23. april 2010

FM2010/28



BETÆNKNING


afgivet af

Lovudvalget


vedrørende


Forslag til: Inatsisartutlov om pligt til at indhente børneattest  


Afgivet til forslagets 2. behandling

  

Lovudvalget har under behandlingen bestået af:


Inatsisartutmedlem Harald Bianco, Inuit Ataqatigiit, formand
Inatsisartutmedlem Isak Hammond, Inuit Ataqatigiit, næstformand
Inatsisartutmedlem Aleqa Hammond, Siumut
Inatsisartutmedlem Justus Hansen, Demokraterne
Inatsisartutmedlem Hans Enoksen, Siumut, udvalgssuppleant

 


Lovudvalgets bemærkninger vedr. lovforslaget

Lovudvalget har gennemgået nærværende lovforslag efter Inatisisartut’s 1. behandling.

Lovudvalget konstaterer indledningsvis, at lovforslaget er fremsat i overensstemmelse med beslutningsforslag vedtaget af Inatsisartut under forårssamlingen 2005[1] og efterårssamlingen 2007[2].

Yderligere konstaterer Lovudvalget, at ønsket om en lovfastsat pligt til at indhente børneattester fortsat deles af samtlige partier. Lovforslaget nød således fuld tilslutning under førstebehandlingen.

Endelig konstaterer Lovudvalget, at lovforslaget og dets konsekvenser er indgående belyst i de udførlige lovbemærkninger.

Lovudvalget finder derfor kun behov for at supplere Inatsisartut’s belutningsgrundlag med hensyn til to problemstillinger, som blev berørt under førstebehandlingen.


1.  Lovens begrænsninger

Det drejer sig for det første om det forhold, at loven alene vil finde anvendelse i forhold til ansættelse eller beskæftigelse af personer, der skal have en direkte kontakt til børn under 15 år – samt det forhold, at børneattesten alene indeholder oplysninger om seksuelle overgreb mod børn under 15 år.

Inatsisartutloven regulerer alene, hvornår en myndighed eller forening m.v. har pligt til at indhente en børneattest. Inatsisartutloven regulerer derimod ikke – og kan ikke regulere – hvad børneattesten skal indeholde, og hvornår den må udleveres til en myndighed eller forening m.v.

Reglerne om børnebekendtgørelsens indhold og om, under hvilke betingelser en børneattest må udstedes, er fastsat af rigsmyndighederne.  Det følger af disse regler, at børneattester alene omfatter seksuelle overgreb begået mod børn under 15 år, og at de alene kan udstedes til brug for ansættelse eller beskæftigelse af personer, der skal have en direkte kontakt til børn under 15 år.

Såfremt en myndighed eller forening m.v. ønsker at indhente oplysninger i forbindelse med ansættelse eller beskæftigelse af personer, der skal have en direkte kontakt til unge over 15 år, må dette derfor ske, efter de regler som gælder for ”almindelige” straffeattester.

Tilsvarende gælder for så vidt angår en myndigheds eller forenings ønske om at indhente oplysninger om andre kriminelle forhold end seksuelle overgreb begået mod personer, som er under 15. Det vil sige oplysninger om seksuelle overgreb begået mod personer, som er over 15 år, og det vil side oplysninger om andre overgreb end seksuelle overgreb (f.eks. vold).

I henhold til de regler, som gælder for ”almindelige” straffeattester, vil offentlige myndigheder vil kunne indhente en særlig straffeattest til brug for netop offentlige myndigheder. Denne straffeattest indeholder oplysninger om samtlige domme, bøder og sager, der har ført til tiltale for overtrædelser af kriminalloven / straffeloven. Endvidere indeholder den afgørelser for overtrædelse af anden lovgivning, hvis der er idømt frihedsberøvende foranstaltning eller frakendelse af rettigheder, f.eks. førerretten. Oplysningerne fremgår af straffeattesten i mindst 10 år fra den endelige afgørelse.

Private foreninger m.v. har ikke mulighed for at indhente en sådan straffeattest. De er henvist til at bede den person, som foreningen påtænker at ansætte eller beskæftige, om at indhente og forevise en såkaldt ”privat straffeattest”.

En privat straffeattest indeholder kun oplysninger om domme og bøder for overtrædelse af kriminalloven /  straffeloven og loven om euforiserende stoffer.  Oplysningerne fremgår af den private straffeattest i to-fem år fra den endelige afgørelse.


2. Forsinkelse af ansættelsesprocessen

Et andet forhold, som blev berørt under førstebehandlingen, er den forsinkelse, som indhentelsen af en børneattest nødvendigvis vil indebære i en ansættelsesproces m.v.

Denne ulempe kan vel betragtes som den pris, samfundet må betale, for mere effektivt at kunne beskytte børn mod seksuelle overgreb.

Det anslås, at indhentelse af en børneattest vil kunne tage op til 3-4 uger, hvilket svarer til den tid, det i Danmark kan tage at indhente en børneattest.

Imidlertid har Lovudvalget noteret sig, at Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke forhandler med Justitsministeriet om muligheden for at kunne nedbringe den tid, som medgår til indhentelse af børneattester. F.eks. ved for Grønland at tillade elektronisk fremsendelse af den blanket, som skal anvendes, når en myndighed eller forening m.v. indhenter en børneattest - med indscannet underskrift fra den, som oplysningerne angår.

Lovudvalget giver sin fulde støtte til disse bestræbelser.


Lovudvalgets indstilling

Et enigt Udvalg indstiller forslaget til vedtagelse.

Med disse bemærkninger overgiver Lovudvalget forslaget til 2. behandling.

 

 

Harald Bianco,
Formand
Inuit Ataqatigiit

 


Isak Hammond
Inuit Ataqatigiit

 

 


Aleqa Hammond
Siumut

 


Hans Enoksen
Siumut

 

 


Justus Hansen
Demokraterne

 


 

[1] FM 2005/10

[2] EM 2007/23