6. maj 2010

FM 2010/120

 

BETÆNKNING

 
afgivet af Familieudvalget


vedrørende


Forslag til: Inatsisartutforordning nr. xx af xx 2010 om ændring af landstingsforordning om alderspension (Udbetaling efter dødsfald)
(Medlem af Naalakkersuisut for Sociale Anliggender)

 

Afgivet til forslagets 2. behandling

 


Familieudvalget har under behandlingen senest bestået af:


Medlem af Inatsisartut Debora Kleist, Inuit Ataqatigiit
Medlem af Inatsisartut Jane Petersen, Inuit Ataqatigiit
Medlem af Inatsisartut Andreas Uldum, Demokraterne
Medlem af Inatsisartut Ruth Heilmann, Siumut
Medlem af Inatsisartut Knud Kristiansen, Atassut


Familieudvalget har nærmere gennemgået forslaget samt 1. behandling af forslaget, der blev gennemført den 27. april 2010 under FM 2010, og hvor alle medlemmer af Inatsisartut og Naalakkersuisut havde mulighed for at fremkomme med deres bemærkninger til forslaget. 


Om forslaget

Baggrunden for forslagets fremsættelse er vedtagelse af beslutningsforslaget EM 2009/44, der i den endelige og vedtaget form havde følgende ordlyd:

Beslutningsforslag om at Naalakkersuisut i 2010 pålægges at fremlægge ændringsforslag til reglerne om alderspension og førtidspension, hvorefter den efterladte i forbindelse med et dødsfald hos gifte eller samlevende pensionister modtager afdødes alders- eller førtidspension 2 måneder efter dødsfaldet.


Høring af forslaget

Forslaget ses at have været sendt i høring hos rette instanser.    


Bemærkninger fra Familieudvalget

Familieudvalget hilser det fremsatte forslag velkomment. Familieudvalget anser, at det fremsatte forslag går videre end ovennævnte beslutningsforslag, idet beslutningsforslaget omhandler gifte eller samlevende pensionister. Familieudvalget har imidlertid ingen betænkninger ved, at det fremsatte forslag ikke kræver, at den efterladte til en afdød alderspensionist også skal være pensionist.   

En gennemgang af de til forslaget hørende bemærkninger giver imidlertid anledning til en præcisering. I bemærkningerne anføres det fejlagtigt i den sidste sætning til forslagets § 1, at:

”Den foreslåede bestemmelse anvendes således ikke i tilfælde, hvor der ikke er en efterladt efter en afdød gift eller samlende alderspensionist.”

I lovteksten er det ikke afgørende, at den efterladte til en alderspensionist selv er pensionist. Forslaget er rettet mod enhver efterladt (gift eller samlevende) til en alderspensionist, og skal ikke indsnævres, således som det fejlagtigt et sket i bemærkningerne til forslaget.


Indstilling

Et enigt Udvalg indstiller med den anførte præcisering forslaget til vedtagelse i den foreliggende form. 

Med disse bemærkninger overgiver Familieudvalget forslaget til 2. behandling.

 

 

Debora Kleist
Formand

 

Jane Petersen
 
Andreas Uldum

Ruth Heilmann
 
Knud Kristiansen