31. oktober 2009

EM 2009/116

 

BETÆNKNING


Afgivet af Bolig- og Infrastrukturudvalget


vedrørende


Forslag til Inatsisartutlov om udnyttelse af vandkraftressourcer til produktion af energi.
(Medlem af Naalakkersuisut for Boliger, Infrastruktur og Trafik)


 

Afgivet til lovforslagets 2. behandling

 

 

Udvalget har under behandlingen senest bestået af:

 

Inatsisartutmedlem Justus Hansen, Demokraterne, formand
Inatsisartutmedlem, Olga P. Berthelsen, Inuit Ataqatigiit, næstformand
Inatsisartutmedlem Anders Olsen, Inuit Ataqatigiit
Inatsisartutmedlem Kim Kielsen, Siumut,
Inatsisartutmedlem Ruth Heilmann, Siumut, suppleant

 

Udvalget har efter 1. behandlingen den 6. oktober 2009 nærmere vurderet forslaget, og fremsætter følgende bemærkninger:

 

Forslagets baggrund

Forslagsstilleren skriver indledningsvis i forslagets bemærkninger, at der i de senere år har været et stigende fokus på at udnytte vores naturressourcer til erhvervsudvikling med henblik på at skabe en selvbærende økonomi. Forslagsstilleren oplyser endvidere, at der tidligere er skabt rammer for forundersøgelse og udnyttelse af råstoffer, og at nærværende lovforslag på tilsvarende vis skal skabe rammer for udvikling af industri baseret på vandkraftressourcer til gavn for borgerne og samfundsøkonomien.

På denne baggrund er udarbejdet forslag til inatsisartutlov om udnyttelse af vandkraftressourcer til produktion af energi. Forslagsstilleren mener, at der med forslaget skabes rammerne for en kommerciel udnyttelse af Grønlands forureningsfrie energiressourcer, åbning for eksterne investeringer og etablering af nye erhvervsformer på et bæredygtigt grundlag. Forslagsstilleren mener videre, at det med forslaget samtidig er sikret Grønlands Selvstyres langsigtede rådighed over vandkraftressourcerne og vandkraftanlæggene gennem tidsbegrænsede tilladelser og vederlagsfri overdragelse (hjemfald) af vandkraftanlæg til Grønlands Selvstyre.

Forslagsstilleren gør opmærksom på at da loven er en rammelov, er Naalakkersuisut i færd med at udarbejde en række bekendtgørelser, som skal skabe de nærmere regler på området.


Høringssvar

Udvalget har til brug for udvalgsbehandlingen af nærværende forslag indhentet kopi af afgivne høringssvar. Der har været to høringsrunder, og Udvalget har modtaget høringsnotater til disse.


Forslagets behandling

Udvalget har bemærket forslagets positive modtagelse under første behandlingen i Inatsisartut, og konstaterer at der var fuld enighed om at støtte nærværende forslag.

Udvalget bemærker, at der under Inatsisartuts behandling af punktet var særlig opmærksomhed omkring to forhold.

For det første spørgsmålet omkring muligheden for at forpligte rettighedshavere til at levere energi til nærliggende bysamfund, og for det andet spørgsmålet omkring et udsagn om en 10 års forsinkelse af vandkraftprojekter i Nordgrønland som følge af de i finanslovsforslaget for finansåret 2010 afsatte midler til vandkraft forundersøgelser (hovedkonto 73.95.02)

Hvad angår det første spørgsmål mener Udvalget, at have fået fyldestgørende svar i bemærkningerne til forslagets enkelte bestemmelser vedrørende dette spørgsmål.

For så vidt angår det andet spørgsmål har Udvalget under et møde med Medlem af Naalakkersuisut for Boliger, Infrastruktur og Trafik fået oplyst, at medlemmet af Naalakkersuisut ikke kunne genkende påstanden om 10 års forsinkelse af vandkraft projekter som følge af det beløb, der er afsat i Finanslovsforslaget for 2010. Medlemmet af Naalakkersuisut oplyste at de afsatte midler til nævnte hovedkonto steg i FL 2009, og at denne stigning er fastholdt i forslag til finanslov for 2010 og i overslagsårende. Mødet har derfor ikke givet anledning til ændring i Udvalgets støtte til forslaget.

Et enigt udvalg indstiller på denne baggrund forslaget til Inatsisartuts vedtagelse.

Med disse bemærkninger skal Bolig- og Infrastrukturudvalget overgive lovforslaget til 2. behandlingen i Inatsisartut.

 

 

Justus Hansen,
Formand

Demokraterne

 


Olga P. Berthelsen,
Næstformand

Inuit Ataqatigiit

 

 


Anders Olsen

Inuit Ataqatigiit

 


Kim Kielsen,

Siumut

 

 


Ruth Heilmann,

Siumut