Selvstyrets lovbekendtgørelse af Landstingsforordning om revalidering
Herved bekendtgøres Landstingsforordning nr. 4 af 31. maj 2001 om revalidering med de ændringer, der følger af Landstingsforordning nr. 3 af 1. juni 2006 og Inatsisartutlov nr. 10 af 1. juni 2017.
I medfør af lov nr. 580 af 29. november 1978 for Grønland om arbejds- og socialvæsenet fastsættes følgende regler om revalidering:
Formål
§ 1. Formålet med revalidering er at bidrage til, at en person i den erhvervsaktive alder med begrænsninger i erhvervsevnen fastholdes eller kommer ind på arbejdsmarkedet, således at den pågældendes mulighed for at forsørge sig selv og sin familie forbedres.
Personkreds
§ 2. Hjælp til revalidering ydes til personer, der ikke umiddelbart kan tilpasses eller gentilpasses arbejdsmarkedet på grund af helbredsforhold, sociale årsager, herunder langvarig arbejdsløshed, socialt belastende personlige eller familiære forhold. En person, der ydes hjælp til revalidering, kaldes en revalidend.
Stk. 2. En ansøger om revalidering skal medvirke til afklaring af sociale, personlige, familiære og helbredsmæssige forhold og afgive de oplysninger, der er nødvendige for vurdering af ansøgningen.
§ 3. Kommunen træffer afgørelse om, hvorvidt en person opfylder betingelserne for at være berettiget til revalidering.
Afklaringsforløb og revalidering
§ 4. Inden revalideringsforløb igangsættes, skal ansøger gennemgå et afklaringsforløb, hvor ansøgerens arbejdsevne afklares.
Stk. 2. Et afklaringsforløb består af en teoretisk del og en praktisk del, hvori ansøgers psykiske og fysiske arbejdsevne afklares.
Stk. 3. Under afklaringsforløbet er ansøger berettiget til sit hidtidige forsørgelsesgrundlag fra det offentlige.
Stk. 4. Naalakkersuisut kan fastsætte nærmere regler om afklaringsforløb.
§ 5. Revalidering er erhvervsrettede aktiviteter, der kan bidrage til at revalidenden fastholdes eller kommer ind på arbejdsmarkedet.
§ 6. En revalidering kan bestå i en eller flere af følgende aktiviteter:
1) Arbejdsprøvning i offentlige eller private virksomheder.
2) Erhvervsmodnende eller afklarende aktiviteter, herunder sådanne aktiviteter, der foregår i offentlige eller private virksomheder.
3) Virksomhedsrevalidering i form af et oplærings- eller optræningsprogram i offentlige eller private virksomheder.
4) Uddannelse, herunder omskoling.
Virksomhedsrevalidering
§ 7. Revalidender kan få tilbud om at blive optrænet eller uddannet hos private eller offentlige arbejdsgivere med løn.
§ 8. Arbejdsgiveren betaler til revalidenden den overenskomstmæssige løn på det aktuelle ansættelsesområde eller den løn, som sædvanligvis gælder for tilsvarende arbejde. I lærlingeforhold betales sædvanlig lærlingeløn.
§ 9. Kommunen giver arbejdsgiveren tilskud til lønnen i henhold til § 8.
Stk. 2. Landsstyret fastsætter regler om virksomhedsrevalidering og løntilskud.
Revalideringsperioden
§ 10. Kommunen skal tilrettelægge en revalidering, således at den kan gennemføres på så kort tid som muligt. Revalideringsperioden kan som udgangspunkt ikke overstige 2 år, jf. dog stk. 2.
Stk. 2. Kommunen kan forlænge den periode, som revalidenden kan få revalideringsydelse i,
1) hvis revalidenden ikke kan gennemføre revalideringen inden for 2 års perioden på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller andre helt specielle forhold, eller
2) hvis sygdom, pasning af syge børn eller børn med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, barsel eller særlige sociale forhold midlertidigt forsinker revalidenden i at gennemføre revalideringen inden for 2 års perioden.
Revalideringsplan
§ 11. Kommunen udarbejder i samarbejde med revalidenden en revalideringsplan, der er tilpasset den enkeltes forudsætninger og behov og tager hensyn til revalidendens ønsker til fremtidig beskæftigelse.
Stk. 2. Revalideringsplanen skal angive mål, tidsrammer og indhold og skal være realistisk med hensyn til revalidendens forudsætninger, evner og interesser samt muligheder for optagelse på en uddannelse og for endelig erhvervsmæssig placering.
Stk. 3. Ved virksomhedsrevalidering skal planen tillige angive, hvordan virksomheden skal deltage i revalideringsforløbet, samt kommunens bistand til virksomheden.
§ 12. Landsstyret fastsætter regler om revalideringsplaner, herunder betingelser for gennemførelse og ændringer af revalideringsplaner.
Revalideringsydelse
§ 13. Kommunen giver revalidenden revalideringsydelse, når der er iværksat en revalidering i overensstemmelse med en fastlagt revalideringsplan.
Revalideringsydelsen ydes under forudsætning af, at revalidenden aktivt følger revalideringsplanen.
Stk. 2. Særlig støtte i forbindelse med revalidering kan ydes i form af tilskud til nødvendige engangsudgifter.
Stk. 3. En revalidend har ret til revalideringsydelse uden hensyn til ægtefælles indtægts- og formueforhold.
§ 14. Landsstyret fastsætter regler om revalideringsydelsens størrelse og regulering samt betingelserne for modtagelse og bortfald af revalideringsydelse.
Fleksjob
§ 15. En person kan ansættes i fleksjob, hvis det under afklaringsforløbet eller efter revaliderings tiltag viser sig, at vedkommende ikke vil kunne opnå eller fastholde beskæftigelse på almindelige vilkår.
Stk. 2. En person, der pludselig mister en del af sin arbejdsevne efter at have været ansat på almindelige vilkår, kan sammen med sin arbejdsgiver ansøge om at blive ansat i fleksjob hos samme arbejdsgiver uden forudgående revalidering.
Stk. 3. Personer ansat i fleksjob skal minimum hver 3. år have genvurderet deres arbejdsevne, jf. dog stk. 4.
Stk. 4. Personer over 40 år eller personer, hvor arbejdsevnen er blevet endeligt fastlagt ved lægeerklæring, skal ikke have genvurderet deres arbejdsevne.
§ 16. Arbejdsgiveren betaler lønnen, der svarer til arbejdsindsatsen til den ansatte i fleksjob. Kommunen yder tilskud til lønnen direkte til arbejdsgiveren.
Stk.2. Tilskuddet kan ikke overstige 50% af den overenskomstmæssige løn på det aktuelle ansættelsesområde eller af den løn, som sædvanligvis gælder for tilsvarende arbejde.
Stk.3. Løntilskud ydes i op til 5 år ad gangen.
Stk. 4. For personer over 40 år, hvis nedgang i arbejdsevne er permanent, jf. § 15, stk. 4, kan løntilskud gøres permanent.
§ 17. Landsstyret fastsætter regler om ansættelse i et fleksjob og løntilskud.
Administration
§ 18. Kommunen har ansvaret for administrationen af ordningen.
Stk. 2. Kommunen skal i forbindelse med administrationen give Landsstyret statistiske oplysninger om revalidering i henhold til denne forordning.
Finansiering
§ 19. Fordelingen mellem Landskassen og kommunerne af udgifter til revalideringsydelse i henhold til § 13 og til løntilskud i henhold til §§ 9 og 16 i denne forordning fastsættes på finansloven.
Stk. 2. Landsstyret kan fastsætte regler for refusion, regnskabsaflæggelse, revision og kontrol.
Klageadgang
§ 20. Kommunens afgørelser i henhold til §§ 3, 10 og 15 samt § 13, stk. 2 kan ankes til Det sociale Ankenævn efter bestemmelserne i landstingsforordning om socialvæsenets styrelse og organisation.
Stk. 2. Kommunens afgørelser i henhold til øvrige bestemmelser i denne forordning kan ikke påklages til anden administrativ myndighed.
Ikrafttrædelse
§ 21. Denne landstingsforordning træder i kraft den 1. januar 2002.
Landstingsforordning nr. 3 af 1. juni 2006 (Udvidelse af revalidendens aktivitetsmuligheder, tilbud om optræning eller uddannelse udvides til at gælde alle revalidender, og revalideringsperioden nedsættes til 2 år)[1] indeholder følgende ikrafttrædelsesbestemmelse:
§ 2
Landstingsforordningen træder i kraft den 1. juli 2006.
Inatsisartutlov nr. 10 af 1. juni 2017 (Afklaringsforløb, fleksjob og løntilskud)[2] indeholder følgende ikrafttrædelsesbestemmelse:
§ 2
Inatsisartutloven træder i kraft den 1. juli 2017.
Departement for Sociale Anliggender, Familier, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, den 24. februar 2025
Martha Abelsen (sign.)
Departementschef
/ Mehdi Shams (sign.)
[1] Lovændringen vedrører § 4, stk. 1, § 4, stk. 3, § 6, stk.1, nr. 4, § 7, § 10 stk. 1, § 10 stk. 2. nr. 1, § 10 stk. 2, nr. 2 og § 16, stk. 3.
[2] Lovændringen vedrører Overskriften før § 4, § 4, § 15, § 16, stk. 3 og § 16, stk. 4.
Sammenskrivning af
- Landstingsforordning om revalidering - (4/2001)
- Landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om revalidering (Udvidelse af revalidendens aktivitetsmuligheder, tilbud om optræning eller uddannelse udvides til at gælde alle revalidender, og revalideringsperioden nedsættes til 2 år) - (3/2006)
- Inatsisartutlov om ændring af landstingsforordning om revalidering (Afklaringsforløb, fleksjob og løntilskud) - (10/2017)