25. november 2008

EM 2008/111

 

Ændringsforslag

til

Forslag til: Landstingsforordning om planlægning og arealanvendelse


Fremsat af Landsstyret til 3. behandling.

§ 1

1. § 32. Stk. 3 affattes således:
"Erstatning efter stk. 1 fastsættes i mangel på en mindelig ordning af Landsstyrets ekspropriationsudvalg, jf. Landstingslov om ekspropriation."

2. § 38 affattes således:
"Landsstyret nedsætter et uafhængigt plan- og arealklagenævn bestående af tre medlemmer. Landsstyret udpeger formanden samt dennes suppleant efter indstilling fra det Landsstyremedlem, der er ressortansvarlig for plan- og arealanvendelsesområdet. Formanden skal besidde særlig viden om plan- og arealretlige forhold eller have bestået juridisk kandidateksamen. Et nævnsmedlem og dennes suppleant udpeges af Landsstyret efter indstilling fra Grønlands Landsting, og et nævnsmedlem og dennes suppleant udpeges af Landsstyret efter indstilling af KANUKOKA.
Stk. 2. Medlemmerne af plan- og arealklagenævnet må ikke samtidig være medlemmer af Landsstyret.
Stk. 3. Plan- og arealklagenævnets valgperiode følger Landstingets valgperiode. Nævnets medlemmer fungerer, indtil der er udpeget nye medlemmer til nævnet efter nyvalg til Landstinget.
Stk. 4. Plan- og arealklagenævnet kan tilknytte sagkyndige tilforordnede.
Stk. 5. Landsstyret kan fastsætte nærmere bestemmelser for plan- og arealklagenævnets virke."

3. Efter § 38 indsættes:
"§ 38a. Landsstyret stiller de fornødne faciliteter til rådighed for nævnet og sørger for den nødvendige sekretariatsbistand til dette.
Stk. 2. Landsstyret afholder udgifter til nævnets virksomhed, herunder udgifter til formandens og medlemmernes udlæg i anledning af hvervet samt udgifter til kontorhold m.v. Medlemmerne af plan- og arealklagenævnet modtager vederlag, dagpenge og godtgørelse for rejseudgifter efter reglerne i landstingslov om vederlag m.v. til medlemmer af Landstinget og Landsstyret m.v."

 

 

Bemærkninger til ændringsforslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1

Bestemmelsen er korrigeret, da der er tale om en forkert henvisning i den gældende landstingsforordning. Den rette henvisning er Landstingslov nr. 25 af 30 oktober 1992 om ekspropriation.


Til nr. 2

I forbindelse med Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalgs betænkning til 2. behandling er det blevet anført, at bestemmelsen i § 38 om nedsættelsen af et kommende plan- og arealklagenævn ønskes præciseret i forordningsforslaget.

Til stk. 1

Oprettelsen af et plan- og arealklagenævn har til formål at sikre, at borgernes klager behandles i et særskilt beslutningsorgan, som er indrettet til dette formål alene. Nævnet skal bestå af en formand, der udpeges af Landsstyret efter indstilling fra det for plan- og arealanvendelsesområdet ansvarlige Landsstyremedlem, og to andre medlemmer, der ligeledes udpeges af Landsstyret, men efter indstilling fra hhv. Landstinget og KANUKOKA.

Til stk. 2

Ingen af nævnets tre medlemmer kan samtidigt være medlem af Landsstyret. Såfremt et medlem af plan- og arealklagenævnet efter udpegning som medlem af plan- og arealklagenævnet skulle blive medlem af Landsstyret, må dennes suppleant træde til. Landsstyret udpeger i så fald en ny suppleant i henhold til stk. 1.

Til stk.. 3

Som det er praksis på andre områder, så følger nævnets valgperiode Landstingets funktionsperiode.

Til stk. 4.

Til at bistå plan- og arealklagenævnet vedrørende plan- og arealfaglige spørgsmål kan der tilknyttes nævnet en eller flere sagkyndige tilforordnede. Det vil være hensigtsmæssigt at tilknytte nævnet faste sagkyndige tilforordnede. Nævnet kan desuden vælge at tilkalde yderligere sagkyndige i enkelte sager.

Til stk. 5

Bestemmelsen giver hjemmel til at Landsstyret kan fastsætte nærmere regler for arbejdet i plan- og arealklagenævnet. Der kunne eksempelvis være tale om regler om nævnets mødefrekvens, forretningsorden, fastsættelse af dagsorden, indkaldelse til møder, aflønning af tilforordnede, muligheden for at træffe afgørelse ved almindeligt flertal m.v. Landsstyret har ikke instruktionsbeføjelser i forhold til nævnet. Nævnets arbejde tilrettelægges af nævnet med administrativ bistand fra sekretariatsbetjeningen.


Til nr. 3

Bestemmelsen er ny.

Til stk. 1

Sekretariatsbetjeningen af plan- og arealklagenævnet udøves af Landsstyret. Det forudsættes, at det Landsstyreområde, hvorunder plan- og arealområdet hører, bidrager med det nødvendige planfaglige baggrundsmateriale, herunder det gældende plangrundlag.

Til stk. 2

Bestemmelsen fastsætter, at udgifter forbundet med plan- og arealklagenævnets virke afholdes af Landskassen i henhold til landstingslov om vederlag m.v. til medlemmer af Landstinget og Landsstyret m.v. Det forudsættes, at udgifterne hertil afholdes af det landsstyreområde, hvorunder plan- og arealområdet hører. Udgifterne afholdes således indenfor Miljøstyrelsens eksisterende rammebevilling (Konto 75.01.01 "Miljøstyrelsen, Administration" i "Forslag til Landstingsfinanslov 2009").