8. maj 2008

FM 2008/49

 

BETÆNKNING

afgivet af Landstingets Fiskeri-, Fangst-, og Landbrugsudvalg

vedrørende

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om fangst og jagt.


Afgivet til forslagets 2. behandling


Landstingets Fiskeri-, Fangst-, og Landbrugsudvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem Jonathan Motzfeldt, Siumut (formand)
Landstingsmedlem Augusta Salling, Atassut (næstformand)
Landstingsmedlem Ole Thorleifsen, Siumut
Landstingsmedlem Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit
Landstingsmedlem Jens B. Frederiksen, Demokraterne

Fiskeri-, Fangst-, og Landbrugsudvalget har på baggrund af forslagets 1. behandling gennemgået nærværende forslag.


Forslagets indhold

Landsstyret fremlægger ændringsforslag til landstingslov om fangst og jagt. Lovforslaget indeholder ændringer på 3 områder: En tydeliggørelse af kommunernes afgørelseskompetence, en yderligere mulighed for dispensation ved erhvervelse af erhvervsjagtbevis samt en mulighed for, at erhvervsfangere kan oppebære indtægter fra turisme og fra assistance til forskningsmæssige formål, uden at dette medfører risiko for fortabelse af erhvervsjagtbeviset.

Nærværende lovproces har udgangspunkt i en betænkning afgivet af Landstingets Fiskeri- Fangst og Landbrugsudvalg (FM2007/129). Heri indstillede et enigt Udvalg, at der i "gældende regelsæt tilvejebringes muligheder for, at fangere kan oppebære supplerende indtægter fra turismeaktiviterer".

I overensstemmelse hermed påbegyndtes arbejdet med en revision af nugældende lovs § 4, stk. 2, nr. 2 også kaldet 50 – 50 % kravet.

De ovennævnte politiske ønsker er indarbejdet i loven således, at erhvervsfangere og fiskere nu kan oppebære indtægter fra turisme og ved at assistere forskere, uden at dette medfører risiko for, at erhvervsfangere og fiskere mister deres erhvervsjagtbevis, idet indtægter herfra holdes "neutrale".

Lovforslaget har været i høring hos:

Landsstyreområdet for Fiskeri, Fangst og Landbrug forudsætter, at kommunerne skelner mellem:

1. bruttoindkomst i forbindelse med opgørelse af almindelig skattepligtig indkomst og
2. bruttoindkomst og anden indtægtskilde, som skal medtages i opgørelsen til vurdering af, om en ansøger er berettiget til erhvervsjagtbevis i henhold til 50 – 50 % kravet.

Det foreslås, at loven gælder med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2008.


Forslagets 1. behandling i Landstinget

Der var under 1. behandlingen bred opbakning til forslaget fra alle Landstingets partier. Samtlige partier udtrykte tilfredshed med, at der åbnes op for, at erhvervsfangere får mulighed for at udføre service i forhold til turisme og forskning, uden at skulle risikere at miste fangstbeviset.

Demokraterne bad Landsstyret redegøre for, hvorfor der lægges op til, at lovgivningen skal gælde med tilbagevirkende kraft.

Landsstyret anførte hertil, at der lægges op til at lovgivningen får tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2008, idet der udelukkende er tale om begunstigende tiltag overfor borgerne. De indtægter en erhvervsfanger f.eks. har haft ved turismeaktiviteter i perioden fra 1. januar 2008 til lovens ikrafttræden vil blive omfattet af reglerne, således at de fangere der på nuværende tidspunkt måtte være tæt på at overskride den hidtidigt gældende indkomstgrænse, kan fortsætte eventuelle turismeaktiviteter, uden at risikere at miste erhvervsfangerbeviset.


Fiskeri-, Fangst-, og Landbrugsudvalgets indstilling

Et enigt Fiskeri-, Fangst-, og Landbrugsudvalg indstiller på baggrund af ovenstående kommentarer og de faldne bemærkninger ved 1. behandlingen forslaget til vedtagelse.

Med disse bemærkninger skal Landstingets Fiskeri-, Fangst-, og Landbrugsudvalg overgive forslaget til Landstingets 2. behandling.

 

Jonathan Motzfeldt
Formand


Augusta Salling

Ole Thorleifsen

Ane Hansen

Jens B. Frederiksen