14. maj 2008

FM 2008/130

 

TILLÆGSBETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Lovudvalg

vedrørende

Forslag til landstingslov om afholdelse af vejledende folkeafstemning om indførelse af selvstyre i Grønland.


Afgivet til forslagets 2. behandling


Landstingets Lovudvalg har under behandlingen bestået af:

Landstingsmedlem Otto Jeremiassen, Siumut (Fg. formand)
Landstingsmedlem Asii Chemnitz Narup, Inuit Ataqatigiit
Landstingsmedlem Lene Knüppel, Demokraterne
Landstingsmedlem Vittus Mikaelsen, Siumut
Landstingsmedlem Godmand Rasmussen, Atassut (Suppleant)

Landstingets 2. behandling af lovforslaget blev afbrudt med henblik på fornyet behandling i Lovudvalget, med opfordring til at udvalget overvejer, om en præcisering af folkeafstemningens tema er mulig.

Lovudvalget har fundet, at en sådan præcisering er ønskelig – også af hensyn til den forestående informationskampagne. Man må vide, hvad der skal stemmes om – altså hvad der er selvstyreordningens indhold og betingelser - for at kunne informere befolkningen.

Et enigt Lovudvalg fremsætter ændringsforslag i overensstemmelse hermed.

Som anført af Landsstyreformanden i den skrivelse, som er optaget som bilag til Lovudvalgets første betænkning til lovforslaget, foreskriver den formelle procedure, at der nu forhandles mellem Landsstyret og den danske regering, på grundlag af Den grønlandsk-danske Selvstyrekommissions betænkning.

Den grønlandsk-danske Selvstyrekommission er nedsat af Landsstyret og den danske Regering i forening, og det må antages, at de to delegationer undervejs i kommissionens forhandlinger har holdt hhv. Regeringen og Landsstyret orienteret og sikret sig et uformelt politisk mandat.

Forventningen er derfor, at Landsstyret og regeringen kan tilslutte sig kommissionens betænkning og det udkast til selvstyrelov, som er en del heraf.

Formelt er der imidlertid en teoretisk risiko for, at Landsstyret og Regeringen beslutter at fravige kommissionens anbefalinger.

Dette vurderes dog ikke at være til hinder for, at Landstinget vedtager nærværende ændringsforslag. Skulle Landsstyret og Regeringen mod forventning beslutte at fravige kommissionens anbefalinger, vil folkeafstemningens tema kunne ændres gennem et forslag til ændringslov, fremsat og vedtaget under den kommende efterårssamling. Befolkningen må så (afhængigt af fravigelsens nærmere indhold og karakter) informeres om, at selvstyreordningen har fået et andet indhold end forventet.

 

Otto Jeremiassen
Fg. formand


Vittus Mikaelsen

Asii Chemnitz Narup

Lene Knüppel

Godmand Rasmussen

 

Bilag