31. oktober 2008

EM2008/98

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg

vedrørende

Forslag til landstingsforordning om pædagogisk udviklende dagtilbud til børn i førskolealderen.

Afgivet til forslagets 2. behandling

 

Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem Kristian Jeremiassen, Atassut, formand
Landstingsmedlem Emilie Olsen, Atassut
Landstingsmedlem Per Rosing-Petersen, Siumut næstformand
Landstingsmedlem Aleqa Hammond, Siumut
Landstingsmedlem Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiit
Landstingsmedlem Kuupik Kleist, Inuit Ataqatigiit
Landstingsmedlem Olga Berthelsen, Inuit Ataqatigiit


Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg har efter 1. behandlingen under EM 2008 gennemgået forslaget.


Forslagets indhold

Forslaget skal ses som led i Landsstyrets ønske om en sammenhængende uddannelsespolitik for at forbedre og styrke udviklings- og uddannelsesindsatsen på alle niveauer. Forslaget er en reform af hele førskoleområdet, hvor fokus flyttes fra pasning til pædagogisk udvikling af de 0 til 6 årige. Forslaget er en regelforenkling, da størstedelen af den gældende lovgivning skrives sammen i Landstingsforordning om pædagogisk udviklende dagtilbud til børn i førskolealderen.

Endelig indeholder forslaget krav om udarbejdelse af en kommunal børnepolitik, fastlæggelse af pædagogisk udviklingsarbejde, forskning og evaluering samt en ny model for styrelsen af de enkelte kommunale dagtilbud, hvor samtlige forældre har mulighed for at få indflydelse i dagtilbuddene.


Høring

Forslaget har været udsendt i høring i perioden 19. juni til 23. juli 2008, hvilket må betragtes som en minimumsfrist, når der tænkes på, at høringsperioden lægges henover sommerferien. En række af høringssvarene påtaler da også det uheldige heri.


Forslagets økonomiske konsekvenser

Under afsnit 4 i de almindelige bemærkninger i lovforslaget er der redegjort for forslagets økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige. Det oplyses her, at der i finanslovforslaget for 2009 er reserveret midler til Den gode Daginstitution.

Kultur- og Uddannelsesudvalget konstaterer, at det i Finanslovsforslagets almindelige bemærkninger ganske rigtigt er forudsat, at en del af uddannelsesreserven udmøntes til projektet "den gode daginstitution". Midler fra reserven kan imidlertid kun udmøntes med Finansudvalgets godkendelse. Det foreliggende lovforslag ændrer ikke herved.

Udvalget konstaterer endvidere, at forslagets § 4, stk. 3, pålægger Landsstyret at etablere et centralt pædagogisk-psykologisk udviklingscenter. Forslaget om etablering af dette center er i henhold til lovbemærkningerne til bestemmelsen inspireret af Inerisaavik. De økonomiske og administrative konsekvenser heraf ses ikke at være nærmere beskrevet i lovbemærkningerne.

Vil etablering af centret medføre anlægsudgifter eller udgifter til leje af lokaler? Hvor mange ansatte skal centret have, og hvad vil de samlede lønudgifter andrage? Hvor store vil de årlige driftsudgifter være? Inerisaavik er i 2008 bevilget 56,6 mio. kr. Vil et centralt pædagogisk-psykologisk udviklingscenter være lige så dyrt? Lovbemærkningerne giver intet svar.

Formålet med de almindelige bemærkningers redegørelse for et lovforslags økonomiske og administrative konsekvenser er at give Landstinget et forsvarligt beslutningsgrundlag. Det må undre, at der i Departementet – selv under den nuværende økonomisk krise – ikke er forståelse for, at Landstinget for at kunne tage stilling til et lovforslag, må kende de konsekvenser – herunder økonomiske konsekvenser - en vedtagelse vil have.

Udvalget skal anmode om, at en tilfredsstillende redegørelse for de økonomiske og administrative konsekvenser af forslaget om etablering af et centralt pædagogisk-psykologisk udviklingscenter indarbejdes i Landsstyrets svarnotat til 2. behandlingen. Udvalget ønsker også oplyst, fra hvilke områder midlerne påtænkes taget.

I mangel på disse oplysninger må Landstinget fortolke lovbemærkningerne som en bindende forudsætning om, at centret søges etableret indenfor de allerede afsatte bevillinger og normeringer på KIIIN’ s område.


Tekniske mangler

En række af forslagets bestemmelser (§ 10, stk. 2, § 12, stk. 3, § 14, stk. 2, nr. 4 og § 18, stk. 1) indeholder formuleringen "og/eller", hvilket er i strid med de gældende Retningslinjer for udarbejdelse af regler i Grønlands Hjemmestyre. Landsstyret anmodes om til 3. behandlingen at fremsætte ændringsforslag til afhjælpning heraf.


Forslagets 1. behandling under EM 2008

Der blev ved 1. behandlingen af forslaget fra alle partier udtrykt fuld støtte til forslaget. Der var således bred enighed om, at forslaget er i overensstemmelse med det politiske ønske om at sikre en sammenhængende uddannelsespolitik, hvor barnet er i centrum. Endvidere blev det påpeget, at forslaget vil sikre børnene en bedre start på Atuarfitsialak, hvilket blev hilst velkommen.


Udvalgets behandling af forslaget

Udvalget har med stor interesse læst forslaget til Landstingsforordning og de almindelige bemærkninger hertil. Udvalget finder som helhed forslaget positivt og kan kun tilslutte sig, at der sker en reform af hele området i tråd med tankerne om Meeqqerivisialak.

Ligeledes finder udvalget finder det glædeligt, at forslaget betyder en forenkling af gældende lovgivning.

Udvalget har særligt bemærket § 4 i forslaget, som pålægger Landstyret at oprette et centralt pædagogisk-psykologisk udviklingscenter for at løfte en række opgaver. Udvalget har ligeledes bemærket § 6, i forslaget, der betyder, at det vil blive indbygget i lovgivningen, at kommunalbestyrelsen har det overordnede ansvar for udarbejdelsen af en kommunal børne- og ungepolitik. Og at det pålægges kommunalbestyrelsen at udarbejde pædagogiske årsplaner. Udvalget finder det positivt, at der nu er lovhjemmel til at pålægge kommunerne at udarbejde pædagogiske årsplaner.

Udvalget finder området meget spændende og vil påskønne, hvis Landsstyret løbende vil holde udvalget orienteret om dets arbejde med at implementere forslaget, f.eks ved evalueringsrapporter.

Under behandlingen af forslaget har udvalget diskuteret problemstillingen omkring ventelister til daginstitutioner. Denne problemstilling er desværre en virkelighed for mange forældre og ikke af ny dato. Udvalget ved, at ansvaret for tilvejebringelsen af det fornødne antal af dagtilbud til alle børn i førskolealderen påhviler kommunerne. Men udvalget vil gerne opfordre Landsstyret til at indgå samarbejde med kommunerne for at udarbejde statistik, der dokumenterer, hvor mange børn der er på venteliste, og hvor lang tid det enkelte barn står på venteliste.


Indstilling

Et enigt Kultur- og Uddannelsesudvalg indstiller forslaget til vedtagelse.

Med disse bemærkninger skal Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg overgive forslaget til 2. behandling.

 

Emilie Olsen
Atassut


Per Rosing-Petersen
Siumut


Aleqa Hammond
Siumut


Kuupik Kleist
Inuit Ataqatigiit


Olga Berthelsen
Inuit Ataqatigiit