28. april 2010

FM2010/87

 

BETÆNKNING


afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke


vedrørende


Forslag til Inatsisartutlov om Kirken.


Afgivet til forslagets 2. behandling

 


Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke har under behandlingen bestået af:


Harald Bianco, Inuit Ataqatigiit
Debora Kleist, Inuit Ataqatigiit
Andreas Uldum, Demokraterne
Malik Berthelsen, Siumut
Knud Kristiansen, Atassut


Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke har efter 1. behandlingen under FM10 den 14. april 2010 gennemgået forslaget.


Forslagets indhold

I den nuværende lovgivning på området er der en uhensigtsmæssig adskillelse mellem gejstlige og administrative opgaver. En adskillelse, der virker hæmmende for Naalakkersuisut, Kirkens ansatte, Kirkens interessenter og især for Biskoppen, der skal varetage de gejstlige tilsyn. Mange sager er af både administrativ og gejstlig karakter, hvilket medfører en række gråzoner mellem de administrative og gejstlige sfærer, hvor ansvars- og kompetenceforholdene er uklare.

Endelig har det længe været et politisk ønske at skabe klare grænser mellem det politiske system og kirken.

Ved vedtagelsen af loven vil kirken få en langt klarere organisationsstruktur og blive mere selvstyrende. Dette vil ske ved, at en lang række administrative opgaver, som hidtil er blevet varetaget af Naalakkersuisut, vil blive opdraget til biskoppen.


Udvalgets behandling af forslaget

Udvalget konstaterer, at alle partier støtter forslaget, og at det er et lovforslag, som er længe ventet.

Møder

Udvalget har som led i sin udvalgsbehandling afholdt møde med biskop Sofie Petersen den 19. november i 2009. Samt deltaget i Naalakkersuisuts afholdte Kirkeseminar, fra den 23. til 24. marts 2010.

Høring af forslaget

Forslaget har været sendt i høring fra den 3. juni til 8. juli 2008, hvilket må vurderes som værende en forholdsvis kort frit, da fristen ligger meget tæt på sommerferieperioden.

Udvalget bemærker, at biskoppen er betænkelig ved afskaffelsen af provstiudvalgene, da dette indirekte vil gøre de tre provster til vice-biskopper med selvstændigt økonomisk virke, hvilket biskoppen finder kan besværliggøre det gejstlige tilsyn. Biskoppen skriver endvidere, at såfremt afskaffelsen af provstiudvalgene fastholdes, findes det afgørende, at biskoppens embede indskrives i § 8.

Naalakkersuisut har valgt at fastholde afskaffelsen af provstiudvalgene og påpeger endvidere, at biskoppens kompetence fremgår af de almindelige bemærkninger til loven, hvorfor Naalakkersuisut har valgt ikke at indskrive biskoppens embede i paragraf 8.

Udvalget tager Naalakkersuisut beslutning til efterretning, men ønsker beslutningen uddybet ved forslagets 2. behandling.

Kirkens økonomi

Set i forhold til finansloven er forslaget udgiftsneutralt. Dette da kirken, sammen med overdragelsen af de administrative opgaver, ligeledes får overdraget de på området tilhørende konti. Naalakkersuisut oplyser, at det drejer det sig om følgende konti:

· Hovedkonto 40.92.14, Kateket- og organistuddannelse, hvor der for 2010 er budgetteret med 1,791 mio.

· Hovedkonto 40.92.15, Den kirkelige højskole, hvor der for 2010 er budgetteret med 1,51 mio.

· Hovedkonto 40.97.01, Bispekontoret, hvor der for 2010 er budgetteret med 2,984 mio.

· Hovedkonto 45.97.02, Kirkelig virksomhed i Danmark, hvor der for 2010 er budgetteret med 1,082 mio.

· 40.97.03, Kirken i Grønland, hvor der for 2010 er budgetteret med 40,867 mio.

Naalakkersuisut angiver, at den økonomiske fordeling mellem provstierne skal revurderes i forbindelse med, at ansvaret for betjening af Thule overflyttes fra Provstiet for Midtgrønland, Thule og Østgrønland til Provsti for Nordgrønland. Samt, at der kan ske en omfordeling af midler fra biskoppen til provstierne.

Ud fra ovenstående er det udvalgets forståelse, at Naalakkersuisut ved lovens vedtagelse vil lade disse konti – ubeskåret – blive overført til kirken, men der kan ske en omdeling. Udvalget skal anmode om at blive orienteret om, hvilke økonomiske omfordelinger der vil finde sted.

 
Indstilling

Et Enigt Udvalg indstiller på baggrund af ovenstående kommentarer og de faldne bemærkninger ved 1. behandlingen forslaget til vedtagelse.


Med disse bemærkninger skal Udvalget overgive forslaget til 2. behandling.

 

  Harald Bianco  

Debora Kleist
 
Andreas Uldum

Malik Berthelsen
 
Knud Kristiansen