15. august 2008

EM 2008/68

 

Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

1. Lovforslagets baggrund

Forslaget skal ses i sammenhæng med det samtidig fremsatte forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indkomstskat, hvortil der i det hele kan henvises.

På samme måde som med forslaget til ændring af landstingslov om indkomstskat tager nærværende forslag sigte på en skattemæssig sidestilling af virksomheder, der får tilladelse til at efterforske og udnytte is og vand med henblik på eksport, med virksomheder, der får tilladelser efter råstofloven.


2. Lovforslagets indhold

Det foreslås, at indkomst- og udbytteskatter fra selskaber, der får tilladelse til at efterforske og udnytte is og vand med henblik på eksport skal tilfalde landskassen. Der er herved henset til, eksport af is og vand på samme måde som udvinding af råstoffer er baseret på samfundets fælles naturressourcer. Sikring af at et eventuelt skatteprovenu fra eksport af is og vand kommer hele samfundet til gavn sker bedst ved at provenuet fra indkomst- og udbytteskatter tilfalder landskassen.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:

Lovforslaget har ikke umiddelbare provenumæssige konsekvenser.

Ovennævnte projekter er typisk karakteriseret ved en forholdsvis lang tidshorisont, såvel i forbindelse med projektering og efterforskning som ved selve produktionen/udnyttelsen, hvorfor der meget vanskeligt kan sættes et præcist tal på provenuet på nuværende tidspunkt.

De provenumæssige konsekvenser på sigt afhænger i høj grad af den fortsatte udvikling i efterforsknings- og udnyttelsesaktiviteterne i forbindelse med eksport af vand og is.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet:

Lovforslaget har ikke umiddelbare økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet.

De økonomiske konsekvenser på sigt afhænger i høj grad af den fortsatte udvikling i efterforsknings- og udnyttelsesaktiviteterne i forbindelse med eksport af vand og is.


5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser:

Lovforslaget har ikke miljø- eller naturmæssige konsekvenser.


6. Administrative konsekvenser for borgerne:

Lovforslaget har ikke administrative konsekvenser for borgerne.


7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre:

Lovforslaget har ikke konsekvenser for Rigsfællesskabet eller selvstyreprocessen.


8. Høring af myndigheder og organisationer:

Forslaget har været sendt til høring hos:

KANUKOKA, Grønlands Arbejdsgiverforening (GA), ILIK, Nunaqavissut Suliffiutillit Kattuffiat (NUSUKA), Sulinermik Inuusutisarsiuteqartut Kattuffiat (SIK), KNAPK, Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser, Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug og Råstofdirektoratet.

Høringssvarene er tilstillet Skatte- og Afgiftsudvalget.

Grønlands Arbejdsgiverforening og ILIK kunne fuldt ud tilslutte sig ændringen.

SIK, Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug samt Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser havde ingen bemærkninger til forslaget.

Der er ikke herudover modtaget høringssvar.

 

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1

Det foreslås, at indkomstskat, herunder udbytteskat, renter og tillæg efter §§ 27 og 43 i landstingslov om forvaltning af skatter, fra selskaber og virksomheder, der er rettighedshavere i henhold til landstingslov om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport, skal tilfalde landskassen.


Til § 2

Det foreslås, at landstingsloven træder i kraft den 1. januar 2009.