Anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution
VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:
I medfør af § 15 i lov nr. 553 af 18. juni 2012 om Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution og § 5 i lov nr. 656 af 12. juni 2013 om ændring af lov om Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution og lov om Dansk Institut for Internationale Studier bestemmes, at loven skal gælde for Grønland i følgende affattelse:
Kapitel 1
Etablering og opgaver
§ 1. Med det formål at fremme og beskytte menneskerettighederne i overensstemmelse med FN’s Parisprincipper, der gælder for nationale menneskerettighedsinstitutioner, etableres Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution.
§ 2. Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution skal fremme og beskytte menneskerettighederne i fredstid og under væbnede konflikter, navnlig ved at
1) varetage overvågning af og rapportering om menneskerettighedssituationen i Grønland,
2) udføre analyse af og forskning på menneskerettighedsområdet,
3) rådgive Folketinget, regeringen, Inatsisartut, Naalakkersuisut, andre offentlige myndigheder og private aktører, herunder Grønlands Råd for Menneskerettigheder, om menneskerettigheder,
4) fremme koordination af og bistand til civilsamfundsorganisationers arbejde med menneskerettigheder,
5) gennemføre og fremme undervisning i menneskerettigheder,
6) forestå information om menneskerettigheder,
7) sikre biblioteksfaciliteter vedrørende menneskerettigheder og
8) bidrage til gennemførelse af menneskerettigheder i indog udland.
Stk. 2. (Sættes ikke i kraft for Grønland)
Stk. 3. Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution afgiver årligt en beretning til Inatsisartut om institutionens virksomhed og udviklingen i menneskerettighedssituationen i Grønland. Beretningen offentliggøres af institutionen.
Stk. 4. Institutionen skal i sit virke tage udgangspunkt i grundlovens frihedsrettigheder og i de af det internationale samfund til enhver tid anerkendte menneskerettigheder, herunder især de i FN’s verdenserklæring, FN’s konventioner og Europarådets konventioner omtalte menneskerettigheder, samt i forpligtelser relateret til OSCE’s menneskelige dimension.
Stk. 5. Institutionen har forskningsfrihed.
Stk. 6. Institutionens videnskabelige personale har forskningsfrihed og forsker frit inden for institutionens forskningsstrategiske rammer i den tid, hvor de ikke er pålagt andre opgaver.
Kapitel 2
Institutionens ledelse
Bestyrelsen
§ 3. Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution ledes af en bestyrelse, der træffer afgørelse i alle væsentlige spørgsmål om institutionens faglige arbejdsområde, økonomi og forvaltning.
Stk. 2. Bestyrelsen består af 14 medlemmer, som udpeges i deres personlige egenskab på følgende måde:
1) 6 medlemmer udpeges af Rådet for Menneskerettigheder, jf. stk. 4.
2) 1 medlem udpeges af rektor for Københavns Universitet, jf. stk. 5.
3) 1 medlem udpeges af rektor for Aarhus Universitet, jf. stk. 5.
4) 1 medlem udpeges af rektor for Syddansk Universitet, jf. stk. 5.
5) 1 medlem udpeges af rektor for Aalborg Universitet, jf. stk. 5.
6) 2 medlemmer udpeges af Rektorkollegiet under Danske Universiteter.
7) 1 medlem vælges af medarbejderne ved institutionen, jf. stk. 6.
8) 1 medlem udpeges af Grønlands Råd for Menneskerettigheder.
Stk. 3. Medlemmerne af bestyrelsen udpeges for en 4-årig periode og kan genudpeges for yderligere en periode. Derefter kan de først vælges eller udpeges på ny efter mindst 4 års forløb.
Stk. 4. (Sættes ikke i kraft for Grønland)
Stk. 5. Det tilstræbes, at mindst 2 af de af rektorerne for Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet udpegede medlemmer er tilknyttet de juridiske faggrupper.
Stk. 6. Valg af en medarbejder ved institutionen finder sted i henhold til bestemmelserne herom i selskabsloven. Medarbejderrepræsentanter er beskyttet mod afskedigelse og anden forringelse af forholdene på samme måde som tillidsrepræsentanter inden for vedkommende eller tilsvarende område.
§ 4. Bestyrelsen vælger blandt sine medlemmer 1 formand.
Stk. 2. Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden.
Stk. 3. Bestyrelsen udarbejder en vedtægt for institutionen, der godkendes af udenrigsministeren.
Stk. 4. Bestyrelsen kan efter behov nedsætte særlige udvalg.
§ 5. (Sættes ikke i kraft for Grønland)
Direktøren
§ 6. Bestyrelsen udnævner efter offentligt opslag en direktør til at forestå institutionens daglige ledelse i faglige spørgsmål og økonomi- og forvaltningsspørgsmål.
Stk. 2. Direktøren deltager i bestyrelsesmøder uden stemmeret.
Kapitel 3
Økonomi, regnskab og revision m.v.
§ 7. Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution er en uafhængig selvejende institution inden for den offentlige forvaltning.
Stk. 2. Staten yder et årligt tilskud til institutionens drift og aktiviteter.
§ 8. Institutionen kan i overensstemmelse med sit formål modtage indtægter fra fonde, gaver m.v. og kan drive indtægtsdækket virksomhed, tilskudsfinansieret forskningsvirksomhed og andre tilskudsfinansierede aktiviteter, herunder konsulentbistand og rådgivning, i det omfang dette er foreneligt med varetagelsen af institutionens øvrige opgaver.
Stk. 2. Institutionen kan i overensstemmelse med sit formål indgå flerårige aftaler med offentlige myndigheder om løsning af konkrete opgaver.
§ 9. Institutionen anvender de statslige regnskabsregler efter Finansministeriets bekendtgørelse om statens regnskabsvæsen. Institutionens regnskabsår er finansåret. Ved regnskabsårets afslutning udarbejdes institutionens årsrapport, der underskrives af bestyrelsen og direktøren.
Stk. 2. Institutionens årsrapport revideres i overensstemmelse med god offentlig revisionsskik af rigsrevisor, jf. §§ 2 og 3 i lov om revisionen af statens regnskaber m.m.
Kapitel 4
Nedlæggelse
§ 10. Institutionen kan kun nedlægges ved lov.
Stk. 2. Nedlægges institutionen som selvejende institution, overgår dens bygninger, anlæg, inventar, formue og forpligtelser til staten.
Kapitel 5
Ikrafttræden m.v.
§ 11. Anordningen træder i kraft den 15. maj 2014.
Stk. 2. Lov om etablering af Dansk Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder, jf. lov nr. 411 af 6. juni 2002, som sat i kraft ved anordning nr. 414 af 30. maj 2005, ophæves.
Stk. 3. Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution overtager samtlige de aktiver og passiver og indtræder i samtlige de rettigheder og forpligtelser, som Institut for Menneskerettigheder har ved lovens ikrafttræden. Udenrigsministeren fordeler samtlige de aktiver, passiver, rettigheder og forpligtelser, der påhviler Dansk Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder, mellem Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution og Dansk Institut for Internationale Studier, afhængigt af hvilket af de to institutioners mandater den enkelte rettighed eller forpligtelse vedrører. Direktøren for Institut for Menneskerettigheder fortsætter indtil udløbet af sin kontraktperiode.
Stk. 4. (Sættes ikke i kraft for Grønland)
Stk. 5. (Sættes ikke i kraft for Grønland)
Stk. 6. (Sættes ikke i kraft for Grønland)
Stk. 7. (Sættes ikke i kraft for Grønland)
Stk. 8. (Sættes ikke i kraft for Grønland)
Stk. 9. (Sættes ikke i kraft for Grønland)
§ 12. (Sættes ikke i kraft for Grønland)
§ 13. (Sættes ikke i kraft for Grønland)
§ 14. (Sættes ikke i kraft for Grønland)
§ 15. (Sættes ikke i kraft for Grønland)
Givet i København, den 23. april 2014
Under Vor Kongelige Hånd og Segl
MARGRETHE R.
/ Martin Lidegaard