Gå til sidens indhold
Tilbage til søgning
Lovgivning
Nr. 259
7. juni 1963
Gældende

Anordning vedrørende udøvelsen af dansk højhedsret over den kontinentale sokkel

VI FREDERIK DEN NIENDE, af Guds Nåde Konge til Danmark, de Venders og Goters, Hertug til Slesvig, Holsten, Stormarn, Ditmarsken, Lauenborg og Oldenborg, gør vitterligt: 

 

I overensstemmelse med den på De forenede Nationers konference i Genéve i 1958 om retsordenen på havet undertegnede konvention om den kontinentale sokkel og med henvisning til folketingets beslutning af 2. maj 1963 fastsættes herved følgende:

 

§ 1. Dansk højhedsret udøves, for så vidt angår udforskning og udnyttelse af naturforekomster, over den del af den kontinentale sokkel, der efter den i Genéve den 29. april 1958 undertegnede konvention om den kontinentale sokkel (herefter betegnet som konventionen) tilhører det danske rige, jfr. § 2. 

 

§ 2. I medfør af artikel 1 i konventionen betyder udtrykket "den kontinentale sokkel": (a) havbunden og undergrunden i de undersøiske områder, som grænser op til kysten, men ligger uden for det ydre territorialfarvand indtil en dybde af 200 m eller uden for denne grænse, så langt havdybden tillader udnyttelse af de pågældende områders naturforekomster; (b) havbunden og undergrunden af tilsvarende undersøiske områder omkring øer.

Stk. 2. Afgrænsningen af den kontinentale sokkel i forhold til fremmede stater, hvis kyster ligger over for det danske riges kyster, eller som grænser op til Danmark, sker i overensstemmelse med konventionens art. 6, således at grænsen i mangel af særlig aftale er den midterlinje, som i ethvert punkt ligger lige langt fra de nærmeste punkter på de basislinjer, hvorfra bredden af hver stats ydre territorialfarvand måles.

Stk. 3. Ministeren for offentlige arbejder kan om fornødent lade udfærdige officielle søkort, på hvilke grænselinjen er indtegnet.

 

§ 3. Til udforskning og udnyttelse af de i § 1 omhandlede naturforekomster i soklen udkræves en i medfør af lov nr. 181 af 8. maj 1950 om efterforskning og indvinding af råstoffer i kongeriget Danmarks undergrund eller af kongelig anordning nr. 153 af 27. april 1935 om udnyttelse af råstoffer i Grønlands jordbund meddelt bevilling.

 

Givet på Christiansborg slot, den 7. juni 1963

 

Under Vor Kongelige Hånd og Segl

 

Frederik R.

 

/ Kai Lindberg