6. oktober 2008

EM 2008/58
FM 2008/128

 

BETÆNKNING

afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg

vedrørende

Forslag til landstingsforordning om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelser


Afgivet til forslagets 2. behandling


Landstingets Erhvervsudvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem
Jonathan Motzfeldt, Siumut (formand)
Landstingsmedlem Knud Kristiansen, Atassut (næstformand)
Landstingsmedlem Ole Thorleifsen, Siumut
Landstingsmedlem Esmar Bergstrøm, Inuit Ataqatigiit
Landstingsmedlem Marie Fleischer, Løsgænger
Landstingsmedlem Thomas Kristensen, Atassut
Landstingsmedlem Jens B. Frederiksen, Demokraterne
Landstingsmedlem Jørgen Wæver Johansen, Siumut

 

Forslag til Landstingsforordningen var til 1. behandling den 29. april 2008 og forslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Erhvervsudvalget.

Landstingets Erhvervsudvalg har på baggrund af forslagets 1. behandling under FM 2008 gennemgået nærværende beslutningsforslag.


Forslagets indhold

Landsstyret fremlægger forslag til landstingsforordning om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelser.

Af Landsstyrets forelæggelsesnotat FM08/128 fremgår det:

Forordningsforslaget udspringer af beslutningsforslag om at tilvejebringe lovfæstede regler om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse i form af dagsordenspunkt EM 2006/55, som fremsat på Landstingets efterårssamling 2006 og 2. behandlet på Landstingets forårssamling 2007 i form af dagsordenspunkt FM 2007/10, hvor det bl.a. blev konstateret, at den i Danmark gældende virksomhedsoverdragelseslov ikke finder anvendelse i Grønland og at der i øvrigt ikke findes lovfæstede regler om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse i Grønland.

Af bemærkningerne til Forordningsforslaget fremgår det ligeledes:

Forslagets hovedformål er at sikre, at arbejdstagerne efter en virksomhedsoverdragelse kan fortsætte på uændrede løn- og ansættelsesvilkår hos den, der erhverver virksomheden. Forslaget repræsenterer en generel regulering af arbejdstageres retsstilling i forbindelse med virksomhedsoverdragelse, herunder omdannelse af offentlige institutioner, virksomheder m.v. til privatretlige enheder. Forslaget fastsætter, at en arbejdsgiver ikke kan afskedige arbejdstagere alene på grundlag af en virksomhedsoverdragelse, herunder en offentlig institutions privatisering eller overgang til selveje.

Samtidig pålægger forslaget overdrageren af virksomheden en pligt til at informere arbejdstagerne om overdragelsen og dennes konsekvenser for arbejdstagernes forhold. Informationen skal gives til tillidsrepræsentanten henholdsvis alle arbejdstagerne og informationspligten omfatter årsagen til overdragelsen, tidspunkt for og dato for overdragelsen og de juridiske, økonomiske og sociale følger for arbejdstagerne, herunder eventuelle foranstaltninger, som overdragelsen eller omdannelsen vil medføre for arbejdstagerne.


Høring af forslaget

Forordningsforslaget har bl.a. været i høring hos Grønlands Arbejdsgiverforening (GA), Den Grønlandske Arbejdsgiverorganisation (ILIK) og NUSUKA. Udvalget konstaterer med udgangspunkt i de modtagne høringssvar at disse i vidt omfang er indarbejdet i forslaget. Udvalget finder derfor ikke anledning til at knytte yderligere kommentarer hertil.


Forslagets 1. behandling i Landstinget

Der var under Landstingets 1. behandling af forslaget opbakning til forslaget fra Siumut, Inuit Ataqatgiit og Atassut.

Demokraterne var ligeledes positive overfor forslaget, men udtrykte bekymring for, om forslaget vil kunne gøre det uinteressant for private at overtage offentlige virksomheder, da det muligvis udelukker køberen fra at tilpasse organisationen i den overtagne virksomhed. I den forbindelse ønskede Demokraterne, at der foretages en høring af alle arbejdsgiverforeninger i Grønland.


Udvalgsarbejdet

Forslaget begrænser en erhververs ret til at afskedige arbejdstagere, idet overdragelsen ikke i sig selv anses at udgøre en rimelig afskedigelsesgrund. Eventuelle afskedigelser skal kunne begrundes i økonomiske, tekniske, eller organisatoriske ændringer, der betyder ændrede krav til medarbejdergruppen.

Udvalget konstaterer, at en erhverver af en virksomhed indtræder umiddelbart i de rettigheder og forpligtelser, overdrageren havde på overtagelsestidspunktet i forhold til den enkelte arbejdstager. Forslaget udelukker således ikke, at der kan ske tilpasninger i den overdragede virksomhed. Den nye ejer har fortsat mulighed for at tilpasse virksomhedens organisation. Forslaget sikrer primært, at ejerskifte ikke kan anvendes til at undergrave arbejdstagernes retsstilling.

Udvalget konstaterer endvidere, at der inden for den offentlige sektor i forbindelse med privatiseringer eller omdannelser til aktieselskaber ikke har været behov for en lov om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelser, fordi beskyttelsen af de ansattes rettigheder er blevet varetaget gennem den tilhørende lovgivning. Det antages, at der også fremover vil være behov for særlig lovregulering i sådanne tilfælde, således at sidstnævnte lovgivning vil have forrang i medfør af lex specialis princippet i forhold til nærværende forordningsforslag.


Erhvervsudvalgets indstilling

Et enigt Erhvervsudvalg indstiller på baggrund af ovenstående kommentarer og med ovenanførte forståelse af forslaget dette til vedtagelse.

Med disse bemærkninger skal Landstingets Erhvervsudvalg overgive forslaget til Landstingets 2. behandling.

Jonathan Motzfeldt
Formand


Knud Kristiansen

Ole Thorleifsen

Esmar Bergstrøm

Marie Fleischer

_________________

EM 2008/58
FM 2008/128
J.nr. 01.25.01/08EM-LABU-000058