28. april 2010

FM 2010/88

 

BETÆNKNING


Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke


vedrørende


Forslag til: Inatsisartutlov om erhvervsuddannelser og kurser på erhvervsuddannelsesområdet


Afgivet til forslagets 2. behandling

 

Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke har under behandlingen bestået af:


Medlem af Inatsisartut, Debora Kleist
Medlem af Inatsisartut, Harald Bianco
Medlem af Inatsisartut, Andreas Uldum
Medlem af Inatsisartut, Malik Berthelsen
Medlem af Inatsisartut, Knud Kristiansen


Udvalget har på baggrund af forslagets 1. behandling gennemgået forslaget.


Forslagets indhold

Naalakkersuisut ønsker med forslaget, at imødekomme de betydelige udfordringer, som det grønlandske samfund oplever i disse år med fremkomsten af mange nye erhverv og storskalaprojekter. Derfor tilsigtes en styrkelse af uddannelsesindsatsen, hvis overordnede formål er, at 2 tredjedele af arbejdsstyrken i 2020 skal have en kompetencegivende uddannelse, som det grønlandske samfund har brug for.

Forslaget indfører en ny styrelsesordning, som skal bibringe brancheskolerne de nødvendige redskaber til håndtering af fremtidens udfordringer. Derudover skal den ny styrelsesordning danne den ramme, som skal sikre, at brancheskolerne til enhver tid kan tilbyde relevante uddannelser af høj kvalitet på et højt fagligt niveau. På den baggrund foreslås en model, der tager udgangspunkt i mere selvforvaltning til den enkelte brancheskole. Modellen omfatter større frihedsgrader og overdragelse af større ansvar i forhold til opgaveløsningen, således at brancheskolerne herefter overgår til at blive selvstændige offentlige institutioner. Institutioner, hvis overordnede ledelse varetages af professionelle bestyrelser, der udpeges af arbejdsmarkedets organisationer. Derudover foreslås det, at brancheskolernes nærmere opgaveløsning reguleres gennem resultatkontrakter, der indgås mellem bestyrelserne og Selvstyret.


Forslagets 1. behandling i Inatsisartut

Samtlige partier støttede forslaget.


Udvalgets
behandling af forslaget

Høring

Forslaget har været i høring fra 5. maj til 4. juni 2008.

Udvalget bemærker, at der i bemærkningerne til forslaget er gjort et godt arbejde med at forholde sig til de indkomne høringssvar, og at disse i relevant omfang ses indarbejdet i forslaget.

I forbindelse med Udvalgets behandling af forslaget har Udvalget bedt Naalakkersuisut om at uddybe en række forhold. Udvalgets spørgsmål og Naalakkersuisuts svar fremgår af bilag 1.

Udvalget takker for Naalakkersuisuts besvarelse og tager denne til efterretning. Naalakkersuisut har i forbindelse med besvarelsen fremsendt et udkast til bekendtgørelse om honorering af og udgiftsgodtgørelse til brancheskolernes bestyrelser. Bekendtgørelsesudkastet er ligeledes vedhæftet betænkningen som bilag 2. Det skal i den forbindelse understreges, at der er tale om et udkast, som endnu ikke har været i høring.  


Indstilling

Et Enigt Udvalg indstiller på baggrund af ovenstående kommentarer og de faldne bemærkninger ved 1. behandlingen forslaget til vedtagelse.


Med disse bemærkninger skal Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke overgive forslaget til Inatsisartuts 2. behandling

 

  Harald Bianco  

 Debora Kleist
 
Andreas Uldum

Malik Berthelsen
 
Knud Kristiansen

 


Bilag 1

Bilag 2

Bilag 2.1