Gå til sidens indhold
Tilbage til søgning
Administrativ forskrift
Nr. 779
10. juli 2008
Gældende

Bekendtgørelse for Grønland om undtagelser fra årsregnskabsloven

I medfør af § 37, stk. 3, nr. 4, og § 166, stk. 5, i årsregnskabsloven, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning nr. 625 af 23. juni 2008, fastsættes: 

 

Kapitel 1

Undtagelser fra § 37 om anvendelse af dagsværdi eller amortiseret kostværdi 

 

§ 1. Nedenstående finansielle aktiver og forpligtelser kan uanset § 37, stk. 1, i loven, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, måles til en anden værdi end dagsværdi: 

1) Kontrakter om betinget vederlag for erhvervelse af virksomhed i forbindelse med en virksomhedssammenslutning, 

2) kontrakter om betaling, der afhænger af fysiske eller klimatiske faktorer, der er variable, 

3) en arbejdsgivers finansielle aktiver og forpligtelser, der vedrører pensionsordninger og andre velfærdsordninger for virksomhedens beskæftigede, 

4) forsikringskontrakter, 

5) leasingkontrakter, 

6) finansielle garantikontrakter, der skal sikre betaling i tilfælde af, at debitor misligholder sin betalingspligt, samt 

7) råvarebaserede kontrakter, som giver parterne ret til at afregne kontant eller i andre finansielle instrumenter, og som derfor anses som afledte finansielle instrumenter, og som 

a) er indgået for at sikre og fortsat sikrer virksomhedens forventede krav med hensyn til køb, salg eller anvendelse, 

b) fra første færd blev indgået med henblik herpå og 

c) forventes at blive afregnet ved levering af råvaren.  

 

§ 2. Finansielle aktiver og forpligtelser eller bestanddele heraf kan uanset § 37, stk. 2, i loven, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, måles til dagsværdi, hvis de er effektivt sikret af et sikringsinstrument, der i henhold til § 37, stk. 1, skal måles til dagsværdi. 

 

Kapitel 2

Overgangsbestemmelser fastsat i medfør af § 166, stk. 5

 

§ 3. Bestemmelsen i stk. 2 kan anvendes af virksomheder, der i henhold til lovens § 7, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, skal følge bestemmelserne i regnskabsklasse B. Bestemmelserne finder tilsvarende anvendelse på koncernregnskaber, der frivilligt aflægges for små koncerner, jf. lovens § 113, 2. pkt., som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning. 

Stk. 2. Uanset lovens § 51, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, kan en i stk. 1 nævnt virksomhed ændre sin regnskabspraksis, således at alene transaktioner og begivenheder, der indtræffer efter lovens ikrafttræden, indregnes efter de nye regler. Endvidere kan virksomheden undlade at anvende det nye målegrundlag for aktiver og forpligtelser, som var indregnet før lovens ikrafttræden. 

 

§ 4. Bestemmelserne i stk. 2 og 3 kan anvendes af mellemstore virksomheder, der i henhold til lovens § 7, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, skal følge bestemmelserne i regnskabsklasse C. Bestemmelserne finder tilsvarende anvendelse på koncernregnskaber, der aflægges for mellemstore koncerner. 

Stk. 2. Uanset lovens § 51, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, kan en i stk. 1 nævnt virksomhed ændre sin regnskabspraksis for de i stk. 3 nævnte aktiver og forpligtelser, således at alene transaktioner og begivenheder, der finder sted efter lovens ikrafttræden, indregnes efter de nye regler. Endvidere kan virksomheden undlade at anvende det nye målegrundlag for aktiver og forpligtelser, som var indregnet før lovens ikrafttræden. 

Stk. 3. Bestemmelserne i stk. 2 finder anvendelse på: 

1) Immaterielle aktiver og indretning af lejede lokaler, jf.  lovens §§ 33 og 83, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, 

2) igangværende arbejder for fremmed regning samt finansielt leasede aktiver og dertil knyttede forpligtelser, jf. lovens §§ 83 a og 83 b, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, 

3) finansielle aktiver og forpligtelser, der skal indregnes til amortiseret kostpris, jf. lovens § 37, stk. 2, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, 

4) finansielle aktiver, investeringsejendomme, råstoffer og lignende materielle aktiver samt finansielle forpligtelser, der er forbundet dermed, jf. lovens § 38, stk. 2, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, og 

5) aktiver og forpligtelser i en erhvervet virksomhed samt negativ goodwill, jf. lovens § 122, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning. 

 

§ 5. Bestemmelserne i stk. 2 og 3 kan anvendes af store virksomheder, der i henhold til lovens § 7, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, skal følge bestemmelserne i regnskabsklasse C. Bestemmelserne finder tilsvarende anvendelse på koncernregnskaber, der aflægges for store koncerner.

Stk. 2. Uanset lovens § 51, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, kan en i stk. 1 nævnt virksomhed ændre sin regnskabspraksis for de i stk. 3 nævnte aktiver og forpligtelser, således at alene transaktioner og begivenheder, der finder sted efter lovens ikrafttræden, indregnes efter de nye regler. Endvidere kan virksomheden undlade at anvende det nye målegrundlag for aktiver og forpligtelser, som var indregnet før lovens ikrafttræden.

Stk. 3. Bestemmelserne i stk. 2 finder anvendelse på:

1) Immaterielle aktiver og indretning af lejede lokaler, jf. lovens §§ 33 og 83, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, og

2) aktiver og forpligtelser i en erhvervet virksomhed samt negativ goodwill, jf. lovens § 122, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning.

 

§ 6. Bestemmelsen i § 5, stk. 3, nr. 2, finder tilsvarende anvendelse på virksomheder, der i henhold til lovens § 7, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, skal følge regnskabsklasse D. Bestemmelserne finder tilsvarende anvendelse på koncernregnskaber, der aflægges for koncerner af de omhandlede virksomheder som modervirksomheder.

 

§ 7. En modervirksomhed kan i årsregnskab og koncernregnskab uanset lovens § 121, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, behandle etableringen af koncernforhold efter den metode, der blev anvendt ved koncernetableringen inden lovens ikrafttræden.

 

§ 8. En virksomhed kan uanset lovens § 86, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, undlade at vise sammenligningstal for poster i pengestrømsopgørelser første gang en sådan udarbejdes efter lovens ikrafttræden.

Stk. 2. En virksomhed kan undlade at tilpasse de i lovens § 101, stk. 1, nr. 2, jf. nr. 1, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, omhandlede hoved- og nøgletal for de fire år, der løb forud for lovens ikrafttræden.

Stk. 3. Undlader en virksomhed at vise henholdsvis tilpasse de i stk. 1 og 2 nævnte beløb og tal, skal dette oplyses som anført i lovens § 55, stk. 2, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning.

 

§ 9. Virksomheder, der anvender undtagelsesreglerne i §§ 3-8, skal oplyse dette i noterne. Det samme gælder virksomheder, der anvender bestemmelserne i lovens § 166, stk. 2 og  3, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning. Hvor der som følge af anvendelse af denne bekendtgørelse eller lovens § 166, stk. 2 og 3, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning, bliver tale om mere end én regnskabspraksis for ensartede regnskabsposter, skal der i noterne gives yderligere oplysninger, såfremt dette er nødvendigt for at opfylde lovens § 11, stk. 1, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning.

Stk. 2. Udover stk. 1, 2. og 3. pkt., berører denne bekendtgørelse ikke reglerne i lovens § 166, stk. 1 – 4, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning.

 

Kapitel 3

Ikrafttræden m.v.

 

§ 10. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. august 2008 og kan anvendes med virkning for et regnskabsår, der er begyndt før den 1. juli 2008.

 

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, den 10. juli 2008

 

OLE BLÖNDAL

 

/ Grethe Krogh Jensen