29. april 2010

FM 2010/119

 

BETÆNKNING


afgivet af Familieudvalget


vedrørende


Forslag til: Inatsisartutforordning nr. xx af xx 2010 om ændring af landstingsforordning om førtidspension
(Ændring af førtidspensionsbeløbet, ophør af udbetaling efter dødsfald samt sproglige præciseringer)

(Fremlagt af medlem af Naalakkersuisut for Sociale Anliggender)

 

Afgivet til forslagets 2. behandling

 

Familieudvalget har under behandlingen senest bestået af:


Medlem af Inatsisartut Debora Kleist, Inuit Ataqatigiit
Medlem af Inatsisartut Jane Petersen, Inuit Ataqatigiit
Medlem af Inatsisartut Andreas Uldum, Demokraterne
Medlem af Inatsisartut Ruth Heilmann, Siumut
Medlem af Inatsisartut Knud Kristiansen, Atassut

Familieudvalget har nærmere gennemgået forslaget samt 1. behandling af forslaget, der blev gennemført den 15. april 2010 under FM 2010.


Om forslaget

Baggrunden for forslaget er et ønske fra Naalakkersuisut om at regulere satserne for førtidspensionister.

1)      Det foreslås, at satserne forhøjes med kr. 1000 pr. måned.
2)      Det foreslås at satserne pristalsreguleres.
3)      Dernæst foreslås, at efterladt samlever/ægtefælle modtager afdødes førtidspension 2. måneder efter at den pensionsberettigede er afgået ved døden.
4)      Derudover foreslås en sproglig præcisering.

Der er således fremsat et ændringsforslag med 4 elementer, som anført.


Høring af forslaget

Forslaget ses at have været sendt i høring hos rette instanser.    


1. behandlingen af forslaget

1. behandlingen af forslaget blev gennemført den 15. april 2010, hvor alle partipolitiske fraktioner og medlemmer af Inatsisartut havde mulighed for at fremkomme med deres bemærkninger til forslaget. 


Bemærkninger fra Familieudvalget

Partierne konstaterede under 1. behandlingen, at forslaget isoleret set vil give en forbedring af de økonomiske forhold for landets førtidspensionister.

Alle parter kan tilslutte sig, at det er tiltrængt og påkrævet med en forbedring af de økonomiske forhold for førtidspensionisterne. Der er imidlertid ikke politisk enighed om, hvor omfattede den økonomiske forbedring skal være.

Samlet kan medlemmerne i Familieudvalget tilslutte sig ønsket om, at førtidspensionisterne i videst mulig omfang og efter egne evner og kunne integreres på arbejdsmarkedet. Familieudvalget skal henstille til Naalakkersuisut om at forfølge et helhedsforslag desangående.


Indstilling:

Et flertal i Familieudvalget bestående af Inuit Ataqatigiit, Demokraterne og Atassut indstiller forslaget til vedtagelse i den foreliggende form, da den foreslåede styrkelse af de økonomiske forhold for førtidspensionisterne er afstemt i forhold til den aktuelle økonomiske formåen. Flertallet ser med tilfredshed, at forslaget indeholder en løbende pristalsregulering af pensionen, således at pensionen ikke forringes og købekraften udhules, således som det tidligere er sket.

Flertallet ser frem til øvrige tiltag, der skal forbedre forholdene for førtidspensionister og i højere grad end hidtil får dem integreret på arbejdsmarkedet, hvor der er brug for alle kræfter.    

Et mindretal i Familieudvalget bestående af Siumut anser ikke den forslåede økonomiske forbedring for tilstrækkelig. Siumut har til støtte for deres holdning fremført, at Siumut allerede under EM 2009 fremsatte et samlet forslag, der ville forbedre de økonomiske forhold for førtidspensionisterne mere end dette forslag, foruden at det ville udligne den økonomiske og uacceptable forskel mellem satserne for førtids- og alderspensionister. Isoleret set kan Siumut støtte forslagets pristalsregulering, de sproglige præciseringer samt udbetaling af pension efter dødsfald, men samlet set er forbedringen ikke tilstrækkelig, og skal ikke afvente Skatte- og Velfærdskommissionen.    

Med disse korte bemærkninger og med henvisning til det anførte under 1. behandlingen overlader Familieudvalget forslaget til 2. behandling i Inatsisartut.

 
  Debora Kleist
Formand
 

Jane Petersen
 
Andreas Uldum

Ruth Heilmann
 
Knud Kristiansen