3. november 2009

EM 2009/123

 

BETÆNKNING

 Afgivet af Inatsisartuts Skatte- og Afgiftsudvalg

vedrørende
 

Forslag til Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxxx 2009 om ændring af landstingslov om afgift på rejer.


Afgivet til forslagets 2. behandling

 

Inatsisartuts Skatte- og Afgiftsudvalg har under behandlingen bestået af

 

Medlem af Inatsisartut, Niels Thomsen (formand)
Medlem af Inatsisartut, Anders Olsen
Medlem af Inatsisartut, Karl Lyberth
Medlem af Inatsisartut, Jens Immanuelsen


Skatte- og Afgiftsudvalget har på baggrund af forslagets 1. behandling gennemgået forslaget.

 

Forslagets indhold

Forslaget ændrer beregningsgrundlaget for afgift på rejer således, at rejeafgiften indtræder når kiloprisen på rejer er 11,70 kr. mod tidligere 13 kr. Ændringen forventes at give Landskassen et merprovenu på 9 mio. kr.


Forslagets 1. behandling i Inatsisartut

Inuit Ataqatigiit og Demokraterne støttede forslaget ud fra en betragtning om, at udnyttelsen af samfundets ressourcer skal give samfundet et afkast. Dette afkast skal ligge ud over den generelle beskatning af de dele af erhvervet, der er baseret på udnyttelse af den pågældende ressource. Det fandtes ikke, at afgiftsforhøjelsen vil belaste branchen ud over, hvad der er rimeligt set i forhold til den værdi de til rådighed stillede ressourcer repræsenterer. Demokraterne opfordrede desuden Naalakkersuisut til, at overveje en anden afgiftsmodel, der ikke i samme omfang som den nuværende er afhængig af f.eks. prisudvikling og rederiernes interne afregningsmetoder.

Siumut ønskede 2. behandlingen af punktet udsat til FM2010, idet det ikke fandtes, at forslagets konsekvenser for branchen er tilstrækkeligt godt belyst. Der blev udtrykt bekymring for, at EU's fjernelse af told på importerede rejer bl.a. fra Canada vil få negative følger for det grønlandske fiskerierhverv, hvilket kan få betydning for branchens mulighed for at afholde den øgede afgift.

Atassut udtrykte ligeledes bekymring for, om fiskerierhvervet kan bære en øget afgiftspålæggelse. Desuden blev det fremhævet, at der er risiko for, at omkostningerne vil blive overvæltet på besætningerne. Endvidere udtryktes der bekymring for at forslaget kan forringe branchens konkurrenceevne i en sådan grad, at enkelte aktører vil blive tvunget til at stoppe.


Naalakkersuisut

Naalakkersuisut anførte, at branchen sidste år havde et overskud, efter skat, på ca. 81 mio. kr., hvorfor en afgiftsforøgelse på samlet 9 mio. kr. ikke må forventes at belaste branchen ubærligt. Naalakkersuisut anførte i den forbindelse, at man nøje vil følge afgiftsændringens virkning på branchen.


Skatte- og Afgiftsudvalgets behandling af forslaget

Udvalget noterer sig indledningsvis, at afgiften vil få betydning for de personer og selskaber, der har licens til rejefiskeri med grønlandsk indregistrerede skibe, for den del af fangsten, der ikke landes med henblik på forarbejdning ved grønlandske produktionsanlæg. Ændringen vil således primært få betydning for det havgående fiskeri, som er karakteriseret ved få større enheder.


Spørgsmålet vedrørende overvæltning af afgiften på skibenes besætninger blev drøftet på Finansudvalgets samråd den 22. oktober 2009 med medlem af Naalakkersuisut for Finanser. I den forbindelse blev der spurgt; i hvilket omfang den forhøjede rejeafgift forventes væltet over på mandskabet i det havgående fiskeri, og hvilke erfaringer man har desangående?

Naalakkersuisut svarede hertil, at:

I det omfang mandskabet er aflønnet som partsfiskere berøres de af den forhøjede rejeafgift, idet afgiften normalt fratrækkes den samlede indtægt der er til fordeling. De aflønningsformer styrelsen er bekendt med opererer med at ca. 28% af den samlede indtægt udgør mandskabets hyre. Således vil en reduktion med 1 kr. af den samlede pulje til fordeling reducere mandskabets hyre med 28 øre.

Medlem af Naalakkersuisut for Finanser anså i øvrigt problemstillingen, som værende et overenskomstspørgsmål, der ikke bør afholde Naalakkersuisut fra at justere afgiftssatsen.


Spørgsmålet vedrørende indførelse af en ressourcerente på eksportværdien af rejer har været adresseret af det tidligere Finansudvalg, som i forbindelse med FFL09 spurgte det daværende Landsstyre, hvor meget en ressourcerente på ½-1 pct. af eksportværdien af rejer vil kunne indbringe landskassen årligt.

Landsstyret svarede hertil:

at den totale værdi af rejeeksporten, af såvel kogte og pillede rejer som skalrejer i 2007 udgjorde 1.131.277.000 kr. jf. Grønlands Statistik. 1% af dette beløb udgør således 11.312.770 kr.

Landsstyret skal samtidigt bemærke, at indførelsen af ovennævnte afgift svarer til stigende produktionsomkostninger for fiskeindustrien og fiskerierhvervet. I det omfang disse meromkostninger ikke kan overvæltes i salgspriserne på eksportmarkederne, må det forventes at fiskeindustrien vil kompensere for disse meromkostninger ved at nedsætte indhandlingspriserne overfor deres leverandører.


Skatte- og Afgiftsudvalget konstaterer endvidere, at Finansudvalget i forbindelse med behandlingen af FFL10 har fremsat en række spørgsmål vedrørende afgift på rejer. Udvalget finder spørgsmålene og besvarelsen herpå særdeles relevante, hvorfor det er valgt at medtage disse i nærværende betænkning.

Vedr. Hovedkonto 24.11.12 Rejeafgift:

a. Indtægtsskønnet i 2010 er væsentligt forøget - især som følge af en forventet indtræden af rejeafgiften ved en salgspris på 12 kr. frem for 13 kr. pr kilo rejer. Imidlertid har der i flere år været gentagne påstande om, at rejeindustrien i et ukendt omfang omgår betaling af rejeafgiften via dertil indrettede produktmiks og transfer pricing tiltag (Jfr. f.eks. rapporten ”Anklager om illegalt fiskeri” fra 2005, side 29). Lovforslaget om ændring af rejeafgiften ses ikke at adressere disse mulige problemer. Det markant forhøjede indtægtsskøn kan på denne baggrund vise sig at være urealistisk. Anser Naalakkersuisut det som tænkeligt, at der kan forekomme systematisk omgåelse af betaling af rejeafgift, og hvorledes forholder Naalakkersuisut sig i øvrigt til dette mulige problem?

Svar: Som det fremgår af tabellen i svaret til spørgsmål b, har der været en relativ gunstig udvikling i de gennemsnitlige salgspriser og dermed afgiftsprocenten. Rejeafgiften er således steget fra 0,00 % i første kvartal 2008 til 3,02 % i fjerde kvartal 2009.

Et procentpoint genererer ca. 9,0 mio. kr. i provenu, og der er for 2010 budgetteret med en gennemsnitlig afgiftsprocent på 4 i FFL 2010 (incl. vedtagelse af lovforslag om ændring af lov om rejeafgift). Provenuet afhænger dels af procentsats og kvotefastsættelsen.

I det omfang afgiftsprocent og mængder ændres, ændres provenuet også. Som eksempel kan oplyses, at hvis den udenskærs kvote/TAC nedsættes med 10 % vil provenuet falde med ca. 3,5 mio. kr. Det stigende provenu er udelukkende budgetteret på baggrund af en stigende afgiftsprocent, men Naalakkersuisut, kender selvsagt ikke hvorledes den reelle udvikling bliver i 2010, men som det fremgår af tabellen under spørgsmål b, synes priserne at være svagt faldende i øjeblikket.

Foranlediget af rapporten ”Anklager om illegalt fiskeri” gennemførte det daværende Skattedirektorat en gennemgribende revision og bilagskontrol i to rederier, herunder gennemgang af fangstregnskaber sammenholdt med indrapporteringer til Grønlands Fiskerilicenskontrol og indleverede udførselsangivelser til de grønlandske toldmyndigheder. Denne gennemgang gav ikke anledning til at antage at de pågældende rederier omgår den gældende lovgivning på området.

Naalakkersuisut er naturligvis opmærksom på, som ved al anden skatte- og afgiftslovgivning, at rederierne, i lighed med andre, kan omgå gældende lovgivning og derved unddrage sig skatte- og afgiftsbetaling.

Afslutningsvis kan det oplyses at den/de som har fremført ovennævnte påstande ikke på nogen måde har været i stand til at dokumentere disse påstande.

b. Hvad har den gennemsnitlige salgspris været per kilo rejer i det seneste kvartal?

Svar: I nedenstående tabel er angivet de gennemsnitlige salgspriser og afgiftsprocenter i perioden 2007 til og med oktoberkvartal 2009.

Periode Gennemsnitspris (kr./kg) Afgiftsprocent
Juli kvartal 2006 13,32  
Oktober kvartal 2006 12,80  
Januar kvartal 2007 12,77 0,32
April kvartal 2007 12,75 0,00
Juli kvartal 2007 12,71 0,00
Oktober kvartal 2007 13,41 0,00
Januar kvartal 2008 13,73 0,00
April kvartal 2008 14,74 0,41
Juli kvartal 2008 15,83 0,73
Oktober kvartal 2008 16,19 1,74
Januar kvartal 2009 16,19 2,83
April kvartal 2009 16,02 3,19
Juli kvartal 2009   3,19
Oktober kvartal 2009   3,02

Tallene for juli kvartal 2006 (perioden 1. juli til 30. september 2006) indsendes af rederierne seneste den 31. oktober 2006 og danner grundlag for afgiftsfastsættelsen i januar kvartal 2007 (perioden 1. januar til 31. marts 2007), og så fremdeles. Der er således en vis tidsmæssig forskydning mellem de indberettede salgstal og fastsættelsen af den tilhørende afgiftsprocent.”


Skatte- og Afgiftsudvalget tager Naalakkersuisuts besvarelse til efterretning. I den forbindelse konstaterer Udvalget, at Naalakkersuisut har søgt at afdække evt. forekommende transfer-pricing i branchen og at der i den forbindelse ikke er konstateret omgåelse af afgiftslovgivningen. Udvalget finder det glædeligt, at Naalakkersuisut således kan afkræfte, at der forekommer systematisk omgåelse af afgiftslovgivningen, men skal samtidig opfordre Naalakkersuisut til fortsat at have stor fokus på området.

Det fremgår endvidere af Naalakkersuisuts besvarelse, at det nuværende afgiftssystems afhængighed af TAC og verdensmarkedspriser gør det vanskelligt at forudsige, hvorledes landskassens indtægter fra rejeafgifter udvikler sig. Udvalget skal opfordre Naalakkersuisut til at overveje om samfundet kan sikres indtægter fra ressourceanvendelsen, som ikke i samme grad er afhængig af sådanne omskiftelige faktorer. Det er Udvalgets opfattelse, at dette kan indgå som led i Skatte- og velfærdskommissionens arbejde.

Skatte- og Afgiftsudvalget bemærker for god ordens skyd, at det af FFL2010 ”Hovedkonto 24.11.12 Rejeafgift” fremgår, at rejeafgiften indtræder når kiloprisen på rejer er 12 kr. Såfremt nærværende forslag vedtages, skal der ske tilretning af finanslovsforslaget således, at afgiften indtræder ved en kilopris på 11,70 kr.


Skatte- og Afgiftsudvalgets indstilling

Et flertal i Udvalget bestående af Inuit Ataqatigiit og Demokraterne indstiller på baggrund af ovenstående kommentarer og de faldne bemærkninger ved 1. behandlingen forslaget til vedtagelse.

Et mindretal i Udvalget bestående af Siumut kan ikke indstille forslaget til vedtagelse i den forelæggende form, idet mindretallet finder, at forslagets konsekvenser for branchen skal belyses yderligere, før der kan tages stilling. Mindretallet har derfor foreslået at 2. behandlingen udsættes til FM2010. Flertallet i Udvalget har ikke ønsket at imødekomme dette.

Med disse bemærkninger skal Skatte- og Afgiftsudvalget overgive forslaget til Inatsisartuts 2. behandling

 

 

Niels Thomsen

Formand

 
 
Anders Olsen   Karl Lyberth

Jens Immanuelsen