6. november 2009

EM2009/126

 

BETÆNKNING


 afgivet af Familieudvalget


vedrørende


Forslag til Inatsisartutlov om orlov og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption.


Afgivet til lovforslagets 2. behandling

 

Familieudvalget har under behandlingen bestået af:


Inatsisartutmedlem Debora Kleist, Inuit Ataqatigiit
Inatsisartutmedlem Jane Petersen, Inuit Ataqatigiit
Inatsisartutmedlem Astrid Fleischer Rex, Demokraterne
Inatsisartutmedlem Ruth Heilmann, Siumut
Inatsisartutmedlem Naja Petersen, supl., Atassut


Familieudvalget har gennemgået lovforslaget efter 1. behandlingen den 13. oktober 2009 i Inatsisartut.  


Spørgsmål

Familieudvalget anmodede medlemmet af Naalakkersuisut for Sociale Anliggender om at besvare en række spørgsmål. Kopi af besvarelse fra medlemmet af Naalakkersuisut for Sociale anliggender, hvori er indarbejdet spørgsmålene fra Familieudvalget, er vedlagt nærværende betænkning som bilag.

Familieudvalget vil i det følgende inddrage besvarelsen i fornødent omfang.    


Forslagets formål og indhold.

Hovedindholdet i nærværende forslag er en sammenskrivning af tidligere lovgivning om orlov og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption. Der er imidlertid tilføjet enkelte nye elementer i forslaget, foruden at der er sket en sproglig opstramning og præcisering af tidligere regler, således at lovgivningen samlet skulle fremstå mere entydig og brugervenlig.

De nye elementer i forslaget er følgende:

1) regler om afbrydelse af orlov

2) regler om orlov og dagpenge til registrerede partnere

3) regler om orlov til adoptanter og plejefamilier med adoption for øje


Bemærkninger fra Familieudvalget

Med reference til den brede tilslutning, som forslaget nød under 1. behandlingen, vil Familieudvalget indskrænke sig til at kommentere enkelte problemstillinger.

Familieudvalget skal henstille til, at kursustilbud til kommunale sagsbehandlere planlægges under skyldig hensyntagen til allerede kendte planer for ny lovgivning, således at sagsbehandlerne i videst mulig omfang gives og tilbydes kurser forud for ikrafttræden af de nye regler. Der er behov for at styrke den interne og eksterne koordinering af planlagt regelsætning og kursusafvikling.

Familieudvalget kan i det hele tiltræde de nye elementer i forslaget. Familieudvalget finder det vigtigt, at der i forbindelse med orlov under barsel, adoption og pleje med adoption for øje gives mulighed for større fleksibilitet. Hensigten med barsel har ikke været at udelukke muligheden for at deltage i udvalgte og relevante arbejdsrelaterede begivenheder og at varetage borgerlige ombud. Ligeledes bør uddannelsessøgende i begrænset omfang have mulighed for at fastholde studieaktive elementer, såsom at skive specialer, gennemføre konkrete eksamener, uden at dette betyder en afbrydelse af orloven.

Familieudvalget finder det endvidere særdeles positivt, at adoptanter og registrerede partnere givers mulighed for at holde orlov.

At forslaget tillige i nærmere bestemt omfang åbner op for, at plejeforældre gives barsel nyder fuld opbakning i Familieudvalget, og ses at være endnu et elementet i målsætningen om, at ville styrke forholdene for plejebørn og plejeforældre. Bestemmelserne vil endvidere i højere grad kunne medvirke til stabilitet og kvalitet i anbringelserne. I denne sammenhæng er det helt afgørende, at kommunerne får udarbejdet de lovpligtige handleplaner, idet disse vil være en af grundbetingelserne for, at en plejeforælder kan holde orlov.

Familieudvalget finder det positivt, at der fremsættes ændringsforslag som anført i besvarelsen fra Naalakkersuisut.

Familieudvalget finder derudover, at forslaget bør åbne op for, at stedfædre, der er samlevende med et barn, de ikke er biologisk far til, kan få mulighed for at holde orlov med stedbarnet.

Et flertal i udvalget bestående af Inuit Ataqatigiit, Atassut og Demokraterne finder, at stedforældre bør have denne mulighed, såfremt den biologiske far ikke ønsker eller ikke har mulighed for at gennemføre barselsorlov.

Et mindretal bestående af Siumut finder stedfædre, der er samlevende med et barn, de ikke er biologisk far til, bør gives mulighed for at holde orlov med stedbarnet i samme omfang som den biologiske far. 

Siumut finder endvidere anledning til at påpege, at fangerkonernes og kunstneres stilling skal præciseres i forhold til loven, da de må betragtes som selvstændige arbejdstagere.

Familieudvalget opfordrer til, at Naalakkersuisut forholder sig til disse politiske tilkendegivelser til 2. behandlingen og overvejer at fremsætte opfølgende ændringsforslag derom.

Familieudvalget takker for de uddybende lovbemærkninger og støtter, at disse bemærkninger indarbejdes i vejledningen til de nye regler. 


Indstilling

Et enigt Udvalg indstiller lovforslaget til vedtagelse med de påtænkte ændringsforslag fra Naalakkersuisut.   

Med disse bemærkninger overgiver Familieudvalget forslaget til 2. behandling.


 

 

Debora Kleist
Formand

 

 


Jane Petersen

 
Astrid Fleischer Rex

Ruth Heilmann

 

 

 


Naja Petersen

for

Knud Kristiansen

 

 

Bilag