2. marts 2010

FM 2010/91

                                                                                                             

Bemærkninger til forordningsforslaget


Almindelige bemærkninger

1. Baggrunden for forordningsforslaget

Forslaget udspringer af et ønske om at rette nogle få konstaterede uhensigtsmæssigheder i forhold til det gældende regelsæt. Det drejer sig bl.a. om, at det gældende alderskriterium for så vidt angår muligheden for optagelse på uddannelsen ikke længere anses for tidssvarende. Dette er begrundet i samfundsudviklingen som sådan sammenholdt med de uddannelsessøgendes generelle modenhedsniveau i dagens Grønland. Det skal samtidig bemærkes, at kravet om mindst 1 års relevant erhvervserfaring fortsat vil gælde. Alt andet lige taler dette for, at den automatiske udelukkelse i forhold til optagelse på grundlag af et snævert alderskriterium, kan udgå. Det gældende alderskriterium antages derfor at udgøre en unødig hindring for optagelse, eftersom de i forordningen anførte øvrige optagelsesbetingelser anses for tilfredsstillende. Den gældende aldersrelaterede adgangsbegrænsning blev i sin tid indsat med henblik på at sikre et vist modenhedsniveau blandt de uddannelsessøgende, hvilket altså ud fra de nuværende samfundsmæssige forhold anses for unødvendigt.

Derudover knytter forslaget sig til manglende klagefrister i forhold til afgørelser om genoptagelse af afbrudt uddannelse, afgørelser om bortvisning af studerende fra uddannelsen, samt afgørelser vedrørende oprykning og vedrørende muligheden for at gå et semester om.


2. Hovedpunkter i forordningsforslaget

a) Gældende ret

I medfør af den gældende landstingsforordning er det ikke muligt for en uddannelsessøgende, der ikke er fyldt 20 år ved påbegyndelse af uddannelsen at blive optaget på uddannelsen. Dette gælder, selv om den uddannelsessøgende har bestået en gymnasial uddannelse eller tilsvarende uddannelse og tilmed har mindst 1 års relevant erhvervserfaring,

Endvidere fremgår det, at spørgsmålet om klagefrister for så vidt angår klager over afgørelser om genoptagelse af et afbrudt uddannelsesforløb og klager over afgørelser vedrørende bortvisning fra uddannelsen er ureguleret. Des samme gælder i forhold til klager over afgørelser vedrørende oprykning og vedrørende muligheden for at gå et semester om. Der er derfor usikkerhed om, i hvilken udstrækning Uddannelsesrådet er forpligtet til at realitetsbehandle klager over afgørelser, som rektor måtte have truffet eksempelvis flere måneder eller år forinden, klagen er blevet modtaget i Uddannelsesrådet.

b) Forslaget

Den foreslåede ændring om ophævelse af alderskriteriet er ensbetydende med, at optagelse på socialpædagoguddannelsen fremover vil bero på, om den uddannelsessøgende har bestået en gymnasial eller tilsvarende uddannelse og har haft mindst 1 års relevant erhvervserfaring.

Herefter vil afslag på optagelse ikke længere kunne begrundes med, at den uddannelsessøgende ikke er fyldt 20 år ved uddannelsens begyndelse.

Indsættelse af frister for indgivelse af klager er ensbetydende med, at der vil påhvile uddannelsessøgende en klagefrist på 4 uger. Dette gælder såvel klage over rektors afgørelser om genoptagelse af afbrudt uddannelsesforløb som rektors afgørelse om en uddannelsessøgendes bortvisning fra uddannelsen. Endvidere gælder det klage over rektors afgørelser vedrørende oprykning og vedrørende muligheden for at gå et semester om. Uddannelsesrådet vil således alene være forpligtet til at realitetsbehandle klager med en vis tidsmæssig aktualitet. Dette betyder, at klager, der fremsendes eksempelvis flere måneder efter fristens overskridelse, ikke kan realitetsbehandles. Det er derimod ikke intentionen fuldstændigt at afskære Uddannelsesrådet fra efter omstændighederne at se bort fra mindre uforskyldte fristoverskridelser, hvilket må afgøres efter længden og årsag til fristoverskridelsen sammenholdt med afgørelsens betydning for klager. For så vidt angår undskyldelige fristoverskridelser vil det navnlig kunne omhandle den situation, at en klages forsinkede fremkomst skyldes vejrmæssige forhold eller andre forhold, der har forsinket postgangen. Herudover kan det dreje sig om, at det kan dokumenteres, at den uddannelsessøgende har været ramt af sygdom i længere tid i perioden frem til klagefristen.

Det er samtidig præciseret, at klager skal indgives skriftligt.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige

Forordningsforslaget vurderes ikke at indebære væsentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for hverken Grønlands Selvstyre eller kommunerne. Det må dog antages, at enkelte uddannelsessøgende vil søge hurtigere ind på uddannelsen, såfremt forslaget om ophævelse af alderskriteriet vedtages. Dette er begrundet i, at en uddannelsessøgende, der f.eks. har en gymnasial uddannelse samt mindst 1 års relevant erhvervserfaring, ikke længere vil skulle vente eksempelvis et år for også at kunne opfylde betingelsen om at være fyldt 20 år på tidspunktet for uddannelsens begyndelse. Det skal dog samtidig bemærkes, at det ikke har været muligt på forhånd at vurdere, hvor mange flere uddannelsessøgende, der i givet fald vil søge ind på uddannelsen, herunder om det vil dreje sig om uddannelsessøgende, der i stedet for andet uddannelsesvalg fremover vil søge ind på socialpædagoguddannelsen. Dette skal sammenholdes med, at optagelseskriteriet udover en gymnasial eller tilsvarende uddannelse fortsat vil være mindst 1 års relevant erhvervserfaring, hvilket kunne tale for en i praksis uforandret tilgang til uddannelsen. Dog vil alderskriteriet ikke længere i sig selv udgøre en forhindring i forhold til optagelse på uddannelsen.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet

Forordningsforslaget forventes ikke at indebære økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet.


5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser

Forordningsforslaget indebærer ingen konsekvenser for miljøet og naturen.


6. Administrative konsekvenser for borgerne

Forordningsforslaget forventes ikke at indebære administrative konsekvenser for borgerne, bortset fra, at uddannelsessøgende på f.eks. 18 eller 19 år, som har en gymnasial eller tilsvarende uddannelse samt mindst 1 års relevant erhvervserfaring, nu kan søge sig optaget på uddannelsen. Derudover vil forslaget medføre en klagefrist på 4 uger i forhold til uddannelsessøgende, der ønsker at påklage rektors afgørelser vedrørende genoptagelse af uddannelsen eller bortvisning fra uddannelsen.


7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre

Forordningsforslaget antages ikke at have konsekvenser i forhold til Rigsfællesskabet eller for den fortsatte implementering af selvstyret.


8. Høring af myndigheder og organisationer

Forordningsforslaget har i perioden 12. januar til 16. februar 2010 været til høring hos:

Socialpædagogisk Seminarium

Formandens Departement

Departementet for Boliger, Infrastruktur og Trafik

Departementet for Finanser

Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug

Departementet for Erhverv og Arbejdsmarked

Departementet for Sociale Anliggender

Departementet for Sundhed

Departementet for Indenrigsanliggender, Natur og Miljø

Råstofdirektoratet

Grønlands Arbejdsgiverforening (GA)

ILIK

SIK

PIP

KANUKOKA

KANUNUPE

ASG

NUSUKA

IMAK

KIK (Foreningen for studerende i Grønland)

Avalak (Organisationen af grønlandske Studerende i Danmark)

AK (Atorfillit Kattuffiat)

PK (sygeplejersker)

PPK (terapeuter, jordmødre, ergoterapeuter, fysioterapeuter, bioanalytikere)

SSK (Arbejdsledere i Grønland)

MIPI – Videnscenter for Børn og Unge

Bedre Børneliv

Mælkebøtten

Nanu Børn

Der er ved høringsfristens udløb modtaget svar fra følgende høringsparter:

Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Formandens Departement, AK, SIK, IMAK, Departementet for Sundhed, KANUNUPE, Råstofdirektoratet, PIP og GA, som ingen bemærkninger har til forslaget. GA tilføjer dog, at man ser positivt på forslaget, idet det må forventes, at den fagligt kvalificerede arbejdskraft bliver længere på arbejdsmarkedet, hvis alderskriteriet ophæves. Endvidere er det modtaget høringssvar fra Departementet for Finanser (AN), som udtrykker støtte til forslaget, ligesom AN ikke vurderer, at forslaget vil få administrative eller økonomiske konsekvenser for Selvstyre eller kommunerne.

 

Bemærkninger til forordningsforslagets enkelte bestemmelser


Til § 1

Til nr. 1

Den foreslåede ændring betyder, at det ikke længere vil være en betingelse for optagelse på socialpædagoguddannelsen, at den uddannelsessøgende skal være fyldt 20 år på det tidspunkt, hvor den uddannelsessøgende påbegynder uddannelsen. Ophævelse af det gældende 20-års kriterium er ensbetydende med, at optagelsesbetingelserne fremover vil bestå i, at den uddannelsessøgende skal have bestået en gymnasial eller tilsvarende uddannelse og have haft mindst 1 års relevant erhvervserfaring

Til nr. 2

Den foreslåede ændring er en konsekvens af ændring nr. 1. Herefter vil en ansøger med en anden uddannelse kunne optages, såfremt den pågældende har mindst 1 års relevant erhvervserfaring, har bestået en optagelsesprøve, og den pågældende anden uddannelse har et for socialpædagoguddannelsen relevant bogligt indhold.

Til nr. 3

Den foreslåede ændring betyder, at der indsættes en klagefrist på 4 uger, regnet fra afgørelsens dato. Herefter skal en uddannelsessøgende, der ønsker at klage over en af rektor truffet afgørelse om oprykning eller om muligheden for at gå et semester om, indgive klagen til Uddannelsesrådet senest 4 uger efter datoen for rektors afgørelse.

Med hensyn til Uddannelsesrådets mulighed for under ganske særlige omstændigheder at se bort fra fristoverskridelser henvises til forslagets almindelige bemærkninger under afsnit 2b.

Til nr. 4

Den foreslåede ændring betyder, at der indsættes en klagefrist på 4 uger, regnet fra afgørelsens dato. Herefter skal en uddannelsessøgende, der ønsker at klage over en af rektor truffet afgørelse om genoptagelse af en afbrudt uddannelse, indgive klagen til Uddannelsesrådet senest 4 uger efter datoen for rektors afgørelse.

Med hensyn til Uddannelsesrådets mulighed for under ganske særlige omstændigheder at se bort fra fristoverskridelser henvises til forslagets almindelige bemærkninger under afsnit 2b.

Til nr. 5

Den foreslåede ændring betyder, at der indsættes en klagefrist på 4 uger, regnet fra afgørelsens dato. Herefter skal en uddannelsessøgende, der ønsker at påklage en af rektor truffet afgørelse vedrørende bortvisning fra uddannelsen, indgive klagen til Uddannelsesrådet senest 4 uger efter datoen for rektors afgørelse om bortvisning.

Med hensyn til Uddannelsesrådets mulighed for under ganske særlige omstændigheder at se bort fra fristoverskridelser henvises til forslagets almindelige bemærkninger under afsnit 2b.

Til nr. 6

I lov nr. 473 af 12. juni 2009 om Grønlands Selvstyre er det i § 1 fastslået, at den udøvende magt er hos Naalakkersuisut. Bestemmelsen ændrer den tilsvarende bestemmelse i den ved loven ophævede lov nr. 577 af 29. november 1978 om Grønlands Hjemmestyre, hvori det i § 1, stk. 2 var fastsat, at forvaltningen ledes af et landsstyre. Som følge heraf foreslås det, at ”landsstyret” overalt i forordningen ændres til ”Naalakkersuisut”.


Til § 2

Det foreslås, inatsisartutforordningen træder i kraft i den 1. august 2010.