7. maj 2008

FM 2008/130


Bemærkninger til lovforslaget


Almindelige bemærkninger

1. Indledning:

Den 13. januar 2004 besluttede landsstyret og regeringen at nedsætte en grønlandsk-dansk embedsmandsgruppe, som skulle udarbejde et forslag til kommissorium til en grønlandsk-dansk fælleskommission om selvstyre. Kommissionen skulle stille forslag til, hvordan Grønlands selvbestemmelse kan øges inden for det eksisterende rigsfællesskab.

Kommissoriet blev underskrevet af landsstyreformanden og statsministeren den 21. juni 2004 og den Grønlandsk-danske Selvstyrekommission var således dannet.

I kommissoriets indledning står:

"Idet Den danske Regering og Grønlands Landsstyre ønsker at sikre størst mulig grad af ligeværdighed mellem Grønland og Danmark samt at øge det grønlandske folks selvbestemmelse i størst muligt omfang, inden for rammerne af det eksisterende rigsfællesskab,…"

Efter næsten 4 års arbejde, fik landsstyret og regeringen den 6. maj 2008 den Grønlandsk-danske Selvstyrekommissions Betænkning overrakt fra kommissionens formandskab.

I betænkningen findes bl.a. historikken og baggrunden for ønsket om selvstyre. Herudover er udarbejdet forslag til Lov om Grønlands Selvstyre. Lovforslaget forventes forelagt Landstinget til udtalelse umiddelbart efter, at den grønlandske befolkning er blevet hørt ved en vejledende folkeafstemning.

Da Hjemmestyreloven skulle indføres i Grønland i 1979, gennemførtes der forinden en vejledende folkeafstemning om indførelsen af hjemmestyret. Det bliver nu foreslået at erstatte denne lov med ny lovgivning om selvstyre til afløsning af Hjemmestyreloven. Derfor forekommer det naturligt at spørge befolkningen til råds gennem en vejledende folke-afstemning om indførelse af selvstyre i Grønland.

Nærværende forslag til landstingslov er fremsat med henblik på afholdelse af en vejledende folkeafstemning den 25. november i år, således at Landstinget derefter kan udtale sig om forslaget til Lov om Grønlands Selvstyre.


2. Forslagets hovedpunkter:

Forslaget fastsætter rammerne for afholdelse af en vejledende folkeafstemning om indførelse af selvstyre i Grønland. Forslaget lægger i sin nuværende form ikke op til væsentlige ændringer i forhold til, hvordan der afholdes valg til Landstinget. Selve valghandlingen vil derfor blive koordineret af Landsstyreformandens Departement på samme måde, som det kendes fra valg til Landstinget.

Samtidig fastsætter forslaget datoen for folkeafstemningen. Det indebærer endvidere, at de midler, der er afsat på finanslovens hovedkonto 10.06.10 Tilskud til partiernes valgkamp, kan søges og udbetales efter vedtagelse af nærværende forslag til landstingslov.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:

Det forventes, at udgifterne for Hjemmestyret til den rent tekniske del af afholdelsen af den vejledende folkeafstemning vil andrage ca. 400.000 kr. Dette beløb er allerede afsat på finanslovens hovedkonto 10.11.10 Udgifter til valg.

Endvidere afholdes der over hovedkonto 10.06.10 Tilskud til partiernes valgkamp udgifter på indtil 1.520.000 kr. Til gennemførelse af en informationskampagne er der desuden afsat en bevilling på konto 10.01.19 Selvstyrekontoret. Bevillingen på kontoen, der i 2008 er på ca. 4,3 mio.kr., dækker foruden udgifter til informationskampagnen også lønudgifter og øvrige driftsudgifter for selvstyrekontoret.

Endelig får kommunerne udgifter til gennemførelse af afstemningen og optælling af stemmerne. De hermed forbundne udgifter forudsættes afholdt af kommunerne, som det er tilfældet ved valg til landsting, kommunalbestyrelser m.m.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.:

Forslaget har ingen økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.


5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser:

Forslaget har ingen miljø- og naturmæssige konsekvenser.


6. Administrative konsekvenser for borgerne:

Forslaget har ingen administrative konsekvenser for borgerne.


7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre:

Forslaget om en vejledende folkeafstemning er et led i den demokratiske beslutningsproces om indførelse af selvstyre.


8. Høring af myndigheder og organisationer m.v.:

Forslaget har – henset til forslagets karakter – ikke været til høring ved andre myndigheder og organisationer.

 

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser


Til § 1

Det foreslås, at der afholdes vejledende folkeafstemning om indførelse af selvstyre i Grønland den 25. november 2008.

Datoen er fastsat med henblik på, at Landstinget kan udtale sig om forslaget til Lov om Grønlands Selvstyre, inden forslaget behandles i Folketinget.

Under forudsætning af, at Landstinget beslutter at meddele rigsmyndighederne, at forslaget til Lov om Grønlands Selvstyre ønskes vedtaget, forventes det, at Folketinget kan behandle lovforslaget således, at selvstyret kan indføres med virkning fra 21. juni 2009.


Til § 2

Temaet for folkeafstemningen er "Ønsker du, at der indføres selvstyre i Grønland?". Der er i temaet ikke henvist til den folketingslov, som Landstinget skal udtale sig om, idet en sådan henvisning kan komplicere afstemningstemaet unødigt. Samtidig forudsættes, at det allerede igangsatte oplysningsarbejde fortsættes og intensiveres i et sådant omfang, at borgerne på afstemningstidspunktet vil være fortrolige med såvel begrebet "selvstyre", som de konsekvenser og muligheder, der kan følge af selvstyret.


Til § 3

Det foreslås, at enhver, der på afstemningsdagen opfylder betingelserne for valgret til Landstinget og er optaget på en valgliste, der er udarbejdet i henhold til landstingslov om valg til Landsting, er berettiget til at deltage i afstemningen. Der er ikke foretaget udvidelser eller indskrænkninger i kredsen af personer med valgret i forhold til, hvad der er kendt fra valg til Landstinget. Da resultatet af folkeafstemningen indgår i behandlingen af en sag, som Landstinget skal tage stilling til, er det naturligt, at kredsen af vælgere, der har valgret ved folkeafstemningen er identisk med kredsen af vælgere, der har valgret til Landstinget.


Til § 4

Afstemningens forberedelse og gennemførelse, opgørelse af afstemningens resultat og indberetning herom samt indgivelse af klager over afstemningen m.v. skal ske efter reglerne i landstingslov om valg til Grønlands Landsting, dog med de ændringer, som Valgnævnet finder nødvendige.

Landstingslov om valg til Grønlands Landsting kan af Valgnævnet fraviges i det omfang lovens bestemmelser omhandler partier, kandidater og stedfortrædere, da der ved denne folkeafstemning alene skal tages stilling til spørgsmålet " Ønsker du, at der indføres selvstyre i Grønland?". Valgnævnets beføjelser i øvrigt fremgår af Landstingslov om valg til Grønlands Landsting.


Til § 5

Afstemningen skal foregå skriftlig. Grønlands Hjemmestyre skal stå for udarbejdelsen af stemmesedler til brug for afstemningen. I bestemmelsen slås udformningen af stemmesedlerne fast. Stemmesedlen skal være påtrykt "Vejledende afstemning" samt temaet for afstemningen, jf. forslagets § 2, med en rubrik "Ja" og en rubrik "Nej" på grønlandsk og dansk til afkrydsning.


Til § 6

Når resultatet af afstemningen foreligger, offentliggøres dette og resultatet af afstemningen fremsendes tillige til Landstinget. Folkeafstemningen er vejledende, og resultatet af afstemningen er derfor ikke formelt bindende for Landstinget.

Grønlands Hjemmestyre skal fremkomme med en udtalelse til det af den grønlandsk- danske fælleskommission udarbejdede forslag til lov om indførelse af selvstyre i Grønland. Landsstyret vil derfor fremlægge forslag til landstingsbeslutning om Grønlands Hjemmestyres udtalelse til forslag til lov om indførelse af selvstyre i Grønland for Landstinget.


Til § 7

Det foreslås, at landstingsloven træder i kraft den 1. juni 2008.