6. november 2009

EM 2009/92

 

 BETÆNKNING


afgivet af Kultur-, Uddannelses-, Forsknings- og Kirkeudvalget


vedrørende


Forslag til Inatsisartutforordning nr. xx af xx, xx 2009 om ændring af landstingsforordning om folkeskolen. (Overdragelse af pædagogisk-psykologisk rådgivning til kommunerne).


Afgivet til beslutningsforslagets 2. behandling

 


Kultur-, Uddannelses-, Forsknings- og Kirkeudvalget har under behandlingen bestået af:


Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiit
Harald Bianco, Inuit Ataqatigiit
Andreas Uldum, Demokraterne
Malik Berthelsen, Siumut
Naja Petersen, Atassut


Kultur-, Uddannelses-, Forsknings- og Kirkeudvalget har efter 1. behandlingen under EM09 den 7. oktober 2009 gennemgået forslaget.


Forslagets indhold

En arbejdsgruppe med repræsentanter fra KANUKOKA og Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke har indstillet, at pædagogisk-psykologisk rådgivning (PPR) overdrages til kommunerne. Arbejdsgruppen blev nedsat i forbindelse med Strukturudvalgets betænkning, der anbefalede at PPR overdrages til kommunerne.

Vedtager Inatsisartut forslaget, vil det betyde, at PPR kan overdrages til kommunerne. Dog skal det bemærkes, at der af forslaget ikke fremgår et ikrafttrædelsestidspunkt. Dette vil ske senere ved udstedelse af bekendtgørelse. Baggrunden for det manglende ikrafttrædelsestidspunkt er, at forhandlingerne om bloktilskuddet mellem Selvstyret og kommunerne endnu ikke er afsluttet.


Inatsisartuts behandling af forslaget

Inuit Ataqatigiit stillede sig skeptiske overfor om området kan overdrages uden øgede udgifter for Landskassen. Men Inuit Ataqatigiit støttede forslaget om at overdrage området fra Selvstyret til kommunerne og anbefalede, at udvalget forholder sig til de mulige økonomiske implikationer ved en overdragelse.      

Siumut fandt, at da kommunerne allerede i dag har ansvaret for børnenes undervisning er det helt på sin plads at flytte ansvaret for PPR til kommunerne. Samtidig støttede Siumut, at overdragelsen ikke effektueres med det samme.

Demokraterne så intet til hindrer for, at kommunerne skal hjemtage PPR. Dog vil Demokraterne gerne have, at man laver en opfølgning på PPRs serviceniveau efter overdragelsen idet Demokraterne ikke vil acceptere at serviceniveauet falder som følge af overdragelsen.

Atassut støttede, at PPR overdrages til kommunerne. Men understregede samtidig, at den kommunale økonomi ikke måtte belastes på baggrund af overdragelsen.

Kattusseqatigiit Partiiat støttede generelt forslaget og så positivt på, at ikrafttrædelsestidspunktet afventer forhandlingerne om det kommunale bloktilskud.


Udvalgets behandling af forslaget

Udvalget har bemærket, at ikrafttrædelsen af forslaget vil ske gennem udstedelse af en bekendtgørelse, som afventer Selvstyrets og kommunernes forhandling om bloktilskuddet til kommunerne. Argumentet for denne fremgangsmåde er, at:

”Naalakkersuisut finder det vigtigt, at Inatsisartut lovgivningsmæssigt får fastsat det som Strukturudvalget har anbefalet, hvilket netop er PPRs overdragelse til kommunerne. Samt med den valgte model for ikrafttrædelsestidspunktet gives der mulighed for at få aftale på plads og for at kommunerne kan forberede sig bedst muligt på overtagelsen”.

Udvalget har forståelse for Naalakkersuisuts ønske om, at få Strukturudvalgets anbefalinger fastsat lovmæssigt.  Men finder det utilfredsstillende for udvalgets arbejde ikke at kende de økonomiske rammer for forslaget. Udvalget er dog vidende om, at Naalakkersuisut vurderer, at forslaget kan realiseres inden for de nuværende økonomiske rammer. Det er på den baggrund udvalgets klare forventning, at vedtagelse af forslaget ikke påfører Selvstyret merudgifter.

Udvalget har noteret sig, at Inatsisartut generelt støttede forslaget. Ligeledes støtter udvalget forslaget. Udvalget mener i lighed med Naalakkersuisut, at overdragelsen af PPR til kommunerne vil betyde, at kommunerne i højere grad kan have barnet i centrum for kommunens tiltag.

Udvalget ser positivt på Demokraternes forslag om at evaluere overdragelsen af PPR til kommunerne for at sikre, at kvaliteten af PPRs arbejde ikke bliver ringere efter overdragelsen. Udvalget vil derfor anmode Naalakkersuisut om tilkendegive sin støtte til dette i sit svarnotat til betænkningen.

Endelig skal udvalget anmode om løbende at blive holdt orienteret om det videre arbejde med overdragelsen af PPR til kommunerne, herunder også det økonomiske element.


Udvalgets indstilling

Et enigt udvalg indstiller med de anførte bemærkninger forslaget til vedtagelse.

Med disse bemærkninger skal Udvalget overgive forslaget til 2. behandling.

 

 

Juliane Henningsen
Formand

 

 

Harald Bianco
Næstformand

 



Andreas Uldum



Malik Berthelsen

 



Naja Petersen