Gå til sidens indhold
Tilbage til søgning
Administrativ forskrift
Nr. 57
16. juli 2025
Vedtaget

Regulativ for bortskaffelse af latrin og spildevand i Kommuneqarfik Sermersooq

I medfør af § 22, stk. 2, § 23, stk. 1, og § 33, stk. 1 og 2, i Selvstyrets bekendtgørelse nr. 10 af 12. juni 2015 om bortskaffelse af latrin og spildevand (spildevandsbekendtgørelsen), fastsættes:

 

Kapitel 1

Anvendelsesområde

 

  § 1. Dette regulativ omfatter latrin og spildevand i Kommuneqarfik Sermersooq fra samtlige ejendomme, virksomheder, foreninger, arrangementer hvor der midlertidigt samles mennesker, samt ubebyggede arealer hvorpå der forekommer aktivitet med produktion af natrenovation, latrin eller spildevand til følge.

  Stk. 2. Processpildevand fra virksomheders produktion er ikke omfattet af dette regulativ.

 

Kapitel 2

Definitioner

 

  § 2. Ved følgende forstås:

1)  Ved adgangsvej forstås vejen mellem hvor afhentningskøretøjet holder, og stedet hvor der afhentes natrenovation eller tilkobles for tømning af slamtank.

2)  Ved brugsrettighedshaver forstås al virksomhed, der har brugsretten til et areal, normalt i form af en arealtildeling. Dette gælder både for midlertidig og permanent tildeling samt for ubebyggede arealer. Med brugsrettighedshaver sidestilles endvidere virksomheder, foreninger og arrangører af arrangementer, hvor der permanent eller midlertidigt samles mange mennesker.

3)  Ved bygningsejer forstås den, der har brugsrettigheden til et areal, normalt i form af en arealtildeling, og som ejer en eller flere bygninger placeret på dette areal.

4)  Ved gebyr forstås det beløb, som producenter af latrin og spildevand betaler for at være tilmeldt de kommunale ordninger for bortskaffelse af spildevand.

5)  Ved spildevand forstås alt vand, der afledes fra beboelse, virksomheder samt øvrig bebyggelse. Spildevand omfatter husspildevand, herunder gråt spildevand, samt tag-, dræn- og overfladevand. Spildevand omfatter ikke processpildevand, jf. § 1, stk. 2.

6)  Ved gråt spildevand forstås husspildevand uden afløb fra vandklosetter.

7)  Ved husspildevand forstås alt spildevand fra husholdninger, herunder spildevand fra vandklosetter.

8)  Ved tag-, dræn- og overfladevand forstås nedbør fra tagarealer og andre helt eller delvist befæstede arealer. Tag-, dræn- og overfladevand må ikke indeholde andre stoffer, end hvad der sædvanligt tilføres afløb i forbindelse med afstrømning fra sådanne arealer, eller have en væsentlig anden sammensætning.

9)  Ved kloak forstås et lukket ledningsanlæg under eller uden for bygninger, der tjener til afledning af spildevand.

10)  Ved latrin forstås humane affaldsprodukter defineret som urin og fæces.

11)  Ved lejer forstås enhver, der lejer sig ind i en bygningsejers bygning eller på en bygningsejers område.

12)  Ved natrenovationsordning forstås den kommunale ordning for afhentning af latrin og sort spildevand fra enhver form for toiletter.

13) Ved sort spildevand forstås spildevand fra vandklosetter.

14)  Ved standplads forstås det sted hvor latrin afhentes fra, eller det sted hvor tømningsstuds fra slamtank findes.

15)  Ved et tørkloset forstås sanitære installationer, hvor der ikke tilføres vand eller kun tilføres meget lidt vand (afløbsfrie toilettyper). Denne type installationer kan f.eks. være hvor latrin samles i en toiletpose eller toiletspand, men kan også være i forbindelse med f.eks. forbrændings-, kompost- eller muldtoiletter.

16)  Ved en forskriftsmæssig samletank for spildevand forstås en tæt, frostfri tank uden afløb med alarm eller anden registrering af fyldningsgraden, samt aftapningsanordning til tømning, jf. det til enhver tid gældende bygningsreglement samt regler fastsat i henhold til byggelovgivningen.

 

Kapitel 3

Pligter og rettigheder, herunder oplysningspligt

 

  § 3. Enhver form for udledning af latrin og gråt spildevand, herunder brug af samletank til spildevand, forbrændings-, kompost- og muldtoiletter, nedsivningsanlæg, tilslutning til kloak m.v. skal godkendes skriftligt af kommunalbestyrelsen, jf. dog stk. 2. Ved eksisterende udledninger kan kommunalbestyrelsen stille krav om godkendelse inden en rimelig frist.

  Stk. 2.  Ved udledning af latrin og gråt spildevand til recipient, meddeles udledningstilladelse i henhold til spildevandsbekendtgørelsens § 14, stk. 1.

  Stk. 3. Ansøgning om udledningstilladelse skal være skriftlig og sendes til Kommuneqarfik Sermersooq, Forvaltning for Anlæg og Miljø, Kuussuaq 2, 3900 Nuuk, eller pr. e-mail til sai@sermersooq.gl. Ansøgningen skal være ledsaget af oplysningerne i spildevandsbekendtgørelsens Bilag 1.

  Stk. 4. Bygningsejere, der ikke er tilsluttet kloak eller har egen udledning af husspildevand til fjord/hav, skal for egen regning anskaffe og vedligeholde et af kommunen godkendt tørkloset, eller en af kommunen godkendt samletank til spildevand.

  Stk. 5. Bygningsejere, der ikke har mulighed for at tilslutte sig offentlig kloak, skal være tilsluttet den kommunale ordning for tørkloset eller en tømningsordning for samletanke til spildevand, jf. spildevandsbekendtgørelsens § 25, stk. 2.

  Stk. 6. Udledning af natrenovation må kun ske på et sted, der er udpeget til formålet af kommunen.

 

  § 4. Indsamling af latrin i sække eller spande foregår mandag til fredag, 2 eller 3 gange ugentligt, afhængigt af bosted. Indsamlingen foregår mellem kl. 07.00 og kl. 18.00. For nærmere oplysninger om afhentningsdag kan Kommuneqarfik Sermersooq Affaldscenter kontaktes.

  Stk. 2. Tømning af samletanke til spildevand foregår mandag til fredag mellem kl. 07.00 og kl. 18.00. For nærmere oplysninger om tidspunkt for tømning af samletanke til spildevand kan Kommuneqarfik Sermersooq Affaldscenter kontaktes.

  Stk. 3. Når flere helligdage følger i træk, kan afhentning af latrin også foretages på helligdage.

 

  § 5. Der kan ske midlertidig forskydning af afhentningsdagene i forbindelse med helligdage, uforudselige vejrforhold (sne, isslag, storm m.m.) og andet. I forbindelse med flere sammenhængende dage med uforudselige vejrforhold vil de manglende afhentninger blive udført i forbindelse med den efterfølgende ordinære afhentning.

 

  § 6. Hvis en husstand er omfattet af en aftale om tømning af samletanke til spildevand eller tømning af tørklosetter, skal husstanden eller dennes entreprenør på anmodning give Forvaltning for Anlæg og Miljø de oplysninger, såsom oplysninger om tankstørrelse, kørelister og fakturaer for tømning af tanke, som er nødvendige for at kommunalbestyrelsen kan:

1) Udarbejde planer for bortskaffelse af spildevand.

2) Sikre egnede bortskaffelsesmuligheder for spildevand.

3) Sikre at spildevandet bortskaffes i henhold til reglerne i nærværende regulativ.

 

Kapitel 4

Håndtering af spildevand og latrin

Tilslutning til offentlig kloak

 

  § 7. Når en ejendom er tilsluttet offentligt kloaknet, ophører natrenovationsindsamlingen. Ejeren af ejendommen skal i dette tilfælde sikre afmelding af natrenovationsordningen. For tilslutning til offentligt kloaknet gælder i øvrigt kravene i spildevandsbekendtgørelsens § 10.

 

Tørkloset

 

  § 8. Kommunalbestyrelsen afgør, hvorvidt der i et bosted skal ske afhentning af latrin i sække eller i spande.

 

  § 9. Bygningsejeren skal tilmelde sig natrenovationsordningen med det nødvendige antal afhentninger samt at sikre, at sække/spande ikke overfyldes mellem 2 tømninger.

  Stk. 2. Der må kun anvendes tørklosetter, som er godkendt af kommunalbestyrelsen.

  Stk. 3. Til opsamling af latrin i klosetter med pose må der kun benyttes de af kommunalbestyrelsen leverede poser.

  Stk. 4. Bygningsejere skal stille sække eller spande med latrin uden for bygningen på et synligt og let tilgængeligt sted, medmindre der er indgået aftale med renovatøren om afhentning af sække eller spande med latrin ved tørklosettet.

  Stk. 5. Bygningsejeren skal holde standpladsen i god og renlig stand, samt sørge for nødvendige og forsvarlige adgangsforhold.

  Stk. 6. I tilfælde hvor der forekommer uhygiejniske forhold i forbindelse med tørklosetter, kan kommunalbestyrelsen pålægge bygningsejeren at sætte sækken eller spanden med latrin uden for bygningen.

  Stk. 7. Ved placering af sække eller spande med latrin til afhentning uden for en bygning, skal placeringen ske sådan, at indholdet af sække eller spande med latrin er utilgængelige for hunde, fugle og andre dyr, jf. spildevandsbekendtgørelsens § 24.

  Stk. 8. En sæk med latrin skal være omhyggeligt lukket og bundet og anbragt på aftalt sted senest kl. 07.00 på afhentningsdagen.

  Stk. 9. Bygningsejeren skal friholde afhentningsstedet for spild af latrin samt at holde adgangsforholdene ryddelige.

  Stk. 10. Bygningsejeren skal sikre, at en sæk eller spand med latrin kan afhentes uproblematisk, herunder eksempelvis at en sæk eller spand er sikret mod fastfrysning, hvis sækken eller spanden er placeret uden for bygningen.

  Stk. 11. Hvis sækken eller spanden er tom på tidspunktet for afhentning af latrin, vil renovatøren ikke foretage tømning. Når en tom sæk til latrin ikke medtages, vil bygningsejeren eller dennes lejere ikke få udleveret en ny sæk til latrin. Ovennævnte giver ikke anledning til godtgørelse for manglende tømning.

 

Samletanke

 

  § 10. I Nuuk skal brugsrettighedshaver selv foranledige tømning af tanke til spildevand ved indgåelse af aftale med en af kommunalbestyrelsen godkendt entreprenør.

  Stk. 2. I Tasiilaq, Kulusuk, Kuummiit og Arsuk skal samletanke til spildevand være udstyret med en pumpe, der er stærk nok til, at samletanken kan tømmes.

 

  § 11. Samletanke til spildevand skal være tætte og frostfrie tanke med alarm eller anden registrering af fyldningsgraden, og tanken skal ligeledes være i overensstemmelse med gældende byggeregler og miljølovgivning.

  Stk. 2. Afløbsstuds fra samletank til spildevand med slangetilkobling skal placeres således, at slangen uden vanskeligheder kan tilkobles. Arrangementet skal udføres således at:

1)  Renovatøren kan tilkoble slange eller rør for tømning af tanken direkte på afløbsstudsen.

2)  Spild på terræn ikke finder sted.

3)  Rør og slange tømmes fuldstændig.

  Stk. 3. Bygningsejeren er forpligtet til at friholde standplads og afløbsstuds for natrenovationsspild.

  Stk. 4. Tømning af samletanke til spildevand skal foretages med en sådan frekvens, at overløb til terræn ikke finder sted.

  Stk. 5. Udgifter til anlæg af samletanke, inklusive pumpe, el-installation med elkraftstik, vedligeholdelse af driftsudgifter til eksempelvis pumpe eller elforbrug, påhviler bygningsejeren.

 

  § 12. Såfremt bygningsejeren ikke sikrer vedligeholdelsen af samletanke til spildevand m.v., således at der er risiko for forurening af området, kan kommunalbestyrelsen, efter udstedelse af forudgående påbud, jf. § 50, stk. 1, i Inatsisartutlov om beskyttelse af miljøet, lade renovering ske for ejerens regning, jf. § 51, stk. 1, i Inatsisartutlov om beskyttelse af miljøet.

  Stk. 2. Såfremt bygningsejeren ikke sikrer vedligeholdelsen af en samletank til spildevand, og kommunalbestyrelsen efter udstedelse af forudgående påbud, jf. § 50, stk. 1, i Inatsisartutlov om beskyttelse af miljøet, bliver bekendt med at en samletank ikke kan vedligeholdes, kan kommunalbestyrelsen påbyde brugen af tørkloset, jf. § 50, stk. 2, i Inatsisartutlov om beskyttelse af miljøet og træffe foranstaltninger om indkøb og tilmelding af dette på bygningsejerens regning, jf. § 51, stk. 1, i Inatsisartutlov om beskyttelse af miljøet.

 

Bortskaffelse af gråt spildevand

 

  § 13. Udledning af gråt spildevand skal ske til offentlig kloak.

  Stk. 2. Brugere, der ikke har mulighed for at tilslutte sig offentlig kloak, skal lede det grå spildevand til samletank for spildevand eller ansøge om udledningstilladelse til terræn, jf. spildevandsbekendtgørelsens § 14.

 

Bortskaffelse af spildevand i det åbne land

 

  § 14.  Kravet om godkendelse i § 3, stk. 1, gælder ikke for nedgravning eller bortskaffelse direkte i havet af latrin og sort spildevand, der frembringes og ønskes bortskaffet under færdsel i det åbne land.  Der må ikke i denne forbindelse nedgraves eller efterlades plastik eller andet affald.

 

Kapitel 5

Adgangsforhold

 

  § 15. Bygningsejeren skal sikre, at der er fri adgang til indsamling af sække eller spande til latrin, og at der er fri adgang til tømning af samletank til spildevand.

  Stk. 2. Adgangsvejen skal være uden større ujævnheder og spring i niveau, desuden skal underlaget være skridsikkert.

  Stk. 3. Adgangsvejen og pladsen hvor sække og spande til latrin afhentes, skal om vinteren være fri for sne og is.

  Stk. 4. Adgangsvejen ved indsamling af sække eller spande til latrin må maksimalt være på 50 meter.

  Stk. 5. Ved nytilslutning af samletanke til spildevand skal afløbsstuds med slangetilkobling for tømning placeres således, at renovatørens slange på maksimalt 15 meter uden vanskeligheder kan tilkobles.

  Stk. 6. Ejendomme med tørkloset eller samletanke til spildevand skal i øvrigt overholde følgende krav i forbindelse med tømning af tanke og afhentning af sække eller spande til latrin:

1)  Adgangsvejen skal være mindst 90 cm bred og have en frihøjde på 220 cm.

2)  Adgangsvejen skal være godt belyst. Det vil sige, renovatøren skal kunne orientere sig, opfatte personer og genstande og kunne opdage ujævnheder i vejunderlaget.

3)  Døre, låger og porte skal kunne stå åbne af sig selv.

4)  Adgangsvejen må ikke spærres af tørresnore, parkerede biler, cykler m.v.

5)  Hunde skal på afhentningstidspunktet holdes væk fra adgangsvejen.

  Stk. 7. Hvis en ejendom ligger tilbagetrukket fra offentlig vej, skal kørevejen kunne bære tunge lastbiler, og der skal være en fri passage på 350 cm i bredden og 400 cm i højden.

 

Kapitel 6

Gebyrer

 

  § 16. Bygningsejeren skal betale gebyrer til dækning af udgifter i forbindelse med de fastsatte ordninger. Gebyrerne opkræves hos bygningsejeren, som er tilmeldt den kommunale natrenovationsordning.

  Stk. 2. Gebyret for tømning af samletanke til spildevand i Nuuk afregnes direkte mellem den enkelte bruger og entreprenøren.

  Stk. 3. Brugere af kommunens natrenovationsanlæg skal betale gebyrer til dækning af kommunens udgifter til almindelig drift og vedligehold af natrenovationsanlægget. Hvor intet andet fremgår af kommunens gældende takstblad, er gebyret inkluderet i den kommunale tømningsordning.

  Stk. 4. Kommunalbestyrelsen fastsætter én gang årligt gebyrstørrelsen for indsamling og bortskaffelse af natrenovation, herunder indsamling af sække eller spande til latrin samt tømning af samletanke til spildevand. Kommunalbestyrelsen bekendtgør gebyrstørrelsen på kommunens hjemmeside af det gældende takstblad.

  Stk. 5. Kommunalbestyrelsen fastsætter årligt et gebyr for afledning af spildevand igennem offentlige spildevandsanlæg. Det årlige gebyr for afledning af spildevand igennem offentlige spildevandsanlæg dækker alene kommunens udgifter til drift af anlæg samt fremtidige renoveringer af spildevandsanlægget, eller erstatning af spildevandsanlægget. Gebyret fremgår af kommunens takstblad. Gebyret opkræves uanset om en ejendom anvendes til beboelse, erhvervsformål m.v.

  Stk. 6. Det til enhver tid gældende takstblad kan downloades fra kommunens hjemmeside eller udleveres ved henvendelse til Borgerservice.

 

Kapitel 7

Den kommunale ordning for bortskaffelse af latrin og spildevand

Tilmelding

 

  § 17. Tilmelding til den kommunale ordning for bortskaffelse af latrin og spildevand kan ske via www.sullissivik.gl eller ved henvendelse til Borgerservice. Tilmeldingsblanket for tilmelding til den kommunale ordning skal benyttes.

  Stk. 2. Tilmelding samt ændringer skal meddeles til kommunens Affaldscenter med mindst 1 uges varsel.

  Stk. 3. For ejendomme med tørkloset, skal bygningsejeren eller dennes lejer tilmelde ejendommen det nødvendige antal tømninger pr. uge. Det er bygningsejerens ansvar, at en ejendom er korrekt tilmeldt den kommunale ordning for latrin og spildevand.

  Stk. 4. Såfremt kommunalbestyrelsen vurderer, at en ejendom ikke er tilmeldt det nødvendige antal afhentninger pr. uge, kan kommunalbestyrelsen pålægge bygningsejeren at være tilmeldt flere afhentninger pr. uge.

  Stk. 5. Konstaterer kommunalbestyrelsen, at en ejendom ikke er tilmeldt en ordning for latrin og spildevand, selv om husstanden er pligtig til det, kan kommunalbestyrelsen pålægge bygningsejeren at tilmelde sig ordningen.

 

Afmelding

 

  § 18.  Ved fraflytning af en ejendom skal den fraflyttende bygningsejer eller lejer afmelde sig den kommunale ordning for latrin og spildevand. Det er bygningsejerens ansvar, at en ejendom er afmeldt den kommunale ordning korrekt.

  Stk. 2. Kravet om afmelding gælder ikke for lejere, der fraflytter ejendomme, der er tilmeldt via et boligselskab.

  Stk. 3. Afmelding af den kommunale ordning for latrin og spildevand kan ske via www.sullissivik.gl eller ved henvendelse til Borgerservice. Afmeldingsblanket for afmelding af den kommunale ordning skal benyttes.

  Stk. 4. Såfremt en bygningsejer eller lejer ikke afmelder sig den kommunale ordning for latrin og spildevand, skal vedkommende betale for ordningen, indtil en anden bygningsejer eller lejer tilmeldes, eller indtil Forvaltning for Anlæg og Miljø afbryder tilmeldingen.

  Stk. 5. Afmelding af den kommunale ordning for latrin og spildevand skal meddeles til kommunalbestyrelsen med mindst 1 uges varsel.

  Stk. 6. Såfremt det kan dokumenteres, at en adresse i en periode på minimum 3 sammenhængende måneder ikke er beboet, kan der søges om fritagelse fra gebyrbetaling i den pågældende periode. Det er dog en forudsætning, at bygningsejeren skriftligt over for kommunalbestyrelsen oplyser og dokumenterer, at ejendommen er ubeboet i mindst 3 måneder, og at der i denne periode ikke fremkommer natrenovation fra ejendommen. Det er desuden et krav, at fritagelse søges og bevilliges før den midlertidige fraflytning af ejendommen.

  Stk. 7. Fritagelse fra gebyrbetaling efter stk. 6, gælder ikke for husstande, der er tilmeldt natrenovationsordningen via et boligselskab.

 

Kapitel 8

Klage

 

 

  § 19. Afgørelser truffet i henhold til dette regulativ kan påklages efter reglerne i kapitel 14 i Inatsisartutlov om beskyttelse af miljøet.

  Stk. 2. Klager over kommunalbestyrelsens afgørelser skal fremsendes til Forbruger- og Konkurrencestyrelsen, Imaneq 29, 1. sal, Postboks 689, 3900 Nuuk eller til E-mail: aua@nanoq.gl, som videresender klagen til Klageudvalget vedrørende Miljøbeskyttelse.

  Stk. 3. I henhold til § 60, stk. 3, i Inatsisartutlov om beskyttelse af miljøet, er klagefristen 6 uger, regnet fra dagen, hvor beslutningen er meddelt den, som afgørelsen er rettet til.

 

Kapitel 9

Bemyndigelse

 

 

  § 20. Kommunalbestyrelsen bemyndiger Forvaltning for Anlæg og Miljø til at træffe afgørelser efter nærværende regulativ.

 

 

Kapitel 10

Ikrafttrædelse

 

 

  § 21. Dette regulativ træder i kraft den 1. august 2025.

  Stk. 2. Samtidig med ikrafttrædelsen af dette regulativ ophæves Regulativ for natrenovation i Kommuneqarfik Sermersooq fra 2016.

  Stk. 3.  Afgørelser truffet i henhold til Regulativ for natrenovation i Kommuneqarfik Sermersooq fra 2016, forbliver i kraft, indtil de udløber, tilbagekaldes eller erstattes af nye afgørelser. Tilsvarende skal sager, der er under behandling ved dette regulativs ikrafttræden, færdigbehandles efter de hidtil gældende regler.

 

Således vedtaget af kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq, den 15. juli 2025

 

 

 

Avaaraq S. Olsen (sign.)

Borgmester

Kommuneqarfik Sermersooq

 

 

 

Grønlands Selvstyre, den 15 juli 2025

 

 

 

Bentiaraq Ottosen (sign.)

Naalakkersuisoq for Natur og Miljø