17. april 2009

FM 2009/112


Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

1. Indledning:

Landsstyreformanden har meddelt, at der skal udskrives valg til Landstinget og har fastsat datoen for valgets afholdelse til den 2. juni 2009.

Under FM 2005/25 behandlede Landstinget "Redegørelse fra arbejdsgruppen til udarbejdelse af forslag til landstingslov om Landstinget og Landsstyret". Redegørelsen behandler bl.a. spørgsmålet om udskrivelse af valg til Landstinget. Der blev ikke under Landstingets behandling af redegørelsen rejst tvivl om de fortolkninger og resultater, som arbejdsgruppen er kommet frem til.

Det fremgår af arbejdsgruppens redegørelse, at landstingsloven om landstinget og landsstyret ikke udtrykkeligt regulerer muligheden for at udskrive valg til Landstinget i en situation, hvor der ikke er tale om, at Landstinget har fritaget et enkelt landsstyremedlem, hele Landsstyret eller landsstyreformanden, men hvor landsstyreformanden af andre grunde ønsker, at der skal udskrives valg til Landstinget, før dette skal ske ved udløbet af valgperioden.

Landstingloven om valg til Landstinget fastsætter, at Landstingets medlemmer vælges for 4 år. Sidste valg til Landstinget fandt sted den 15. november 2005. Ved afholdelse af valg den 2. juni 2009, forkortes den normale lovbestemte valgperiode på 4 år således med lidt over 5 måneder. En sådan fravigelse bør forudsætte en utvivlsom lovhjemmel, og denne anses ikke at foreligge i valgloven eller i landstingsloven om landstinget og landsstyret.

Lovforslaget sikrer således, at der ikke kan rejses tvivl om lovgrundlaget for afholdelse af valg til Landstinget den 2. juni 2009.


2. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:

Der skulle efter loven være afholdt valg til Landstinget senest i november 2009. Fremrykningen af valget indebærer således ikke andre økonomiske og administrative konsekvenser, end det hidtil har været forudset.

Kommunerne vil have sædvanlige udgifter og forbrug af administrative ressourcer til forberedelse og gennemførelse af landstingsvalget de enkelte valgsteder i overensstemmelse med valglovens regler.

Landskassen vil have udgifter til valgmateriale m.m. og forbrug af administrative ressourcer i sædvanligt omfang ved afholdelse af et landstingsvalg, herunder til sekretariatsbetjening af Valgnævnet.

På finanslov 2009 er der på hovedkonto 10.06.10 Tilskud til partiernes valgkamp afsat en bevilling på ca. 3,5 mio. kr. som tilskud til deltagelse i politisk arbejde i forbindelse med valget. På hovedkonto 10.11.10 Udgifter til valg er der afsat 450.000 kr. til Hjemmestyrets udgifter til valg.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet:

Der vurderes ikke at være direkte økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervs-livet ved afholdelse af valget i juni 2009 i stedet for at afholde det på et senere tidspunkt i 2009.


4. Miljø- og naturmæssige konsekvenser:

Forslaget vurderes ikke at have miljø- og naturmæssige konsekvenser.


5. Administrative konsekvenser for borgerne:

Forslaget vurderes ikke at have administrative konsekvenser for borgerne.


6. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre:

Forslaget tilsigter ikke at have konsekvenser for Rigsfællesskabet og selvstyre.


7. Hørte myndigheder og organisationer:

Forslaget har ikke været til høring, idet forslaget alene vedrører regulering om udskrivelse af valg til Landstinget, jf. indledningen til de almindelige bemærkninger.


Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser


Til § 1

Landsstyreformanden har besluttet, at valg til Landstinget skal afholdes den 2. juni 2009. Der henvises i øvrigt til indledningen til de almindelige bemærkninger.

Ved fastsættelsen af datoen, er der især taget hensyn til frister i valgloven, som skal overholdes i forbindelse med forberedelsen af valget. Eksempelvis fastslår valgloven, at nye partier, der ønsker at opstille til valget, skal anmeldes for Valgnævnet som berettiget til at opstille til landstingsvalget senest 5 uger før afholdelsen heraf finder sted. Endvidere indgår i vurderingen praktiske forhold vedrørende forberedelsen af landstingsvalget.


Til § 2

Forslaget indebærer, at valgperioden på 4 år, der er fastsat i valgloven, fraviges for så vidt angår indeværende valgperiode. Der henvises i øvrigt til indledningen til de almindelige bemærkninger.


Til § 3

Det foreslås, at landstingsloven træder i kraft den 17. april 2009. Der vil fra tidspunktet for lovens ikrafttræden den 17. april 2009 være lovhjemmel til at afholde udgifter til valg, i det omfang der tillige er afsat bevillinger hertil.