6. oktober 2008

EM 2008/66

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg

vedrørende

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om havne- og krydstogtspassagerafgift


Afgivet til forslagets 2. behandling


Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem Emilie Olsen
Landstingsmedlem Aleqa Hammond
Landstingsmedlem Isak Davidsen
Landstingsmedlem Esmar Bergstrøm
Landstingsmedlem Palle Christiansen


Skatte- og Afgiftsudvalget har på baggrund af forslagets 1. behandling gennemgået nærværende forslag.


Forslagets indhold

Lovforslaget indebærer med virkning fra 1. januar 2009, at krydstogtspassagerafgiften forhøjes fra 450 kr. til 525 kr. pr. krydstogtpassager og for passagerer, der deltager i kombinerede rejsearrangementer, der udgår fra Danmark, Færøerne eller udlandet.


Forslagets 1. behandling i Landstinget

Der var under 1. behandlingen bred opbakning til forslaget fra samtlige partier.

Inuit Ataqatigiit påpegede at der fremover bør ske en bredere høring af forskellige erhvervsdrivende indenfor turismeerhvervet, som f.eks. de forskellige turistkontorer på kysten samt sælgere af husflid og kunsthåndværk.

Inuit Ataqatigiit mener, at disse grupper kan bidrage til en belysning af, i hvilket omfang krydstogtsturismen kan pålægges yderligere afgifter uden at det får negativ effekt, dels på antallet af turister og dels på turisternes lyst til at købe turismerelaterede produkter i lokalsamfundene.

Landsstyret tog dette til efterretning og bemærkede, at man fremover vil inddrage en bredere kreds i høringsfasen.

Skatte- og Afgiftsudvalget skal opfordre Landsstyret til, at eventuelle fremtidige ændringer af krydstogtspassagerafgifter og lignende bliver fremsat i så god tid, at de berørte erhvervsdrivende får mulighed for at inddrage ændringerne i deres prissætning. Krydstogtrejser bestilles og betales ofte mange måneder før rejsens afholdelse. En stor del af 2009-sæsonnens rejser må derfor antages allerede at være bestilt, hvorfor krydstogtrederierne enten, ekstraordinært, må opkræve afgiftsforhøjelsen hos kunderne eller vælge selv at bære den ekstra udgift. En forhøjelse på 75 kr. pr passager lyder ikke af meget, men henset til at krydstogtskibe kan rumme op til 2000 passagerer kan der blive tale om et betydeligt beløb.

Udvalget konstaterer, at der er uoverensstemmelse mellem overskriften i den grønlandske version af forelæggelsesnotatet og lovforslaget. Udvalget skal henstille til, at der udvises størst mulig omhyggelighed ved udarbejdelse af materiale der præsenteres for Landstinget.


Skatte- og Afgiftsudvalgets indstilling

Et enigt Skatte- og Afgiftsudvalg indstiller på baggrund af ovenstående kommentarer og de faldne bemærkninger ved 1. behandlingen forslaget til vedtagelse.

Med disse bemærkninger skal Skatte- og Afgiftsudvalget overgive forslaget til Landstingets 2. behandling

 

Emilie Olsen

Aleqa Hammond

Isak Davidsen

Esmar Bergstrøm

Palle Christiansen