Qeqqata Kommunias regulativ for affald fra private husstande
I medfør af § 36, stk. 3, § 39, stk. 1, og § 66, stk. 3, i Inatsisartutlov nr. 9 af 22. november 2011 om beskyttelse af miljøet, som senest ændret ved Inatsisartutlov nr. 16 af 1. december 2021, samt §§ 18-20 i Selvstyrets bekendtgørelse nr. 3 af 7. januar 2021 om affald, fastsættes:
Kapitel 1
Anvendelsesområde
§ 1. Dette regulativ fastsætter regler for indsamlingsordninger, anvisningsordninger og konkrete anvisninger af affald fra alle affaldsproducenter forstået som private husstande i hele Qeqqata Kommunia.
Stk. 2. Der kan ikke opnås dispensation fra kravene i dette regulativ.
Kapitel 2
Formål og definitioner
§ 2. Regulativet har til formål at sikre korrekt affaldssortering, forebygge forurening og uhygiejniske forhold samt fremme genbrug og genanvendelse af affald.
§ 3. Definitionerne i Selvstyrets til enhver tid gældende bekendtgørelse om affald gælder for dette regulativ.
Kapitel 3
Affaldsproducentens pligter
Benyttelsespligt
§ 4. Affaldsproducenten skal benytte de fastsatte indsamlings- og anvisningsordninger.
Stk. 2. For affald, der ikke er beskrevet i dette regulativ, skal husstanden rette henvendelse til kommunalbestyrelsen, der anviser en konkret bortskaffelsesmulighed. Affaldsproducenten skal benytte den anviste bortskaffelsesmulighed og betale de af kommunen fastsatte gebyrer til dækning af omkostningerne forbundet hermed.
Stk. 3. Affaldsproducentens ansvar ophører, efter at affaldet er bortskaffet korrekt i henhold til den for affaldsfraktionen fastlagte ordning.
Sorteringspligt
§ 5. Affaldsproducenten skal sortere affaldet i de affaldsfraktioner, der er beskrevet under indsamlings- og anvisningsordningerne.
Oplysningspligten
§ 6. Affaldsproducenten skal på kommunalbestyrelsens forlangende kunne godtgøre, at affald bortskaffes i overensstemmelse med reglerne i dette regulativ.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen har ret til at afkræve en affaldsproducent samtlige oplysninger om affaldets sammensætning, som er nødvendige for, at kommunalbestyrelsen kan sikre en miljømæssig forsvarlig håndtering af affaldet.
Opbevarings- og bortskaffelsespligt
§ 7. Affaldsproducenten skal opbevare affaldet forsvarligt, adskilt og aflukket samt renholde affaldsbeholdere.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan meddele påbud om, at oplagret affald skal bortskaffes straks, herunder hvor affaldet giver anledning til forurening, uhygiejniske forhold, lugtgener eller lignende.
Kapitel 4
Ordningstyper
Generelle krav
§ 8. Affaldsproducentens er ansvarlig for affaldet frem til det er bortskaffet i overensstemmelse med den for fraktionen foreskrevne ordning. Giver affaldsmængden eller affaldstypen problemer med håndtering eller arbejdsmiljøet for kommunens medarbejdere eller anden operatør, der modtager affaldet, har kommunalbestyrelsen ret til at anvise alternativ bortskaffelse eller stille krav til forbehandling i form af neddeling, emballering og lignende.
Stk. 2. Affald produceret i det åbne land skal transporteres tilbage til by eller bygd og afleveres i overensstemmelse med den for fraktionen foreskrevne ordning.
Stk. 3. Åben afbrænding af affald er forbudt.
Stk. 4. Bygderne er som udgangspunkt omfattet af de beskrevne indsamlings- og anvisningsordninger, medmindre andet er konkret anvist for den enkelte bygd.
Indsamlingsordninger
§ 9. For indsamlingsordninger gælder det, at affaldsproducenten bortskaffer sit affald ved et af kommunalbestyrelsen angivet afleverings eller opsamlingssted. Herefter overtager kommunalbestyrelsen ansvaret for den videre håndtering.
Stk. 2. Driften af en indsamlingsordning kan udliciteres til en privat virksomhed, der samtidig overtager ansvaret for affaldets videre håndtering efter bortskaffelse.
Anvisningsordninger
§ 10. For anvisningsordninger gælder det, at affaldsproducenten har ansvaret for, at affaldet bortskaffes efter anvisninger i dette regulativ til miljøstationer, det kommunale modtageanlæg, det fælles kommunale affaldsselskab eller anden operatør med hvem kommunen har indgået aftale.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal til enhver tid følge anvisninger for aflæsning.
Stk. 3. Affald kan afvises, hvis det er fejlsorteret, ikke opfylder kravene til emballering, mærkning og opbevaring eller på anden vis ikke følger bestemmelserne i dette regulativ.
Konkret anvisning
§ 11. Såfremt affaldet ikke er omfattet af en etableret indsamlings- eller anvisningsordning, skal affaldsproducenten rette henvendelse til kommunalbestyrelsen, der anviser en konkret bortskaffelsesmulighed.
Kapitel 5
Affaldsfraktioner omfattet af en indsamlingsordning
Animalsk affald
§ 12. Animalsk affald omfatter organisk affald af animalsk oprindelse fra hunde og andre mindre dyr samt diverse fangstrester fra sæl, hval og hvalros, fiskeaffald og affald fra rensdyr eller moskus.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal bortskaffe affaldet i de containere, der er opstillet i offentlige rum eller et kommunalt modtageanlæg. Affaldet skal forinden være emballeret i kraftige poser til fangst, natrenovationssække eller i en tæt beholder.
Dagrenovation
§ 13. Dagrenovation er det restaffald, der er tilbage, når husholdningsaffaldet er blevet kildesorteret og omfatter således køkkenaffald, madaffald, restaffald af pap, papir, plast og emballage, hygiejneaffald som bleer samt affald fra fangst og fiskeri til eget forbrug. Dagrenovation omfatter ikke glas, metal, batterier, kemikalier eller andet miljøfarligt affald.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal sikre tilmelding til dagrenovationsordningen med det nødvendige antal tømninger, således at affaldsbeholdere ikke overfyldes mellem to afhentninger. Til- og afmelding kan ske på kommunens hjemmeside, borgerservice- eller bygdekontorer.
Stk. 3. For lejemål omfattet af INI fastlægges renholdelsespligten i den til enhver tid gældende servicekontrakt mellem INI, kommunen og Selvstyret.
§ 14. Affaldsproducenten skal anskaffe, opsætte og vedligeholde det nødvendige antal affaldsbeholdere til brug for en dagrenovationsløsning. Affaldsproducenten skal afholde omkostningerne forbundet herved.
Stk. 2. For affaldsbeholdere, sækkestativer eller affaldscontainer gælder:
1) at den kun må anvendes til bortskaffelse af dagrenovation,
2) at den ikke må indeholde skarpe eller spidse genstande medmindre disse er indpakket,
3) at den skal kunne åbnes og tømmes uhindret,
4) at den skal være placeret, så den ikke udgør gene for trafikken eller snerydning,
5) at den skal være placeret med max 50 m. til nærmest tilgængelige holdeplads for dagrenovationskøretøjet samt mindst 2,5 m. frihøjde langs hele adgangsvejen,
6) at den skal være placeret med farbar og jævn adgangsvej hele året rundt,
7) at den skal være placeret på en måde, der minimerer risikoen for lugtgener, og
8) at pladsen omkring den skal være holdt i renlig stand.
§ 15. Dagrenovation skal tømmes minimum en gang ugentligt og med en hyppighed, der
minimerer risikoen for lugtgener. Kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelse om, at affaldsproducenten skal tilmelde sig dagrenovationsordningen med de antal tømninger pr. uge, som kommunalbestyrelsen vurderer er nødvendige i forhold til affaldsmængden.
Stk. 2. Dagrenovation skal i Sisimiut bortskaffes direkte til det fælles kommunale forbrændingsanlæg. Dagrenovation skal i Maniitsoq, Kangaamiut, Atammik, Napasoq, Kangerlussuaq, Sarfannguit og Itilleq bortskaffes til det kommunale modtageanlæg.
Glasemballage
§ 16. Glasemballage omfatter blandt andet vinflasker, syltetøjsglas og glasskår.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal bortskaffe glasemballage i rengjort stand i de containere, der er opstillet i det offentlige rum med glas-logo.
Metalemballage
§ 17. Metalemballage, omfatter blandt andet konservesdåser, øldåser og sodavandsdåser.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal bortskaffe metalemballage i rengjort stand i de containere, der er opstillet i det offentlige rum med metal-logo.
Storskrald
§ 18. Storskrald omfatter større indboaffald som eksempelvis møbler, ski, cykler, jern, metal, dunke, madrasser samt udtjente hårde hvidevare i form af køleskabe, frysere, komfurer, vaskemaskiner, opvaskemaskiner, mikrobølgeovne med videre.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal bortskaffe storskrald i de storskraldscontainere, der er opstillet i det offentlige rum eller afhentes ved vejkanten efter nærmere aftale med kommunalbestyrelsen eller bortskaffes til det kommunale modtageanlæg.
Kapitel 6
Affaldsfraktioner omfattet af en anvisningsordning
Ammunition og våben
§ 19. Ammunition og våben omfatter alle former for ammunition, skydevåben, fyrværkeri, nødsignaler og harpungranater med videre.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal bortskaffe brugt ammunition til det kommunale modtageanlæg efter forudgående anmeldelse til modtageanlægget. Brugbar ammunition, skydevåben, harpungranater mv. bortskaffes til politiet.
Beton og murværk
§ 20. Betonaffald omfatter udstøbt beton, som er fri for strittende armeringsjern. Murværk omfatter blandt andet mursten, mørtel og multiplader.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal bortskaffe betonaffaldet til det kommunale modtageanlæg og forinden sikre, at armeringsjern maksimalt stikker 2 cm uden for betonen, og at betonaffaldet er neddelt til stykker på max 200x100x50 cm.
Blandet deponeringsegnet affald
§ 21. Blandet deponeringsegnet affald omfatter affald, der ikke er egnet til nyttiggørelse eller til forbrænding, og kan blandt andet være keramik, porcelæn, vinyl og fliser.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal bortskaffe deponeringsegnet affald til det kommunale modtageanlæg og forinden sikre, at det er neddelt til stykker, der ikke overstiger 2 meter.
Brændbart affald
§ 22. Brændbart affald omfatter alene forbrændingsegnet affald, der ikke er omfattet af krav til sortering, deponering eller særlig behandling som farligt affald, og som ikke er egnet til direkte genbrug. Det gælder blandt andet emballageaffald, plast og ødelagte møbler.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal bortskaffe brændbart affald til det kommunale modtageanlæg, og må ved aflevering ikke indeholde væske eller overstige længde på 1,5 meter.
Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan anvise brændbart affald til det fælleskommunale forbrændingsanlæg med nærmere angivelse af krav til neddeling.
Bygningsmateriale
§ 23. Bygningsmateriale er affald, der kommer fra renovering, nybyggeri eller nedrivning og kan blandt andet bestå af tagpap, gips og isolering.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal bortskaffe bygningsmateriale til det kommunale modtageanlæg og forinden sikre, at det er renset for eksempelvis søm og skruer.
Direkte genbrug
§ 24. Direkte genbrug omfatter brugsgenstande, møbler og lignende, der er egnede til brug uden yderligere forarbejdning.
Stk. 2. Affaldsproducenten kan bortskaffe genstande egnet til direkte genbrug til det kommunale modtageanlæg eller dertil indrettede containere i det offentlige rum til direkte genbrug.
Dæk
§ 25. Dækaffald omfatter hele dæk eller dele af dæk fra alle slags køretøjer.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal bortskaffe dækaffald til det kommunale modtageanlæg eller anden operatør, som kommunen har indgået aftale med, og forinden sikre, at fælge er fjernet.
Farligt affald
§ 26. Farligt affald omfatter blandt andet kemikalier, rengøringsmidler, spildolie, lavenergipærer, spraydåser akkumulatorer, elektronik, batterier, lysstofrør, malingrester, beholdere, der har indeholdt miljøfarligt affald, hårde hvidevarer, trykimprægneret træ, asbestholdigt affald, PCB-holdigt affald og affald, som indeholder tungmetaller.
Stk. 2. Affaldsproducenten kan bortskaffe hårde hvidevarer som storskrald eller til det kommunale modtageanlæg.
Stk. 3. Affaldsproducenten skal bortskaffe farligt affald til de kommunale miljøstationer, de kommunale modtageanlæg eller opsamlingsbeholdere med miljøfarligt-logo, der er opstillet i det offentlige rum.
Stk. 4. Affaldsproducenten skal i alle tilfælde sikre, at farligt affald opbevares i:
1) rene, tætte og lukkede beholdere,
2) originalemballage eller med tydelig mærkning af indholdet, eller
3) forskellige beholdere ved forskellige typer af farligt affald.
Jern- og metalskrot
§ 27. Jern- og metalskrot kan blandt andet omfatte cykelstel, stålreoler, rør, jern og metal fra private bygge- og renoveringsprojekter, jern til shredder, stålwire eller blandet kabler.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal bortskaffe jern- og metalskrot til det kommunale modtageanlæg eller anden operatør med hvem kommunen har indgået aftale. Modtageanlægget kan stille yderligere krav til neddeling inden aflevering.
Større glasgenstande
§ 28. Større glasgenstande omfatter glasaffald som spejle og vinduer uden rammer.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal bortskaffe affaldet til det kommunale modtageanlæg.
Trawl, net og liner
§ 29. Trawl, net og liner omfatter blandt andet fiskenet, garn, liner og trawl.
Stk. 2. Flydere, fendere, vægte og tovværk er kun omfattet af affaldsfraktionen, såfremt de er fastmonteret på garnet, linen, trawlet eller nettet.
Stk. 3. Affaldsproducenten skal bortskaffe trawl, net og liner hver for sig til det kommunale modtageanlæg, og forinden sikre, at kroge er afmonteret og løse kroge er fjernet.
Træaffald
§ 30. Træaffald omfatter blandt andet planker, brædder, bjælker, plader eller lister, og som alene er malet eller overfladebehandlet, og som ikke kan anvendes til genbyg eller genbrug.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal bortskaffe træaffaldet til det kommunale modtageanlæg og forinden sikre, at det er renset for beton, fugemasse, søm, skruer, beslag og lignende samt at malingen ikke indeholde tungmetaller. Træaffaldet skal neddeles til længder, der ikke overstiger 2 meter inden aflevering.
Udtjente vandfartøjer og køretøjer
§ 31. Affaldsfraktionen omfatter fartøjer beregnet til transport på vandet, herunder både, skibe, joller og pramme samt fartøjer beregnet til transport på land, herunder biler, snescootere og ATV’er.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal sikre, at vandfartøjet eller køretøjet er miljøklargjort i henhold til den kommunale miljøklargørings-standard inden aflevering. Er miljøklargøring ikke foretaget, kan kommunalbestyrelsen afvise at modtage vandfartøjet eller køretøjet eller træffe afgørelse om miljøklargøring sker på affaldsproducentens regning.
Stk. 3. Affaldsproducenten skal bortskaffe det miljøklargjorte vandfartøj eller køretøj til det kommunale modtageanlæg og i den forbindelse fremvise dokumentation for miljøklargøring. For affaldsproducenter i bygderne skal bortskaffelse ske til modtageanlægget i den nærmeste by. Modtageanlægget kan stille krav om yderligere neddeling.
Stk. 4. Det er forbudt at efterlade udtjente vandfartøjer eller køretøjer i by og natur uanset om de indeholder miljøfarlige dele eller ej.
Kapitel 7
Affaldsfraktion omfattet af konkret anvisning
Forurenet jord
§ 32. Affaldsfraktionen forurenet jord omfatter jord, der indeholder miljøskadelige eller sundhedsskadelige stoffer, som kan påvises at udgøre en risiko for miljøforurening eller for borgernes sundhed.
Stk. 2. Affaldsproducenten skal anmelde flytning af forurenet jord til kommunalbestyrelsen, der anviser en bortskaffelsesmetode. Den forurenede jord må ikke bortskaffes, før en bortskaffelsesmetode er anvist.
Stk. 3. Jorden skal være renset for sten inden indlevering.
Stk. 4. Affaldsproducenten skal bortskaffe den forurenede jord i overensstemmelse med den konkrete afvisning. Affaldsproducenten betaler gebyr for bortskaffelse af forurenet jord i henhold til det gældende takstblad.
Kapitel 8
Gebyr
§ 33. Kommunalbestyrelsen kan fastsætte gebyrer for de enkelte indsamlings- og anvisningsordninger til dækning af de udgifter, der afholdes af kommunen i forbindelse med affaldshåndtering. Gebyrerne justeres årligt og fremgår af Qeqqata Kommunias takstblad for affald, der er offentlig tilgængeligt på kommunens hjemmeside.
Stk. 2. Gebyr påhviler alle affaldsproducenter uanset om affaldet er produceret i by, bygd eller det åbne land.
Stk. 3. Ved dagrenovation skal affaldsproducenten tilmelde sig ordningen ved tilflytning og afmelde den valgte ordning igen ved fraflytning. Tilmelding og afmelding skal ske via kommunens hjemmeside. Såfremt affaldsproducenten ikke afmelder dagrenovation i forbindelse med fraflytÂning, er vedkommende forpligtet til at betale gebyr, som vedrører tiden indtil anden affaldsproducent tilmeldes dagrenovation på adressen.
Stk. 4. Såfremt vandfartøjer og køretøjer ikke er miljøklargjort ved indlevering, pålægges et gebyr til dækning af omkostninger til klargøring.
Kapitel 9
Tilsyn
§ 34. Qeqqata Kommunia, Området for Teknik og Miljø er tilsynsmyndighed.
Stk. 2. Ved tilsynsmyndighedens adgang til ejendomme, jf. miljølovens § 47, med henblik på inspicering af affaldshåndteringen på ejendommen, skal affaldsproducenten så vidt muligt have et forudgående varsel før adgangen foretages.
Kapitel 10
Klager
§ 35. Klager vedrørende afgørelser truffet i medfør af dette regulativ sendes til Området for Teknik og Miljø, via e-mail til qeqqata@qeqqata.gl eller via brev.
§ 36. Kommunalbestyrelsens afgørelser kan påklages til Klageudvalget vedrørende Miljøbeskyttelse efter reglerne i Inatsisartutlov om beskyttelse af miljøet kapitel 14.
Kapitel 11
Sanktioner
§ 37. Der kan idømmes foranstaltninger i form af bøde efter reglerne for Kriminallov for Grønland til den affaldsproducent, der:
1) undlader at overholde krav til sortering og opbevaring af affald i §§ 5 eller 7, stk. 1.
2) undlader at benytte de fastsatte indsamlingsordninger i § 12, stk. 2, § 14, stk. 1 og 2, § 15, stk. 2, § 16, stk. 2, § 17, stk. 2 eller § 18, stk. 2.
3) undlader at benytte de fastsatte anvisningsordninger i § 19, stk. 2, 1. pkt., § 20, stk. 2, § 21, stk. 2, § 22, stk. 2, § 23, stk. 2, § 25, stk. 2, § 26 stk. 3 og 4, § 27, stk. 2, § 28, stk. 2, § 29, stk. 3, eller § 30, stk. 2.
4) undlader at overholde krav ved en konkret anvist bortskaffelsesordning i § 32, stk. 2 - 4.
Kapitel 12
Ikrafttrædelse- og ophævelsesbestemmelser
§ 38. Dette regulativ træder i kraft den 1. september 2025.
Stk. 2. Samtidig ophæves Regulativ for bortskaffelse af affald i Sisimiut Kommune af 6. februar 1996, Regulativ for dagrenovation i Sisimiut, Sarfannguit og Itilleq af 6. februar 1996 og Regulativ for bortskaffelse af olie- og kemikalieaffald i Sisimut Kommune af 6. februar 1996.
Således vedtaget af kommunalbestyrelsen i Qeqqata Kommunia, den 26. juni.2025
__________________
Malik Berthelsen (sign.)
Borgmester
Hermed stadfæstes Qeqqata Kommunias regulativ for affald fra private husstande
Grønlands Selvstyre, den 4. juli 2025
__________________
Bentiaraq Ottosen (sign.)
Naalakkersuisoq for Natur og Miljø
Hjemmelslov
- Inatsisartutlov om beskyttelse af miljøet - (9/2011)
- Selvstyrets bekendtgørelse om affald - (3/2021)
- Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om beskyttelse af miljøet (Præcisering af forholdet til råstoflovgivningen, ændring af sanktionsbestemmelser, udvidet adgang til affaldsimport, mulighed for at gribe ind over for hidtil uregulerede forureningsty-per, udvidet adgang til at ændre eller tilbagekalde afgørelser m.v.) - (16/2021)