15. august 2008

EM 2008/67

 

Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

1. Lovforslagets baggrund

I 1985 vedtog Landstinget en regel om, at renter af lån sikret ved pant i fast ejendom beliggende udenfor Grønland ikke længere skulle kunne fratrækkes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Med reglen blev ejere af fast ejendom beliggende uden for Grønland afskåret fra at få dobbelt skattemæssigt fradrag for de pågældende renteudgifter. Før reglen blev indført kunne ejere af fast ejendom beliggende uden for Grønland, under visse forudsætninger, både få skattemæssigt fradrag her i landet og i det land, hvor ejendommen var beliggende. Dette resulterede i, at låntagerne kunne opnå en betydelig skattemæssig medfinansiering af de pågældende renteudgifter. Skattestyrelsen har nu konstateret, at denne regel i stigende grad omgås ved at lånet ikke sikres ved et pant i den faste ejendom, men at der i stedet tinglyses et salgs- og pantsætningsforbud, med den konsekvens, at renteudgifterne af lånet indgår i den grønlandske skattepligtige indkomst.

Herudover finder Landsstyret det som et værn mod udhuling af skatteprovenuet rigtigt, at foreslå området for skattepligt for personer, der udfører arbejde ombord på skibe og fly, præciseret og udvidet.

I 1991 vedtog Landstinget en række regler med sigte på virksomheder, som har tilladelse til efterforskning eller udnyttelse i henhold til lov om mineralske råstoffer m.v. i Grønland (råstofloven). En række af de særlige problemstillinger, som gør sig gældende for virksomheder på råstofområdet, gør sig ligeledes gældende for virksomheder, der får tilladelse til at efterforske og udnytte is og vand med henblik på eksport. Eksempelvis vil reglen om at et underskud kun kan fradrages i den skattepligtige indkomst for de nærmeste 5 indkomstår kunne afskære berørte virksomheder fra, at udnytte fradrag for væsentlige udgifter afholdt i forbindelse med efterforskningsaktiviteter.


2. Lovforslagets indhold

Fradrag for renter vedrørende fast ejendom i udlandet

Det foreslås, at den nuværende bestemmelse i § 15, stk. 4, udvides til også at omfatte renteudgifter af lån, der er anvendt til erhvervelse eller drift af fast ejendom beliggende udenfor Grønland, således at renteudgifterne af alle sådanne lån ikke medregnes i den skattepligtige indkomst.

Hensigten er, at enhver renteudgift af lån, der er gået til finansiering af erhvervelsen og besiddelsen af fast ejendom i Danmark, på Færøerne eller i udlandet ikke skal kunne fradrages i den grønlandske skattepligtige indkomst.

Forslaget har til hensigt at imødegå udhuling af skattegrundlaget.

Grønlandsk skib eller fly

Det foreslås, at reglerne om fuld og begrænset skattepligt præciseres og udvides, således at vederlag som udbetales for personligt arbejde ombord på skibe eller fly eller for arbejde udført i tilknytning, hvor skibet eller flyet:

1) har hjemsted her i landet,
2) har hjemsted i Danmark, på Færøerne eller i udlandet, såfremt skibet eller flyet uden besætning overtages til befragtning af et grønlandsk rederi eller luftfartsselskab,
3) i øvrigt ejes eller drives af et rederi eller luftfartsselskab, hvis virkelige ledelse har sit sæde her i landet, eller
4) er fast stationeret her i landet i mindst 6 måneder.

Overtager et dansk, færøsk eller udenlandsk rederi eller luftfartsselskab et skib eller fly til befragtning uden besætning, finder disse regler dog ikke anvendelse. Når der ikke er henvist til punkt 4 skyldes det alene, at det i praksis ikke giver mening at tale om fast stationering her i landet, når et dansk, færøsk eller udenlandsk rederi eller luftfartsselskab overtager et skib eller fly til befragtning på de nævnte vilkår.

Konsekvensen af reglerne er, at besætningsmedlemmerne skal betale skat til Grønland af det vederlag, de modtager i forbindelse med deres arbejde ombord.

Videre foreslås, at den begrænsede skattepligt skal indtræde fra dag 1, og dermed ikke længere være omfattet af 14-dages reglen i § 2, stk. 1, nr. 1.

De særlige regler i indkomstskattelovens § 70 og § 71 for besætningsmedlemmer, der modtager vederlag for arbejde ombord på de omhandlede skibe, der er optaget i Dansk International Skibsregister og skatteforvaltningens nettolønsregister bliver ikke berørt af de foreslåede ændringer.

Særregler for virksomheder med efterforsknings- og udnyttelsestilladelser

Det foreslås, at virksomheder, der får tilladelse til at efterforske og udnytte is og vand med henblik på eksport, skattemæssigt sidestilles med virksomheder, der får tilladelse til efterforskning eller udnyttelse i henhold til råstofloven.

For de omhandlede virksomheder indebærer forslaget, at:

1) Virksomhederne ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst kan fradrage beløb, der hensættes til gennemførelse af en godkendt nedlukningsplan.
2) Den almindelige 5 årige tidsbegrænsning for underskudsfremførsel ikke vil finde anvendelse.
3) De aktiviteter, som er omfattet af virksomhedernes tilladelse, skal opgøres under et, uanset om virksomhederne er begrænset skattepligtige.
4) Skatteforvaltningen bliver skattekommune for virksomhederne.

Det kendetegner de her omhandlede virksomheder, at deres aktiviteter bygger på tilladelser fra Grønlands Hjemmestyre. Grundlaget for udstedelse af disse tilladelser er reguleret ved lov, ligesom lovgivningen indeholder visse forpligtelser for virksomhederne, herunder eksempelvis pligt til at udarbejde og forelægge en nedlukningsplan til godkendelse.

I en del tilfælde vil den tid, som forløber fra den første efterforskning igangsættes til virksomheden kan påbegynde en egentlig produktion og oppebære indtægter, være så lang, at virksomheden efter gældende regler reelt vil være afskåret fra, at få skattemæssigt fradrag for efterforskningsudgifterne. Dette kunne eksempelvis være tilfældet for et selskab, som får tilladelse til at efterforske mulighederne for at etablere en eksport af is og vand.

Som udgangspunkt skal personer, selskaber med videre som er begrænset skattepligtige efter flere af bestemmelserne i indkomstskattelovens § 2, stk. 1, opgøre den skattepligtige indkomst for hver indkomst, lokalitet, virksomhed med mere for sig. Virksomheder med mere end 1 tilladelse til at foretage efterforskning her i landet kan herved blive afskåret fra at få skattemæssigt fradrag for udgifter, som vedrører en del af virksomhedens efterforskningsaktiviteter. Har en begrænset skattepligtig virksomhed eksempelvis fået 2 tilladelser til at efterforske egnet vand, vil udgifterne til efterforskning vedrørende den ene tilladelse ikke kunne fradrages i indtægter fra den anden efterforskningstilladelse, når det kun er den anden efterforskningstilladelse, som resultere i etablering af vandproduktion. Denne begrænsning finder ikke anvendelse på råstofområdet og efter Landsstyrets opfattelse bør begrænsningen heller ikke gælde virksomheder, der får tilladelse til at efterforske og udnytte is og vand med henblik på eksport.

Forslaget om, at skatteforvaltningen skal anses for skattekommune skal ses i sammenhæng med forslaget om, at indkomst- og udbytteskatter fra de omhandlede selskaber skal tilfalde landskassen, jf. det samtidig fremsatte forslag til ændring af landstingslov om forvaltning af skatter. Der er herved henset til, at eksport af is og vand på samme måde som udvinding af råstoffer er baseret på samfundets fælles naturressourcer. Sikring af at et eventuelt skatteprovenu fra eksport af is og vand kommer hele samfundet til gavn sker bedst ved at provenuet tilfalder landskassen.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:

Begrænsningen i fradrag for renter tilknyttet fast ejendom i udlandet samt præciseringen af reglerne om begrænset skattepligt for besætningsmedlemmer, har primært karakter af værnsregler og umiddelbart forventes kun et beskedent merprovenu.

De ændrede regler for virksomheder, der får tilladelse til at efterforske og udnytte is og vand med henblik på eksport, gør det mere attraktivt at efterforske og udnytte is og vand i forhold til de nugældende regler, hvilket gerne skulle øge aktiviteten på disse områder. De provenumæssige konsekvenser på sigt afhænger i høj grad af den fortsatte udvikling i efterforsknings- og udnyttelsesaktiviteterne, hvorfor det på nuværende tidspunkt er vanskeligt at vurdere de fremtidige provenumæssige konsekvenser.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet:

Lovforslaget har ikke aktuelle økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet.

På sigt forventes særreglerne for virksomheder med efterforsknings- og udnyttelsestilladelser at have en positiv økonomisk effekt.


5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser:

Lovforslaget har ikke miljø- eller naturmæssige konsekvenser.


6. Administrative konsekvenser for borgerne:

Lovforslaget har ikke administrative konsekvenser for borgerne.


7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre:

Lovforslaget har ikke konsekvenser for Rigsfællesskabet eller selvstyreprocessen.


8. Høring af myndigheder og organisationer:

Forslaget har været sendt til høring hos:

KANUKOKA, Grønlands Arbejdsgiverforening (GA), ILIK, Nunaqavissut Suliffiutillit Kattuffiat (NUSUKA), Sulinermik Inuusutisarsiuteqartut Kattuffiat (SIK), KNAPK, Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser, Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug og Råstofdirektoratet.

Høringssvarene er tilstillet Skatte- og Afgiftsudvalget.

Grønlands Arbejdsgiverforening og ILIK ønsker en tilkendegivelse af, om forslaget til § 2, stk. 1, nr. 17, sikrer, at der ikke fortsat er en skattemæssig konkurrenceforvridning mellem et skib hjemmehørende i Grønland og et udenlandsk skib. Såfremt forslaget sikrer at dette ikke er tilfældet kan foreningerne tilslutte sig ændringerne. Grønlands Arbejdsgiverforening og ILIK havde ikke herudover bemærkninger til bestemmelserne.

Forslaget til § 2, stk. 1, nr. 17, sikrer retten til at beskatte besætningsmedlemmernes løn i en række nærmere bestemte tilfælde og derved beskytte skatteprovenuet. Forslaget kan nok mindske antallet af tilfælde, hvor forskelle mellem Grønlands og et andet lands beskatningssystemer kan resultere i uens konkurrencevilkår, men det kan ikke forhindre alle sådanne tilfælde. Dette skyldes dels, at Grønland i nogle tilfælde er bundet af indgående dobbeltbeskatningsaftaler, dels at forslaget i vidt omfang tager udgangspunkt i de internationalt almindeligt anvendte ordninger på området og dels, at det i praksis næppe vil være muligt at opkræve skat af besætningsmedlemmernes lønninger udenfor de tilfælde, som omfattes af forslaget. Departementet for Finanser og Udenrigsanliggender har telefonisk orienteret Grønlands Arbejdsgiverforening og ILIK om disse forhold.

SIK, Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug samt Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser havde ingen bemærkninger til forslaget.

Der er ikke herudover modtaget høringssvar.

 

 

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser


Til § 1

Til nr. 1

Bestemmelsen fastlægger, hvornår besætningsmedlemmer, der ikke har bopæl i Grønland bliver fuld skattepligtige her til landet

Bestemmelsen omfatter alle former for vederlag, herunder alle former for skattepligtige personalegoder. Det præciseres for skibs- og flybesætningers vedkommende, at skattepligten udover vederlag for arbejde ombord på de pågældende skibe og fly også omfatter vederlag for arbejde udført i tilknytning til besætningsmedlemmets primære opgaver ombord på skibet eller flyet, eksempelvis et besætningsmedlems opgaver på landjorden i tilknytning til arbejdet ombord.

Et skib eller fly har hjemsted i Grønland, når det er registreret med hjemsted i Grønland, jf. forslaget til § 1, stk. 2, nr. 1.

Selvom skibet eller flyet er registreret med hjemsted i udlandet, Danmark eller Færøerne, anses besætningsmedlemmerne for omfattet af bestemmelsen, hvis skibet eller flyet uden besætning (bare-boat) overtages til befragtning af et selskab med videre, som er skattepligtig efter bestemmelserne i § 1, stk. 1, nr. 3-14, eller § 2, stk. 1, nr. 10-12 og 14, jf. forslaget til § 1, stk. 2, nr. 2. Besætningsmedlemmerne anses desuden for omfattet af bestemmelsen, hvis skibet eller flyet uden besætning (bare-boat) overtages til befragtning af en fysisk person, som er skattepligtig efter bestemmelserne i § 1, stk. 1, nr. 1 og 2, § 2, stk. 1, nr. 10-12, og 14. Afgørende for, at et skib eller fly er overtaget uden besætning (bare-boat) er, at der med skibet eller flyet ikke medfølger personer, der er i et ansættelsesforhold til bortforpagteren.

Uanset at et skib eller fly ikke omfattes af forslaget til nr. 1 eller 2 anses besætningsmedlemmerne for omfattet af bestemmelsen, når et skib og fly i øvrigt ejes eller drives af et rederi eller luftfartsselskab, hvis virkelige ledelse har sit sæde i Grønland, jf. forslaget til § 1, stk. 2, nr. 3. Afgørelsen af om et selskabs ledelse har sæde her i landet, beror på en konkret vurdering af de faktiske forhold i forbindelse med beslutningstagningen i selskabet. Ved denne vurdering lægges først og fremmest vægt på beslutninger forbundet med den daglige ledelse af selskabet. Selskabet vil derfor ofte blive anset for hjemmehørende i Grønland, når direktionen har sæde eller når selskabets hovedsæde er beliggende her i landet. I det omfang bestyrelsen forestår den reelle daglige ledelse af selskabet, vil stedet for bestyrelsens sæde være af væsentlig betydning for vurderingen af, om selskabet er hjemmehørende her i landet. I så fald er det stedet, hvor bestyrelsens beslutninger reelt træffes, der er afgørende for ledelsens sædes placering. Beslutninger, der almindeligvis træffes på generalforsamlingsniveau, er som udgangspunkt ikke afgørende for, om selskabet kan anses for hjemmehørende her i landet. Aktiebesiddelse vil derfor som udgangspunkt ikke være afgørende for vurderingen. Hvis beslutningerne i fx. et rederi, der er indregistreret i udlandet, reelt træffes i Grønland, vil selskabet være hjemmehørende her i landet. Hvis alle møder og beslutninger vedrørende selskabets forhold derimod foregår i udlandet, vil udgangspunktet være, at selskabet ikke har ledelsens sæde her i landet. Det er dog en forudsætning, at disse beslutninger reelt træffes i udlandet og ikke her i landet.

Uagtet et skib eller fly ikke omfattes af forslaget til nr. 1-3 anses besætningsmedlemmerne for omfattet af bestemmelsen, når et skib og fly er fast stationeret her i landet i mindst 6 måneder inden for en 12 måneders periode, jf. forslaget til § 1, stk. 2, nr. 4. Et skib eller fly er fast stationeret i Grønland, når skibet eller flyet i en periode på 6 måneder eller mere inden for en 12 måneders periode befinder sig indenfor Grønlands økonomiske zone eller i luftrummet over Grønland, eller skibet eller flyet i øvrigt går i regelmæssig trafik mellem en plads indenfor Grønlands økonomiske zone og en eller flere pladser uden for, medmindre sidstnævnte pladser befinder sig i et andet land. Kortvarige ophold i et andet land med henblik på reparation, vedligeholdelse eller lignende af skibet eller flyet eller af disses udstyr anses ikke for at afbryde 6 måneders perioden. 6 måneders perioden anses heller ikke for afbrudt, såfremt opholdet i et andet land sker med henblik på hel eller delvis udskiftning af besætning, proviantering eller lignende.

Det foreslås, at reglerne i nr. 1-3 ikke skal finde anvendelse, hvor et skib eller fly uden besætning (bare-boat) overtages til befragtning af et dansk, færøsk eller udenlandsk rederi eller luftfartsselskab. Når der ikke henvises til nr. 4 i denne sammenhæng skyldes det, at hvis et skib eller fly omfattet af nr. 4 overtages til befragtning uden besætning af et dansk, færøsk eller udenlandsk rederi eller luftfartsselskab, vil skibet eller flyet ikke længere blive anset for fast stationeret her i landet, hvorved betingelsen i nr. 4 bortfalder.


Til nr. 2

Det foreslås, at 14 dages reglen ikke længere skal gælde for personer, der erhverver vederlag for personligt arbejde ombord på skibe eller fly, der har hjemsted i Grønland. Sådanne personer vil derfor være begrænset skattepligtige til Grønland fra dag 1, jf. bestemmelsen i § 2, stk. 1, nr. 17.


Til nr. 3

Bestemmelsen fastlægger, hvornår besætningsmedlemmer, der ikke er omfattet af reglerne om fuld skattepligt i medfør af § 1, stk. 1, nr. 1 (bopæl) eller i medfør af § 1, stk. 1, nr. 2 (ophold i mindst 6 måneder), skal betale skat til Grønland som begrænset skattepligtige, når de modtager vederlag for personligt arbejde ombord på skibe eller fly eller for arbejde udført i tilknytning hertil.

Bestemmelsen omfatter alle former for vederlag, herunder alle former for skattepligtige personalegoder. Det præciseres for skibs- og flybesætningers vedkommende, at skattepligten udover vederlag for arbejde ombord på de pågældende skibe og fly også omfatter vederlag for arbejde udført i tilknytning til besætningsmedlemmets primære opgaver ombord på skibet eller flyet, eksempelvis et besætningsmedlems opgaver på landjorden i tilknytning til arbejdet ombord.

Et skib eller fly har hjemsted i Grønland, når det er registreret med hjemsted i Grønland, jf. forslaget til § 2, stk. 1, nr. 17, litra a.

Selvom skibet eller flyet er registreret med hjemsted i udlandet, Danmark eller Færøerne, anses besætningsmedlemmerne for omfattet af bestemmelsen, hvis skibet eller flyet uden besætning (bare-boat) overtages til befragtning af et selskab med videre, som er skattepligtig efter bestemmelserne i § 1, stk. 1, nr. 3-14, eller § 2, stk. 1, nr. 10-12 og 14, jf. forslaget til § 2, stk. 1, nr. 17, litra b. Besætningsmedlemmerne anses desuden for omfattet af bestemmelsen, hvis skibet eller flyet uden besætning (bare-boat) overtages til befragtning af en fysisk person, som er skattepligtig efter bestemmelserne i § 1, stk. 1, nr. 1 og 2, § 2, stk. 1, nr. 10-12, og 14. Afgørende for, at et skib eller fly er overtaget uden besætning (bare-boat) er, at der med skibet eller flyet ikke medfølger personer, der er i et ansættelsesforhold til bortforpagteren.

Uanset at et skib eller fly ikke omfattes af forslaget til litra a eller b anses besætningsmedlemmerne for omfattet af bestemmelsen, når et skib og fly i øvrigt ejes eller drives af et rederi eller luftfartsselskab, hvis virkelige ledelse har sit sæde i Grønland, jf. forslaget til § 2, stk. 1, nr. 17, litra c. Afgørelsen af om et selskabs ledelse har sæde her i landet, beror på en konkret vurdering af de faktiske forhold i forbindelse med beslutningstagningen i selskabet. Ved denne vurdering lægges først og fremmest vægt på beslutninger forbundet med den daglige ledelse af selskabet. Selskabet vil derfor ofte blive anset for hjemmehørende i Grønland, når direktionen har sæde eller når selskabets hovedsæde er beliggende her i landet. I det omfang bestyrelsen forestår den reelle daglige ledelse af selskabet, vil stedet for bestyrelsens sæde være af væsentlig betydning for vurderingen af, om selskabet er hjemmehørende her i landet. I så fald er det stedet, hvor bestyrelsens beslutninger reelt træffes, der er afgørende for ledelsens sædes placering. Beslutninger, der almindeligvis træffes på generalforsamlingsniveau, er som udgangspunkt ikke afgørende for, om selskabet kan anses for hjemmehørende her i landet. Aktiebesiddelse vil derfor som udgangspunkt ikke være afgørende for vurderingen. Hvis beslutningerne i fx. et rederi, der er indregistreret i udlandet, reelt træffes i Grønland, vil selskabet være hjemmehørende her i landet. Hvis alle møder og beslutninger vedrørende selskabets forhold derimod foregår i udlandet, vil udgangspunktet være, at selskabet ikke har ledelsens sæde her i landet. Det er dog en forudsætning, at disse beslutninger reelt træffes i udlandet og ikke her i landet.

Uagtet et skib eller fly ikke omfattes af forslaget til litra a-c anses besætningsmedlemmerne for omfattet af bestemmelsen, når et skib og fly er fast stationeret her i landet i mindst 6 måneder inden for en 12 måneders periode, jf. forslaget til § 2, stk. 1, nr. 17, litra d. Et skib eller fly er fast stationeret i Grønland, når skibet eller flyet i en periode på 6 måneder eller mere inden for en 12 måneders periode befinder sig indenfor Grønlands økonomiske zone eller i luftrummet over Grønland, eller skibet eller flyet i øvrigt går i regelmæssig trafik mellem en plads indenfor Grønlands økonomiske zone og en eller flere pladser uden for, medmindre sidstnævnte pladser befinder sig i et andet land. Kortvarige ophold i et andet land med henblik på reparation, vedligeholdelse eller lignende af skibet eller flyet eller af disses udstyr anses ikke for at afbryde 6 måneders perioden. 6 måneders perioden anses heller ikke for afbrudt, såfremt opholdet i et andet land sker med henblik på hel eller delvis udskiftning af besætning, proviantering eller lignende.

Det foreslås, at reglerne i litra a-c ikke skal finde anvendelse, hvor et skib eller fly uden besætning (bare-boat) overtages til befragtning af et dansk, færøsk eller udenlandsk rederi eller luftfartsselskab. Når der ikke henvises til litra d i denne sammenhæng skyldes det, at hvis et skib eller fly omfattet af litra d overtages til befragtning uden besætning af et dansk, færøsk eller udenlandsk rederi eller luftfartsselskab, vil skibet eller flyet ikke længere blive anset for fast stationeret her i landet, hvorved betingelsen i litra d bortfalder.


Til nr. 4

Meningen med bestemmelsen er, at enhver renteudgift, der gået til finansiering af erhvervelsen og besiddelsen af fast ejendom uden for Grønland, ikke skal kunne fradrages i den skattepligtige indkomst her i landet.

Det har i praksis vist sig, at det hidtidige regelsæt, hvorefter renteudgifter, der havde sikkerhed i form af pant i en i udlandet værende ejendom, ikke er tilstrækkelig, idet skatteyderne har omgået bestemmelsen ved at indgå særlige aftaler med pengeinstitutter, kreditforeninger eller andre långivere om, at debitor i stedet for at give pant i ejendommen indgår aftale om, at debitor hverken må pantsætte eller sælge ejendommen eller på anden måde overdrage denne uden långivers samtykke. Herved opnår långiver næsten reelt samme stilling, som hvis långiver havde pant for det ydede lån i ejendommen. For at imødegå omgåelser af de nuværende regler, er det nødvendigt at bestemme, at ethvert lån, der er gået til finansiering af køb eller drift af en ejendom uden for Grønland, ikke berettiger til rentefradrag ved opgørelsen af den grønlandske indkomst.


Til nr. 5

Med forslaget udvides bestemmelsen til også at gælde for rettighedshavere i medfør af landstingslov om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport.

Bestemmelsen medfører, at den adgang for en rettighedshaver, der er meddelt tilladelse til udnyttelse, til løbende at fradrage hensættelser til dækning af den økonomiske forpligtelse til at gennemføre en nedlukningsplan, reelt er en fremrykket fradragsret. Omkostningerne til oprydning er fradragsberettigede som driftsomkostninger, men på grund af dels omkostningernes størrelse, dels risikoen for fortabelse af fradragsretten, fordi nedlukning finder sted efter afslutning af udvinding, er det fundet mest rimeligt at tillade fradrag i takt med hensættelserne til fremtidige nedlukningsomkostninger.


Til nr. 6

Med forslaget udvides bestemmelsen til også at gælde for rettighedshavere i medfør af landstingslov om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport.

Bestemmelsen medfører, at rettighedshavere, der er meddelt tilladelse til efterforskning eller udnyttelse, tidsubegrænset vil kunne fremføre et underskud til et efterfølgende indkomstår, dog kun i den periode, i hvilken de er skattepligtige til Grønland efter indkomstskattelovens § 1 eller § 2. Underskuddet kan dog kun fremføres til et senere indkomstår, såfremt det ikke kan rummes i et tidligere års skattepligtige indkomst.

Den tidsubegrænsede fremførselsadgang omfatter kun underskud, der direkte vedrører den af tilladelsen omfattede aktivitet. Underskud vedrørende anden aktivitet udenfor rettighedsområdet kan således kun fremføres i 5 år, jf. stk. 1.

Har en rettighedshaver flere samtidige eller tidsforskudte tilladelser til efterforskning eller udnyttelse, finder den tidsubegrænsede fremførselsadgang anvendelse for alle de meddelte tilladelser.

Bestemmelserne i øvrigt om underskudsfremførsel samt adgangen til tilbageførsel ændres ikke. Der er således for en rettighedshaver fortsat en begrænsning på 5 år ved tilbageførsel af underskud.


Til nr. 7

Med forslaget udvides bestemmelsen til også at gælde for rettighedshavere i medfør af landstingslov om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport.

Selskaber, der i henhold til landstingslov om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport er meddelt tilladelse til efterforskning eller udnyttelse, er ikke omfattet af bestemmelsen, såfremt dette fremgår direkte af tilladelserne til de omfattede aktiviteter. Et sådant selskab kan således opgøre den skattepligtige indkomst under ét.


Til nr. 8

Med forslaget udvides bestemmelsen til også at gælde for rettighedshavere i medfør af landstingslov om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport.

Herudover er der som følge omorganiseringen af Grønlands Hjemmestyres centraladministration foretaget en redaktionel ændring således, at Skattedirektoratet foreslås erstattet af skatteforvaltningen.

Bestemmelsen i stk. 2 fastlægger, at for personer, der opholder sig i områder, der ikke omfattes af den kommunale inddeling anses skatteforvaltningen for skattekommunen. Det samme gælder for rettighedshavere, der er meddelt tilladelse til udnyttelse i henhold til lov om mineralske råstoffer m.v. i Grønland og landstingslov om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport. Rettighedshavere, der er meddelt tilladelse til efterforskning i henhold til lov om mineralske råstoffer m.v. i Grønland og landstingslov om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport vil også have skatteforvaltningen som skattekommune, såfremt de alene udfører virksomhed i medfør af denne tilladelse.

Såfremt tilladelsen til efterforskning eller udnyttelse meddeles fra et tidspunkt, der ligger efter skattepligtens indtræden, vil skatteforvaltningen være skattekommune fra og med det indkomstår, i hvilket tilladelse meddeles. Bortfalder tilladelsen til efterforskning eller udnyttelse før skattepligtens ophør, vil skatteforvaltningen være skattekommune til og med det indkomstår, i hvilket tilladelsen bortfalder.

For andre rettighedshavere afgøres skattekommunen efter de almindelige regler i § 68, stk. 1 og 3. Det gælder f.eks. for de, der kun har tilladelse til forundersøgelser samt de, der kun har tilladelse til efterforskning, og som samtidig udfører anden virksomhed.

Bestemmelsen i stk. 3 fastsætter regler for klageadgangen, såfremt en kommunalbestyrelse eller den skattepligtige ikke er enige i udpegelse af skattekommunen.


Til nr. 9

Det foreslås, at fristen for den skattepligtiges indbetaling af foreløbig skat til skatteforvaltningen ud over, hvad der indeholdes i A-skat eller opkræves som B-skat, udskydes fra den 1. april til den 1. maj.

Såfremt den skattepligtige er i skatterestance, herunder med rente eller gebyrer, for det indkomstår indbetalingen vedrører, modregnes disse restancer forlods i det indbetalte beløb.

Såfremt der efter den 1. maj i det år, hvor ligningen foretages, sker frivillig indbetaling, tilbagebetales indbetalingen.


Til § 2

Det foreslås, at landstingsloven skal træde i kraft den 1. januar 2009.