30. marts 2010

FM 2010/120

 

Bemærkninger til forordningsforslaget


Almindelige bemærkninger

1. Indledning

Forslaget fremlægges på grundlag af Inatsisartuts beslutning på EM 2009 punkt 44 om, at Naalakkersuisut i 2010 pålægges at fremlægge ændringsforslag til reglerne om alderspension, hvorefter den efterladte i forbindelse med et dødsfald hos gifte eller samlevende pensionister modtager afdødes pension 2 måneder efter dødsfaldet.


2. Forslagets hovedpunkt

Udbetaling af pension i forbindelse med en alderspensionists dødsfald

Det foreslås, at den efterladte i forbindelse med et dødsfald hos en gift eller samlevende pensionist modtager afdødes pension 2 måneder efter udgangen af den måned, hvor dødsfaldet er indtruffet.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige

De økonomiske konsekvenser af, at den efterladte i forbindelse med et dødsfald hos en gift eller samlevende pensionist modtager afdødes pension 2 måneder efter udgangen af den måned, hvor dødsfaldet er indtruffet, forventes at kunne holdes inden for rammen.

Forslaget skønnes ikke at have administrative konsekvenser for det offentlige.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet

Forslaget skønnes ikke at have økonomiske konsekvenser.


5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser

Forslaget skønnes ikke at have miljø- og naturmæssige konsekvenser.


6. Administrative konsekvenser for borgerne

Forslaget skønnes ikke at have administrative konsekvenser for borgerne.


7. Evt. andre væsentlige konsekvenser

Forslaget ventes ikke at have andre væsentlige konsekvenser.


8. Forholdet til Rigsfællesskabet

Forslaget vurderes ikke at have betydning i forhold til Rigsfællesskabet.


9. Høring af myndigheder og organisationer m.v.

Forslaget har været sendt i høring hos følgende: KANUKOKA, Utoqqaat Nipaat, Departementet for Finanser og Det Sociale Ankenævn.

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet høringssvar:


KANUKOKA

KANUKOKA foreslår, at udbetaling af alderspension til en efterladt ægtefælle eller fast samlever efter en afdød alderspensionist, fortsat udbetales til den efterladte 2 måneder efter dødsfaldet. KANUKOKA støtter ligeledes Kommuneqarfik Sermersooqs supplerende kommentarer om, at muligheden for, at den efterladte kan modtage den afdødes alderspension i 2 måneder efter dødsfaldet ikke bør være begrænset til tilfælde, hvor den efterladte selv er pensionist. Det bør være en ret for den efterladte, uafhængig af vedkommendes erhvervsmæssige status, da der for alle efterladte er tale om en overgangsperiode, hvor tilpasning til og indrettelse på en ny situation, også økonomisk, vil gøre sig gældende.

Bemærkningerne er taget til efterretning. Det er blevet præciseret, at forordningforslaget vedrører udbetaling til den efterladte efter en afdød alderspensionist, således at alderspensionen udbetales 2 måneder efter udgangen af den måned, hvor dødsfaldet er indtruffet, samt at udbetalingen sker til den efterladte, uanset om vedkommende er pensionist eller ej.  


Utoqqaat Nipaat

Kattuffik Utoqqaat Nipaat tilslutter sig fuldt ud til tilføjelsen i § 20 stk. 3. Samt til at forslaget træder i kraft den 1. juli 2010


Følgende har ingen bemærkninger:

Departementet for Finanser.


Følgende har ikke afgivet høringssvar:

Det Sociale Ankenævn.

 

Bemærkninger til forordningsforslagets enkelte bestemmelser

 

Til § 1

Til nr. 1

Bestemmelsen er ny. Bestemmelsen fastsætter, at den efterladte i forbindelse med et dødsfald hos gifte eller samlevende pensionister modtager afdødes alderspension 2 måneder efter udgangen af den måned, hvor dødsfaldet er indtruffet.

Bestemmelsen supplerer § 20, stk. 1, hvorefter udbetalingen stoppes ved udgangen af den efterfølgende måned, når betingelserne for alderspension ikke længere er opfyldt.

Den foreslåede bestemmelse anvendes således ikke i tilfælde, hvor der ikke er en efterladt efter en afdød gift eller samlevende alderspensionist.


Til § 2

Forordningen foreslås at træde i kraft den 1. juli 2010.