8. oktober 2004

EM 2004/32

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Familie- og Sundhedsudvalg

vedrørende

Forslag til landstingsforordning om tobak og sikring af røgfrie miljøer, samt mærkning af tobaksvarer.

Afgivet til forslagets 2. behandling

 

Landstingets Familie- og Sundhedsudvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem Enos Lyberth, Siumut, formand
Landstingsmedlem Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit, næstformand
Landstingsmedlem Doris Jakobsen, Siumut
Landstingsmedlem Astrid Fleischer Rex, Demokraterne
Landstingsmedlem Godmand Rasmussen, Atassut

Landstingets Familie- og Sundhedsudvalg har efter 1. behandlingen under EM 2004 gennemgået forslaget og har følgende bemærkninger.


Udvalgets indledende bemærkninger til forslaget

Landstingets Familie- og Sundhedsudvalg er fuldt ud tilfreds med, at der nu bliver strammet op på reglerne om røgfrie miljøer. Kendskabet til de sundhedsskadelige virkninger af tobaksrygning bør udbredes til almenbefolkningen og sikre, at der fortsat er initiativer på det forebyggende område. Derfor finder udvalget det nødvendigt, at salg af tobaksvarer til børn og unge under 18 år bliver forbudt.

Tobaksrygning er et af Grønlands største sundhedsproblemer. Op mod 70 % af den grønlandske voksne befolkning er rygere og godt 40 % af de unge er i dag rygere.

Under efterårssamlingen 2003 fremsatte flere landstingsmedlemmer forslag til stramninger af den gældende tobaksforordning, herunder forslag til aldersgrænse for køb af tobaksvarer. Tillige var der forslag om forbud mod rygning i de offentlige bygninger og folkeskoler, og det blev vedtaget ved efterårssamlingen 2003, at Landsstyret skulle fremsætte forslag i overensstemmelse hermed.

Udvalget mener, at Landsstyrets målsætninger på at begrænse tobaksforbruget og salget er et nødvendig kridt, taget konsekvenserne i betragtning. Nye undersøgelser har vist, at følgesygdomme forårsaget af tobaksrygning koster det grønlandske sundhedsvæsen omkring 300 millioner .

Udvalget mener derfor, at en stramning på området er en nødvendighed og hilser forslaget velkommen


Forslagets indhold.

Udvalget har fra Landstingets Lovtekniske Funktion modtaget et notat. Notatet er vedlagt nærværende betænkning som bilag.

På baggrund af ovennævnte har udvalget endvidere som led i udvalgets behandling af forslaget haft Landsstyremedlemmet for Familie og Sundhed Asii C Narup i samråd.

Kopi af samrådsindkaldelsen og Landsstyremedlemmets talepapir er vedlagt nærværende betænkning som bilag.

Et flertal i Familie- og Sundhedsudvalget havde ingen yderligere spørgsmål eller bemærkninger til samrådet, og flertallet bestående af Siumut, Inuit Ataqatigiit samt Atassut har taget oplysningerne til efterretning.

Ovennævnte udvalgsflertal indstiller på denne baggrund forslaget til vedtagelse i den forelagte form.


Et mindretal i udvalget
bestående af demokraterne skal om forslaget bemærke
:

Ovennævnte udvalgsmindretal skal på denne baggrund opfordre landsstyremedlemmet til at fremsætte et ændringsforslag i overensstemmelse med notats bemærkninger som er følgende

Såfremt reglerne om røgfrit miljø sættes i kraft for et hjemmestyreejet selskab, kan selskabet idømmes bøde, hvis reglerne ikke overholdes. Dette efter §§ 8 – 13.

Det følger videre af loven, at der ikke kan idømmes bøde såfremt man overtræder lovens §§ 1-7.

En arbejdsgiver kan såfremt han finder det passende, ryge på sit kontor, eller lade være med at påtale en ansat som har overtrådt loven. Dette fordi, at der ikke er sanktionsmuligheder i loven.

Med hensyn til røgmiljø mener Demokraterne, at også dette kan påses af arbejdsmiljømyndighederne, i lighed med andre områder hvor arbejdstilsynet kan gå ind og påtale.

Der har været oplæg til lovforslaget, hvor væsentlige stramninger af den gældende tobaksforordning har været diskuteret. Efter Demokraternes mening bør en lovgivning indeholde sanktionsmuligheder.

Med disse bemærkninger skal Landstingets Familie- og Sundhedsudvalg overgive forslaget til 2. behandling.

 

Enos Lyberth, formand
 

Agathe Fontain næstformand

 

Doris Jakobsen

 

Godmand Rasmussen

 

Astrid Fleischer Rex

 

Bilag 1 (findes ikke elektronisk)

Bilag 2

Bilag 3