25. september 2009
EM 2009/125
Bemærkninger til lovforslaget
Almindelige bemærkninger
1. Lovforslagets baggrund
Ifølge koalitionsaftalen mellem Demokraterne, Kattusseqatigiit og Inuit Ataqatigiit fremgår blandt andet, at børn og unge er et særligt fokusområde for Naalakkersuisut.
Naalakkersuisut ønsker derfor, at afskaffe børneopsparingsordningen, og i stedet anvende de ca. 18 mio., der årligt har været afsat til puljen, til initiativer overfor børn og unge, der har akut behov for støtte.
2. Lovforslagets indhold
Ophævelse af lov om børneopsparingLovforslaget ophæver lov nr. 13 af 2. november 2006 om børneopsparing. Der er med hjemmel i loven udstedt en bekendtgørelse om administration af ordningen. Denne ophæves ligeledes.
Afvikling/udbetaling af børneopsparingspuljenLovforslaget indeholder en bestemmelse om udbetaling af børneopsparingspuljen på ca. 48 mio. kr., der er etableret siden ordningens start. Det foreslås, at administrator (GrønlandsBANKEN) pr. 31. december konverterer barnets indestående i børneopsparingspuljen til en almindelig til barnet tilhørende bankkonto, der ikke er spærret. Kontoen vil herefter være omfattet af de almindelige regler for bankkonti.
Desuden foreslås, at midler, der måtte være i børneopsparingspuljen, og som ikke har kunnet konverteres, tilbageføres til landskassen. Skulle der opstå et underskud, skal dette dækkes af Landskassen. Dette forventes imidlertid ikke at ske, idet der p.t. er et mindre overskud.
Administration i afviklingsperiodenSelvom ordningen i afviklingsperioden primært vil være et bankanliggende, vil der fortsat være en lettere administration i afviklingsperioden. Det foreslås derfor, at Landsstyret bemyndiges til at indgå en aftale herom.
3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige.Forslaget skønnes ikke at have væsentlige administrative konsekvenser for det offentlige.
I forbindelse med børneopsparingsordningens etablering blev der indgået en fem-årig administrationsaftale med GrønlandsBANKEN. I givet fald lovforslaget vedtages skal der forhandles med GrønlandsBANKEN om en ophævelse af denne. Eventuelle afviklingsomkostninger skønnes at kunne holdes inden for den afsatte bevilling til børneopsparingsordningen i 2009.
4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet.Forslaget skønnes ikke at have administrative konsekvenser for erhvervslivet. Økonomisk forventes en mindre gevinst i form af øget julehandel.
5. Miljø- og naturmæssige konsekvenserDer er ingen miljø- og naturmæssige konsekvenser.
6. Administrative konsekvenser for borgerneForslaget skønnes ikke at have administrative konsekvenser for borgerne.
7. Forholdet til rigsfællesskabet og selvstyretLovforslaget har ikke rigsfællesskabsaspekter.
8. Høring af myndigheder og organisationer.Forslaget har været til høring hos:
Departementet for Finanser,
Departementet for Sociale Anliggender,
Departementet for Sundhed,
Departementet for Infrastruktur og Boliger,
Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke,
KANUKOKA samt
GrønlandsBANKEN.
Lovforslag med bemærkninger er endvidere offentliggjort på NANOQ, høringsportalen.
HøringNaalakkersuisut har ved høringsfristens udløb modtaget høringssvar fra Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, Departementet for Boliger, Infrastruktur og Trafik, Departementet for Sundhed, Departementet for Sociale Anliggender samt GrønlandsBANKEN.
De 3 førstnævnte departementer har ingen bemærkninger til lovforslaget.
Departementet for Sociale Anliggender anbefaler, at der indledes forhandlinger med GrønlandsBANKEN om etablering af en kontoform, som sikrer en fordelagtig forrentning mod en binding af indskuddet, indtil kontohaveren fylder 18 år. Det skal være frivilligt, og udover forhandlinger med GrønlandsBANKEN skal Selvstyret ikke involveres på nogen måde.
Naalakkersuisuts bemærkninger:Naalakkersuisut har forelaget spørgsmålet fra Departementet for Sociale Anliggender for GrønlandsBANKEN, som svarer, at dette skal ske ved en selvstændig lov uafhængig af ophævelse af børneosparingsordningen. Banken anfører, ”at kravet om høj forrentning minder om Nanoq-kontoordningen, men hvis Selvstyret ikke vil medvirke til forrentningen af kontiene vil forrentningen blive på markedsmæssige vilkår”.
Naalakkersuisut skal hertil bemærke, at forældrene allerede nu (frivilligt) kan etablere en Nanoq-konto til deres barn, jf. lov om skattebegunstigende opsparinger (=den af Banken nævnte Nanoq-kontoordning). Denne ordning tilgodeser for så vidt forslaget fra Sociale Anliggender.
GrønlandsBankens høringssvar er indarbejdet i lovforslaget.
Forslaget har endvidere været til til høring i Lovkontoret og Lovtekniske Funktion.Deres bemærkninger er ligeledes indarbejdet i forslaget.
Der er ikke modtaget høringssvar fra KANUKOKA.
Høringssvarerne vil tilgå Skatte- og Afgiftsudvalget.
Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser
Til § 1
Bestemmelsen fastslår, at den berettigede pr. 31. december 2009 får sit krav på børneopsparingspuljen til fri disposition ved at beløbet enten indsættes på en for den berettigede allerede eksisterende bankkonto i GrønlandsBANKEN, hvilket er tilfældet for ca. 40 procent af de berettigede. Såfremt et barn ikke har en almindelig konto i GrønlandsBANKEN vil den berettigedes krav på børneopsparingspuljen blive konverteret til en almindelig konto, som ligeledes oprettes i den berettetigedes navn. Herved sikres, at beløbet overgår til en konto, der tilhører den berettigede. De nærmere bestemmelser herom fastsættes i den aftale, som Naalakkersuisut, jf. § 3, vil indgå med GrønlandsBANKEN.
Beløbet vil være til fri disposition og udbetalingen vil være skattefri.
Til § 2Der tilskrives renter til det beløb banken ”hæver” fra puljen. De berettigede har et retskrav på forrentningen i henhold til de nu gældende regler. Bestemmelsen svarer således til den forrentning, der er fastsat i bekendtgørelsens § 2. Efterfølgende vil kontoen i lighed med andre konti forrentes på almindelig vis.
Da ejerskabet til selve børneopsparingspuljen tilhører Selvstyret, vil et eventuelt restbeløb tilfalde Landskassen, og henstå som sikkerhed for, at Selvstyret kan honorere sine forpligtelser, i fald der senere måtte opstå et krav fra berettigede, der af en eller anden grund ikke har fået udbetalt sit krav på børneopsparingspuljen.
Teoretisk set, vil der ved realisering af værdipapirbeholdningen kunne opstå et tab, såfremt aktiemarkedet udvikler sig negativt. Et eventuelt underskud vil skulle dækkes af Landskassen.
Dette forventes imidlertid ikke at ske. P.t. er der et mindre overskud i ordningen, som tilfalder Landskassen.
Til § 3.Det vil være nødvendigt at indgå aftale om afvikling af puljen. Det forventes, at denne aftale indgås med GrønlandsBANKEN. Den nuværende administrationsaftale kan først opsiges med udgangen af 2011 med 1 års varsel. Naalakkersuisut bemyndiges derfor til, at genforhandle aftalen, så denne ophører, når den endelige opgørelse af puljen finder sted den 1. januar 2012. Aftalen forudsættes bl.a. at indeholde bestemmelser om identifikation af den berettigede, hvis opholdssted ikke umiddelbart kan findes, herunder hvilke tiltag, der i så fald skal iværksættes. Endvidere vil aftalen indeholde bestemmelser om, hvorledes afvikling og udbetaling kan finde sted på en hensigtsmæssig måde for alle parter.
Til § 4.Det foreslås, at Inatsisartutloven træder i kraft d. 31. december 2009. I konsekvens heraf foreslås, at den nugældende lov samt tilhørende bekendtgørelse ophæves samtidig hermed.
Begrundelse for en hurtig ikrafttrædelsesdato er, at Skatteforvaltningen allerede nu modtager en del henvendelser om udbetaling af børneopsparingspuljen, specielt fra de unge, der nu søger om at få udbetalt beløbet i henhold til de gældende bestemmelser (krav om uddannelse, bolig m.m.).