Departementet for Finanser

Skattestyrelsen

Den 25. september 2009

J.nr. 2008-014376

 

 

 

Notat vedrørende modtagne høringssvar i forbindelse med forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indkomstskat.

 

Indledning

Dette notat indeholder en kort gennemgang af de centrale punkter i de høringssvar, som er modtaget i forbindelse med forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indkomstskat.

Naalakkersuisuts kommentarer er anført med kursiv.

Høringsparter i forbindelse med lovforslaget fremgår af punkt 8 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.

Det bemærkes, at i forhold til det lovforslag som blev sendt i høring den 15. juni 2009 er der i det fremsatte lovforslag indsat et nyt punkt 5 vedrørende begrænsninger i adgangen til at foretage afskrivninger i forbindelse med handel med selskaber, som har et uudnyttet afskrivningspotentiale.  Under hensyn til risikoen for utilsigtet udnyttelse af de gældende regler med deraf følgende provenutab var punktet ikke medtaget i det forslag, som blev sendt i høring. Der henvises herved til de almindelige bemærkninger til lovforslaget, der indeholder en beskrivelse af, hvorledes de gældende regler kan udnyttes til dels at omgå værnet mod handel med underskudsselskaber dels medføre betydelige offentlige provenutab. For en ordens skyld oplyses, at punktet har været omfattet af Landsstyrets lovtekniske gennemgang.

 

Gennemgang af høringssvar


Grønlands Arbejdsgiverforening (GA)

GA foreslår, at det tilføjes i punkt 4 i lovforslagets almindelige bemærkninger, at forhøjelserne af satserne for beskatning af fri bil kan få betydning for lønpresset på virksomhederne.

Forslaget er indarbejdet.


Greenland Development (GD)

GD synes det vil være hensigtsmæssigt at overveje muligheden for i skattemæssig henseende at ligestille forundersøgelser i relation til industrivandkraft med projekter i henhold til lov om mineralske råstoffer. GD peger herved på, at vandkraftværker til energiforsyning af mineaktiviteter omfattes af råstofloven, mens dette ikke er tilfældet for andre vandkraftprojekter. Der vil herved kunne opstå en uheldig sondring i skattepligten samt mulighederne for aktivering og afskrivning af projektomkostninger.

De foreslåede ændringer af skattepligtsreglerne tager primært sigte på at afklare hjemlen til at gennemføre beskatning på søterritoriet og kontinentalsoklen. Både hensynet til at sikre ligebehandling af alle råstofaktiviteter og hensynet til at sikre en så enkel administration af området som muligt har resulteret i, at der foreslås en ensartet regulering af skattepligtsreglerne for hele råstofområdet. De foreslåede ændringer medfører en mere vidtgående skattepligt for råstofaktiviteter end det vil være tilfældet for andre aktiviteter, herunder aktiviteter vedrørende opførelse af et vandkraftværk til energiforsyning af fabrikker og husholdninger. Forskellen er begrundet i et ønske om at sikre Grønland et så godt udgangspunkt for beskatningen af aktiviteterne indenfor råstofsektoren som muligt.

De gældende skattepligtsbestemmelser i indkomstskatteloven følger i vidt omfang internationalt almindeligt anerkendte principper for beskatning på landjorden. Naalakkersuisut anser det efter omstændighederne ikke for hensigtsmæssigt at bryde med dette udgangspunkt og eksempelvis udvide skattepligten for faste driftssteder, herunder bl.a. udenlandske virksomheder, som udfører korterevarende opgaver i forbindelse med opførelse af vandkraftværker.

De foreslåede skattepligtsregler er i et vist omfang allerede begrænset af indgåede dobbeltbeskatningsregler, ligesom også fremtidige dobbeltbeskatningsaftaler kan begrænse bestemmelsernes rækkevidde. De foreslåede regler får dog fuld virkning i forhold til virksomheder, som har hjemsted i nogle af de mange lande Grønland ikke har indgået dobbeltbeskatningsaftale med.


GD peger på, at det muligvis kan overvejes at give udenlandske virksomheder mulighed for at stille bankgaranti for indbetaling af A-skatter i stedet for den foreslåede befuldmægtigelsesordning (fiskal repræsentant). GD nævner i den forbindelse, at der savnes en angivelse af, hvordan de udenlandske virksomheder i praksis forventes at foretage befuldmægtigelsen og for større projekters vedkommende kan eventualforpligtelsen blive så stor, at den fuldmægtige må afvise befuldmægtigelsen eller opkræve en betydelig risikopræmie af sine klinter.

Forslaget om en befuldmægtigelsesordning er udgået, jf. også høringssvaret nedenfor fra DGN.

I det forslag til ændring af indkomstskatteloven, som blev sent i høring indgik et forslag om, at udenlandske arbejdsgivere skulle benytte grønlandske befuldmægtigede i forbindelse med indberetning og indbetaling af A-skatter. De af GD og DGN afgivne høringssvar har dog medført, at der i stedet fremsættes et mindre vidtgående forslag, som dog fortsat har til formål at øge Skattestyrelsens kontrolmuligheder på området.


GD foreslår, at de økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet i lovforslagets almindelige bemærkninger bliver udbygget.

Forslaget er indarbejdet.


Deloitte, Grønlands Revisionskontor og Nuna-Advokater (DGN)

DGN ser gerne, at der ligeledes sker præcisering af afskrivningsreglerne, hvor der er behov for ajourføring i forhold til råstofsektorens forhold, ligesom der er behov for regler vedrørende farm in/farm out aftaler (aftaler om køb og salg af licens andele mod afholdelse af efterforskningsudgifter).

En samlet evaluering af skattereglerne i forhold til råstofsektorens forhold kan efter Naalakkersuisuts opfattelse mest hensigtsmæssigt ske i forbindelse med Skatte- og Velfærdskommissionens arbejde.


DGN finder, at der behov for en tydeliggørelse af overgangsordningen for opgørelse af den skattepligtige indkomst for tidligere års efterforskningsaktiviteter i Grønland, herunder opgørelsesmetoder m.v.

Forslaget er indarbejdet.


DGN foreslår, at det overvejes, hvorvidt bestemmelserne også bør gælde for virksomheder omfattet af landstingslov om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport.

Naalakkersuisut vil ikke udelukke, at der kan være behov for nærmere undersøgelse af de skattemæssige forhold for virksomhed i forbindelse med is og vand med henblik på eksport. Det har dog ikke været muligt med den tid, der har været til rådighed, at foretage en sådan undersøgelse.


DGN finder, at definitionen i bemærkningerne til de enkelte bestemmelser på forundersøgelsesfasen bør knyttes til de tilladelsestyper, der udstedes under råstofloven.

Dette var og er også hensigten. Bemærkningernes beskrivelse af forundersøgelseslicenser ses ikke at afvige herfra.


DGN er ikke enig i Skattestyrelsens vurdering af, at ændringerne af skattepligtsreglerne på råstofområdet ikke vil have økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet.

Forslaget er indarbejdet


DGN anbefaler klart, at der indsættes en minimumsperiode for, at underleverandørers arbejde i Grønland skal medføre skattepligt, eksempelvis på linie med dobbeltbeskatningsaftalerne med Danmark og Norge, hvor virksomhederne først omfattes af skattepligt ved 30 dages arbejde inden for en 12 måneders periode. Der henvises i den forbindelse til, at mange underleverandører udfører arbejde i mindre omfang af nogle få måneders omfang, og at egentlig ekspertbistand af nogle få dages omfang kan blive vanskelig at opnå, idet det administrative arbejde skattepligten medfører næppe er attraktiv for disse underleverandører.

Forslaget er indarbejdet.


Skattepligtsbestemmelsen vedrørende underleverandører omfatter ikke forundersøgelser.

Når underleverandører i forbindelse med forundersøgelser ikke omfattes af skattepligtsbestemmelsen skyldes det, at i denne fase må disse virksomheder tilknytning til Grønland anses for at være så løs, at det ikke kan begrunde en skattepligt.


DGN fraråder at skattepligten for underleverandører til råstofindustrien bliver mere vidtgående end skattepligten for underleverandører til andre sektorer, herunder fx underleverandører til bygning af vandkraftværker. Opretholdes forskellen, bør begrundelsen herfor fremgå af lovbemærkningerne.

I den nuværende fase består aktiviteterne på råstofområdet hovedsagligt i efterforskning og (planlagte) anlægsinvesteringer. Disse aktiviteter er forbundet med betydelige udgifter. Udgifter som licenshaverne kan bringe til fradrag i eventuelle senere positive indkomster.  En stor del af de konkrete efterforsknings- og anlægsaktiviteter udføres af underleverandører, som licenshaverne betaler for at udføre bestemte opgaver, stille materiel eller data til rådighed m.v. Betalingen vil forventeligt sikre underleverandørerne en positiv indkomst. Med den foreslåede ændring lægges der op til, at der i indkomstskatteloven åbnes mulighed for at beskatte disse indkomster i Grønland, selv om de enkelte opgaver udføres inden for en kortere periode. Forudsat en sådan beskatning kan der formentlig allerede fra næste år forventes at blive tale om en (formentlig mindre) stigning i skatteindtægterne fra de aktiviteter, som er forbundet med råstofområdet.

Som tidligere nævnt følger de gældende skattepligtsbestemmelser i indkomstskatteloven i vidt omfang internationalt almindeligt anerkendte principper for beskatning på landjorden. Naalakkersuisut anser det efter omstændighederne ikke for hensigtsmæssigt at bryde med dette udgangspunkt og eksempelvis udvide skattepligten for faste driftssteder, herunder bl.a. udenlandske virksomheder, som udfører korterevarende opgaver i forbindelse med opførelse af vandkraftværker eller lignende.


DGN opfodrer kraftigt til at der indsættes en mindste grænse i det foreslåede § 2, stk. 5, så personer, eksempelvis skal have opholdt sig 14 dage i løbet af en 12 måneders periode for at blive skattepligtige i Grønland.

De foreslåede bestemmelser har til hensigt at afklare, at de gældende bestemmelser § 2, stk. 1, nr. 1-5, nr. 8 og stk. 5, også finder anvendelse på søterritoriet og kontinentalsoklen. Der sker i øvrigt ingen ændring i disse bestemmelsers indhold eller anvendelsesområde.

Desuden fastlægges skattepligtsreglerne for personer, der udfører arbejde ombord på skibe, fly og offshoreanlæg i forbindelse med råstofaktiviteter. De foreslåede regler bygger på de gældende bestemmelser i § 2, stk. 1, nr. 17, men er mere vidtgående, idet der ses bort fra begrænsningerne vedrørende skibets, flyets m.v. tilknytningsforhold til Grønland og alene skal tages stilling til, om skibet, flyet m.v. udfører opgaver i forbindelse med råstofaktiviteter. På samme måde som efter den gældende indkomstskattelovs § 2, stk. 1, nr. 17, indtræder skattepligten for medarbejderne fra den dag, hvor arbejdet påbegyndes. Der er herved henset til, at efter gældende regler bliver medarbejdere som ansættes ved fuldt eller begrænset skattepligtige arbejdsgivere skattepligtige til Grønland fra den dag arbejdet påbegyndes. En 14 dages frist som foreslået af DGN vil således indebære en efter omstændigheder vanskelig forklarlig forskel.


DGN har vanskeligt ved at forestille sig, at virksomheder i Grønland vil påtage sig opgaven som befuldmægtiget i forbindelse med udenlandske virksomheders afregning af A-skatter, når befuldmægtigelsen indebærer en hæftelse for A-skatten.

Forslaget er indarbejdet.


PriceWaterhouseCoopers (PWC)

PWC anmoder om, at det præciseres i bemærkningerne, at udleje af borerigge på bareboat vilkår ikke omfattes af grønlandsk skattepligt. Indføres der i Grønland skattepligt for udenlandsk leasing og udlejningsselskaber, som kun udlejer aktiver og ikke udføre arbejde, vil det efter PWCs opfattelse være et brud på internationale principper i forbindelse med fast driftssted, herunder de principper, der er nedfældet i OECDs modeloverenskomst, som Grønland ifølge bemærkninger til lovforslaget vil følge.

Forslaget er indarbejdet.


KANUKOKA

KANUKOKA påpeger, at høring i ferieperioden er kritisabelt og er årsagen til, at kun 2 kommuner har reageret på høringen.

Naalakkersuisut er enig i, at høringer i ferieperioder almindeligvis bør undgås. I dette tilfælde var der dog tale om, at lovforslaget først kunne sendes i høring efter at det nuværende Naalakkersuisut var tiltrådt og at høringsfristen blev fastsat under hensyn til fristen for lovforslagets aflevering til Inatsisartut. Under hensyn til lovforslagets karakter ansås det endvidere for urealistisk at udskyde fremsættelsen til FM 2010.


Qeqqata Kommunia er interesseret i at vide, til hvilken kommune evt. kommunale indkomstskatter tilfalder, når der er tale om efterforskningsskibe eller lignende, der ikke har hjemsted i den kommune, hvor aktiviteterne foregår. Dette kunne evt. også være relevant i forbindelse med krydstogtsskibe og det her ansatte personale.

Skatteindtægter fra efterforskningsskibe m.v., som omfattes af de foreslåede skattepligtsregler, fordeles efter reglerne i § 40 i landstingslov om forvaltning af skatter. Dette indebærer bl.a., at selskabsskatter fra begrænset skattepligtige underleverandører og personskatter vedrørende personer, der har ophold i en grønlandsk kommune, fordeles forholdsmæssigt mellem kommunerne og Selvstyret. Personskatter vedrørende personer, som har ophold i områder uden for kommunal inddeling, tilfalder derimod udelukkende Landskassen.