21. august 2009 EM 2009/95
Bemærkninger til lovforslaget
Almindelige bemærkninger
1. Formål med lovenFormålet med nærværende forslag om ændring af §§ 2, 14, 25 og 29 i den gældende fiskerilov er i overensstemmelse med Naalakkersuisuts ønske om at gøre det grønlandske fiskeri bæredygtig i enhver henseende. For at virkeliggøre dette mål er det nødvendigt, at der indsamles troværdige og præcise oplysninger om udøvelsen af fiskeriet i Grønland i det hele taget. Endvidere er det et formål, at ændre lovens formålsbestemmelse i § 2 på en måde, der imødekommer ønsket fra store grupper af forbrugere på eksportmarkederne om at de produkter de aftager, er fisket på en måde, hvor fiskeriets indvirkning på økosystemet holdes på et acceptabelt niveau.
Tilføjelse af en ny bestemmelse om brugerbetaling i gældende § 14 derimod skyldes Selvstyrets ønske om at nedbringe de administrative udgifter. Erhvervets medfinansiering af kontrollen vil bidrage til en forbedring af de fremtidige driftsomkostninger forbundet med fiskerikontrol. Lovforslaget om ændring af fiskeriloven har de ovenfor nævnte punkter som hovedformål.
Lige nu er situationen den, at datagrundlaget som skal danne grundlag for Naalakkersuisuts formulering af fiskeripolitik ikke er fyldestgørende. Det kan således med rette hævdes, at Naalakkersuisut for så vidt det gælder fiskeriet i Grønland, ikke får det fuldstændige helhedsoverblik over denne ressources udnyttelse som Naalakkersuisut har krav på.
Forslaget om at ændre henholdsvis bestemmelsen om afgivelse af oplysninger og bestemmelsen om fiskeriobservatørers mulighed for at føre tilsyn med fartøjers fiskeriaktiviteter, skal således ses som et forsøg på at rette op på dette forhold.
Vedtagelsen af disse ændringer vil afhjælpe Selvstyrets behov for at pålægge indhandlingssteder elektroniske rapporteringspligt. Her vil gevinsten for Selvstyret være en hurtig og effektiv administration indenfor fangstrapportering. Som en følge af denne hurtigere og mere effektive fangstrapportering, vil Selvstyret også opnå flere rationaliseringer indenfor fiskeriet fordi man nu blandt andet kan følge nøje med i fiskeriet døgnet rundt.
Ændringen af særligt § 25 i den gældende fiskerilov vil også gøre det muligt for Selvstyret, at indføre elektronisk logbog. Elektroniske logbøger har den fordel, at de eliminerer fejl i forbindelse med kvotetræk, samtidig med at disse giver hurtige oplysninger blandt andet om bifangst. Selvstyret får samtidig muligheden for at sammenholde sine egne data med for eksempel biologisk rådgivning modtaget fra Grønlands Naturinstitut.
Noget som Selvstyret ikke har kunnet før har været indhentelse af nødvendige oplysninger omkring selskabers og rederiernes økonomi og drift. Denne mulighed findes allerede i alle andre lande. Med denne lovændring er det således meningen at Naalakkersuisut fremover skal kunne indhente disse yderst vigtige oplysninger.
Rederierne har indtil videre ikke været villige til at udlevere disse oplysninger. Senest skete dette i forbindelse med Fiskerikommissionens arbejde. Tilvejebringelse af disse oplysninger giver Naalakkersuisut mulighed for at tilpasse forvaltningen samt til en bæredygtig udnyttelse af ressourcerne.
Det skal også påpeges at ændringerne hvad angår § 29 i den gældende fiskerilov vil give Naalakkersuisut mulighed for, at udføre landingskontrol. Sådan en kontrol er ikke alene tidssvarende men også påkrævet, da den giver Selvstyret mulighed for at kontrollere omfanget af IUU fiskeri (ulovlig, ureguleret og urapporteret fiskeri) i Grønlands Eksklusive Økonomiske Zone. Denne overvågning er Grønland forpligtet til at foretage ikke alene af hensyn til sine egne økonomiske interesser, men også af hensyn til samtlige internationale konventioner Grønland har underskrevet.
Endelig er tilføjelsen af en ny bestemmelse om brugerbetaling et tiltag i sammenhæng med Selvstyrets behov for at nedbringe de administrative udgifter. Med vedtagelse af denne bestemmelse vil det være fiskerierhvervet og ikke Landskassen der betaler for de udgifter Grønland har på grund af kontrol af fiskerierhvervet. Brugerbetaling for fiskerikontrollen vil samtidig sikre en generel udbygning og udvikling af fiskerikontrollen, herunder indførelse af landingskontrol, udvikling af data-registrering og etableringen af en kompetencegivende uddannelse for observatørkorpset.
2. Lovforslagets hovedpunkter:
Ændring af fiskerilovens formålsbestemmelseFiskerilovens § 2 er en formålsbestemmelse, der beskriver hovedformålet med fiskeriloven. Blandt stadig større grupper af forbrugere har det betydning, at de produkter de køber, er fisket ved bæredygtigt fiskeri. For at imødekomme disse forbrugeres ønske om produkter, der kan mærkes i henhold til MSC-ordningen (Marine Stewardship Council), foreslås en ændring, således at det fremgår, at fiskeriets indvirkning på økosystemet bør holdes på et acceptabelt niveau.
Indhentelse af oplysningerLovforslaget har som et hovedformål at give hjemmel til indhentelse af oplysninger, som skal bruges til at lave blandt andet pengestrømsanalyser indenfor det grønlandske fiskeri. Oplysningerne skal også bruges i kontrol øjemed samt som redskaber til at opdatere fiskeripolitikken og fiskeriforvaltningstiltag.
LandingskontrolLovforslaget har også som hovedformål at indføre landingskontrol i fiskeri. Disse observationer skal foretages af fiskeriobservatører og disse skal have til opgave at observere fiskerirelaterede aktiviteter ombord på de grønlandske fartøjer samt føre kontrol med landinger af fisk og skaldyr.
BrugerbetalingLovforslaget indeholder en bestemmelse om brugerbetaling, hvormed der menes omkostningsdækning via indførelsen af gebyrer og afgift. Det er hensigten hermed at erhvervet påtager sig nogle af de omkostninger Grønland har på grund af fiskerierhvervet. Brugerbetalingens indførsel skal ses i sammenhæng med Selvstyrets voksende administrations udgifter i relation til kontrollen.
3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:Indledning - brugerbetaling
På baggrund af en anmodning fra daværende finansudvalg i 2005 blev der lavet en redegørelse for, hvorvidt det daværende Landsstyre havde planlagt at indarbejde pålagte besparelser og samtidig opretholde en effektiv fiskerilicenskontrol. Der blev derfor udarbejdet en redegørelse om GFLK og den fremtidige fiskerilicenskontrol, som blev præsenteret for Landstinget i 2006.
Redegørelsen indeholdt en vurdering af de økonomiske og finansieringsmæssige forhold, muligheder og behov for at opretholde og effektivisere fiskerikontrollen.
Redegørelsen indeholdt bl.a. forslag om erhvervets medfinansiering af kontrollen med ønske om, at denne vil bidrage betydeligt til dækning af de fremtidige driftsomkostninger forbundet med fiskerikontrol.
Det blev fastslået i redegørelsen, at en brugerbetaling for fiskerikontrollen sikrer en generel udbygning og udvikling af fiskerikontrollen, herunder indførelse af landingskontrol, udvikling af data-registrering og etablering af en kompetencegivende uddannelse for observatørkorpset.
I denne sammenhæng skal det nævnes, at GFLK siden 2003 har haft sit eget budget i finansloven, hvor bevillinger og forbrug i 2009 lå på ca. 20 mio. kr. For at kunne efterleve de krav der stilles til en effektiv fiskerikontrol i relation til den nationale og internationale kontrol, er der behov for yderligere ressourcer, der ønskes finansieret ved indførelse af brugerbetaling.
I forbindelse med udarbejdelsen af landstingsfinanslov 2007 blev Landsstyreområdet for Fiskeri, Fangst og Landbrug bedt om, at udarbejde en brugerbetalingsmodel der gradvis dækker de kommende års budgetbehov. Men grundet behov for afdækning af datamaterialer, blev sagen udsat. Der blev derfor lavet en brugerbetalingsmodel i 2008 og fremover. Brugerbetalingsmodellen fra 2008 og dens beregningsgrundlag er igen blevet opdaterede med henblik på anvendelse i år 2010 og fremover.
Indførsel af brugerbetaling
Der søges indført en brugerbetaling der er enkel at administrere, opfattes som fair og er gennemskuelig for brugerne.
Der foreslås indført et to-strenget brugerbetalingssystem:
- hvor det vil koste 1.500 kr. at opnå licens/tilladelse til kystnært fiskeri (dog bortset fra kystnært fiskeri efter rejer).
- Det havgående fiskeri samt det kystnære fiskeri efter rejer vil blive belagt med en afgift på 60 kr. pr. tons, beregnet ud fra de meddelte kvoter.Det er kalkuleret, at der i form af tidsforbrug og andre administrative udgifter medgår administrative udgifter hos Styrelsen for Fiskeri, Fangst og Landbrug på 1.500 kr. pr. udstedt licens.
Det noteres, at indtægts- og udgiftsniveau er blevet indarbejdet i FFL 2010 og frem og at satserne på gebyret og afgiften kan reguleres op eller ned af Inatsisartut.
Baseret på et gennemsnitsfiskeri på 180.000 tons tildelte kvoter og med en afgift på kr. 60,- pr. tons fisk /skaldyr, ville provenuet blive kr. 10.800.000. Derudover sættes der kr. 1.500,00 pr. licens for krabbe-, torske-, stenbider- og hellefiskefiskeriet, hvilket giver kr. 2.115.000.
Med en licensafgift på 1.500 kr. pr. licens og en afgift af det havgående fiskeri på 60 kr. pr. ton, vil det samlede brugerbetalingsbeløb beløbe sig til kr. 12.915.000.
Det skal her også noteres, at der er tale om et cirka beløb, da antallet af licenser kan variere fra år til år, og disse igen kan påvirkes af indhandlingspriser, brændstofpriser samt indhandlingsmuligheder.
Størrelsen af brugerbetalingen fastsættes på baggrund af antallet af licenser inden for de relevante fiskerier samt en afvejning af den kontrolmæssige byrde.
Indtil fiskerikontrollen er udbygget og har nået den ønskede effektivitet, skal dette beløb reguleres fra år til år i takt med evt. kvoteændringer, strukturelle ændringer samt det budgetmæssige behov.
Beregningsgrundlag og proportionalitet
Brugerbetalingen der her søges indført ligger på et niveau, der ligger langt under den reelle værdi af kvoterne/licenserne. Til sammenligning skal det nævnes at EU-fartøjerne i henhold til Grønlands aftale med EU betaler henholdsvis kr. 600,- og 967,- pr. tons rejer og hellefisk, foruden 1 % i administrations-omkostninger. Denne værdi afspejler den reelle værdi af kvoterne, hvilket indgik som beregningsgrundlag i forbindelse med de seneste forhandlinger med EU-kommissionen og indgåelsen af den nye fiskeriaftale i 2006.
Nuværende forslag bygger bl.a. på følgende principper:
· Beregningen baseres på de kvoter der tildeles ved kvoteårets start eller når en kvote tildeles. Evt. kvotehandler eller kvoteflex indgår ikke,
· Selve kvoteværdien indgår ikke i beregningen, der alene baseres på kvotestørrelsen (tons),
· Kystnært fiskeri med fælleskvote eller uden kvoteregulering betaler et fast årligt beløb pr. udstedt licens.Der vil blive fastlagt mere detaljerede bestemmelser om administration af brugerbetalingsordningen i bekendtgørelser, der har hjemmel i de nye bestemmelser i fiskeriloven.
Europa Rådets forordning til imødegåelse af IUU-fiskeri.
Europa Rådet har udstedt forordning nr. 1007/2008 om foranstaltninger, der skal standse IUU-fiskeri. Implementeringen af bestemmelserne i denne forordning (der træder i kraft 01. jan. 2010) medfører en række dokumentationskrav for den grønlandske eksport til EU af fisk og skaldyr. Grønlands Fiskerilicenskontrol har kalkuleret, at man vil få et merforbrug ved administration af certificeringsordningen der svarer til 3 årsværk.
Andre lande har valgt, at lade industrien betale for IUU-certificeringen og dette skønnes at kunne lade sig gøre i Grønland, hvis man sætter afgiftsbetalingen pr. tildelt tons kvote til 83 kr. i stedet for til 60 kr.
Ændringsforslag §§ 25 og 29Ændringsforslaget i relation til §§ 25 og 29 forventes at medføre en væsentlig reduktion, hvad angår administration af fangst-rapporteringer og logbogsindsamling og indtastninger af disse. Økonomisk vil det også betyde en besparelse på administrative og personalemæssige udgifter.
4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet:For så vidt det gælder administrative konsekvenser for de berørte personer og selskaber, antages det, at lovændringen vil medføre en reducering af administration på grund af overgangen til elektroniske rapporteringer samt at disses personalemæssige og driftsmæssige omkostninger også vil blive mindre, f.eks. på grund af mindre forsendelsesudgifter.
Det forventes derimod at der bliver mindre økonomiske omkostninger til disse personer og selskaber i forbindelse med fiskeriobservatørers besøg. Det skal dog nævnes at disse personer kan højst blive aflagt to eller tre besøg om året i gennemsnit.
Anderledes forventes det at blive i henhold til licenser med indførelse af brugerbetaling, da det forventes at opkrævningen til fiskerierhvervet - som en helhed - sandsynligvis vil udgør cirka 10 mio. kr. Dette vil påvirke fiskerierhvervets driftsresultat før skat. Det pointeres her at beløbets endelige størrelse afgøres af Inatsisartut og medtages i finansloven. Det samlede beløbs størrelse vil også afhænge af antallet af licenser, da disse kan variere fra år til år.
5. Miljø- og naturmæssige konsekvenserLovforslaget har som hovedformål at fremme en hensigtsmæssig og biologisk forsvarlig udnyttelse af fiskeriressourcerne. Lovforslaget forventes derfor ikke at have nogen negative miljø- eller naturmæssige konsekvenser. Dog kan lovforslaget medføre mere præcise oplysninger blandt andet om det faktiske udtag af biomassen, hvilket i sidste ende kan betyde mere præcist biologisk rådgivning, hvilket kan føre til mere bæredygtig udnyttelse.
6. Administrative konsekvenser for borgerneDe administrative konsekvenser i henhold til borgerne forventes at være megen beskeden, da der i lovforslaget gives hjemmel til at overgå til elektronisk fremsendelse af oplysninger.
7. Forholdet til Rigsfællesskabet og SelvstyreDen samlede forvaltning af og lovgivningskompetence for fiskeriet på Grønlands fiskeriterritorium, samt grønlandsk fiskeri udenfor Grønlands fiskeriterritorium, blev overtaget den 1. januar 1985, ved Grønlands udmeldelse af De Europæiske Fællesskaber og ikrafttræden af landstingslov nr. 11 af den 21. november 1984 om erhvervsmæssigt fiskeri.
Derfor er blandt andet kompetencen til at fastsætte den samlede fangstmængde for hver bestand, tilladte kvoter for grønlandske og ikke-grønlandske fartøjer, licensregler, regler om tekniske bevaringsforanstaltninger og kontrolregler overført til Grønlands Selvstyre. Lovforslaget har således og ligesom den gældende fiskerilov ingen konsekvenser i forhold til rigsfællesskab, andet end at fartøjer der fisker i henhold til fiskeriaftale mellem Grønland og EU har samme rapporteringspligt og kan udsættes for samme landingskontrol.
8. Høring af myndigheder og organisationer:Forslaget i sin helhed var i høring fra 17. maj 2007 til den 29. juni 2007 som en del af forslaget til ændring af fiskeriloven. Derudover har en revideret forslag været i høring fra den 20. juli til den 17. august 2009, efter en opfordring fra Naalakkersuisut om, at især de kystnære fiskere skulle have endnu en mulighed for at gøre sig bekendt med lovforslagets indhold.
Følgende parter har således modtaget disse bestemmelser i høring; Fiskerirådet, Departementet for Erhverv, Økonomistyrelsen, Udenrigsdirektoratet, Råstofdirektoratet, Departementet for Familier, Departementet for Sundhed, Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, Departementet for Boliger og Infrastruktur, Skattestyrelsen, Styrelsen for Miljø og Natur, Grønlands Fiskerilicenskontrol, Grønlands Kommando, Politimesterembedet, Grønlands Naturinstitut, Grønlands Arbejdsgiverforening, KNAPK, AGF/ved KNI, SIK, NUSUKA, KANUKOKA), DG-Fish (EU-Kommissionen), GrønlandsBanken, Sparbank Vest, Greenland Venture, Grønlands Turist- og Erhvervsråd, Royal Arctic Line, Landsretten, Deloitte, A-Revision, Censor Revision, Grønlands Revisionsselskab, Rebekka Olsvig Revision, Revision & Regnskab, Top Revision og Revisionsfirmaet. Polar Seafood, Royal Greenland A/S og Grønlands kommando.
Følgende har afgivet høringssvar dog uden nogen bemærkninger angående lovforslagets §§ 25, 29 og § 14 stk. 5 som dette lovforslag omhandler:
Fiskerirådet, Økonomistyrelsen, Råstofdirektoratet, Personalestyrelsen, Departementet for Familie og Sundhed, Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, Departementet for Boliger og Infrastruktur, Skattestyrelsen, Departementet for Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser, Grønlands Fiskerilicenskontrol, Grønlands Kommando, Politimesterembedet, Grønlands Naturinstitut, Grønlands Arbejdsgiverforening, KNAPK, SIK, NUSUKA, KANUKOKA, DG-Fish (EU-Kommissionen), GrønlandsBanken, Grønlands Turist- og Erhvervsråd, Landsretten og Deloitte. Polar Seafood A/S og Royal Greenland A/S.
Grønlands Fiskerilicenskontrol havde dog bemærkningerne omkring ændringen til den gældende lovs § 29, hvor den skrev, at der havde indsneget sig en ”uheldig formulering” idet der burde have stået ”en repræsentant fra GFLK” i stedet for ”en fiskeriobservatør.”
I henhold til forslagets § 14, stk. 5 har følgende høringsparter kommenteret:
Grønlands Arbejdsgiverforening, Kommuneqarfik Sermersooq, SIK og Royal Greenland.
I dens høringsskrivelse skrev Grønlands Arbejdsgiverforening omkring spørgsmålet om brugerbetaling at foreningen ”ser frem til at drøfte grundlaget og kriterier for brugerbetaling f.eks. i forbindelse med driften af fiskerilicenskontrollen”
Under overskriften ”til §§ 10 og 15 og gebyrer i øvrigt” skrev Kommuneqarfik Sermersooq at ”Kommuneqarfik Sermersooq bemærker, at man kun vil opkræve gebyrer svarende til de udgifter, man har på området. Kommuneqarfik Sermersooq mener, det er en oplagt chance til at få lidt penge i landskassen, at man kræver betaling udover hvad det koster, således at det bliver en afgift frem for et gebyr”. Ifølge kommunen skulle den afgift især gælde fritidsfiskere og udefrakommende skibe til omladning og produktion ombord.
SIK bemærkede omkring spørgsmålet om brugerbetaling at ”SIK ser det heller ikke som et problem at Grønlands Selvstyre vil have dækning for sine udgifter.”
Royal Greenland refererede derimod til en udtalelse fra Danmarks Skibskredit omkring dette spørgsmål. I udtalelsen hed det, at der er ”et væsentligt spørgsmål om ressourceafgift, brugerbetaling, licensafgift m.m. som er inde i lovforslaget på en meget ubehagelig måde, idet man ikke kan se hvilke konsekvenser de anførte forhold får for rentabiliteten i et projekt, ligesom det er op til Naalakkersuisut at fastsætte vilkårene herfor” Royal Greenland’s holdning til forslaget om brugerbetaling antages derfor af Departementet, for ikke at være positiv.
Den 21. september 2009 udsendtes forslag til inatsisartutlov om ændring af Landstingslov nr. 18 af 31. oktober 1996 om fiskeri i endnu en høring til følgende høringsparter (grønlandsk udgave blev eftersendt):
Udenrigsdirektoratet, Råstofdirektoratet, Økonomi- og Personalestyrelsen, Departement for Sociale Anliggender, Departementet for Sundhed, Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, Departementet for Boliger, Infrastruktur og Trafik, Skattestyrelsen, Departementet for Erhverv og Arbejdsmarked, Departementet for Indenrigsanliggender, Natur og Miljø, Grønlands Fiskerilicenskontrol, Grønlands Kommando, Politimesterembedet, Grønlands Naturinstitut, Grønlands Arbejdsgiverforening, KNAPK, SIK, Nusuka, KANUKOKA, DG-Fish, Grønlands Banken, Sparebank Vest, Polar Seafood, Royal Greenland
Følgende har svaret: Grønlands Arbejdsgiverforening, Grønlands Kommando, SIK (ved brev modtaget for sent d. 14. oktober) Royal Greenland A/S og Departementet for Finanser og økonomisk Planlægning, Grønlandsbanken, Grønlands Politi, Departementet for Indenrigsanliggender, Natur og Miljø, Polar Seafood A/S og KANUKOKA.
Grønlands Arbejdsgiverforening (GA) har i brev af 29. september 2009 svaret, at man ønsker enkle og overskuelige informationssystemer, som har relevans for myndighedernes registrering og kontrol af fiskeriet
Vedrørende brugerbetaling bemærker GA, at Fiskerikommissionen har anbefalet, at der i første omgang skal sikres en hjemmel til brugerbetaling. GA er dog ikke afvisende overfor dette og opfordrer til at Selvstyret går i forhandling med erhvervet herom. Efter GA’s opfattelse er hjemmelen i lovforslaget dog for bred. GA nævner, at man siden 2006 har bedt om en koordinering af en vifte af finanspolitiske tiltag.
Endvidere anbefales Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug at udforme, lovgivningen på en måde, så der stilles krav til forvaltningen som en certificering af de grønlandske produkter under eksempelvis Marine Stewardship Council (MSC) vil kræve.
SIK støtter forslaget i sin helhed.
Royal Greenland A/S har i høringsskrivelse fra d. 29. september d.å. meddelt, at man om pkt. 1 i ændringsforslaget finder, at teksten er så bredt formuleret, at det er helt op til Naalakkersuisut at beslutte niveauet for betalingen. Derved kan betalingen sidestilles med en ny skat, og en sådan kan kun vedtages af Inatsisartut direkte i en lov og ikke i form af en bemyndigelse til Naalakkersuisut. Dette formelle problem ved bestemmelsens nuværende ordlyd kan løses ved, at man klart siger, hvilke udgifter gebyret skal dække, og ligeledes kan gebyrstørrelsen nævnes direkte i bestemmelsen.
Departementet for Finanser og økonomisk planlægning (AN) har i høringssvar fra d. 24. 09.2009 svaret, at det for AN er vigtigt at sikre, at hensigten opfyldes, nemlig at det er muligt at opkræve yderligere brugerbetaling end der er hjemmel til i dag. AN foreslår en ændring af pkt. 9, så den dette ønske kan imødekommes.
Grønlands Kommando har i brev fra d. 29. 09. 2009 svaret, at man generelt kan tilslutte sig de fremsendte ændringer.
Grønlands Politi har i brev af 2. oktober 2009 sendt deres høringssvar. Den fungerende politimester finder, ved den foreslåede affattelse af § 29, stk. 1 og § 29, stk. 2, at det efter hans opfattelse rettelig bør være henholdsvis fiskeriobservatørerne - § 29, stk. 1 - og repræsentanterne for Grønlands Fiskerilicenskontrol. § 29, stk. 2, der skal forevise behørig legitimation og ikke Naalakkersuisut, som anført i lovudkastet.
Grønlandsbanken har i et høringssvar fra d. 1.09.2009 kommenteret forslaget om ændring af § 14, stk. 5. I kommentaren henvises til betragtninger, der er fremlagt i Fiskerikommissionens betænkning vedrørende brugerbetaling herunder, at brugerbetaling bør dækkes af fiskeriet”.
Ifølge kommentaren fra Grønlandsbanken bør brugerbetaling ses i sammenhæng med evt. andre ressourcebetalinger for adgangen til fiskeressourcerne. Endvidere er det Grønlandsbankens holdning, at der forud for en hvilken som helst udgiftsbelastning af fiskerierhvervet, bør foretages en økonomisk konsekvensvurdering af, hvad de nye udgifter vil betyde for fiskerierhvervet.
KANUKOKA har i høringssvar meddelt, at man fra KANUKOKA’s side er enig i Naalakkersuisuts ønsker at åbne op for muligheden for indsamling af større viden omkring fiskeriet. For så vidt angår forslaget om indførelse af afgift på fiskerilicens udtrykker KANUKOKA på kommunernes vegne behov for at omkostningerne i forbindelse med dette arbejde hos kommunerne modtager dækningsbidrag. KANUKOKA har endvidere formidlet en kommunes betænkelighed ved, at pålægge en afgift på 1.500 kr. pr. licens.
Organisationen AP har i høringssvar meddelt, at de finder, at bemyndigelsen til Naalakkersuisut i nr. 1 er for vidtgående og at det må undersøges, om ikke der er tale om reel beskatning. Det bør, ifølge AP, fremgå mere klart, hvad betalingerne skal dække.
Høringssvaret fra Departementet for Finanser og Økonomisk planlægning har medført, at lovforslagets pkt. 9 om § 29 stk. 3 er ændret, således at ordene efter ”dækning af omkostningerne ved kontrollen” udgår.
Høringssvarene fra Grønlands Arbejdsgiverforening(GA) og fra Royal Greenland A/S har medført, at pkt. 1 i lovforslagets § 1, om ny § 14 stk. 4 omformuleres. Vedrørende GA’s høringssvar om mærkning efter MSC-ordningen (Marine Stewardship Council) er der nu foreslået en ændring af fiskerilovens § 2 som imødekommer dette ønske.
Endvidere har høringsvaret fra Grønlands Politi medført ændringer i lovforslagets pkt. 5 om ændring af § 29, stk. 1 og i pkt. 8 om ændring af § 29, stk. 2, hvor de af Grønlands Politi foreslåede betegnelser er anvendt.
Bemærkninger til de enkelte bestemmelser
Til § 1
Til nr. 1
§ 2 er en formålsparagraf. Forslaget er afstedkommet af, at salg af fiskeriprodukter efterhånden kræver, at der er miljømærkning på produkterne: Forbrugerne kræver at udnyttelse af havets levende ressourcer sker under hensyntagen til økosystemerne. Forslaget er blevet formuleret i forbindelse med processen, der sigter imod, at få grønlandske produkter miljøcertificeret i henhold til MSC ordningen (Marine Stewardship Council).
Til nr. 2 til nr. 7Bestemmelserne er nye. Inatsisartut kan efter bestemmelsen fastsætte en brugerbetaling, således at fiskerierhvervet, og ikke Landskassen, betaler – helt eller delvist - for udgifterne til Grønlands Fiskerilicenskontrol.
§ 14 stk. 5 og § 14 stk. 7 omtaler henholdsvis et gebyr og en årlig afgift. Det skal bemærkes, at såvel gebyret som afgiften er ment som en brugerbetaling, med henblik på dækning af udgifterne til Grønlands Fiskerilicenskontrol.
Se i øvrigt ovenfor yderligere i afsnittet om økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige.
Til nr. 8Det blev fundet hensigtsmæssigt at ændre kapiteloverskriften fra ”statistik” til ”Nalaakkersuisuts indhentning af oplysninger” da ordet statistik ikke findes at være dækkende i henhold til det kapitel.
Til nr. 9Bestemmelsen erstatter § 25 om statistik i gældende landstingslov om fiskeri. Bestemmelsen er omskrevet således, at den gælder for afgivelse af oplysninger til brug for administration af inatsisartutloven, herunder til brug for statistik, analyseformål samt i kontroløjemed.
Bestemmelsen har til formål, at der fastsættes regler med henblik på indhentelse af oplysninger, dels til vurdering af den eksisterende og eventuelle fremtidige ressource-renteafgift i det grønlandske fiskeri, dels til biologisk brug, dels til at fremskaffe viden om fiskerierhvervet som helhed, dels til brug for planlægning af erhvervets produktionsside og dels til brug i kontroløjemed.
Bestemmelsen anses for at være af stor betydning, da Naalakkersuisuts forvaltning af loven, herunder fremtidige udviklingstiltag for fiskerierhvervet og for det grønlandske samfund som helhed, til dels baseres på det datagrundlag, som fremkommer fra erhvervet.
Det har erfaringsmæssigt været vanskeligt at få disse oplysninger fra erhvervet. Derfor anses det for at være af stor betydning, at der fastsættes nærmere regler for fremskaffelse af oplysninger, som nævnt i bestemmelsen.
Bestemmelsen finder anvendelse for den der ejer, eller den der råder over grønlandske fartøjer, jf. § 6, stk. 1, udenlandske fartøjer, jf. § 7, stk. 1, produktionsanlæg og andre i Grønland. Med videre i denne sammenhæng kan være indhandlingssteder der ikke har produktionsanlæg, auktionshuse, såfremt en kvoteauktion skulle blive indført.
Fartøjer, redskaber og øvrigt materiel kan, foruden fartøjet og fiskeredskabet, være fartøjets indretning, hvilken produktionsfabrik fartøjet har, hvilken produktionskapacitet fartøjet har, hvilken frysekapacitet fartøjet har, motorkapacitet, og andre forhold, der er af betydning for at fastlægge fartøjets kapacitet, udnyttelsen af denne kapacitet og fiskeri.
Forholdet mellem fiskeri og fangst, samt fartøjets kapacitet, kan fortælle noget om bestandens tilstand og udvikling. Egenproduktion, omladning, landinger og omsætning kan fortælle noget om, hvilket forvaltningssystem der er mest økonomisk rentabelt set ud fra virksomhedens synspunkt og set fra et overordnet samfundssynspunkt.
Andre forhold kan være indhandlingsmuligheder, landbaserede forarbejdningsmuligheder, transportmuligheder fra landingsplads, afsætningsmuligheder, pris og prisudvikling ved forskellige landingspladser med videre.
Ved oplysninger af teknisk karakter kan der for eksempel ses på, hvilke fabrikker forskellige fartøjer anvender, om der er forskel på udnyttelsen og rentabiliteten ved visse fabrikker i forhold til andre, om visse fabrikker er mere arbejdsbesparende med videre.
Der kan ligeledes ses på, hvilket fiskeriudstyr der anvendes på forskellige fartøjer til forskellige fiskerier. Der er stor udviklingskonkurrence blandt udstyrsproducenter, og dette kan have betydelig indflydelse på fartøjers effektivitet, udgifter og lønsomhed.
Andre oplysninger der er af betydning for de driftsmæssige forhold i fiskeriet, men ligeledes er relevant for nr. 1 og 2 ovenfor er, hvor stor indsats der har været anvendt til den fangede mængde. Dette kan for eksempel måles i, hvor stort tidsrum der har været sejlet, i hvor stort tidsrum der har været effektivt fiskeri, motorstørrelse og brændstof forbrugt, længde på liner, areal på garn eller trawlåbning, med andre indikatorer, der hver for sig eller i kombination med flere, kan give noget viden om den indsats, der er sat ind på at fiske den fangede mængde.
Til nr. 10Denne bestemmelse har til formål, at der tillades offentliggørelse af relevante oplysninger inden for fiskeriet, landinger og omladninger, som for eksempel offentliggørelse af oplysninger om udstedte licenser og om de enkelte fartøjers fangster ved licensbetinget fiskeri, herunder oplysninger om kvoteforbrug ved fiskeri, hvortil der er knyttet en højst tilladt fangstmængde.
Grønlands Fiskerilicenskontrol udarbejder kvoteforbrugsstatistik for grønlandske og udenlandske fartøjer ved fiskeri, som er betinget af udstedt licens. Kvoteforbrugsstatistikken omfatter licensindehavernes og fartøjernes navne, samlede kvoter og fangster i hel vægt af hver fisket art, opgjort i kvoteområder. Offentliggørelsen vil ikke omfatte fartøjernes positioner i længde- og breddegrader og minutter.
Grønlands Fiskerilicenskontrol udarbejder også opgørelser over indhandling fra det kystnære fiskeri, som er betinget af udstedt licens, ligesom der udarbejdes oversigter over licenser med kvoteangivelser med videre, samt fartøjslister, der indeholder oplysninger om ejer og fartøjsdata.
Offentliggørelse af statistiske oplysninger har blandt andet til hensigt at bidrage til licensindehavernes og fiskeriets interesseorganisationers planlægning af fiskeriet, samt at bidrage til øget omsætning af kvoteandele og årskvoter. Offentliggørelsen omfatter såvel grønlandske fartøjer som udenlandske fartøjer.
Oplysningerne offentliggøres med forbehold for efterfølgende verificering. Bestemmelsen ændrer ikke ved gældende regler i Grønland om behandling af følsomme oplysninger. Derfor vil Naalakkersuisut udvise fornøden påpasselighed ved behandling af sådanne oplysninger.
Ved behandling og offentliggørelse af disse oplysninger, vil Naalakkersuisut iagttage gældende regler om databehandling og dataregistrering.
Til nr. 11Bestemmelsen svarer til § 29 i gældende landstingslov om fiskeri. Der er indføjet et nyt stk. 2 i bestemmelsen, og der er foretaget ændringer i stk. 1 ved tilføjelsen af ”uden retskendelse mod behørig forevisning af legitimation”, såvel som en opdeling af observatørers virke inden for og uden for Grønlands land- og fiskeriterritorium. Gældende stk. 3 er ligeledes flyttet til stk. 5. I stk. 4 er ”grønlandske og danske myndigheder” ændret til ”i forbindelse med kontrollen relevante myndigheder”, da det for eksempel tillige kan dreje sig om kommunikation med fartøjets flagstat.
I bestemmelsen er ”fartøjets fiskeriaktiviteter” ændret til: ”fartøjers fiskerirelaterede aktiviteter” og ”tages ombord” er ændret til ”medbringes”. Hermed er det præciseret, at bestemmelsen ikke kun gælder for fartøjer, der driver fiskeri, men også for omladningsfartøjer, for fartøjer der transporterer fisk, der indhandler fisk (indhandlingsskibe), der alene forarbejder fisk (produktionsskibe), der virker som fryselager for en videre forarbejdning (fryseskibe) med videre. Ligeledes er ”med licens” udgået af bestemmelsen, idet det aldrig har været meningen, at Grønlands Fiskerilicenskontrol skal kunne udelukke fartøjer, der fisker uden licens på Grønlands land- og fiskeriterritorium.
Endelig er bestemmelsen udvidet således, at det kan pålægges at medbringe fiskeriobservatører fra Grønlands Fiskerilicenskontrol på fartøjer, der fisker, omlader eller udøver anden fiskerirelateret aktivitet med tilladelse fra Naalakkersuisut, når dette fartøj udøver denne aktivitet uden for Grønlands land- og fiskeriterritorium. Denne tilladelse vil i forhold til fiskefartøjer være en licens, i forhold til omladningsfartøjer en omladningstilladelse med videre.
Indføjelsen af ”uden retskendelse mod behørig forevisning af legitimation”, i stk. 1 og 2, svarer til § 27, stk. 5, i gældende landstingslov om fiskeri, vedrørende jagt- og fiskeribetjentenes beføjelser.
Vedrørende Grønlands Fiskerilicenskontrols arbejdsopgaver og beføjelser efter stk. 1 er der, efter drøftelse med Grønlands Kommando og Politimesteren i Grønland, fastsat regler i Selvstyrets bekendtgørelse om fiskeriobservatørers opgaver og beføjelser.
Grønlands fiskerilicenskontrols opgave er til dels forskellig fra den opgave forsvarets fiskeriinspektion udøver. Forsvarets fiskeriinspektions fiskeriofficerer er typisk ombord i nogle timer og foretager en undersøgelse af redskaber, skibsdokumenter, last med videre og har beføjelse til at beordre fartøjet til havn. Derimod opholder Grønlands Fiskerilicenskontrols fiskeriobservatører sig typisk ombord i en periode og holder øje med fartøjets aktiviteter og foretager observationer/undersøgelser med henblik på konstatering af eventuelle ulovligheder, ligesom fiskeriobservatørerne skal have mulighed for fra fartøjet at kontakte myndighederne, typisk Grønlands Fiskerilicenskontrol eller Grønlands Kommando.
Ved sin blotte tilstedeværelse vil fiskeriobservatørerne således anspore til, at fartøjet overholder de gældende regler.
Til nr. 12Bestemmelsen giver fiskeriobservatørernes hjemmel at udøve sit virke på fartøjer, der udøver fiskerirelateret aktivitet på Grønlands land- og fiskeriterritorium.
Til § nr. 13Bestemmelsen giver fiskeriobservatørernes hjemmel at udøve sit virke på fartøjer, der udøver fiskerirelateret aktivitet uden for Grønlands land- og fiskeriterritorium. Det er et krav herfor, at der er tale om et fartøj med en tilladelse fra Grønland. Dette vil oftest angå fartøjer med tilknytning til Grønland, som fisker på en kvote, som Grønland gennem internationale forhandlinger har fået ret til at fiske. Her følger det af § 17, stk. 2, at tilladelser ikke nødvendigvis er udstedt af Naalakkersuisut, men tilladelsen skal være godkendt af Naalakkersuisut.
Der kan også være tale om en kvote, som et udenlandsk fartøj har fået ret til at fiske uden for Grønlands land- og fiskeriterritorium, men på en licens fra Naalakkersuisut gennem internationale forhandlinger med Grønland.
Til § nr. 14Ved indføjelsen af et nyt stk. 2, kan Naalakkersuisut pålægge grønlandske og udenlandske fiskefartøjer, fisketransportfartøjer samt indhandlingsskibe at tåle, at repræsentanter fra Grønlands Fiskerilicenskontrol foretager kontrol med nævnte fartøjers landinger i Grønland samt omladninger på Grønlands fiskeriterritorium samt grønlandske fartøjers omladninger uden for dette territorium. Bestemmelsen gælder for fangster fisket såvel på Grønlands fiskeriterritorium som uden for dette. Det er relevant, at Grønlands Fiskerilicenskontrol blandt andet får mulighed for at kontrollere, at den omladede eller landede fangst er i overensstemmelse med optegninger i skibsdokumenter med videre.
Til nr. 15Efter bestemmelsen i stk. 3, 2. pkt. (bestemmelsen er indføjet ved landstingslov nr. 10 af 4. november 1991) har Naalakkersuisut hjemmel til at fastsætte regler, som betyder, at rederiets betaling af omkostningen til fiskeriobservatørens ophold og forplejning gøres til den minimale betaling. Med stk. 3, 2. pkt., er der mulighed for at pålægge rederiet at betale en større del, eventuelt hele omkostningen ved kontrollen.
Det er afgørende, både for retssikkerheden og for gennemførelse af reglerne med mindst muligt bureaukrati, at reglerne indeholder objektive kriterier for pålæggelse af fuld betaling, således at det er klart, at rederier, der opfylder gældende regler, ikke kan pålægges yderligere eller fuld betaling, medmindre betalingskravet indføres for alle trawlere i et bestemt område eller i en bestemt periode.
Bestemmelsen i stk. 3, 3. pkt., er ligeledes indføjet ved landstingslov nr. 10 af 4. november 1991, hvor det af bemærkningerne til lovforslaget fremgår, at en fuldstændig opremsning af forhold, som kan begrunde variationer af omfanget af betaling for kontrol ikke kan foretages, men som eksempler anføres:
1) Gentagne manglende indrapportering fra en trawler.
2) Gentagelse af overtrædelser som tidligere er konstateret og påtalt over for skipperen.
3) Grove overtrædelser konstateret under fiskeriobservatørens rutinemæssige besøg.
4) Stærke indicier for ulovligt udsmid vist ved fangstens størrelsesmæssige sammensætning, væsentlig afvigende fra de øvrige fartøjers fangster i området eller fra den af Grønlands Fiskerilicenskontrol konstaterede størrelsesmæssige normalfordeling i området.
5) Nødvendigheden af vedvarende udstationering af fiskeriobservatører ombord, når en gruppe fartøjer ikke lader sig kontrollere effektivt ved rutinemæssige besøg. Dette gælder for eksempel trawlere ved Østgrønland som har 100 % produktionstilladelse.
Til nr.16Det er afgørende, at fiskeriobservatører ombord på fartøjer har mulighed for at kommunikere med Grønlands Fiskerilicenskontrol, Grønlands kommando og politiet. Fiskeriobservatøren kan ad denne vej få sine overordnede i land til at vurdere, om en formodet overtrædelse skal undersøges nærmere eller for eksempel at hidkalde et inspektionsskib fra Grønlands kommando for at foretage en nærmere undersøgelse.
Omkostninger for fiskeriobservatørens arbejdsrelaterede benyttelse af fartøjets radio-, tele- og IT-kommunikationsudstyr, står rederiet for. Omkostninger for fiskeriobservatørens anvendelse af fartøjets radio-, tele- og IT-kommunikationsudstyr, som er uden for arbejdsrelateret anvendelse, står fiskeriobservatøren selv for.
Til nr.17Det er Naalakkersuisut, der fastsætter regler omkring beføjelser og arbejdsopgaver for Grønlands Fiskerilicenskontrol og dets fiskeriobservatører, samt andet personale. Tilsyn med overholdelse af regler, udføres i stor grad af politimyndigheden og Grønlands Kommando, og aftales derfor i fællesskab med rigsmyndighederne.
I det nye stk. 5 er der som følge af det nye stk. 2 tillige indføjet, at Naalakkersuisut kan fastsætte regler om kontrol vedrørende de i stk. 2 nævnte omladninger og landinger.
Naalakkersuisut har fastsat regler i bekendtgørelse om Grønlands Fiskerilicenskontrol opgaver og beføjelser. Det er hensigten at indføre en landingskontrol i overensstemmelse med Grønlands internationale forpligtelser, ligesom det er hensigten at fastsætte en bekendtgørelse for omladningstilladelser.
Hensigten med Grønlands Fiskerilicenskontrol opgaver og beføjelser skal fortsat være at varetage formålet med loven, herunder særlig at sikre at gældende regler overholdes, således at der udføres et biologisk bæredygtigt fiskeri.
Til § 2.Inatsisartutloven foreslås at træde i kraft den 01. januar 2010.