flere uddannelsessøgende, skal det så vidt muligt sikres, at uddannelsessøgende er af samme køn.
Ændringer i boligbehov
§ 7. Ændringer i husstandens størrelse efter anvisning af kollegiebolig kan medføre, at den uddannelsessøgende anvises en større eller mindre kollegiebolig. I disse tilfælde opskriver kollegieadministrationen den uddannelsessøgende på venteliste til en kollegiebolig af passende størrelse.
Ikrafttrædelses- og overgangsbestemmelser
§ 8. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2025.
Stk. 2. Bekendtgørelsen har virkning for ansøgninger om kollegiebolig, der er indgivet efter ikrafttrædelsestidspunktet.
Grønlands Selvstyre, den 17. december 2024
Aqqaluaq B. Egede (sign.)
Naalakkersuisoq for Børn, Unge, Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke
/ Nuka Kleemann