Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

1. Indledning:

Det fremgår af bestemmelsen i § 10 i Landstingslov nr. 8 af 29. oktober 1999 om Grønlands Hjemmestyres budget (Budgetloven) som ændret ved Landstingslov nr. 1 af 23. maj 2000, at Finansloven vedtages inden den 15. november året forud for finansåret. En tilsvarende bestemmelse fremgår af § 23, stk. 2, i Landstingslov om Landstinget og Landsstyret.

Finanslovsprocessen omkring finanslovsforslaget for 2010 har imidlertid været mere kompliceret og langstrakt end forudset. Med henblik på at sikre Inatsisartut den fornødne tid til en forsvarlig behandling af finanslovsforslaget foreslås der derfor, at fristen for vedtagelse af finansloven for 2010 forlænges.

Som en konsekvens heraf må imidlertid også en række andre frister forlænges:

I Landstingslov om indkomstskat er det (i § 61, stk. 2) fastsat, at Inatsisartut inden den 15. november forud for det pågældende kalenderår fastsætter udskrivningsprocenten for landsskatten. Udskrivningsprocenten fastsættes traditionelt som en del af finansloven. Det foreslås derfor, at fristen i år forlænges til den 28. november, i lighed med fristen for vedtagelse af finansloven.

I Grønlands Hjemmestyres bekendtgørelse nr. 29 af 18. september 1995 om kommunernes budgetlægning, regnskab, revision og kasse- og regnskabsvæsen, er det fastsat, at de kommunale budgetter for det følgende finansår skal vedtages senest den 1. december. Den foreslåede forlængelse af fristen for finanslovens vedtagelse vil gøre det vanskeligt for kommunerne at efterleve denne bestemmelse. Det foreslås derfor, at også fristen for vedtagelse af de kommunale budgetter for 2010 forlænges.

I Landstingslov om indkomstskat er det (i § 62, stk. 2) fastsat, at kommunalbestyrelsen inden den 1. december forud for det pågældende kalenderår fastsætter udskrivningsprocenten for kommuneskatten. Den foreslåede forlængelse af fristen for finanslovens vedtagelse vil gøre det vanskeligt for kommunerne at efterleve denne bestemmelse. Det foreslås derfor, at fristen for fastsættelse af udskrivningsprocenten for 2010 forlænges.

I Grønlands Hjemmestyres bekendtgørelse nr. 18. af 14. september 2006 om betaling for børns ophold i kommunal daginstitution og i kommunalt formidlet dagpleje er det (i § 1, stk.1) fastsat, at kommunalbestyrelsen senest i november måned fastsætter det følgende års takster for børns ophold i kommunale daginstitutioner og kommunalt formidlet dagpleje. Den foreslåede forlængelse af fristen for finanslovens vedtagelse vil gøre det vanskeligt for kommunerne at efterleve denne bestemmelse. Det foreslås derfor, at fristen for fastsættelse af takster for 2010 forlænges.


2. Forslagets hovedpunkter:

Med forslaget forlænges fristen for vedtagelse af Finansloven for 2010 til den 28. november 2009. Som konsekvens heraf forlænges også en række andre frister, gældende for hhv. Inatsisartut og kommunalbestyrelserne, jf. indledningen og bemærkningerne til de enkelte bestemmelser.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:

Kommunerne gives en kortere frist til vedtagelsen af budgetterne for næste år i forhold til vedtagelsen af Finansloven end normalt. Helt konkret er der i 2009 10 dage fra vedtagelsen af Finansloven for 2010 til fristen for vedtagelse af de kommunale budgetter, mod 15 dage normalt.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.:

Der er ingen økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.


5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser:

Der er ingen miljø- og naturmæssige konsekvenser.


6. Administrative konsekvenser for borgerne:

Forslaget har ingen administrative konsekvenser for borgerne.


7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre:

Forslaget har ingen konsekvenser for forholdet til Rigsfællesskabet eller Grønlands forfatningsretlige status.


8. Høring af myndigheder og organisationer:

Forslaget har ikke været i høring. Lov- og Justitsafdelingen har haft forslaget til lovteknisk behandling, og kommentarer herfra er indarbejdet. Herudover har der undervejs været dialog med de relevante departementer indenfor Selvstyret ligesom kommunerne har været orienteret, uden at dette givet anledning til ændringer.

 

Bemærkninger til forordningsforslagets enkelte bestemmelser


Til § 1

1. Det foreslås, at Inatsisartut’s finanslov for 2010 skal vedtages senest den 28. november 2009. Dermed fraviges den gældende frist (15. november) i henholdsvis § 10 i Budgetloven og i § 23, stk. 2, i Landstingslov om Landstinget og Landsstyret.

Det foreslås, at udskrivningsprocenten for landsskatten for 2010 skal fastsættes senest den 28. november 2009. Dermed fraviges den gældende frist (15. november) i § 61, stk. 2, i Landstingslov om indkomstskat.

Det foreslås, at de kommunale budgetter for 2010 skal vedtages senest 15. december. Dermed fraviges den gældende frist (1. december) i Grønlands Hjemmestyres bekendtgørelse nr. 29 af 18. september 1995 om kommunernes budgetlægning, regnskab, revision og kasse- og regnskabsvæsen.

Det foreslås, at udskrivningsprocenten for kommuneskatten for 2010 skal fastsættes senest den 15. december 2009. Dermed fraviges den gældende frist (1. december) i § 62, stk. 2, i Landstingslov om indkomstskat.

Endelig foreslås det, at takster for 2010 for børns ophold i kommunale daginstitutioner og kommunalt formidlet dagpleje skal fastsættes senest den 15. december 2009. Dermed fraviges den gældende frist (senest i november) i § 1, stk.1, i Hjemmestyrets bekendtgørelse om betaling for børns ophold i kommunal daginstitution og i kommunalt formidlet dagpleje.


Til § 2

Det foreslås, at loven træder i kraft staks efter vedtagelsen, og at den uden videre bortfalder den 1. januar 2010.