12. november 2009

EM2009/12

 

TILLÆGSBETÆNKNING

 

afgivet af

Lovudvalget

vedrørende Forslag til:

 
Inatsisartutlov om Ombudsmanden for Inatsisartut.

 

Afgivet til lovforslagets 3. behandling

 

 

Lovudvalget har under behandlingen bestået af:


Inatsisartutmedlem Harald Bianco, Inuit Ataqatigiit, formand
Inatsisartutmedlem Isak Hammond, Inuit Ataqatigiit, næstformand
Inatsisartutmedlem Justus Hansen, Demokraterne
Inatsisartutmedlem Aleqa Hammond, Siumut
Inatsisartutmedlem Akitsinnguaq Olsen, Siumut
Inatsisartutmedlem Kim Kielsen, Siumut, udvalgssuppleant

 

Om baggrunden for afgivelse af tillægsbetænkning

Bispekontoret og Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke har hhv. den 15. og den 17. november rettet henvendelse til Inatsisartut’s administration, og henledt opmærksomheden på, at lovbemærkningerne til § 9 i Forslag til Inatsisartutlov om Ombudsmanden for Inatsisartut ikke er fuldt korrekte.

Det påpegede problem omfatter alene lovbemærkningerne til bestemmelsen. Selve lovbestemmelsen (§ 9) er korrekt.

Desværre er oplysningen først tilgået Bureau for Inatsisartut efter 1. behandlingen af lovforslaget – mere end 6 uger efter høringsfristens udløb.

Forud for 1. behandlingen af lovforslag er det muligt at ændre i lovbemærkninger gennem omdeling af et såkaldt rettelsesblad. Denne mulighed kan dog kun benyttes, indtil førstebehandlingen er gået i gang. På nuværende tidspunkt er det således ikke teknisk muligt at rette lovbemærkningerne. Det er heller ikke muligt at fremsætte ændringsforslag til lovbemærkninger.

Det er blandt andet af denne grund, at det er så vigtigt, at høringsparter rettidigt afgiver høringssvar, og at Naalakkersuisut’s departementer, hvor dette er relevant, indhenter kommentarer fra underliggende institutioner i forbindelse hermed.

Når dette er sagt, skal Lovudvalget dog takke for at være blevet gjort opmærksom på problemstillingen.

Lovbemærkninger har to formål: For det første tjener lovbemærkninger som en del af Inatsisartut’s beslutningsgrundlag. Lovbemærkningerne beskriver, hvad der er hensigten med lovforslaget, og de beskriver lovforslagets betydning og konsekvenser. For det andet tjener lovbemærkningerne som et fortolkningsbidrag for myndigheder, domstole og andre brugere af loven.

Udvalget ønsker med nærværende tillægsbetænkning at tilvejebringe et supplerende (og korrigerende) fortolkningsbidrag til forståelse af lovforslagets § 9, og samtidig sikre Inatsisartut et korrekt og fyldestgørende beslutningsgrundlag forud for 3. behandlingen af lovforslaget.


Om lovforslagets § 9

Bestemmelsen i lovforslagets § 9 er ny, og indeholder en begrænsning af Ombudsmandens kompetence, idet den afskærer Ombudsmanden fra at tage forhold under behandling, som direkte eller indirekte vedrører folkekirkens lære eller forkyndelse. Forhold vedr. kirkens lære eller forkyndelse har dog heller ikke tidligere været inddraget i Landstingets Ombudsmands undersøgelser.

Bestemmelsen svarer til § 9 i lov om Folketingets Ombudsmand.

Bestemmelsen indeholder yderligere en begrænsning af Ombudsmanden for Inatsisartut’s kompetence: Folkekirken er kun i det omfang Grønlands Selvstyre kan fastsætte bestemmelser om kirkelige forhold, omfattet af Ombudsmanden for Inatsisartut’s kompetence. Dette følger dog allerede af lovforslagets § 7, hvorefter Ombudsmandens virksomhed omfatter alle dele af den offentlige forvaltning under Grønlands Selvstyre og kommunerne.

Ved Lov nr. 474 af 12. juni 2009 om forskellige forhold i forbindelse med Grønlands Selvstyre har Folketinget ophævet den bemyndigelseslov (Lov nr. 264 af 6. maj 1993 om kirken i Grønland), som siden 1993 har udgjort grundlaget for Grønlands Hjemmestyres regeludstedende og administrative myndighed i relation til kirkeområdet. Dette er en konsekvens af § 23, stk. 4, i Lov om Grønlands Selvstyre, hvorefter Grønlands Selvstyre har den lovgivende og udøvende magt inden for sagsområder, som er hjemtaget i medfør af den tidligere gældende hjemmestyrelovs § 5.

Den, som ved ikrafttræden af Lov om forskellige forhold i forbindelse med Grønlands Selvstyre er ansat som biskop over Grønlands stift, tilbydes i henhold til lovens § 8 ansættelse under vedkommende grønlandske myndighed. Hvis biskoppen ikke ønsker at overgå til ansættelse under vedkommende grønlandske myndighed, opretholdes ansættelsesforholdet til staten, men den pågældende varetager sin tjeneste under pågældende grønlandske myndighed.

I det omfang biskoppens ansættelsesforhold til staten opretholdes, vil disse ansættelsesforhold således ikke være omfattet af Ombudsmanden for Inatsisartut’s kompetence, men derimod af Folketingets Ombudsmands kompetence.

I sager, hvor de kirkelige myndigheder virker efter tjenestebefaling fra biskoppen eller i samarbejde med denne, forudsættes det, at Ombudsmanden for Inatsisartut i fornødent omfang inddrager Folketingets Ombudsmand i sin undersøgelse, så længe biskoppens ansættelsesforhold til staten er opretholdt.

Med disse bemærkninger overgiver Lovudvalget forslaget til 3. behandling, idet et enigt udvalg fortsat indstiller lovforslaget til vedtagelse.

 

 

 

Harald Bianco,
Formand

Inuit Ataqatigiit

 


Isak Hammond
Inuit Ataqatigiit

 

 

 

Justus Hansen
Demokraterne

 


Aleqa Hammond
Siumut
 

 

 


Akitsinnguaq Olsen
Siumut