23. oktober 2009

 EM 2009/125

 

BETÆNKNING

 

Afgivet af Inatsisartuts Skatte- og Afgiftsudvalg

 
vedrørende


Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxxx 2009 om ophævelse af børneopsparings-ordningen.

 

Afgivet til forslagets 2. behandling

 

 

Inatsisartuts Skatte- og Afgiftsudvalg har under behandlingen bestået af

 

Medlem af Inatsisartut, Niels Thomsen (formand)
Medlem af Inatsisartut, Harald Bianco (næstformand)
Medlem af Inatsisartut, Aqqaluaq Egede
Medlem af Inatsisartut, Aleqa Hammond
Medlem af Inatsisartut, Jens Imanuelsen

 

Udvalget har på baggrund af forslagets 1. behandling gennemgået nærværende forslag.

 

Forslagets indhold

Naalakkersuisut ønsker med forslaget, at afskaffe børneopsparingsordningen, og i stedet anvende de ca. 18 mio. kr.,  der årligt er afsat til puljen, til initiativer overfor børn og unge, der har akut behov for støtte.

Høringsrunden

Forslag har været udsendt i høring i perioden 11. august 2009 til 21. august 2009. For KANUKOKAs vedkommende blev høringsperioden, efter anmodning, udvidet til 4 uger. Høringssva­rene er af Naalakkersuisut kommenteret i de almindelige lovbemærkninger.


Forslagets 1. behandling i Inatsisartut

Inuit Ataqatigiit, Demokraterne og Kattusseqatigiit Partiiat støttede forslaget ud fra en betragtning om, at det vil være mest hensigtsmæssigt, at anvende de afsatte midler til indsatser overfor børn og unge med aktuelle og akutte behov, frem for at binde midlerne indtil pågældende barn er fyldt 18 år. Beslutningen om at afskaffe børneopsparingsordningen er primært et udtryk for en nødvendig prioritering af Selvstyrets begrænsede midler.

Siumut og Atassut støttede ikke forslaget idet man finder, at børn og unge bør støttes både på kort og langt sigt. Børneopsparingsordninger er således et langsigtet tiltag, der skal give barnet støtte efter det 18. år. Det fandtes endvidere problematisk, at forslagsstiller ikke kan anvise, hvorledes midlerne alternativt skal bruges. Det blev endvidere anført, at Naalakkersuisuts øvrige besparelsesforslag til finansloven vil vanskeliggøre de mest udsatte gruppers muligheder for selv at spare op.


Naalakkersuisut

Naalakkersuisut anførte, at det ikke findes hensigtsmæssigt, at anvende 18 mio. kr. om året til børneopsparingsordningen, som først kommer til udbetaling, når børnene fylder 18 år. Naalakkersuisut ønsker i stedet at anvende disse penge til en indsats over for de børn og unge, som aktuelt har problemer i dag.

Siumut har ønsket følgende mindretalsudtalelse medtaget i betænkningen:

”Siumuts er af den holdning, at der skal arbejdes for at forbedre forholdene for børn og unge både på kort sigt og på lang sigt. Børneopsparingsordningen er netop ment som en langsigtet indsats.

Opsparingen sigter mod, at give alle børn i Grønland en mulighed for en god start, når de forlader deres familier. Hensigten er, at de opsparede midler skal hjælpe den berettigede, når vedkommende som voksen skal i gang med en uddannelse, købe eller leje bolig eller starte som selvstændig.

Siumut finder det yderst uheldigt, at Naalakkersuisut vil hente penge fra igangværende langsigtede ordninger, for at få råd til andre kortsigtede initiativer for børnene. Særligt betænkeligt er det, at Naalakkersuisut end ikke ved hvordan de penge man vil hente i børneopsparingsordningen skal bruges. Siumut er af den principielle holdning, at et sådant indgreb, som minimum, skal være velgennemarbejdet før det iværksættes.

Siumut skal opfordre til, at Naalakkersuisut i stedet overvejer andre løsninger, så som afskaffelse af frie biler i det offentlige, eller at lægge afgifter på luksusprægede goder som f.eks. lystbåde.

Endeligt finder Siumut det ansvarsløst, at de allerede opsparede midler blot uddeles som en ”julegave” uden at der stilles nogen form for krav til anvendelsen af midlerne, som kan sikre at de reelt kommer børnene til gode. Dette er endnu et tegn på, at den foreslåede ophævelse af børneopsparingsordningen ikke er gennemtænkt.”


Skatte- og Afgiftsudvalgets behandling af forslaget

På nuværende tidspunkt udgør børneopsparingspuljen ca. 48 mio. kr. som vil skulle udbetales til de berettigede. Forslaget indebærer, at barnets indestående i børneopsparingspuljen pr. 31. december konverteres til en almindelig bankkonto i barnets navn, der ikke er spærret. Kontoen vil herefter være omfattet af de almindelige regler for bankkonti.

Skulle der opstå et underskud, som følge af tab på de værdipapirer der skal omsættes, skal underskuddet dækkes af Landskassen. Naalakkersuisut har oplyst, at dette ikke forventes at ske, idet der p.t. er et mindre overskud.


Skatte- og Afgiftsudvalgets indstilling


Et flertal
i udvalget bestående af Inuit Ataqatigiit og Demokraterne indstiller forslaget til vedtagelse.

Et mindretal i udvalget bestående af Siumut indstiller forslaget til forkastelse.

 

Med disse bemærkninger skal Skatte- og Afgiftsudvalget overgive forslaget til Inatsisartuts 2. behandling

 

 

Niels Thomsen
Formand

 

 
Harald Bianco   Aqqaluaq Egede

Aleqa Hammond
 
Jens Imanuelsen