29. april 2010

FM 2010/96
FM 2010/97

 

BETÆNKNING


afgivet af Sundhedsudvalget


vedrørende


Forslag til Inatsisartutlov nr. xx af xx. xx 2010 om forbud mod rygning.


samt


Inatsisartutforordning nr. xx af xx. Måned 2010 om ændring af landstingsforordning om tobak og sikring af røgfrie miljøer samt mærkning af tobaksvarer.



Afgivet til forslagenes 2. behandling


 

Sundhedsudvalget i Inatsisartut har under behandlingen senest bestået af:


Medlem af Inatsisartut Olga P. Berthelsen, Inuit Ataqatigiit
Medlem af Inatsisartut Debora Kleist, Inuit Ataqatigiit
Medlem af Inatsisartut Jakob Skade, Kattusseqatigiit Partiiat
Medlem af Inatsisartut Malik Berthelsen, Siumut
Medlem af Inatsisartut Akitsinnguaq Olsen, Siumut


Sundhedsudvalget i Inatsisartut har efter 1. behandlingen gennemgået forslagene.


Forslagenes indhold og formål

Formålet med forslaget til Inatsisartutlov er at sikre nedbringelse af antallet af rygere, fremme folkesundheden og forebygge, at nogen ufrivilligt udsættes for de skadelige følger af passiv rygning.

Forslaget til Inatsisartutforordning er en konsekvens af ovennævnte forslag til Inatsisartutlov, idet en række bestemmelser i forordningen erstattes af nye bestemmelser i Inatsisartutloven.

Forslaget til Inatsisartut-lov følger godkendelsen af flere opstramninger af anti-rygelovene fra 1998-2004. 

Da Landstinget under sit efterårsmøde i 2007 og forårsmøde i 2008 drøftede fire forslag til begrænsning af rygning i det offentlige rum, viste flertallet i debatten en klar erkendelse af rygningens skadelige virkninger, og Landstinget tilkendegav, at der skulle gennemføres et forbud mod indendørs rygning i offentlige bygninger.

I sin forelæggelse af lovforslaget forklarede medlemmet af Naalakkersuisut for Sundhed, at Statens Institut for Folkesundhed gennemførte en befolkningsundersøgelse i 2005-2007 og, at det i denne undersøgelse fremgår, at tobaksrelateret kræft i luftveje og lunger var den hyppigste årsag til kræftform her i landet, og at antallet af dødsfald forårsaget af rygning samt passiv rygning skønnes at udgøre mere end ca. hvert fjerde dødsfald.


Behandlingen i Inatsisartut

Under førstebehandlingen støttede alle partier begge lovforslag hver især, og disse blev henvist til behandling i udvalget. Et af partierne opfordrede til at sikre bortskaffelse af affald i de nære miljøer, hvor der ryges, samt renligholdelse af naturen ved blandt andet at placere udendørs askebægre ved alle offentlige steder.  


Behandlingen i udvalget

Et enigt udvalg støtter lovforslaget mod rygeforbud på offentlige steder. Udvalget lægger vægt på, at forbud mod rygning på offentlige steder har været drøftet længe i Landstinget/Inatsisartut, og det anses som naturligt og logisk følgende, at næste skridt vil være at rygning ikke er tilladt længere på alle offentlige steder samt virksomheder med op til 10 ansatte.

Loven skulle være ikrafttrådt pr. 1. januar 2010. Dette er udskudt til 1. oktober 2010. Et enigt udvalg finder, at der hermed er givet tilstrækkelig forberedelsestid til offentlige institutioners samt andre berørte steder, hvorfor lovens indførelse ikke skal udsættes længere.  

Et enigt udvalg fastslår med udgangspunkt i reglerne om overtrædelse af Inatsisartutlovforslaget, at det kan have gavnlige effekter, at arbejdsgiverne udarbejder klare retningslinier for deres ansatte. 

Udvalget vil understrege på grundlag af de tydelige bemærkninger til den kommende lov i forhold til sanktionerne om mulig idømmelse af bøder, at det under alle omstændigheder ikke er hensigten med loven, at der skal gives bøder til enhver lovovertrædelse. Udvalget vil understrege, at sanktioneringsmulighederne med idømmelse af bøder til enkeltpersoner blandt andet allerede er gældende i for eksempel overnatningssteder, hvor der er forbud mod rygning.

Udvalget regner med, at brugerne som med andre nye lovgivninger vil vænne sig til loven, og at dette vil ske i løbet af en relativt kort periode.

Afslutningsvis ønsker hele udvalget, at den kommende lov om forbud mod rygning i høj grad vil have gavnlig effekt for bedre folkesundhed.


Indstillinger

FM 2010 / 96: ”Inatsisartutlov nr. xx af xx. xx 2010 om forbud mod rygning.“

Samt

FM 2010 / 97: “Inatsisartutforordning nr. xx af xx. Måned 2010 om ændring af landstingsforordning om tobak og sikring af røgfrie miljøer samt mærkning af tobaksvarer.“


På dette grundlag indstiller Sundhedsudvalget forslagene til godkendelse.

Med disse bemærkninger skal Inatsisartuts Sundhedsudvalg overgive forslagene til 2. behandling i Inatsisartut.

 

 

Olga P. Berthelsen,
Formand

 

Debora Kleist
 
Jakob Skade

Malik Berthelsen
 
Akitsinnguaq Olsen