19. oktober 2009

EM2009/98

 

BETÆNKNING


 afgivet af Familieudvalget


vedrørende


Forslag til Inatsisartutlov om børnetilskud.


Afgivet til lovforslagets 2. behandling

 

Familieudvalget har under behandlingen senest bestået af:


Inatsisartutmedlem Debora Kleist, Inuit Ataqatigiit
Inatsisartutmedlem Jane Petersen, Inuit Ataqatigiit
Inatsisartutmedlem Astrid Fleischer Rex, Demokraterne
Inatsisartutmedlem Ruth Heilmann, Siumut
Inatsisartutmedlem Naja Petersen, supl., Atassut


Familieudvalget har nøje gennemgået lovforslaget efter 1. behandling i Inatsisartut den 2. oktober under EM2009.


Spørgsmål

Familieudvalget anmodet medlemmet af Naalakkersuisut for Sociale Anliggender om at besvare en række spørgsmål. Kopi af Familieudvalgets spørgsmål og besvarelse fra medlemmet af Naalakkersuisut for Sociale anliggender er vedlagt nærværende betænkning som bilag.

Familieudvalget kvitterer for besvarelsen.  


Forslagets formål og indhold.

Lovforslaget udspringer til dels af FM 2006/68, der blev vedtaget under forårssamlingen 2006.

Familieudvalget ser positivt på, at forslaget lægger op til en mere automatiseret og forsimplet udbetaling af børnetillæg. Ved sager fra Det Sociale Ankenævn er man bekendt med konkrete tilfælde, hvor tilskudsberettigede borgere mistede børnetillæg, da de enten søgte for sent eller slet ikke fik ansøgt om børnetilskud. Til trods for, at man i Naalakkersuisut ikke har kendskab til det nærmere omfang af disse konkrete sager, finder Familieudvalget, at der er vigtigt at sikre, at alle tilskudsberettigede får de børnetilskud, de har ret til.

Familieudvalget tror, at en månedsvis udbetaling af børnetillæg vil komme børnene til gode, hvilket er formålet med børnetilskud.

Medlemmet af Naalakkersuisut for Sociale Anliggender, herunder Departementet opfordres til at følge bevillingen med børnetillæg på Finansloven meget nøje, og at gennemføre en evaluering af lovforslaget et år efter lovens ikrafttræden. Dette med henblik på at erfare, om lovgivningen er velfungerende og hensigtsmæssig i den nye form.      

Trods automatisering omkring udbetaling af børnetilskud, så noterer Familieudvalget med tilfredshed, at forslaget i § 9 viderefører borgernes oplysningspligt, som er gældende i den eksisterende lovgivning. Familieudvalget tager bemærkningerne desangående i besvarelsen fra medlemmet af Naalakkersuisut til efterretning.


Behov for ændringsforslag

Da der ikke anses at være tvingende årsager til, at forslaget skal træde i kraft pr. 1. januar 2010, så henstiller et enigt udvalg, at Naalakkersuisut til 2. behandlingen, alternativt til 3. behandlingen af forslaget fremmer et ændringsforslag til forslaget, hvorefter loven skal træde i kraft den 1. marts 2010. Herved gives alle parter bedre mulighed for at forberede sig til de nye regler.


Indstilling

Et enigt Udvalg indstiller, at forslaget fremmes med de anførte bemærkninger.   

Således overgiver Familieudvalget forslaget til 2. behandling i Inatsisartut.

 

 

Debora Kleist
Formand

 

 


Jane Petersen

 


Astrid Fleischer Rex

Ruth Heilmann

 

 

 



Naja Petersen

for

Knud Kristiansen

 

 

Bilag 1

Bilag 2