15. august 2008

EM 2008/66


Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

1. Lovforslagets baggrund

Landstinget vedtog på vintersamlingen 2006 en forhøjelse af afgiften for krydstogtspassagerer fra 300 kr. til 450 kr. per passager (VM 2006/11).

Fra 2005 til og med 2007 har der været en positiv udvikling i antallet af krydstogtspassagerer. Antallet af krydstogtspassagerer udgjorde i 2005 16.447, i 2006 22.051 og i 2007 23.904.

Udviklingen i passagerantallet bekræfter forhåndsantagelsen om, at forhøjelsen af krydstogtspassagerafgiften i 2006 ikke ville påvirke udviklingen af turismeområdet negativt.

Greenland Tourism, Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser og Departementet for Finanser og Udenrigsanliggender har vurderet, at krydstogtsafgiften kan bære en yderligere forhøjelse på 75 kr. per krydstogtpassager, uden at dette vil påvirke det fremtidige forventede forøgede anløb af krydstogtskibe. Krydstogtturismen henvender sig primært til et købekraftigt publikum, hvor oplevelserne er i centrum, og prisen er af mindre betydning. Krydstogtspassagerafgiften er i den forbindelse en marginal del af den samlede pris.


2. Lovforslagets indhold

Lovforslaget indebærer med virkning fra 1. januar 2009, at krydstogtspassagerafgiften forhøjes fra 450 kr. til 525 kr. pr. krydstogtpassager og for passagerer, der deltager i kombinerede rejsearrangementer, der udgår fra Danmark, Færøerne eller udlandet.

Branchen blev i foråret 2008 orienteret om, at Landsstyret formentlig ville fremsætte et forslag om forhøjelse af krydstogtspassagerafgiften.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:

Antallet af krydstogtpassagerer er vokset gennem de senere år, og der forventes således ca. 25.000 krydstogtspassagerer i 2009.

Lovforslaget forventes dermed at indbringe et årligt merprovenu på ca. 1,9 mio. kr. for landskassen.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet:

Lovforslaget har ikke økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet.


5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser:

Lovforslaget har ikke miljø- eller naturmæssige konsekvenser.


6. Administrative konsekvenser for borgerne:

Lovforslaget har ikke administrative konsekvenser for borgerne.


7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre:

Lovforslaget har ikke konsekvenser for Rigsfællesskabet eller selvstyreprocessen.


8. Høring af myndigheder og organisationer:

Forslaget har været sendt til høring hos: KANUKOKA, Greenland Tourism, Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser og Departementet for Infrastruktur og Miljø.

Høringssvarene er tilstillet Skatte- og Afgiftsudvalget.

KANUKOKA og Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser har ikke bemærkninger til forslaget.

Greenland Tourism & Business Council (GTE) vedstår sin tidligere vurdering af, at krydstogtsbranchen i Grønland som helhed forventes at kunne bære en afgiftsstigning til 525 kr. per passager fra 1. januar 2009. Afgifterne på området ligger dermed blandt de højeste på verdensplan; også sammenlignet med lignende unikke destinationer. Derfor bør der være varsomhed med yderligere stigninger i minimum de næste 3 år for at undgå at Grønland mister konkurrencedygtighed. Det er GTEs vurdering af afgiftsstigningen vil ramme hårdere overfor mindre rederier med små skibe end overfor store rederier med store skibe, da de små rederier typisk har strammere økonomi end de store rederier. Netop de mindre skibe er den type som passer bedst til grønlandske forhold med den begrænsede modtagelseskapacitet der er flere steder. Afgiftsstigningen kommer samtidig med lav dollarkurs, varslede stigninger i forsikringspræmierne og stigende olie-priser. Det forventes dog, at selv med en afgift på 525 kr. vil der fortsat være god økonomi for de fleste rederier ved anløb af Grønland. Endelig anfører GTE, at med udsigt til fortsat vækst i antallet af krydstogtsturister i Grønland og dermed øget afgiftsprovenu, vil der fra destinationerne være en stigende forventning om, at en del af disse midler kanaliseres tilbage til erhvervet og destinationerne i form af støtte til kapacitetsudvikling, infrastrukturforbedringer og produktudvikling.

Departementet for Infrastruktur og Miljø har som udgangspunkt ingen indvendinger mod forhøjelsen. Departementet påpeger hensigtsmæssigheden i at merprovenuet anvendes til at forbedre landgangsfaciliteterne for de mange krydstogtspassagerer.

 

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser


Til § 1

Til nr. 1

Det foreslås, at afgiften per krydstogtpassager og per passagerer, der sejler i kombinationssejlads, forhøjes med 75 kr. fra 450 kr. til 525 kr. Der henvises til lovforslagets almindelige bemærkninger.


Til § 2

Det foreslås at landstingsloven træder i kraft den 1. januar 2009.