3. november 2008

EM2008/10

 

Ændringsforslag

til

Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge

Fremsat af Landsstyret til anden behandling.


Til § 1

1. § 1 affattes således:
"I landstingsforordning nr. 1 af 15. april 2003 om hjælp til børn og unge, som senest ændret ved landstingsforordning nr. 9 af 20. november 2006, foretages følgende ændring:

01. § 23, stk. 1, affattes således:
"Landsstyret fastsætter regler for døgninstitutioners oprettelse, indretning, ledelse og drift samt for det opdragende arbejde og magtanvendelse i døgninstitutionerne."

02. Efter § 26 indsættes som nyt afsnit:

"Sikrede afdelinger på døgninstitutioner for børn og unge

§ 01. Landsstyret kan oprette sikrede afdelinger på døgninstitutioner for børn og unge, når det er nødvendigt.
Stk. 2. Ved en sikret afdeling forstås en afdeling på en døgninstitution for børn og unge, hvor det er tilladt at have yderdøre og vinduer konstant aflåst.
Stk. 3. Landsstyret skal påse, at der er det nødvendige antal pladser på sikrede afdelinger på døgninstitutioner for børn og unge.
Stk. 4. Landsstyret fastsætter de nærmere regler for sikrede afdelinger på døgninstitutioner for børn og unge.

§ 02. Børn og unge, der er tilbageholdt af politiet eller dømt, kan anbringes på sikrede afdelinger på døgninstitutioner for børn og unge. Bestemmelsen finder tillige anvendelse på børn mellem 12 og 15 år, der har begået grov kriminalitet, og hvor hensynet til barnet gør anbringelsen absolut påkrævet.
Stk. 2. Anbringelse på en sikret afdeling på en døgninstitution skal godkendes af døgninstitutionens visitationsudvalg. ""


Til § 2

2. § 2 affattes således:
"§ 2. Landstingsforordningen træder i kraft den 1. januar 2009."

 

 

Bemærkninger til forslaget

Almindelige bemærkninger

 

Dette ændringsforslag omhandler fastsættelsen af regler for sikrede afdelinger på døgninstitutioner for børn og unge. De sikrede afdelinger skal alene huse børn og unge, der er i konflikt med Kriminalloven eller ville være det, hvis de var over den kriminelle lavalder. Ændringsforslagets overordnede formål er at kunne oprette sikrede afdelinger på døgninstitutioner for børn og unge, og hermed skabe et alternativ til anbringelse i Danmark eller anbringelse sammen med voksne kriminelle.

Disse børn og unge er så krævende, at de ikke kan rummes på almindelige døgninstitutioner for børn og unge. Det er nødvendigt, at de anbringes på steder, der er specielt indrettet til at varetage deres særlige behov og problemer.

Endvidere præciserer ændringsforslaget hjemmelsbestemmelsen for almindelig magtanvendelse på døgninstitutioner for børn og unge.

Der er indsat en specifik paragraf, som kun omhandler sikrede afdelinger. Bestemmelsen giver samtidig Landsstyret mulighed for at fastsætte nærmere regler vedrørende sikrede afdelinger på døgninstitutioner for børn og unge.

Præciseringen og uddybningen af reglerne i forhold til forslaget sker på baggrund af debatten i Landstinget i forbindelse med ændringsforslagets 1. behandling på efterårssamlingen. I ændringsforslaget er endvidere inddraget den efterfølgende drøftelse med Landstingets Familieudvalg.

Det skal i øvrigt bemærkes, at Landsstyret fører tilsyn med børn og ungedøgninstitutionerne, jf. § 6 i Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 6 af 16. februar 2006 om tilsyn med det sociale område. Landsstyrets tilsyn vil være skærpet, da der er tale om et særligt indgribende område.

 

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser

Til nr. 1

Til § 23, stk.1.

Bestemmelsen skal tydeliggøre den allerede eksisterende hjemmel for anvendelse af magt på døgninstitutioner for børn og unge, således at hjemlen er klar og præcis. Da magtanvendelse er et meget alvorligt og indgribende område, er det særdeles vigtigt, at der ikke hersker tvivl om hjemmelsgrundlaget. I øvrigt henvises der til Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 64 af 29. december 1994 om døgninstitutioner mv. for børn og unge samt for personer med vidtgående handicap.


Til § 01.

Der er indsat en bestemmelse om oprettelse af sikrede afdelinger. Der er et stort behov for, at der kan oprettes sikrede afdelinger på børn og ungedøgninstitutioner, da man i dag står med en stigende gruppe unge, som man ikke kan tilbyde et relevant socialpædagogisk tilbud. Tidligere har man været nødsaget til at sende børn og unge til Danmark eller anbringe dem sammen med voksne kriminelle, da man ikke i Grønland har haft egnede anbringelsessteder.

Til stk. 1

Bestemmelsen giver Landsstyret mulighed for at oprette sikrede afdelinger på døgninstitutioner for børn og unge.

En sikret afdeling er for den kriminelle unge et alternativ til eksempelvis anstaltsanbringelse sammen med voksne kriminelle og vil være et socialpædagogisk tilbud for en ung, som ellers ikke ville kunne rummes på de almindelige døgninstitutioner for børn og unge. Alternativet ville i disse tilfælde være, at der ikke er noget tilbud eller eventuelt anbringelse i Danmark.

Det er vigtigt at slå fast, at en anbringelse på en sikret afdeling både kan være et socialpædagogisk tilbud til barnet / den unge under 18 år, og kan ligeledes være en foranstaltning efter Kriminalloven. Der skal laves en handlingsplan for barnet eller den unge, og der skal opsættes mål for dennes fremtid og personlig udvikling. Der er ikke tale om et opbevaringssted for børn og unge, man ellers ikke ved, hvad man skal stille op med, men om et sted hvor man aktivt arbejder med børnene og de unge, og gennem relevant specialpædagogik prøver at hjælpe dem videre i livet. Arbejdet med barnet / den unge skal ske på en positiv og kvalificeret måde ved at foretage en tidlig kompetent indsats.

Til stk. 2

Med sikrede afdelinger forstås mindre afdelinger eller satellitter på en døgninstitution for børn og unge, hvor døre og vinduer er aflåst, således at barnet eller den unge ikke frit kan forlade afdelingen. På en sikret afdeling er vinduerne af splintfrit glas, personalet bærer overfaldsalarmer, og der er bagvagt og personale 24 timer i døgnet. Det er muligt at aflåse dele af afdelingen og der er et meget tæt samarbejde med Kriminalforsorgen og politiet.

Til stk. 3

Det er Landsstyrets opgave at sørge for, at der er det nødvendige antal pladser på sikrede døgninstitutioner for børn og unge. Det er Landsstyret, som skal vurdere behovet for sikrede pladser for børn og unge og handle derefter. Landsstyret har den økonomiske forpligtelse for oprettelsen af sikrede afdelinger. Mens det er kommunalbestyrelsen i barnet eller den unges kommune, der betaler for opholdet.

Til stk. 4

Stk. 4 er en hjemmelsbestemmelse, som giver Landsstyret mulighed for at fastsætte nærmere regler for sikrede afdelinger på institutioner for børn og unge. Det vil eksempelvis være nærmere regler for personalenormering, krav om tilbud om uddannelse og fritidsaktiviteter, indretning m.m.


Til § 02

Her fastlægges, hvilken personkreds der kan anbringes på de sikrede afdelinger på døgn institutioner for børn og unge. Samtidigt præciseres det, at der alene er tale om kriminelle børn og unge.

Til stk. 1

På sikrede afdelinger på døgninstitutioner kan der alene anbringes børn og unge, der er i konflikt med loven, eller ville være det, hvis de var over 15 år. Da den kriminelle lavalder er 15 år, kan børn under 15 ikke idømmes foranstaltninger efter Kriminalloven, uanset at de har begået en i loven omtalt forbrydelse.

Sikrede afdelinger på børn og unge afdelinger er altså kun for kriminelle børn og unge.

Det skal i denne forbindelse nævnes, at kun ganske få børn og unge bliver idømt en ubetinget dom om anstaltsanbringelse af retten, da dette er en særdeles indgribende foranstaltning og typisk kun idømmes ved særligt personfarlig kriminalitet. Langt de fleste børn og unge bliver dømt anbringelse i det der hedder børn og ungeforsorgen, som er enten en ubetinget eller en betinget dom med krav om, at barnet eller den unge anbringes i kommunalbestyrelsens varetægt.

Børn og unge bliver efter dom ved retten overgivet til enten Kriminalforsorgen eller deres hjemkommune. Kriminalforsorgen er ansvarlig for de børn og unge, der bliver idømt anbringelseforanstaltninger, og skal lave en indstilling til den institution, de mener barnet eller den unge, bør anbringes på.

Kommunen er ansvarlig for både de børn og unge, der er dømt til børn og ungdomsforsorgen og dem, der er under den kriminelle lavalder. Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til, hvad de mener, er passende foranstaltninger for det på gældende barn eller ung. Det kan bl.a. være anbringelse på en døgninstitution.

Når barnet eller den unge er tilbageholdt, jf. Retsplejeloven, på en sikret afdeling på en døgninstitution, finder reglerne vedrørende tilbageholdelse i kapitel 5 i Retsplejeloven anvendelse.

Til stk. 2

Hvis en kommunalbestyrelse, Kriminalforsorgen eller politiet ønsker, at et barn eller en ung skal anbringes på en sikret afdeling på en børn og unge døgninstitution, skal kommunalbestyrelsen indstille dette til visitationsudvalget på den pågældende institution, som skal godkende anbringelsen. Visitationsudvalgets godkendelse skal sikre, at kun børn, der har begået særlig grov kriminalitet, og falder inden for målgruppen til de sikrede afdelinger, bliver anbragt på de sikrede afdelinger.


Til nr. 2

Det foreslås, at landstingsforordningen træder i kraft den 1. januar 2009.