7. oktober 2008

EM 2008/68

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg

vedrørende

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om forvaltning af skatter


Afgivet til forslagets 2. behandling


Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem Emilie Olsen
Landstingsmedlem Aleqa Hammond
Landstingsmedlem Isak Davidsen
Landstingsmedlem Esmar Bergstrøm
Landstingsmedlem Palle Christiansen


Skatte- og Afgiftsudvalget har på baggrund af forslagets 1. behandling gennemgået nærværende forslag.


Forslagets indhold

Lovforslaget skal ses i sammenhæng med EM2008/67 "Forslag til ændring af landstingslov om indkomstskat". Nærværende forslag sidestiller skattemæssigt virksomheder, der får tilladelse til at efterforske og udnytte is og vand med henblik på eksport med virksomheder, der får tilladelse til efterforskning eller udnyttelse i henhold til råstofloven.

Forslaget indebærer, at indkomst- og udbytteskatter fra selskaber fra de berørte virksomheder tilfalder Landskassen, dette ud fra en betragtning om, at eksport af is og vand på samme måde som udvinding af råstoffer er baseret på samfundets fælles naturressourcer.


Forslagets 1. behandling i Landstinget

Der var under 1. behandlingen opbakning til forslaget fra Siumut, Atassut, Demokraterne og Kattusseqatigiit Partiiat.

Inuit Ataqatigiit støttede ikke den del af forslaget, der berører skattemæssig sidestilling af virksomheder, der får tilladelse til at efterforske og udnytte is og vand med henblik på eksport med virksomheder, der får tilladelse til efterforskning eller udnyttelse i henhold til råstofloven. Dette ud fra en betragtning om, at kommunernes indtægtsgrundlag ikke bør udhules.

Inuit Ataqatigiit har ønsket følgende mindretalsudtalelse medtaget i betænkningen:

"Inuit Ataqatigiits midretalsudtalelse: støtter ikke forslaget, der berører skattemæssig sidestilling af virksomheder, der får tilladelse til at efterforske og udnytte is og vand med henblik på eksport med virksomheder, der får tilladelse til efterforskning eller udnyttelse i henhold til råstofloven. Dette ud fra en betragtning om, at kommunernes indtægtsgrundlag ikke bør udhules.

Vi har netop vedtaget en ny struktur for kommunerne, hvor Hjemmestyret skal overføre flere opgaver til kommunerne, stort set alle de opgaver der overføres er udgiftskrævende, og kommunerne bør stilles sådan at de har råd til at løfte opgaverne.

Landsstyret har indtil nu ikke ville udtale sig om hvilke opgaver kommunerne skal overtage og at, det finder man ud af senere. Inuit Ataqatigiit mener, at Landsstyret bør udarbejde en plan nu, så kommunerne ved hvad de forholde sig til og hvilke udgifter og indtægter de kan forvente.

Vi sparer ikke noget som samfund ved blot at overføre en udgift fra en samfundskasse til en anden.

Vores samlede indtægter stiger heller ikke ved at overføre indtægterne fra en samfundskasse til en anden".

Udvalget konstaterer, at der er uoverensstemmelse mellem overskriften i den grønlandske version af forelæggelsesnotatet og lovforslaget. Udvalget skal henstille til, at der udvises størst mulig omhyggelighed ved udarbejdelse af materiale der præsenteres for Landstinget.


Skatte- og Afgiftsudvalgets indstilling

Et flertal i udvalget bestående af Siumut, Demokraterne og Atassut indstiller forslaget til vedtagelse. Et mindretal i udvalget bestående af Inuit Ataqatigiit indstiller forslaget til forkastelse.

Med disse bemærkninger skal Skatte- og Afgiftsudvalget overgive forslaget til Landstingets 2. behandling

 

Emilie Olsen

Aleqa Hammond

Isak Davidsen

Esmar Bergstrøm

Palle Christiansen