13.nov. 09

Inatsisartuts Fiskeri, Fangst og Landbrugsudvalg

ATT. Hans Aronsen

 

UKA 2009_pkt 95 – Aalisartut Vedrørende brugerbetaling

Først og fremmest skal jeg understrege, at KNAPK fuldt ud støtter forslaget om at indføre brugerbetaling i form af betaling til kontrolforanstaltninger samt betaling for licens.

Fra KNAPK skal vi fremføre følgende synspunkter inden anden behandlingen af forslaget således at udvalget kan få mulighed for at tage hensyn til disse i sin betænkning, og dette er begrundet i en fornyet nærmere evaluering af forslaget:

KNAPK skal understrege at vi er af den holdning, at forslaget vil bestyrke vore medlemmers ret til at udøve erhvervet, og at brugerbetaling således bør betragtes som en garanti for offentligheden om at der via lovgivning kan styrke beskyttelse af erhververnes interesser som følge af forslaget. Den som har betalt licensen bør således betragtes som den rette person til at indgå i et fiskeri alene. Fra KNAPK er vi også af den holdning, at 50-50 ordningen bør ændres.

Ingen kan benægte det faktum, at fiskeren i mange år har betjent de samfundets interesser via kravet om landingspligten. Alligevel må det også huskes at der i mange år ikke er sket betaling af mange tons landede mængder til beskæftigelse på land.

Brugerbetalingen til kontrolforanstaltningerne bør således sikre at fiskeren får udbetalt for alt landede mængder af fangst. Dette bør inddrages fuldt ud i Inatsisartuts lovgivningsarbejde.

Det skal også erindres, at det har haltet med aktiv politik for det kystnære fiskeres vilkår i mange år, som i sidste har sat fiskeren i en meget dårlig økonomisk situation i uendelighed.

Der må ske ændringer for vilkårene, og medlemmerne i KNAPK er godt trætte af disse forhold og ønsker at der tages nyt skridt fra nu af.


Med ønsket og fortsat god arbejdslyst.

Med venlig hilsen
Pva KNAPK


Leif Fontaine, formanden.

 

Kopi: Partierne, Naalakkersuisut, lokale afdelingerne, hovedbestyrelsen.