10. maj 2010

FM 2010/89


Ændringsforslag

til


Forslag til Inatsisartutlov om fredning og anden kulturarvsbeskyttelse af kulturminder.


Fremsat af Naalakkersuisut til 3. behandlingen.

Til § 13

1.  § 13, stk. 3, affattes således:
Stk. 3.  En arkæologisk undersøgelse skal udføres snarest muligt og være udført inden 18 måneder, medmindre særlige omstændigheder gør sig gældende. Fristen regnes fra tidspunktet for anmodning om undersøgelse, jf. stk. 1, henholdsvis fra tidspunktet for beslutning om foretagelse af arkæologisk undersøgelse, jf. stk. 2, er meddelt bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres.”

2.  Efter § 13, stk. 3, indsættes som stk. 4:
”Stk. 4.  Har der forud for den arkæologiske undersøgelse været foretaget en arkæologisk besigtigelse, jf. § 12, skal såvel den arkæologiske besigtigelse som den arkæologiske undersøgelse være udført inden 18 måneder, medmindre særlige omstændigheder gør sig gældende. Fristen regnes fra tidspunktet for anmodning om arkæologisk besigtigelse, jf. § 12, stk. 1, henholdsvis fra tidspunktet for beslutning om foretagelse af arkæologisk besigtigelse, jf. § 12, stk. 2, er meddelt bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres.”


Til § 32

3.  I § 32, stk. 1, indsættes efter ”§ 6, stk. 1-3,”: ”§ 7, stk. 4,”.

 

Til en række bestemmelser i den grønlandske version af forslaget

4.  I den grønlandske version af forslaget foretages følgende ændringer:

a) I § 1, stk. 4, ændres ”Imm 4.” til ”Imm. 4.”.

b) I § 7, stk. 2, ændres ”atorunnarsitsinissaq” til ”atorunnaarsitsinissaq”.

c) I § 8, stk. 1, ændres ”uppernarsaasersorneqarnissanut” til ” uppernarsaasersorneqarnissaannut”.

d) I § 9, stk. 1, og i § 14, stk. 1, ændres ”Atuagaateqarfiatalu” til ”Allagaateqarfiatalu”.

e)  I § 14, stk. 1, ændres ”aningaasartuutitssat” til ”aningaasartuutissat”.

f) I § 24, stk. 5, ændres ”eqqissimatitassanngortinneqarnissaannut” til ”eqqissisimatitassanngortinneqarnissaannut”.

g) I § 25, stk. 2, ændres ”tun ineqarsimasut” til ”tunineqarsimasut” og ”sivisusseqassaaq” ændres til ”sivisussuseqassaaq”.

h) I § 30, ændres ”Pinngitsaaliissumik” til ”Pinngitsaaliissummik”.

i) I § 32, stk. 4, ændres ”Akiliisissusanngortitsineq” til ”Akiliisussanngortitsineq”.

 

 

Almindelige bemærkninger

 

Ændringsforslaget fremsættes på baggrund af indstilling herom i betænkning afgivet af Inatsisartuts Udvalg for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke til forslagets 2. behandling.

Ændringsforslaget er dels begrundet i, at der efter 1. behandlingen af forslaget er konstateret nogle uhensigtsmæssigheder i forslaget og nogle sproglige fejl i den grønlandske version af forslaget. 

 

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser


Til nr. 1

Med forslaget udgår hidtidige 2. pkt. i § 13, stk. 3, der samtidig foreslås indsat som en del af en foreslået ny § 13, stk. 4. Bestemmelsen i hidtidige 2. pkt. omhandler den situation, hvor der forud for en arkæologisk undersøgelse er sket en arkæologisk besigtigelse i henhold til forslagets § 12. Hidtidige 3. pkt. relaterer imidlertid til den situation, hvor der ikke har været en arkæologisk besigtigelse forud for den arkæologiske undersøgelse. Som følge heraf er det fundet hensigtsmæssigt alene at lade stk. 3 omhandle denne situation, mens situationen med en forudgående arkæologisk besigtigelse reguleres i et foreslået stykke 4.

Med ændringen bliver det fastslået, at fristen for udførelse af en arkæologisk undersøgelse regnes fra tidspunktet for anmodning om undersøgelse henholdsvis fra tidspunktet for beslutning om foretagelse af arkæologisk undersøgelse. Herved skabes der overensstemmelse med den tilsvarende bestemmelse vedr. arkæologiske besigtigelser i § 12, stk. 3.


Til nr. 2

Om baggrunden for forslaget henvises til bemærkningerne til nr. 1. Med forslaget bliver det slået fast, at der i de situationer, hvor der forud for en arkæologiske undersøgelse har været foretaget en arkæologisk besigtigelse i henhold til forslagets § 12, skal såvel den arkæologiske besigtigelse som den arkæologiske undersøgelse være udført inden 18 måneder, medmindre særlige omstændigheder gør sig gældende. Det slås samtidig fast, at fristen i disse situationer regnes fra tidspunktet for anmodning om arkæologisk besigtigelse henholdsvis fra tidspunktet for beslutning om foretagelse af arkæologisk besigtigelse er meddelt bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres.


Til nr. 3

Baggrunden for ændringsforslaget er, at det er konstateret, at der i sanktionsbestemmelsen i § 32, stk. 1, ikke er henvist til bestemmelsen i § 7, stk. 4, hvorfor overtrædelse af denne bestemmelse ikke vil kunne sanktioneres med bøde. Dette har ikke været tilsigtet. Ændringsforslaget har således til formål at muliggøre dette, således at overtrædelse af bestemmelsen i § 7, stk. 4, vil kunne sanktioneres på lige fod med overtrædelse af tilsvarende bestemmelser i forslagets § 19, stk. 3 og § 25, stk. 3.


Til nr. 4

Bortset fra litra d er alle de foreslåede ændringer fremsat som følge af konstaterede stavefejl. For så vidt angår litra d er der ved en fejl benyttet et forkert udtryk.