07. oktober 2004

EM2004/37

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg

vedrørende

Forslag til landstingslov 2004 om ændring af landstingslov om erhvervsfremme inden for turismeerhvervet og landbaserede erhverv
(Opløsning af fonden til lån til etablering af overnatningsfaciliteter ("Unnuisa-fonden"))

Afgivet til forslagets 2. behandling

 

Landstingets Erhvervsudvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem Ole Dorph, Siumut, formand
Landstingsmedlem Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit, næstformand
Landstingsmedlem Otto Jeremiassen, Siumut
Landstingsmedlem Finn Karlsen, Atassut
Landstingsmedlem Per Skaaning, Demokraterne

 

Landstingets Erhvervsudvalg har efter 1. behandlingen den 5. oktober 2004 gennemgået Landsstyrets lovforslag.


Indledning
Landsstyret har i forbindelse med beslutningen om modernisering af erhvervsfremmestrukturen fundet det hensigtsmæssigt at nedlægge "Unnuisa-fonden", der siden 1997 har kunnet give støtte til etablering af overnatningsfaciliteter først og fremmest for turister.

I sit forelæggelsesnotat skriver Landsstyremedlemmet for Erhverv, Landbrug og Arbejdsmarked, at den nye erhvervsfremmestruktur, der træder i kraft fra årsskiftet 2004/05, bl. a. indeholder en omdannelse af to selskaber.

SULISA A/S omdannes til et ventureselskab (et kapitalformidlingsselskab). Greenland Tourism A/S omlægges til et erhvervsudviklingsselskab, der fortsat skal udføre funktioner i forhold til turismesektoren, men som samtidig også skal varetage rådgivning af iværksættere og virksomheder inden for landbaserede erhverv.

Det er så i denne sammenhæng, at den etablerede fond til lån til overnatningsfaciliteter vil være overflødig, da denne långivning kan formidles inden for rammerne af de to nye selskaber.

Ifølge Landsstyret har fondens aktiviteter reelt været nulstillet de seneste par år. Landsstyret udtrykker dog, at forslaget om at nedlægge Unnuisa-fonden ikke er et udtryk for et ønske om at fjerne muligheden for støtte til etablering af overnatningsfaciliteter m.v. til turister og andre. Det skulle derimod være udtryk for et ønske om en forenkling, da der inden for rammerne af de to nye selskaber, fortsat vil kunne formidles lån til formålet.


Lovforslagets indhold
For ikke at have flere parallelle hjemmestyrefinansierede finansieringsordninger, med deraf følgende administrationsomkostninger, end højest nødvendigt, foreslår Landsstyret fonden opløst. Fonden opløses netop ved landstingslov.

Med dette forslag foreslår Landsstyret derfor, at fjerne det kapitel, der indeholder lovens bestemmelser vedrørende fonden. Ydermere er der i forslaget tale om konsekvensrettelser.


Udvalgets behandling
Ifølge Landsstyret blev forslaget sendt til høring den 5. juni 2004 med frist den 16. juni 2004 til at fremkomme med bemærkninger. Forslaget har været til høring hos Greenland Tourism a/s - Grønlands Turistråd, Bestyrelsessekretariatet, DcR, Erhvervsudviklingsselskabet SULISA A/S, Bestyrelsen for Unnuisa-fonden, Skattedirektoratet og hos Økonomidirektoratet.

Greenland Tourism a/s fandt forslaget i overensstemmelse med den kommende erhvervsfremmestruktur. Bestyrelsessekretariatet havde, udover et par tekniske bemærkninger, der er indarbejdet, ikke bemærkninger. Økonomidirektoratet, Skattedirektoratet, DcR og Sulisa A/S havde ingen bemærkninger. Bestyrelsen for Unnuisa-fonden tog forslaget om opløsning af fonden til efterretning.

Landsstyrets grundtanke bag omlægningen af erhvervsfremmestrukturen er at få mere erhvervsudvikling for de samme penge. Landsstyret mener ikke at omlægningen kræver, at der tilføres øgede driftsmidler fra landskassen. Via sektorprogrammet for uddannelse og erhvervsudvikling er der derimod - over finansloven - søgt om tilførsel af kapital til ventureselskabet samt til igangsætning af nye initiativer, der efter Landsstyrets mening først og fremmest skal komme iværksættere og virksomheder til gode med det formål at skabe ny vækst.

Dette forslag til landstingslov vedrører dog kun opløsning af fonden til lån til etablering af overnatningsfaciliteter (Unnuisa-fonden).

Som Landsstyremedlemmet har skrevet, så hænger dette forslag sammen med den føromtalte omlægning af erhvervsfremmestrukturen. Denne omlægning bliver ikke særskilt behandlet i Landstinget, men fremgår kun i forbindelse med arbejdet med FFL 2005 under eksempelvis følgende konti 17.02.11, 64.10.16, 64.10.17 og 64.10.20.

Der skal ikke herske tvivl om, udvalget støtter op om Landsstyrets arbejde for at forbedre vilkårene for erhvervsudviklingen. Det samlede udvalg mener, at ideen med forslaget er udmærket, men skal understrege, at det skal være velovervejet og grundigt forberedt.

Dette forslag samt de ovennævnte konti omhandler samme regelgrundlag, og da der ikke er andre direkte relaterede dagsordenspunkter, ser udvalget dette forslag som eneste anledning til selvstændigt at drøfte etableringen af såvel det nye ventureselskab som det nye erhvervsudviklingsselskab med Landsstyret.

Derfor har udvalget indkaldt Landsstyremedlemmet for Erhverv, Landbrug og Arbejdsmarked, Johan Lund Olsen til møde for at få svar på nogle spørgsmål.

Indkaldelsen med spørgsmålene og Landsstyremedlemmets svar er vedlagt som bilag.

Et enigt udvalg skal om forslaget bemærke:

At fonden i de senere år har eksisteret mere af navn end gavn, eftersom fondens aktiviteter reelt har været nulstillet de seneste år. Udvalget støtter derfor op om forslaget.

Udvalget har endvidere noteret sig og går ind for forslagsstillerens bemærkninger om, at:

- det forudsættes, at fondens formue sammen med fondens rettigheder og forpligtelser i forhold til de udstedte lån i fonden overføres til det ventureselskab, der efter ændringen i erhvervsfremmestrukturen efter 1. januar 2005 skal løfte disse opgaver.
- bevillingen til sekretariatsbistand forudsættes at følge med opgaven til det i forbindelse med ændringen af erhvervsfremmestrukturen etablerede ventureselskab.
- der forventes indgået en servicekontrakt med det nyoprettede erhvervsudviklingsselskab henholdsvis det nyoprettede kapitalformidlingsselskab/ventureselskab om administration af ordningerne.
- Erhvervsudvalget forstår, at hensigten med ventureselskabet er, at selskabet skal stille tålmodig og risikovillig kapital til rådighed på forretningsmæssige vilkår.

Et enigt udvalg indstiller på denne baggrund forslaget til Landstingets vedtagelse.

Med disse bemærkninger skal Landstingets Erhvervsudvalg overgive forslaget til 2. behandling.

 

Ole Dorph, Siumut
formand

 

Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit, næstformand,

 

Otto Jeremiassen
Siumut

 

Augusta Salling
Atassut

 

Per Skaaning
Demokraterne

 

Bilag 1

Bilag 2