7. oktober 2008

EM 2008/67

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg

vedrørende

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indkomstskat


Afgivet til forslagets 2. behandling


Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem Emilie Olsen
Landstingsmedlem Aleqa Hammond
Landstingsmedlem Isak Davidsen
Landstingsmedlem Esmar Bergstrøm
Landstingsmedlem Palle Christiansen


Skatte- og Afgiftsudvalget har på baggrund af forslagets 1. behandling gennemgået nærværende forslag.


Forslagets indhold

Lovforslaget indeholder tre ændringer i forhold til de gældende regler:

For det første lukkes et hul i lovgivningen, som medfører, at skatteydere kan få fradrag for udenlandske renteudgifter i den grønlandske indkomst. For det andet præciseres og udvides området for personer, der udfører arbejde ombord på skibe og fly, dette med henblik på at skabe større klarhed i retsreglerne på området og modvirke risikoen for udhulning af skatteprovenuet. For det tredje foreslås skattemæssig sidestilling af virksomheder, der får tilladelse til at efterforske og udnytte is og vand med henblik på eksport med virksomheder, der får tilladelse til efterforskning eller udnyttelse i henhold til råstofloven.


Forslagets 1. behandling i Landstinget

Der var under 1. behandlingen opbakning til forslaget fra Siumut, Atassut, Demokraterne og Kattusseqatigiit Partiiat.

Inuit Ataqatigiit støttede ikke den del af forslaget, der berører skattemæssig sidestilling af virksomheder, der får tilladelse til at efterforske og udnytte is og vand med henblik på eksport med virksomheder, der får tilladelse til efterforskning eller udnyttelse i henhold til råstofloven. Dette ud fra en betragtning om, at kommunernes indtægtsgrundlag ikke bør udhules.

Demokraterne støttede forslaget, men ønskede med henvisning til ovennævnte "hul" i lovgivningen følgende spørgsmål besvaret:

1) Hvor længe har dette hul eksisteret i skattelovgivningen?
2) Hvor mange penge er det grønlandske samfund gået glip af pga. det fundne hul i skattelovgivningen?
3) Har Landsstyret intentioner om at få de mistede midler inddraget til Landskassen?
4) Hvem har det politiske ansvar for de mistede midler?
5) Har Landsstyret igangsat en revision af resten af skattelovgivningen, så der ikke mistes flere midler fra Landskassen?

Landsstyrets svar på ovenstående spørgsmål er vedlagt denne betænkning som bilag.

Udvalget konstaterer, at der er uoverensstemmelse mellem overskriften i den grønlandske version af forelæggelsesnotatet og lovforslaget. Udvalget skal henstille til, at der udvises størst mulig omhyggelighed ved udarbejdelse af materiale der præsenteres for Landstinget.

Inuit Ataqatigiit har ønsket følgende mindretalsudtalelse medtaget i betænkningen:
"Inuit Ataqatigiits midretalsudtalelse: støtter ikke den del af forslaget, der berører skattemæssig sidestilling af virksomheder, der får tilladelse til at efterforske og udnytte is og vand med henblik på eksport med virksomheder, der får tilladelse til efterforskning eller udnyttelse i henhold til råstofloven. Dette ud fra en betragtning om, at kommunernes indtægtsgrundlag ikke bør udhules, Inuit Ataqatigiit støtter fuldt ud den del af forslaget som går ud på at, lukke huller i lovgivningen.

Vi har netop vedtaget en ny struktur for kommunerne, hvor Hjemmestyret skal overføre flere opgaver til kommunerne, stort set alle de opgaver der overføres er udgiftskrævende, og kommunerne bør stilles sådan at de har råd til at løfte opgaverne.

Landsstyret har indtil nu ikke ville udtale sig om hvilke opgaver kommunerne skal overtage og at, det finder man ud af senere. Inuit Ataqatigiit mener, at Landsstyret bør udarbejde en plan nu, så kommunerne ved hvad de forholde sig til og hvilke udgifter og indtægter de kan forvente.

Vi sparer ikke noget som samfund ved blot at overføre en udgift fra en samfundskasse til en anden.

Vores indtægter stiger heller ikke ved at overføre indtægterne fra en samfundskasse til en anden."

Landsstyret har bebudet, at man agter at fremsætte ændringsforslag til 2. behandlingen. Ændringsforslaget har til formål at bringe formuleringerne i indkomstskatteloven i overensstemmelse med den nye tillægsaftale til den dansk-grønlandske dobbeltbeskatningsaftale.

Ændringsforslaget er vedlagt denne betænkning som bilag.


Skatte- og Afgiftsudvalgets indstilling

Et flertal i udvalget bestående af Siumut, Demokraterne og Atassut indstiller forslaget til vedtagelse i den form der fremgår af ændringsforslaget, som bebudes fremsat til 2. behandlingen. Et mindretal i udvalget bestående af Inuit Ataqatigiit indstiller forslaget til forkastelse.

Med disse bemærkninger skal Skatte- og Afgiftsudvalget overgive forslaget til Landstingets 2. behandling

 

Emilie Olsen
Aleqa Hammond Isak Davidsen
Esmar Bergstrøm Palle Christiansen

 

Bilag